PDA

View Full Version : Tinneke, jouw persoonlijke mening graag ?


abramis brama
15 maart 2004, 18:07
Als één van de naar schatting 120 000 hengelaars had ik graag je mening over volgende angstaanjagende evolutie :



Bij voorontwerp van decreet inzake de oprichting van een nieuwe MINA-raad worden alle bestaande Hoge Raden in de milieu- en natuursector afgeschaft en komt het adviesorgaan voor het visserijbeleid, nl. de Hoge Raad voor de Riviervisserij ook te vervallen.

De nieuwe MINA-raad zal bestaan uit 23 leden; waarvan 17 benoemd worden op voordracht van het maatschappelijk middenveld, 2 op voordracht van organisaties van steden en gemeenten of provincies, en tenslotte 4 onafhankelijke deskundigen.

Op zich positief dat de overheid rekening wil houden met organisaties en verenigingen uit het maatschappelijk middenveld, die opkomen voor sectorale belangen. Maar met slechts 2 leden uit de sector natuurgebruik en natuurrecreatie (bos, jacht, visserij, ...) in deze categorie worden we terug in een weinig benijdenswaardige minderheidspositie geplaatst (8 milieuverenigingen, 4 sociaal-economische, 2 socio-culturele en 1 voor landbouworganisaties).

Op zich zou dit nog geen al te groot euvel zijn, ware het niet dat de bestaande Hoge Raden (Visserij, Jacht en Bosbouw) herleid worden tot permanente werkcommissies in de schoot van de nieuwe MINA-raad.

De leden van dergelijke werkcommissies (bv. visserij) zullen voor de helft benoemd worden door de Vlaamse Regering op basis van specifieke deskundigheid of representativiteit en voor de helft door de MINA-raad zelf, maar hier zijn geen duidelijke criteria voorzien en worden we blijkbaar overgeleverd aan de groene willekeur.

Zodoende kunnen we komen tot een werkcommissie die voor de helft uit groene jongens zal bestaan, voor een ander belangrijk deel uit politieke vriendjes en uit een absolute minderheid van vertegenwoordigers van de georganiseerde hengelsport.
Daarbij komt nog dat de MINA-raad zelf, waar we in een absolute minderheid zitten (als we al een zitje hebben), steeds de eindebslissing heeft over de adviezen die in de werkcommissie tot stand komen.

Voor de visserij betekent dit het einde van een onversneden adviesrecht voor de sector en een volledige onderwerping aan de groene hegemonie ( die - zoals algemeen geweten - veel meer voelt voor de vogeltjes dan voor de visjes).

Dit wordt een drama voor het toekomstige visserijbeleid, en voor de noodzakelijke aanpassingen aan de visserijwetgeving om de hengelsport te herwaarderen en te actualiseren.

De hengelsportsector heeft nu 12 jaar moeten vechten om een bijdetijdse aanpassing van de wetgeving te bekomen ! In de toekomst heeft de hengelsector niets meer te zeggen en zullen we nog alleen opgezadeld worden met groene verbodsbepalingen, zolas de kaarten er nu lijken bij te liggen...

Als de overheid belang hecht aan het standpunt van het maatschappelijk middenveld dan moet ze ook de sectorale groeperingen een onversneden adviesrecht garanderen naar hun belangen toe, en niet dit sectorale adviesrecht laten domineren door zelf uigezette stromannetjes (lees : de groene sector).

Zo maakt men één sector monddood en rijp voor de sloop ! De welke denk je, Tinne, en wat is jouw persoonlijke visie op deze problematiek ?

abramis brama
15 maart 2004, 21:21
Opkrikken, want op deze doelgerichte vermassacrering van volkssporten wil ik nu echt wel een reactie...

abramis brama
16 maart 2004, 17:25
Alweer opkrikken. Ik wil weten of de groenen zo eerlijk durven zijn om toe te geven dat ze al jaren de hengelsport proberen te verstikken.

abramis brama
16 maart 2004, 20:22
Nog eens proberen om een reactie los te weken... :s

Dit punt bepaalt voor een zeer groot deel mijn persoonlijke mening over Groen!, en zoals geweten is die momenteel niet bepaald mals.

Misschien kan Tinne daar iets aan verhelpen ? Ik zou het alleszins heel erg vinden mocht blijken dat alle groenen "natuurrecreatie-haters" zijn...

Tinneke ???

Gentenaar
16 maart 2004, 22:59
:lol: hilarisch!
120 000 hengelaars zeg je? Ik vrees dat geen van hen deze website heeft gevonden...

jules
16 maart 2004, 23:11
Sorry hoor, maar er is geen enkele groene vereniging die zich verzet tegen het vissen an sich.
Uiteraard moet er op gelet worden dat er niet teveel vis wordt uitgezet wordt, maar daar blijft het ook bij

abramis brama
17 maart 2004, 00:00
:lol: hilarisch!
120 000 hengelaars zeg je? Ik vrees dat geen van hen deze website heeft gevonden...

Da's het minimumcijfer nochtans. Optimistsicher bronnen spreken van 200 000, maar dat gaat enkel op voor belgië, en dat land erken ik liever niet). Punt blijft dat er jaarlijks in Vlaanderen alleen 60 000 staatsvergunningen worden verkocht (mag je gerust natrekken). Minstens evenveel vissers maken geen gebruik van openbare wateren, en beperken zich tot private waters (vijvers vnl.). Vandaar een minimalistische schatting van 120 000 (wat zeker een onderschatting is).

Aangezien hengelsport niet meteen een politiek geladen thema is, verbaast het me overigens niet dat we hier geen andere hengelaars kennen. Net zogoed veronderstel ik nu dat geen kat van p.b-gebruikers voetbalt of paardrijdt, omdat ik dat nog van niemand heb vernomen.

Punt blijft dat de hengelsportsector zwaar onderdrukt wordt (niet in het minst door de groene regelneverij), ondanks het feit dat hengelsport één van de meest actief beoefende sporten/hobby's (lees het zoals u verkiest) in Vlaanderen is. Ik herinner u graag aan de betoging van vorig jaar in Gent, waar 20 000 natuurrecreanten en andere belanghebbenden opstapten tegen het VEN van Vera Dua en haar entourage. Het gros van die groep bestond uit... juist ja... sportvissers.

Ik kan trouwens met enig plezier melden dat n.a.v. bovenstaande evolutie een nieuwe, nog grotere betoging wordt overwogen vanuit het natuurrecreatie-front, en dat op 6 juni. Opnieuw vlak voor de verkiezingen dus...

abramis brama
17 maart 2004, 00:11
Sorry hoor, maar er is geen enkele groene vereniging die zich verzet tegen het vissen an sich.
Uiteraard moet er op gelet worden dat er niet teveel vis wordt uitgezet wordt, maar daar blijft het ook bij

Ah nee ? Ooit al van Natuurpunt gehoord ?

Nee dus ... :roll:

Was het VEN er in zijn oorspronkelijke vorm doorgekomen (lees : zonder de betoging van vorig jaar én de afstraffing voor Agalev), dan was er in de ganse provincie Limburg bijvoorbeeld nog één ( 1 ! ) water waar hengelen werd toegestaan.
Voederen (wat met natuurlijke biologisch afbreekbare lokazen gebeurt) zou verboden zijn geweest, alsook het bepoten van vis.

Eerder hebben de groenen al massale slachtingen aangericht in hun niet te stuiten hunker naar zgn. "ecologisch evenwicht". Een groot oppervlaktewater in Aalst of Aalter (ik twijfel nu tussen de twee) werd door de groenen afgesleept. De afgesleepte vis (voornamelijk karper en brasem) was zogenaamd "exotisch" en diende vernietigd. Met duizenden kilo's werden ze LEVEND in havencontainers gedumpt. Een ander deel werd overgegooid in een beekje dat langs het water daar loopt. Om een ellendige dood te sterven. De buurtbewoners hebben geprotesteerd tegen de mishandeling én achteraf tegen de stank van de honderden kg dode vis in de beek.
Hengelsportverenigingen uit de wijde omgeving mobiliseerden meteen volk om naar de plaats van de genocide af te zakken, en zoveel mogelijk levens te redden. Gewapend met grote kuipen water op aanhangwagens wilden ze zoveel mogelijk vis redden uit de klauwen van de "dierenvrienden", maar dat werd hen verboden !

En dat zijn dan "groenen" ??? :o

Voor mij dan toch maar liever géén groen Vlaanderen. Dank U.

P.S. : voor wie mocht twijfelen aan bovenstaande : het klopt van de eerste tot de laatste letter. De groenen richtten een ware genocide aan "in naam van het ecologisch evenwicht".

Overigens raar dat ze - als het om menselijke exoten gaat - veel inschikkelijker en toleranter zijn dan wanneer het over aquatische exoten gaat... :roll: Doch dit terzijde... :?

Gentenaar
17 maart 2004, 00:15
abramis brama schreef:

Ik kan trouwens met enig plezier melden dat n.a.v. volgende evolutie een nieuwe, nog grotere betoging wordt overwogen vanuit het natuurrecreatie-front, en dat op 6 juni. Opnieuw vlak voor de verkiezingen dus...

Uit welingelichte bron verneem ik dat de hengelaars in hun protest zullen bijgetreden worden door de vinkenzetters, paardenfluisteraars, schaapscheerders en postzegelverzamelaars.
Rellen en onlusten behoren dan ook tot de mogelijkheden, en de politie is nu reeds in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

abramis brama
17 maart 2004, 00:24
abramis brama schreef:

Ik kan trouwens met enig plezier melden dat n.a.v. volgende evolutie een nieuwe, nog grotere betoging wordt overwogen vanuit het natuurrecreatie-front, en dat op 6 juni. Opnieuw vlak voor de verkiezingen dus...

Uit welingelichte bron verneem ik dat de hengelaars in hun protest zullen bijgetreden worden door de vinkenzetters, paardenfluisteraars, schaapscheerders en postzegelverzamelaars.
Rellen en onlusten behoren dan ook tot de mogelijkheden, en de politie is nu reeds in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Nice try om de boel te ridiculiseren, maar de feiten blijven wat ze zijn, tot spijt van wie 't benijdt :

1) De vorige betoging was één van de grootsten van het jaar, én heeft ongetwijfeld een rol gespeeld in de gevoelige slag die de groenen op 18 mei kregen.
2) Dit scenario zou zich dit jaar best wel eens kunnen herhalen. Kom eens langs en overtuig jezelf. 't Is niet ver als je nick klopt. :D
3) Klopt dat de hengelaars niet alleen staan. Ook vertegenwoordigers uit de paardensport, joeggers en wandelaars, jagers, land- en bosbouwers, enz... zullen zich, net zoals vorig jaar, in ruime getale aansluiten bij de optocht.
4) Voorts wil ik erop wijzen dat de betoging van 11 mei 2003 zeer vreedzaam verlopen is.

En als de geruchten die ik opvang kloppen, is het zeer te betwijfelen of een nieuwe optocht uberhaupt nog afwendbaar is. Als alles blijft zoals het is, ziet het ernaar uit dat Groen! op een weekje voor de verkiezingen nogmaals vergast zal worden op een aardige dosis "negatieve publiciteit" in het journaal.

abramis brama
17 maart 2004, 00:27
Overigens doet de stilte van Tinne mij onderhand vermoeden dat ze bovenstaande inderdaad enkel maar kan beamen. Waarvan akte...

zarathustra
17 maart 2004, 00:44
abramis brama schreef:

Ik kan trouwens met enig plezier melden dat n.a.v. volgende evolutie een nieuwe, nog grotere betoging wordt overwogen vanuit het natuurrecreatie-front, en dat op 6 juni. Opnieuw vlak voor de verkiezingen dus...

Uit welingelichte bron verneem ik dat de hengelaars in hun protest zullen bijgetreden worden door de vinkenzetters, paardenfluisteraars, schaapscheerders en postzegelverzamelaars.
Rellen en onlusten behoren dan ook tot de mogelijkheden, en de politie is nu reeds in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

waarom moet dat nu in het belachelijke getrokken worden? Ik ben zelf geen visser aka hengelaar, maar het is een hobby/sport als een andere. Net als postzegels verzamelen, schapen scheren, vinkensport, duivenmelken, en zo voort.

Doet me denken aan wat versteylen eens vroeg aan Tinne (dacht ik, niet zeker) en wat met de 'seuten'? Alles moet precies cool, hip en 'in' zijn. Cfr. de 'waarom geen spaans ipv latijn' uitspraak van de zelfde tinne. Precies of latijn zo een saai iets zou zijn.

skippy
17 maart 2004, 08:23
Dank zij groen mogen wij kleiduifschutters nu ook naar de walen trekken omdat het hier niet meer te doen is. Gelukkig heeft trut van Weert haar wapenwet er nog niet doorgekregen. Groen en alle linkiewinkies niet van doen. Het beste op 13 juni, maar ik denk dat jullie dieper den compostbak zullen inzakken. :lol: :lol: :lol:

Bobke
17 maart 2004, 09:16
Dank zij groen mogen wij kleiduifschutters nu ook naar de walen trekken omdat het hier niet meer te doen is. Gelukkig heeft trut van Weert haar wapenwet er nog niet doorgekregen. Groen en alle linkiewinkies niet van doen. Het beste op 13 juni, maar ik denk dat jullie dieper den compostbak zullen inzakken. :lol: :lol: :lol:
Ja voor bepaalde zaken mogen we ons gelukkig prijzen dat we de Walen hebben.

zarathustra
17 maart 2004, 16:03
*up*

ze is hier nu toch

.......................

Tinne Van der Straeten
17 maart 2004, 16:11
Ten eerste ik ben hier
Ten tweede ik heb aan onze experten terzake om informatie gevraagd over jouw vraag (ik ben spijtig genoeg zelf niet superwoman die echt van alles 100% op de hoogte is). Je vraag is dus in behandeling, je zal snel een antwoord krijgen
Tinne

Dilbert
17 maart 2004, 16:24
Ten eerste ik ben hier
Ten tweede ik heb aan onze experten terzake om informatie gevraagd over jouw vraag (ik ben spijtig genoeg zelf niet superwoman die echt van alles 100% op de hoogte is). Je vraag is dus in behandeling, je zal snel een antwoord krijgen
Tinne
'k zal u even op weg helpen. Echt gebeurd:

Een bejaarde buurman van mij heeft een grote visvijver, met veel beplanting, riet, etc. Zijn werk bestaat erin om die vijver en omgeving proper te houden, vis uit zetten, gras af te rijden, de rattenpopulatie te beperken, etc. Prachtig stukje natuur trouwens, met veel vogelsoorten, reigers, enz. En in de zomer, eens per week komen er leden van de visclub samen.

Vorig jaar kwam er een vertegenwoordiger van Natuurpunt bij mijn buurman uitleggen dat zijn vijver vanaf nu deel uitmaakte van het VEN, dat hij zijn tuinhuis moest afbreken, geen vis meer mocht uitzetten, en geen ingrepen meer mocht doen aan de beplanting. Mijn buurman heeft toen zijn jachtgeweer gepakt en die man van "zijn ecosysteem" gejaagd. :P

Hij liep ook mee in die betoging in Gent vlak voor de vorige verkiezingen, ge weet wel...

Tinne Van der Straeten
17 maart 2004, 17:02
de vraag ging over de mina raad, het antwoord komt eraan, ok?

abramis brama
17 maart 2004, 17:47
Ten eerste ik ben hier
Ten tweede ik heb aan onze experten terzake om informatie gevraagd over jouw vraag (ik ben spijtig genoeg zelf niet superwoman die echt van alles 100% op de hoogte is). Je vraag is dus in behandeling, je zal snel een antwoord krijgen
Tinne

Ok, meer kan ik niet vragen. Ik wacht geduldig af.

Thx ! :turn-l:

abramis brama
17 maart 2004, 17:54
Ten eerste ik ben hier
Ten tweede ik heb aan onze experten terzake om informatie gevraagd over jouw vraag (ik ben spijtig genoeg zelf niet superwoman die echt van alles 100% op de hoogte is). Je vraag is dus in behandeling, je zal snel een antwoord krijgen
Tinne
'k zal u even op weg helpen. Echt gebeurd:

Een bejaarde buurman van mij heeft een grote visvijver, met veel beplanting, riet, etc. Zijn werk bestaat erin om die vijver en omgeving proper te houden, vis uit zetten, gras af te rijden, de rattenpopulatie te beperken, etc. Prachtig stukje natuur trouwens, met veel vogelsoorten, reigers, enz. En in de zomer, eens per week komen er leden van de visclub samen.

Vorig jaar kwam er een vertegenwoordiger van Natuurpunt bij mijn buurman uitleggen dat zijn vijver vanaf nu deel uitmaakte van het VEN, dat hij zijn tuinhuis moest afbreken, geen vis meer mocht uitzetten, en geen ingrepen meer mocht doen aan de beplanting. Mijn buurman heeft toen zijn jachtgeweer gepakt en die man van "zijn ecosysteem" gejaagd. :P

Hij liep ook mee in die betoging in Gent vlak voor de vorige verkiezingen, ge weet wel...

Vwalla, da's dus wat ik bedoel. Het VEN was - in zijn oorspronkelijke vorm - de doodsteek geweest voor de hengelsport in Vlaanderen, en evenzeer voor alle andere belanghebbende natuurrecreatiegroepen.

Ik herhaal het nogmaals : het privaat hengelsportpatrimonium zou destijds in de provincie Limburg herleid zijn tot één ( 1 ! ) bruikbaar water voor gans Limburg.

Nu de betoging en de afstraffing van Agalev die onverkorte uitvoering van de VEN-maatregelen heeft gedwarsboomd, heb ik zo de indruk dat men het nu gewoon op een andere manier probeert : maak de bewuste sector monddood, neem de sector "Open Ruimte" zoveel mogelijk inspraak af, en breng alle bevoegdheden onder de scepter van de natuursectoren. Laat ze daarna rustig doodbloeden. Na de verkiezingen liggen dan alle wegen open om de klus af te maken.

D�*t is het scenario wat ik hierin herken.

abramis brama
17 maart 2004, 17:59
Ten eerste ik ben hier
Ten tweede ik heb aan onze experten terzake om informatie gevraagd over jouw vraag (ik ben spijtig genoeg zelf niet superwoman die echt van alles 100% op de hoogte is). Je vraag is dus in behandeling, je zal snel een antwoord krijgen
Tinne

Ok, meer kan ik niet vragen. Ik wacht geduldig af.

Thx ! :turn-l:

Hoewel...

Ik ga toch iets méér vragen (zie titel).

Graag had ik ook jouw persoonlijke visie gekend omtrent dit fenomeen. Wenst u - als persoon - de hengelsport ook naar de verdoemenis ?

Overigens : ik waardeer het dat je inlichtingen inwint bij de specialisten terzake. Echt.

Tinne Van der Straeten
17 maart 2004, 18:05
Ok, meer kan ik niet vragen. Ik wacht geduldig af.

Thx ! :turn-l:

Hoewel...

Ik ga toch iets méér vragen (zie titel).

Graag had ik ook jouw persoonlijke visie gekend omtrent dit fenomeen. Wenst u - als persoon - de hengelsport ook naar de verdoemenis ?

Overigens : ik waardeer het dat je inlichtingen inwint bij de specialisten terzake. Echt.

nee hoor ik wens de hengelsport helemaal niet naar de verdoemenis. waarom zou ik?
maar van die paling bv, je mag geen paling vangen omdat dat vol pcb's zit
en we moeten er gewoon een én én verhaal van maken. toen de groenen in de regering kwamen is er voor de eerste keer iets gedaan aan die dingen. en ik begrijp ook echt dat dat zorgt voor wrevel. cvp heeft maar laten gebeuren en maar laten doen etc etc. maar daarm is dat niet perse beter. daarom willen wij een verhaal waar die hengelsport een plaats krijgt in een ecologisch verhaal. en dat kan. omdat hengelaars ook mensen zijn die het milieu heel erg beschermen he, dat weet ik ook wel.

maar ik begrijp het volkomen dat jij als hengelaar ons naar de hel wenst, maar ik jullie niet hoor :-)
Tinne

abramis brama
17 maart 2004, 18:26
nee hoor ik wens de hengelsport helemaal niet naar de verdoemenis. waarom zou ik?

maar van die paling bv, je mag geen paling vangen omdat dat vol pcb's zit
en we moeten er gewoon een én én verhaal van maken.


Over die paling is er géén discussie ook. De volledige hengelsportsector kan zich achter die maatregel scharen. Wat de volksgezondheid kan schaden, moet inderdaad verboden worden. Ik sta daar helemaal achter.

Het meenemen (en dus doden) van vis is trouwens een marginaal probleem dat ikzelf verfoei.

Elk zichzelf respecterend hengelaar moet beseffen (en gelukkig is dat voor het overgrote deel het geval) dat men op die manier de eigen hobby ondergraaft. "Vangen en liefdevol terugzetten", dat is het credo van de echte sportvisser.

toen de groenen in de regering kwamen is er voor de eerste keer iets gedaan aan die dingen. en ik begrijp ook echt dat dat zorgt voor wrevel. cvp heeft maar laten gebeuren en maar laten doen etc etc. maar daarm is dat niet perse beter. daarom willen wij een verhaal waar die hengelsport een plaats krijgt in een ecologisch verhaal.
en dat kan. omdat hengelaars ook mensen zijn die het milieu heel erg beschermen he, dat weet ik ook wel.


Kijk, ik wil er hier geen sport van maken om je uitspraken als onwaar te bestempelen, maar dit is echt wel flagrant onjuist.

Sedert de groene machtsdeelname is het volgende gebeurd :

- een inspraak voor de hengelsport die zonder meer crescendo gaat (zie hoger)
- een karrevracht regelneverijen die het hengelen nagenoeg onmogelijk dreigden te maken. Gelukkig zijn sommige daarvan met succes aangevochten. Dua heeft op dat vlak op een aantal punten water bij de wijn gedaan.
- Na een reeks van besluiten heeft de groene beweging compensaties gekregen die stonden tegenover het afzwakken van de VEN-maatregelen. Dit in de vorm van veel méér subsidies, zodat men nog méér nieuwe natuurgebieden kon verwerven (bossen, visvijvers, landeigendommen, ...)
Het resultaat is gelijkaardig : heel wat hengelsportverenigingen werden van hun vorm ontspanning ontdaan, of moeten zich nu grote afstanden getroosten om hun hobby te beoefenen.
- In het adviesontwerp en in de algemene vergadering van de MINA-raad werden de 4 zetels voor de sector "open ruimte" op een denigrerende manier afgeschoten. Ronduit vijandige reacties (lees : dreigementen) van Natuurpunt, die lieten verstaan dat het voor de meest gesubsidieerde natuurbeweging een koud kunstje zou zijn om enkele nieuwe organisaties voor de open ruimte te creëren, waardoor de sector "open ruimte" op slechts drie zetels zou terugvallen. Drie zetels voor 4 subsectoren (zijnde landbouw, bosbouw, jacht en visserij). Dat moet volstaan, dixit Natuurpunt.
- ...

En zo kan ik nog even doorgaan.

Positieve evolutie ? Om eerlijk te zijn : onder de CD&V had de hengelsport het stukken beter dan onder Paars(groen).

En inderdaad, wij zijn geen nestbevuilers. Mijn visstek zal er steeds netjes bijliggen als ik de oever verlaat, en een onverlaat die dat nalaat zal ik steeds aanspreken daarop. En dat geldt voor de ganse sector.
Het onderwaterleven is ons hoogste goed, en wat je daar zegt is juist : we zouden eigenlijk bondgenoten moeten zijn. Helaas beschikken enkele fundamentalistische organisaties (ik denk opnieuw aan Natuurpunt) daar anders over.
Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de groene beweging �*lles veil heeft voor de vogeltjes, maar niks voor de visjes, om het eens simpelkes uit te drukken... Ik hoop alvast op verbetering naar de toekomst toe.

Enfin, bedankt voor het persoonlijk antwoord. Much appreciated.

Ik wacht nu op het gedeelte van de experts terzake. :wink:


maar ik begrijp het volkomen dat jij als hengelaar ons naar de hel wenst, maar ik jullie niet hoor :-)
Tinne

abramis brama
18 maart 2004, 17:20
Ten tweede ik heb aan onze experten terzake om informatie gevraagd over jouw vraag (ik ben spijtig genoeg zelf niet superwoman die echt van alles 100% op de hoogte is). Je vraag is dus in behandeling, je zal snel een antwoord krijgen
Tinne

Even ter herinnering ;)

(En nu nog wat tussen haakjes moffelen om de vreselijk irritante 50-karaktersregel nog maar eens te omzeilen. Zo, dit zal wel genoeg zijn 8) )