PDA

View Full Version : Financieringsdicreet hoger onderwijs.


*Niels*
24 juni 2008, 07:45
Hallo,

Ik had ook een vraag aan u. U bent jongerenvoorzitter van Jong-Gezond verstand. Welke standpunten nemen jullie in over het nieuwe financieringsdicreet van Frank VDB? Vindt u dit een verbetering voor het hoger onderwijs of denkt u, net als de student, dat dit geen goede zaak is? En waarom denkt u dat?

Mvg,
Niels

Isabelle Van Laethem
24 juni 2008, 13:47
We merken de laatste jaren een duidelijke verlaging van de (hogere) opleidingskwaliteit in Vlaanderen.
De vraag die ik mij stel: hoe kan de kwaliteit van ons felgegeerd diploma alsnog gegarandeerd worden?

De BaMa-hervorming, met het kredietpuntensysteem en daarenboven de chaos die dit bij heel wat studenten veroorzaakt, dreigt het proces van kwaliteitsdaling nog verder te versnellen.

Maar het ergst van al is inderdaad het nieuwe financieringsdecreet voor het hoger onderwijs van Frank Vandenbroucke. Deze fameuse output financiering vraagt impliciet een nivellering van het universitair onderwijs.
Daar zijn niet alleen studenten, mar ook verschillende professoren van overtuigd...

“Onze universiteiten zijn goed, maar niet goed genoeg” stond een paar maand terug in De Standaard.
De Belgische universiteiten staan namelijk helemaal niet meer vooraan in de internationale rankings van de universiteiten. In die van The Times bijvoorbeeld bekleedt de Université Catholique de Louvain (UCL) de 76ste plaats, de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) de 96ste en de Université Libre de Bruxelles (ULB) de 165ste. De rest volgt nog een eind verder.
Rekening houdend met de weinige middelen die ze hebben is dat niet zo verwonderlijk. De financiering die Belgische deelstaten geven aan hun universiteiten, is veel te laag om te kunnen concurreren met de beste universiteiten elders in de wereld. Een Belgische universiteit beschikt gemiddeld over 8.700 euro per student. In de Verenigde Staten is dat 36.500 euro per student.

Sommige Amerikaanse universiteiten hebben tot twintig keer meer geld per student dan de Belgische. Het eerste antwoord op de vraag 'wat te doen', is dan ook vrij simpel: onze universiteiten meer geld geven. Landen die veel in hun universiteiten investeren, doen het economisch trouwens goed.

Dit gebeurt best door de universiteiten grote autonomie te geven, ook inzake rekrutering en verloning van het personeel. Weet ook, dat de Vlaamse Universiteiten in hun beoordeling allemaal zwak tot zeer zwak scoren inzake personeelsbeleid.

De hogescholen en universiteiten moeten ook meer aanspraak kunnen maken op financiering van de bedrijfswereld, nu is dat veel te strict gereglementeerd.
Daarnaast moeten we ook hogere inschrijfsommen durven te herbekijken. Hieraan kan dan weer de responsabilisering van de student gekoppeld worden. Via goedkope studieleningen kan de student zijn/haar eigen studie financieren en de afbetaling ervan starten na de studies. Het is toch vrij absurd dat studenten vandaag slechts een bijdrage van minder dan 10% van de studiekost financieren. Zo creëer je een sfeer waar bissen en trissen een evidentie is... om nog maar te zwijgen van ‘eeuwige’ studenten, werklozen die zich opnieuw kosteloos gaan bijscholen naast hun werkloosheidsuitkering,…

Als we nog lang zo verder doen is ons hogeschool- of universitair diploma binnenkort niets meer waard op de (internationale) arbeidsmarkt en zullen alleen de "rijkere" studenten het verschil kunnen maken door héél dure bijkomende Masteropleidingen zoals MBA's te volgen universiteit...

En dan vrees ik dat er géén sprake meer zal zijn van het zogenaamde "gelijke kansenonderwijs" waar Vandenbroucke zo'n voorstander van is...