PDA

View Full Version : D14 in Kopenhagen


Fréderic
9 december 2002, 21:54
D14 in Kopenhagen

Eén jaar na de betoging van D14 in Brussel gericht tegen de Europese top van Laken wordt die strijd verder gezet in de straten van Kopenhagen. Op zaterdag 14 december vindt er in de Deense hoofdstad een internationale demonstratie plaats onder de centrale slogan 'Our world is not for sale'. Info vind je op de site: www.cph2002.org. Ook de lokale afdeling van de Vierde Internationale speelt een rol in de mobilisaties.

Op 14 december wordt er om 14.00u. verzamelen geblazen op de Christianborg Slotsplads. Er ontstond een brede coördinatie rond deze Europese top onder de noemer: 'Initiatief naar een ander Europa'. Het initiatief verzamelt een 25-tal Deense organisaties (linkse partijen, solidariteitsbewegingen, migrantenorganisaties en andersglobalistische collectieven. Sinds 14 oktober zijn er ook nog 19 organisaties uit Zweden, Noorwegen en Finland bij aangesloten.

De coördinatie organiseert van vrijdag 13 tot zondag 15 december een tegentop. Op vrijdag vindt er om 17.00u. een betoging tegen het Fort Europa plaats, die vertrekt op de Enghaveplads. Zaterdag is er het hoogtepunt van de mobilisatie, met de grote betoging. Zondag vinden er internationale vergaderingen plaats om samen te kijken hoe we een gemeenschappelijke, internationale strijd tegen de privatiseringen kunnen aanvatten. De Europese top vindt plaats in het Bella Center, gedurende de hele duur van de top vindt de tegenbeweging onderdak in Holmen.

De organisatoren wijzen erop dat er verblijfsaccomodatie kan aangeboden worden. Wie zich naar Kopenhagen begeeft om mee te betogen kan dus probleemloos onderdak vinden in sportzalen en scholen, via het initiatief naar een ander Europa. Naast het genoemde initiatief is er ook nog een Ngo-forum op poten gezet. Daarover kan je alles lezen op de site: www.ngoforum2002.dk. Ook dit forum organiseert tijdens het weekend meetings.

Deense vrienden wijzen er zelf op dat voor het eerst de houding ten opzichte van Europa wijzigde. Waar tot nu toe de houding ten opzichte van Europa er één was van totale afwijzing, ijvert men nu voor een ander Europa. In Denemarken heerst er terecht nog steeds een zeer groot euroscepticisme. Laten we niet vergeten dat de Denen de euvele moed hebben gehad om middels een referendum het Verdrag van Maastricht de vernieling in te stemmen. Immers, als één lidstaat het verdrag afwees, zou het verdrag vervallen, zo was er afgesproken. Maar democratie op z'n Europees werkt anders. Er werd gewoon een nieuw referendum georganiseerd, met nog meer doemscenario's en nog méér middelen. De Denen moesten koste was kost 'juist' stemmen.

De Deense afdeling van de Vierde Internationale heet net als in België de SAP,de Socialistisk Arbejderparti. De partij werkt binnen een bredere politieke formatie, de Rood-Groene Alliantie. Deze partij bundelt verscheidene antikapitalistische Deense partijen. De Alliantie behaalde halfweg de jaren 90 een eerste electorale overwinning. Sindsdien zetelen er enkele vertegenwoordigers van deze Alliantie in het Deense parlement, onderwie ook een vertegenwoordiger van de SAP. De Vierde Internationale zal aanwezig zijn in Kopenhagen, met een internationale delegatie en met eigen materiaal.

David Dessers

Sites:
SAP (Deense afdeling van de Vierde Internationale): http://www.sap-fi.dk
Rood-Groene Alliantie: http://www.enhedslisten.dk/
NGO-Forum: http://www.ngoforum2002.dk
Betoging 14 december: http://www.cph2002.org