PDA

View Full Version : Ons overgedimensioneerd nationaal & Vlaams staatsapparaa


Herman Desmedt ©HD
14 maart 2004, 19:41
Ons overgedimensioneerd staatsapparaat. Laat ons dat even nationaal bekijken, want de Vlaamse kant is niet meer dan een afspiegeling ervan. Dat aan franstalige zijde het nog een grotere en complexere soep is, dat laten we hier eventjes buiten beschouwing.

Naast de staatsschuld is het grote probleem van onze begroting het "teveel" aan de staatsuitgavenkant en het "te weinig" aan de staatsinkomstenkant.

Als er daar één kant is waar de regering iets kan aan doen, dan is het aan de uitgavenzijde.

Volgens het volgende rapport van de Europese Centrale Bank
"Public Sector Efficiëncy: An International Comparison" In de "Working Papers Series" EcbWp242 ( Juli 2003. ) is, zelfs als men de federale structuur van dit landje in rekening brengt, onze ambtenarij in vergelijking met andere landen méér dan 1/3 te ruim bemeten.

Het kan dus (ook volgens de ECB) in elk geval efficiënter (en dat is gedeeltelijk ook waar in Vlaanderen). In ieder geval zou een afslanking van dat staatsapparaat effect hebben op de begroting, ook qua werkingskosten, zeker als het zou gaan om afslanken in de overheid en verplaatsing naar de privé.

Een mogelijke oplossing is het in leven roepen van een ambtenaren-poel (of Engels -pool) om tijdelijke "werkpieken" op diverse diensten op te vangen, zodat niet al dat extra personeel per dienst hoeft en zodat iedereen in de kalmere dagen ook nog iets om handen heeft.
Dat bespaart trouwens ook aan benodigd meubilair en materiaal.

Toch werd dat idee al een aantal keren afgeschoten vanuit verschillende politieke hoeken. Enig idee waarom? (Dat de ambtenaren zelf en de vakbonden dat geen goed idee vonden dat is nogal wiedes)

Het Copernicus plan. Zo overroepen, maar het blijkt volkomen gefaald te hebben en heeft trouwens een hoop geld gekost. Waarom het gefaald heeft daar heb ik zo mijn idee over, maar wat is het standpunt van uw partij terzake ?

Andere concrete ideetjes van U, mijnheer Annemans, om ons staatapparaat binnen de ECB efficiëntie-normen te brengen en het efficiënt te laten functioneren.?

Vlaanderen is zoals gezegd een afspiegeling van dat nationaal apparaat. Men zou ook in Vlaanderen serieus wat efficiënter kunnen werken met ambtenarenpoelen enz. Waarom doen we daar dan niets aan?
Menige Vlaming beweert maar steeds dat als ze het zelf zouden kunnen doen, dat ze het dan ook beter doen. Waarom gebeurt dan niets?
Straffer nog ! Als we dan al een bevoegdheid hebben en die is nog ergens gedeeld met de nationale, bijvoorbeeld de werkgelegenheid, dan laten we ons nog jongerenbanenplannen en andere maatregelen opsolferen die puur op maat gemaakt zijn van de minderheid van de bevolking in het zuiden van 't land.

Wat zijn uw voorstellen en wat denkt U op korte termijn te realiseren.

Herman Desmedt ©HD
20 maart 2004, 02:30
Deze bijdrage wat promoten om reacties los te weken.
(Staat al een ganse week achteraan.)