PDA

View Full Version : Radicale revisie van islamitische teksten in Turkije


Sjaax
28 februari 2008, 00:41
Interessante ontwikkeling in Turkije. Ben benieuwd hoe de discussie daar en in België/Nederland gaat lopen. Zal het net zo roerig worden als onze reformatie in de 16e eeuw?

Turkey is preparing to publish a document that represents a revolutionary reinterpretation of Islam - and a controversial and radical modernisation of the religion. This is kind of akin to the Christian Reformation. Not exactly the same, but... it's changing the theological foundations of [the] religion

Bron: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7264903.stm

Sjaax
29 februari 2008, 12:59
Interessante ontwikkeling in Turkije. Ben benieuwd hoe de discussie daar en in België/Nederland gaat lopen. Zal het net zo roerig worden als onze reformatie in de 16e eeuw?

Bron: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7264903.stmNog een stukje geciteerd uit het artikel. Ik heb het gevoel dat het reformisme van de islam niet erg wordt beseft. De herziening wordt vooral genoodzaakt door de moderniteit.

The country's powerful Department of Religious Affairs has commissioned a team of theologians at Ankara University to carry out a fundamental revision of the Hadith, the second most sacred text in Islam after the Koran.
The Hadith is a collection of thousands of sayings reputed to come from the Prophet Muhammad.
As such, it is the principal guide for Muslims in interpreting the Koran and the source of the vast majority of Islamic law, or Sharia.
But the Turkish state has come to see the Hadith as having an often negative influence on a society it is in a hurry to modernise, and believes it responsible for obscuring the original values of Islam.
It says that a significant number of the sayings were never uttered by Muhammad, and even some that were need now to be reinterpreted.

Wautd
29 februari 2008, 13:05
Goed nieuws

Geert C
29 februari 2008, 15:48
Interessante ontwikkeling in Turkije. Ben benieuwd hoe de discussie daar en in België/Nederland gaat lopen. Zal het net zo roerig worden als onze reformatie in de 16e eeuw?

Bron: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7264903.stm
Laat ons hopen dat het eerder op de Verlichting lijkt dan op de Reformatie. :?

Nr.10
1 maart 2008, 03:47
CITAAT: "De moslims uit de zeventiende eeuw weigerden om de betekenis van de Europese Renaissance naar waarde te schatten. Ze sloten hun geest totaal af en bleven gevangen in het paradigma dat ze eerder hadden ontwikkeld. Dit was gebaseerd op de vrees dat ze hun identiteit zouden verliezen als ze de conceptuele structuren van het Westen zouden aanvaarden. Van alle belangrijke wereldreligies, zowel uit oost als west, is het alleen het moslim-geloof dat grotendeels gebleven is zoals het vijfhonderd jaar geleden was inzake morele, wettelijke en sociale voorschriften. Dat is de ingesteldheid die we vandaag zien. Het is een gesloten ingesteldheid - en hoewel de moslims schijnbaar de taal van het moderne denken kennen, toch betekent die niet hetzelfde voor hen. Dit is een vorm van mentale blokkering. De werking van een gesloten geest ontleden en manieren suggereren om hem te openen, is een veelzijdige taak. Er moet input komen van sociologie, psychologie, filosofie en religie om redelijke criteria en normen uit te werken voor de ontwikkeling van een evenwichtige geest. De sociale politiek van Pakistan moet overeenkomstig veranderd worden. Het is een enorme taak, maar ik zou denken dat het de moeite waard is om erover te beginnen praten, zodat we op een dag het geestelijke verval in onze maatschappij kunnen beginnen omkeren." Vertaling (http://lvb.net/item/5006)

Prof. dr. Manzoor Ahmad, rector van de Internationale Islamitische Universiteit van Islamabad (Pakistan), geciteerd door Ardeshir Cowashee in de Pakistaanse krant Dawn, 1 juli 2007
------------------------------------------------------------------------
Bovenstaand betreft een vertaling van passages uit een engelstalig artikel verschenen in de Pakistaanse krant Dawn. Professor Ahmad is de rector van de islamitische universiteit van Islamabad, de 2de grootste islamitische sunnitische universiteit van de wereld, na deze van Cairo in Egypte. Artikel (http://dawn.com/weekly/cowas/20070107.htm)

willem1940NLD
5 maart 2008, 02:01
ik denk dat Mijnheer Manzoor Ahmad levensgevaarlijk bezig is.

Sjaax
5 maart 2008, 10:04
ik denk dat Mijnheer Manzoor Ahmad levensgevaarlijk bezig is.Bedoel je voor zichzelf? Er zijn wel meer mensen in de geschiedenis geweest die aan waarheidsvinding deden met gevaar voor eigen leven. Niet iedereen is laf. Galileo Galileï ontkwam ternauwernood aan de brandstapel nadat hij het heliocentrisch zonnestelsel propageerde.
Als is de leugen (dogma) nog zo snel, de …

Sjaax
5 maart 2008, 18:04
Bedoel je voor zichzelf? Er zijn wel meer mensen in de geschiedenis geweest die aan waarheidsvinding deden met gevaar voor eigen leven. Niet iedereen is laf. Galileo Galileï ontkwam ternauwernood aan de brandstapel nadat hij het heliocentrisch zonnestelsel propageerde.Zie toevallig (of misschien niet zo toevallig, maar naar aanleiding van dit bericht) http://forum.politics.be/showpost.php?p=3288055&postcount=1.

willem1940NLD
5 maart 2008, 20:37
Zie toevallig (of misschien niet zo toevallig, maar naar aanleiding van dit bericht) http://forum.politics.be/showpost.php?p=3288055&postcount=1.Tel er ruwweg 622 jaar bij op en je weet met redelijke marge wanneer er kans kan ontstaan voor de rehabilitatie van Hr Manzoor Ahmad.

forumspook
8 maart 2008, 00:30
Tel er ruwweg 622 jaar bij op en je weet met redelijke marge wanneer er kans kan ontstaan voor de rehabilitatie van Hr Manzoor Ahmad.
Ondertussen zullen een paar lijfwachten geen luxe zijn voor deze brave man...

Sjaax
8 maart 2008, 16:02
ik denk dat Mijnheer Manzoor Ahmad levensgevaarlijk bezig is.Manzoor Ahmad is echt niet de enige. Bijvoorbeeld Ilyasi, imam en secretaris van een koepel van 500.000 Indiase imams (niet moslims, maar imams, dus vertegenwoordigt miljoenen moslims) is eveneens tolerant.

Moulana Umair Ilyasi, secretaris van de koepel van 500.000 Indiase imams, vergezelt hem. Ilyasi baarde vorig jaar opzien toen hij ondanks levensbedreigingen naar Israël ging en bij terugkomst opriep tot vriendschap met het Jodendom.Bron: http://www.kerkleven.nl/nieuws.htm

toccata
10 maart 2008, 23:23
Turkije steekt nek uit met radicale modernisering heilige islamteksten
DM background 'Vrouwen zijn imperfect op het vlak van intellect en geloof'. Gezegden als deze sneuvelen bij de Turkse herinterpretatie van de hadith, de tweede belangrijke islamtekst en basis voor de sharia. Felle tegenkanting valt te verwachten.

Regels die vrouwen discrimineren of geweld goedkeuren verdwijnen of worden herzien omdat ze historisch niet accuraat zijn, de religie in een slecht daglicht stellen en ook negatief afstralen op de moderniserende natie. 'Dit is een zeer belangrijke revolutionaire hervorming die ook buiten Turkije de aanzet kan zijn voor een moderne islam', aldus expert Fadi Hakura.

'De beste vrouwen zijn als schapen', 'Als een vrouw haar man niet behaagt zoekt ze best een plek in de hel' en 'Het gebed is ongeldig wanneer een ezel of een vrouw voorbijloopt' zijn gezegden uit de 1400 jaar oude hadith die de Turkse geleerden van het Ankara Hadith Project schrappen, meldt Turkije-expert Fadi Hakura, verbonden aan het Londense Royal Institute of International Affairs. Andere worden aangevuld met commentaar waardoor een enge letterlijke interpretatie onmogelijk wordt.

De hadith zijn honderden uitspraken toegeschreven aan de profeet Mohammed. Ze vormen de basis van de islamitische wetgeving, de koraninterpretatie en morele codes. Zeker aan de verzen waarvan wordt aangenomen dat ze rechtstreeks van de profeet komen mag niet geraakt worden, zo geloven veel moslims.

In de seculiere moslimstaat Turkije en elders waar debat over de soennitische islam leeft doen geleerden dat wel, maar het is controversieel dat een islamitische regering een moderne herinterpretatie van de hadith doordrukt. In Turkije, waar religie door de staat geregeld wordt, zullen alle imams zich aan de nieuwe variant moeten houden.

Theologen aan de Universiteit van Ankara leggen de laatste hand aan het boek. Ze kregen hun opdracht van het Directoraat van Religieuze Zaken. Commentatoren zien de zet als een van de manieren waarop de religieus-conservatieve regering van premier Erdogan zich als hervormingsgezind wil profileren. Een ander recent voorbeeld is de aanstelling van 450 vrouwelijke imams.

"Dit is geen poging om de islam er schattig te doen uitzien voor het Westen door bijvoorbeeld de hoofddoek te schrappen", zegt professor Mehmet Gomez. Gomez is haditprofessor aan de Universiteit van Ankara en ondervoorzitter van het Directoraat van Religieuze Zaken.

Wel wordt het een meer accurate versie, aldus Gomez. Aan de hand van westerse wetenschappelijke methodes snoeien de theologen in de vaak radicale aanvullingen die in de hadith zijn geslopen. Die werden niet zelden doorgevoerd door conservatieve leiders die via de religie sociale controle wilden vergroten en hebben niets met de oorspronkelijke hadith te maken, luidt de redenering. Genitale verminking van vrouwen wordt als voorbeeld genoemd.

Controversieel is dat zelfs uitspraken die direct aan de profeet worden toegeschreven een herinterpretatie krijgen. "Bij de hadith die stelt dat dieven moeten worden gestraft door het afhakken van hun handen komt bijvoorbeeld de opmerking dat de passage stamt uit een tijd dat men in de woestijn leefde, waar geen rechters, politie of gevangenissen waren. Er moesten wel sterk tot de verbeelding sprekende straffen worden uitgedeeld om de orde te handhaven", zegt Hakura.

Nog een voorbeeld: regels die het vrouwen verbieden drie dagen te reizen zonder fiat van hun man. "Maar 1.400 jaar geleden was dat gewoon niet veilig. En er is een ander vers waarin staat dat Mohammed verlangt naar de dag dat de vrouw ver zou kunnen reizen", stelt Gomez.

Opmerkelijk vindt Hakura dat de Turkse geleerden de regel verwerpen dat anderen deze versies terzijde mogen schuiven. "Dat maakt het onmogelijk de regels over geweld boven die over vrede te plaatsen, wat de radicalen doen." Over de impact van de publicatie zegt Hakura: "Hoewel ze enkel in Turkije geldt zal dit in de hele moslimwereld tot fel debat en zeker in het Midden-Oosten tot tegenkanting leiden. Omdat het van een islamitische regering uitgaat kan het echter ook een enorme duw in de rug zijn van hervormers elders." (Barbara Debusschere)
uit demorgen.be

system
11 maart 2008, 15:35
Laat ons hopen dat het eerder op de Verlichting lijkt dan op de Reformatie. :?

Het is in ieder geval een prima aanzet. Een goede 'opdate' die niets te vroeg komt.