PDA

View Full Version : Deze regering is niet sociaal !


ACV
18 maart 2004, 15:42
Betoging op zaterdag 20 maart - Oostende

http://www.acv-online.be/Images/ikoonTijdSocBelLres_tcm9-32496.jpg



Luc is metaalbewerker. Hij verdient 3.000 euro bruto per maand. Aan één van de machines krijgt hij een arbeidsongeval. Voor de rest van zijn leven is hij 66 % arbeidsonbekwaam. Hij zal terugvallen op 39 % van zijn vroeger jaarinkomen.

Ann is bediende. Ze verdient 3.500 euro bruto per maand. Ze krijgt een hersenbloeding, en zal de rest van haar leven gedeeltelijk verlamd blijven. Als alleenstaande invalide zal ze het moeten redden met 25 % van haar vroeger jaarinkomen. Ondanks hogere ziektekosten.

Ives en Celien werkten beiden bij hetzelfde bedrijf dat helaas zijn deuren sloot. Vroeger verdienden ze elk 2.500 euro bruto per maand. Ze vallen vandaag op morgen op 32 % van hun vroeger jaarloon. Rudy komt van school, maar vindt geen werk. Als alleenstaande moet hij het redden met 595 euro per maand.

Kristine werkte deeltijds in een grootwarenhuis. Ze is alleenstaande met 2 kinderen ten laste. Kristine krijgt kanker, en moet langdurig behandeld worden. Ze moet het rooien met 800 euro per maand.

André werkt in een bedrijf dat asbest verwijdert. Hij verdient 4000 euro bruto per maand, maar krijgt kanker omwille van de asbest. Hij wordt 100 % werkonbekwaam. Toch zal hij terugvallen op minder dan de helft van zijn vroeger inkomen. Ondanks hogere ziektekosten.


ACV en ABVV willen dergelijke toestanden de wereld uit. ACV en ABVV willen dat de "mega-ministerraad" van 20 en 21 maart afgerond wordt met belangrijke sociale beslissingen voor de werknemers. ABVV en ACV herhalen hun eis voor de invoering van de automatische koppeling van de pensioenen en de sociale uitkeringen aan de welvaart. Tegelijk vragen/eisen ze dat de loonplafonds, die gebruikt worden voor de berekening van deze uitkeringen, ook evolueren met de stijging van de lonen.

De programmatie van de welvaartsvastheid van de uitkeringen en van de berekeningsplafonds moet vermijden dat onze uitkeringen langzaam herleid worden tot basisuitkeringen, die bijna geen band meer hebben met het vroeger verdiende loon.

De situatie is nu alarmerend. Twintig jaar geleden:
- bedroeg de werkloosheidsuitkering 42% van het gemiddeld loon, nu is dat nog maar 28%
- bedroeg een gemiddeld pensioen nog 34% van het gemiddeld loon, nu is dat nog maar 32%
- bedroeg de invaliditeitsuitkering 44% van het laatste loon, nu is dat nog maar naar 33%.

Daarom is het absoluut nodig om, naast een inhaalbeweging, een jaarlijkse automatische welvaartsvastheid van de uitkeringen in te voeren.


Programmatie van de welvaartsvastheid

Alle uitkeringen - minima én maxima inbegrepen - alsook de loonplafonds waarop de sociale uitkeringen berekend worden, moeten worden aangepast aan de evolutie van de reële lonen, en dit minstens om de twee jaar.


Een sociaal inhaalprogramma

1. Het gaat niet op dat de sociale uitkering bij ziekte, arbeidsongeval, beroepsziekte of werkloosheid slechts berekend wordt op een fractie van ons loon. De berekeningsplafonds voor sommige uitkeringen werden al meer dan 30 jaar niet meer aangepast. Dit kan niet langer zo: dit moet ingehaald worden.

2. Werknemers die lang ziek en arbeidsonbekwaam zijn moeten betere minima krijgen, zodat ze niet meer in de armoede terecht komen. Diegenen die zo ziek zijn dat ze van de zorg van anderen afhankelijk zijn, moeten daarin beter geholpen worden.

3. De periode voor de welvaartsaanpassing van de pensioenen (momenteel 8 jaar) moet beduidend korter worden. Via programmering moet deze aanpassing op termijn automatisch worden.

4. Mensen die samenwonen met iemand met een laag inkomen, mogen daarom niet meer gestraft worden. Werklozen en invaliden moeten in dergelijk geval de uitkering van gezinshoofd of alleenstaande kunnen behouden. De verhoogde kinderbijslag mag niet afgeschaft worden louter omdat de partner een klein loon verdient.

5. Periodes van ziekte bij zwangere vrouwen mogen niet langer in mindering gebracht worden van het moederschapsverlof.

6. Werknemers die ontslagen worden, moeten minstens gedurende het eerste jaar werkloosheid recht hebben op 60% van hun vroegere loon, ongeacht hun gezinssituatie.

7. Wij eisen dat de regering terugkomt op haar beslissing om de renten niet langer te indexeren van mensen die een arbeidsongeval hadden en daaraan een arbeidsonbekwaamheid overhouden van 16 �* 19 %.


De toekomst van onze sociale zekerheid vrijwaren

De sociale zekerheid van de werknemers - die alle solidariteitsuitgaven én ook een deel van de uitgaven voor zelfstandigen (in de zogenaamde "gemengde" huishoudens werknemer-zelfstandige) voor haar rekening neemt - wordt steeds meer op de proef gesteld, doordat er steeds meer patronale bijdrageverlagingen komen, door de stijgende gezondheidsuitgaven en door de vergrijzing. De toekomst van onze sociale zekerheid moet absoluut gewaarborgd worden op lange termijn. Dat kan door een structurele alternatieve financiering. ACV en ABVV blijven voorstander van de invoering van een algemene sociale bijdrage waarbij alle bevolkingsgroepen bijdragen aan de solidariteit, dus ook de inkomens uit kapitaal.


Werk

Voor beide vakbonden blijft de werkgelegenheid de hoofdbekommernis. De jongste maanden werden we geconfronteerd met een hele reeks herstructureringen waarbij duizenden banen verloren gingen. Daarbij komen nog de personeelsinkrimpingen bij de Post, de NMBS, Belgacom en in de openbare besturen. De groei moet aangezwengeld worden. Daarom zijn ABVV en ACV voorstander van een voluntaristisch industrieel beleid waarbij de federale overheid en de Gewesten betrokken worden. Zij vragen ook dat Europa het proces van Lissabon nieuw leven inblaast met een relance van de groei, met als streefdoel de volledige tewerkstelling.


Stop de fiscale discriminatie

Werknemers die sinds 1 januari 2004 met brugpensioen gaan, worden nog steeds gediscrimineerd. Wanneer een gehuwde werknemer, met een partner die een beroepsinkomen heeft, dit jaar met brugpensioen gaat, dan moet hij een belastingsupplement betalen dat tot 1.000 euro per jaar kan oplopen. Dat is niet meer dan vroeger, maar de mensen die vóór 1 januari 2004 met brugpensioen gingen, moeten dit niet meer betalen. Dit komt door de individualisering van de belastingverlaging die aan de vervangingsinkomens werd toegekend: aan alle gepensioneerden, invaliden en bruggepensioneerden, behalve aan die mensen die vanaf 2004 met brugpensioen gaan! Voor deze laatsten wordt de fiscale aftrek nog steeds op basis van het gezinsinkomen berekend. ACV en ABVV willen die fiscale discriminatie definitief de wereld uit.


Een duidelijke waarschuwing

ABVV en ACV waarschuwen die coalitiepartners die de eisen voor sociale verbeteringen willen afremmen, onder het voorwendsel dat ze voorrang willen geven aan nieuwe belastingverlagingen. Wij eisen integendeel duidelijke stappen naar een automatische welvaartsvastheid en concrete sociale verbeteringen. Het kan niet zijn dat de mensen die uitkeringen trekken, in de kou blijven staan. Beide vakbonden richten ook een duidelijke waarschuwing aan beleidsverantwoordelijken en de conservatieve krachten die geen sterkere sociale zekerheid wensen en die de solidariteit willen afbouwen. Een waarschuwing in het bijzonder aan :

- de werkgevers die de sociale zekerheid steeds meer zien als een hinderlijke loonkost en die geen oog hebben voor de positieve impact van een goede sociale zekerheid op het algemeen sociaal klimaat en zelfs op het concurrentievermogen. Een gedeeltelijke privatisering van onze sociale zekerheid, zoals het VBO bepleit, is voor ons onbespreekbaar. Wij zeggen ja aan een alternatieve financiering maar neen aan een alternatieve sociale zekerheid -

- die politieke partijen die een ontmanteling van onze sociale zekerheid voorstaan, een verschraling van de rol van de sociale partners willen (door vakbonden en mutualiteiten te verbieden om nog langer hun dienstverlenende rol in de sociale zekerheid te spelen) en die een verdere afbouw van de herverdelende rol van de fiscaliteit wensen (door vermogen minder en uitkeringen meer te belasten). Wij zeggen neen aan de afbouw van de solidariteit in onze samenleving.



Start van de betoging: station van Oostende, 11u op zaterdag 20 maart!



Als je mee wil gaan betogen in Oostende, kan je best je gewestelijk ACV-verbond contacteren. Vanuit de ACV-verbonden wordt immers gemeenschappelijk vervoer (bussen, trein) georganiseerd.

Komen jullie ook op straat tegen het paars beleid en de superministerraad die ons land weer op z'n kop zet?

Wat denkt u trouwens van de thema's die in de quote aangehaald zijn?

Het Skill Effect
19 maart 2004, 08:56
Het is bijna zover Tinne.


Ik vind het toch interessant om kort je mening hierover te weten te komen. :wink:

Tinne Van der Straeten
19 maart 2004, 10:38
sorry ik ben gisteren weeral te laks geweest in het antwoordne, sorry sorry sorry

maar terzake.

wij komen naar betoging, vera dua zal zelf ook aanwezig zijn. de meeste punten steunen wij (fiscale discriminaite, ASB, welvaartsvastheid van de uitkeringen)

ik was trouwens geschrokken deze week in de krant dat de welvaartsvastheid van de uitkeringen enkel verdedigd wordt door de PS (en dus geen enkele andere regeringspartij)

Ik wil ook wel aangeven dat ik vdbroucke en vdlanotte volg in hun discours over de sociale zekerheid: na de verkiezingen gaat dat het hot topic zijn. ik heb daarom wel een beetje schrik als deze paarse regering dat moet aanpakken. aangezien het een weinig sociale regering is lopen we wel eens het risico dat als die discussie wordt aangepakt het niet voor iedereen zo positief zal uitdraaien.

ik ging hier een link plakken anar een opiniestuk van ons dat daarover verschenen is maar onze site ligt efkes plat. ik zal dat straks doen.

maar dus: onze steun hebben jullie!
groeten,
tinne

Het Skill Effect
19 maart 2004, 11:26
Alvast merci en tot morgen in Oostende! :wink:



Je kan meer herkennen aan het groen (ook al is dat een ietsje anders groen dan dat van jullie, het blijft een mooie kleur! :wink: )

Tinne Van der Straeten
19 maart 2004, 11:27
wij gaan erna ook nog betogen teggen de muur tss israel en palestina. jullie ook?
tinne

Het Skill Effect
19 maart 2004, 12:01
wij gaan erna ook nog betogen teggen de muur tss israel en palestina. jullie ook?
tinne

Wij voeren daar inderdaad ook actie rond die muur in Palestina.Dat is ook een schande en een duidelijke stap achteruit!

Zelf ben ik wel niet zo zeker dat ik de hele dag ga actievoeren. Ik heb mijn gezinnetje namelijk op sleeptouw genomen en ik ben benieuwd of onze kleine pagadders het zo lang gaan volhouden...

Ik vind het uiteraard wel belangrijk dat ook hierrond een duidelijk signaal gegeven wordt.

ACV
19 maart 2004, 15:07
sorry ik ben gisteren weeral te laks geweest in het antwoordne, sorry sorry sorry

maar terzake.

wij komen naar betoging, vera dua zal zelf ook aanwezig zijn. de meeste punten steunen wij (fiscale discriminaite, ASB, welvaartsvastheid van de uitkeringen)

ik was trouwens geschrokken deze week in de krant dat de welvaartsvastheid van de uitkeringen enkel verdedigd wordt door de PS (en dus geen enkele andere regeringspartij)

Ik wil ook wel aangeven dat ik vdbroucke en vdlanotte volg in hun discours over de sociale zekerheid: na de verkiezingen gaat dat het hot topic zijn. ik heb daarom wel een beetje schrik als deze paarse regering dat moet aanpakken. aangezien het een weinig sociale regering is lopen we wel eens het risico dat als die discussie wordt aangepakt het niet voor iedereen zo positief zal uitdraaien.

ik ging hier een link plakken anar een opiniestuk van ons dat daarover verschenen is maar onze site ligt efkes plat. ik zal dat straks doen.

maar dus: onze steun hebben jullie!
groeten,
tinne

Leuk dat jullie er morgen bij zijn.

Nu ben ik wel nieuwsgierig naar die link vanop jullie site.

In ieder geval tot morgen. :wink:

ACV
19 maart 2004, 15:23
wij gaan erna ook nog betogen teggen de muur tss israel en palestina. jullie ook?
tinne

http://www.actieplatformpalestina.be/nl/01_home/images/2004-03-20_affiche_betoging.jpg (http://www.11.be/palestina/)

Dan moet ik wel nog naar Brussel zien te geraken.
Ik vrees dat wij niet op tijd terug zijn. Ik zal namelijk tot het einde blijven tijdens de betoging in Oostende.

Je neemt zelf toch dikwijls het openbaar vervoer, dus weet je dat het zeer nipt zal zijn. :wink:

Wij zijn trouwens vertegenwoordigt als ACW in het Actieplatform Palestina.

Actieplatform Palestina:
Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging - 11.11.11, Broederlijk Delen, Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen CODIP, FOS-Socialistische Solidariteit, Geneeskunde voor de Derde Wereld, Oxfam Wereldwinkels, Oxfam Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Socialisme zonder Grenzen, Christenen voor het Socialisme, Vlaams Palestina Komitee, Vrede, ACW

Je zal zeker mijn collega's tegenkomen!

Ik vind die muur trouwens ook niet kunnen.
We kennen er nog voorbeelden van en die zijn ook stuk voor stuk onmenselijk!

http://www.actieplatformpalestina.be/nl/01_home/ani_abu_dis_muur_missiefoto.gif (http://www.actieplatformpalestina.be/nl/05_observatiemissies/pdf_verslagen/2003-01-13muur-verslagLeenLaenens.pdf)


Nu we hier toch over bezig zijn, maak ik even van de gelegenheid gebruik om jullie naar iets belangrijks te linken (http://www.actieplatformpalestina.be/nl/04_acties/Stop%20de%20muur/webform_petitie_sloopmuur.htm). :wink:

Hieronder lees je er nog enkele belangrijke feiten over:

Facts:
De muur is voorzien over een traject van 752-786 km, waarvan nu meer dan 200 km
voltooid.
Slechts 13% van het historische Palestina zal overblijven: de fac to zal 45% van de
bezette Westbank geannexeerd zijn. 94% van de Israelische settlers en 60% van de
kolonies zullen buiten de Muur leven.
Nu leven er bij benadering 370 000 illegale settlers.
Talloze huizen en olijfboomgaarden werden inde ganse Westbank al vernietigd.
Kostprijs : 2 miljoen dollar per kilometer.
De VN veroordeelt de muur in haar rapport van 23 november
( www.nad-plo.org/pdf/unnew1.pdf )
Het is een schending van de Olso-akkoorden en van de Conventie van Genève: een volk
mag nooit collectief gestraft worden (artikel 33) en verbod op annexatie (artikel 47).

ACV
19 maart 2004, 20:30
Hoog tijd voor echt sociaal beleid





Zaterdag 20 maart organiseert de regering een "sociale mega-ministerraad" in Oostende. Aan de vooravond van deze ministerraad maken de voorzitters van ACV, ACW en LCM duidelijk wat er op het spel staat. En roepen ze op voor de betoging in Oostende.



Deze regering heeft hulp nodig

http://www.acv-online.be/Images/LC_tcm9-37623.jpg

Luc Cortebeeck - Voorzitter ACV

Leuke dingen voor de mensen, dat is waar deze regering tot nog toe mee bezig was. Wat heeft ze ons al niet voorgespiegeld: gratis en wonderlijke nieuwe initiatieven. Alleen blijkt er nu toch geen geld voor te zijn. En worden we al verwittigd over zware ingrepen na de verkiezingen van 13 juni. Iedereen heeft nood aan verhalen, maar wij houden toch meer van een samenhangend verhaal. Een verhaal met een duidelijke lijn. Deze regering volgt geen lijn, laat staan een sociale. Wie veel had, krijgt nog meer: belastingverlaging en fiscale amnestie. Wie weinig heeft, moet niet meer dan een paar kruimels verwachten. Wat deed deze regering al voor de tewerkstelling? Weinig! Buiten de jobs van de werkgelegenheidsconferentie - waarvan nog bewezen moet worden dat ze er komen - bitter weinig. Veel geld besteedde ze aan lastenverlaging. Dat leverde geen extra jobs op, maar wel een pak minder inkomsten voor de sociale zekerheid. En of de fiscale amnestie geld zal opbrengen voor die sociale zekerheid, daarover twijfelt meer dan 1 expert. De sociale zekerheid verkommert. Het is de hoogste tijd voor een sociaal beleid. Voor ons betekent dat in de eerste plaats een verhoging van de minimumuitkeringen en het koppelen van de sociale uitkeringen aan de stijging van de welvaart. De regering heeft veel goed te maken. Maar daarbij heeft ze echt hulp nodig. Kom dus zaterdag betogen in Oostende.





Betere verdeling van lusten en lasten graag!

http://www.acv-online.be/Images/JR_tcm9-37622.jpg

Jan Renders - Voorzitter ACW

Een steeds grotere groep mensen valt uit de boot. Ze kunnen niet meer mee in deze jachtige, veeleisende, stresserende rende maatschappij. Van alle kanten wordt ons ingepeperd dat we langer zullen moeten werken. Maar tegelijk zetten de bedrijven altijd maar weer oudere werknemers op straat. Aan de werklozen wordt gezegd: zoek toch harder naar een job! Maar het werkaanbod daalt!. Veel fiscale amnestie voor de kloeke portemonnees, veel belastingverlaging voor de dikke inkomens... maar weinig, héél weinig voor wie van een magere uitkering moet leven. Die moeten het er maar mee zien te rooien. Geen blauwe compassie voor hen. Tijd voor echt sociaal beleid dus. Tijd voor een politiek met betere verdeling van lasten en lusten. Hoog tijd voor sociale correcties. Rendez-vous nu zaterdag in Oostende op de betoging.




Stop de armoede van zieke mensen!

http://www.acv-online.be/Images/MJ_tcm9-37624.jpg
Marc Justaert - Voorzitter LCM


De CM en Ziekenzorg CM stappen zaterdag mee op in de manifestatie. In de hoop dat de regering eindelijk zal ingaan op onze eisen en het lot van chronisch zieke mensen ter harte zal nemen. Op basis van een onderzoek bij chronisch zieke mensen en talloze signalen uit het werkveld, weten wij dat de inkomenssituatie van mensen die van een minimumuitkering moeten leven alarmerend is. Een grote groep leeft zelfs ronduit in armoede. Wij vinden dit onrechtvaardig en onaanvaardbaar. Mensen die al zware pech hebben met hun gezondheid mogen niet ook nog eens financieel worden afgestraft. De verbetering van hun inkomen is daarom voor ons een absolute prioriteit. Hiervoor moet eindelijk het nodige geld op tafel komen. Chronisch zieke mensen wensen niet langer in de kou te staan. Dat willen wij zaterdag nogmaals duidelijk maken aan de regering. U komt toch ook?

Herman Desmedt ©HD
20 maart 2004, 01:21
Ik ga alvast niet mee betogen! Niet dat ik het de gehandicapten niet zou gunnen, dat ik niet achter een sociaal beleid zou staan enz.

Neen, ik wéét waar het probleem ligt.

Er zijn in dit landje ongeveer méér dan 600000 werklozen (ouderen en niet uitkeringsgerinbegrepen), 250000 andere steuntrekers en méér dan 1,700000 gepensioneerden. Dat aantal gepensioneerden gaat trouwens nog drastisch stijgen want vanaf ongeveer dit jaar gaan er méér mensen met pensioen dan het gemiddeld geboortecijfer van de jongste jaren. De vergrijzing is dus geen probleem voor morgen, de vergrijzing is NU al bezig.
Daarnaast staan er dankzij ons omvangrijk staatsapparaat méér dan 1050000 mensen op de loonlijst van de overheid.
Dus rechtstreeks betaald uit de belastingspot : méér dan 3,600000 mensen.

Het leefloon of uitkering van velen, plus hun sociale zekerheid dat moet allemaal komen van de belastingen, zeg maar grotendeels van de loonlasten in de privé. De werkgevers betalen die.
In de privé werken er nauwelijks 2,5 miljoen mensen en daarvan zijn er nog eens iets meer dan 550000 zelfstandigen ( Ja , minder zelfstandigen dan doppers ! ) Die draaien op voor al de rest !

De problemen in dit landje zijn te wijten aan de wanverhouding (werk in privé)/(de rest) Er zijn te weinig bedrijven en zelfstandigen. Dat merk je ook bij elke vergelijking met het buitenland. Hier kunnen gerust een paar honderdduizend zelfstandigen bijkomen. Allemaal jobs met loon naar werk. Bovendien is er in vegelijking met het buitenland ook plaats voor enkele tienduizenden KMO's.
Maar waarom zou iemand hier nog iets ondernemen ?
Dat iemand initiatieven neemt wordt hem kwalijk genomen en in de eerste plaats door de vakbonden : Als werkgever ben je een zakkevuller die zijn mensen uitbuit. Als zelfstandige een "gelegaliseerde dief".
Bovendien is, als we eens echt zonder vooroordelen gaan kijken, het sociaal statuut van zelfstandige dermate uitgehold dat het absurd is. Zelfs de kinderen van zelfstandigen krijgen minder kindergeld. Mensen die dus het risico nemen om hun eigen zaak op te bouwen worden slechter behandeld dan de steuntrekker en nog scheef bekeken ook?

Neen, ik heb teveel respect voor initiatiefnemers in dit landje. De toekomst van dit landje zal van hen afhangen. Ik ga niet meelopen met zovelen die zelf niet eens initiatief durven nemen en die eisen dat alles maar door een minderheid opgehoest wordt en de schuld van alles dan nog op die minderheid schuiven ook.