PDA

View Full Version : Ruzie om Franse supermarkt zonder wijn of varkensvlees


Sven_DP
12 december 2002, 11:40
Iemand het artikel gelezen in NRC Handelsblad? De Standaard van 12/12/2002 nam het bericht integraal over. Zonder heel het artikel te willen overtypen, gaat het kort gezegd over een buurtsupermarkt uit de Franprix keten die zijn winkel 'halal' gemaakt heeft. Het gaat trouwens om 1 van de meest gevaarlijke voorsteden van Parijs. Autochtone bewoners moeten vanaf nu 20 minuten verder om hun wijn of 'saucisson' te kopen... De Islamitische slager beweert dat hij dit moet doen voor zijn klanten, anders krijgt hij geen keurmerk van 'A Votre Service', de nationale toezichthouder op 'halal' producten.

Zowel de franchise gever als de burgemeester willen en zullen alle middelen inzetten om hier tegenin te gaan...

Het bericht besluit met een quote van de verder zeer vriendelijke slager/winkelhouder : "Alle kerken in Frankrijk zullen plaats maken voor moskeeën. Dat is alleen maar een kwestie van tijd".

Is dit nu een voorbeeld van gekleurde berichtgeving of is dit gewoon een realistisch bericht? Vinden jullie dit een aanvaardbare evolutie? Vinden jullie dit een normaal gedragspatroon? Of ben ik de enige die heer zeer ongemakkelijk van wordt?

@lpha
12 december 2002, 12:16
Vinden jullie dit een normaal gedragspatroon? Of ben ik de enige die heer zeer ongemakkelijk van wordt?

Nee, jij bent zeker niet de enige!

In dit soort zaken mag geen milimeter toegegeven worden. Elke toegeving is een stap achteruit in het integratieproces en werkt contra productief.

Sven_DP
12 december 2002, 12:36
Dit is het originele artikel uit het NRC Handelsblad. De versie van De Standaard was al wat 'gekuist' zoals we dat van hen gewoon zijn. Ze zijn hun lezers al enkele dagen aan het overdonderen met 'politiek correcte' meningen Leman, correct denkende allochtonen en autochtonen, zelfverklaarde wereldverbeteraars, gesubsidiëerden, en andere... Enfin, off topic, maar van te doorzichtige 'sturing' , zowel links als rechts, krijg ik het altijd op mijn heupen. sorry. :oops: :oops: :oops:

Het bewuste artikel dus :

Een buurtsupermarkt in de Parijse voorstad Évry verkoopt geen varkensvlees en wijn meer, sinds de overname door islamitische eigenaars. De autochtone wijkbewoners protesteren, de burgemeester dreigt met ingrijpen van de politie.


Door onze correspondent Pieter Kottman

ÉVRY, 11 DEC. ,,Weet u wel wat varkens eten?'' vraagt de islamitische slager in zijn zaak aan het Jules Vallès-plein in Pyramides, een als 'chaud', moeilijk, bekendstaande wijk in de Parijse voorstad Évry. Voor het antwoord komt hij speciaal achter zijn toonbank vandaan. ,,Stront!'' Het is ,,dus heel goed'', dat de belendende buurtsuper, een filiaal van de keten Franprix, halal (de islamitische variant van het joodse koosjer) is geworden en geen varkensvleesproducten en alcohol meer verkoopt en alleen nog vlees van ritueel geslachte dieren.

Manuel Valls, lid van de Assemblée voor de Parti Socialiste en burgemeester van Évry, heeft een geheel andere mening over het in oktober van kracht geworden beleid van de twee nieuwe eigenaars, de uit Tunesië afkomstige broers Mohammed en Abdel Djaiziri. Hij kwam erachter door de klachten van autochtone, vooral oudere wijkbewoners die voor hun oer-Franse saucisson, ham en wijn voortaan zijn aangewezen op de, te voet, twintig minuten verderop gelegen Carrefour-supermarkt. Op 22 november stuurde de burgemeester de broers een brief op poten, die Abdel na enig aandringen toont.

Volgens de burgemeester draagt het door hem als ,,agressief'' en ,,ontoelaatbaar'' bestempelde halal-beleid, door de concurrentie met twee andere op het plein gevestigde halal-winkels, bij aan ,,de verpaupering van de wijk, een verschijnsel dat de gemeente met kracht wil bestrijden''. Op het landelijke televisiejournaal verklaarde Valls deze week ,,het sektarisme van de supermarkt, die voor iedereen bedoeld is, in strijd met de republikeinse grondbeginselen''. Valls besluit zijn schrijven dan ook met het dreigement ,,een van de komende dagen de hele mij ter beschikking staande politiemacht op de winkel af te sturen''.

In navolging van de burgemeester heeft ook Franprix de eigenaars in een op 4 december verstuurde brief de wacht aangezegd. Het assortiment van de keten dient gericht te zijn op ,,allerlei soorten klanten en niet op één bepaalde groep''. Franprix schrijft de samenwerking te zullen beëindigen als binnen tien dagen de oude toestand niet is hersteld.

In zijn kantoortje, een met borsthoge schotjes aan het oog onttrokken tafel en stoel in een hoek van zijn winkel, haalt Abdel Djaiziri zijn schouders op over de dreigementen. ,,Iedereen was blij dat deze winkel na twee maanden weer openging, ook de niet-moslims. vorige eigenaar is failliet gegaan juist omdat hij niet halal was. Tachtig procent van de wijkbewoners is islamitisch en omdat ik niet ook failliet wil gaan, pas ik me aan dat gegeven aan.endien lokte de alcoholvoorraad de hele tijd berovingen uit, waarvan we nu geen last meer hebben.''

Djaiziri zegt niet te zullen toegeven aan Franprix, noch aan de burgemeester.

De burgemeester is ,,veel te agressief'', vindt Djaiziri. Waarom is hij niet rustig komen praten, over een aparte ruimte naast de supermarkt bijvoorbeeld?

Volgens Djaiziri, die ontkent zelf religieuze bezwaren te hebben tegen een niet-hallal assortiment, is een afgescheiden afdelinkje voor varkensvleesproducten binnen de supermarkt niet mogelijk. Hij krijgt dan geen bewijs van goedkeuring van A Votre Service, de toezichthouder op hallal-producten. En zonder dat bewijs blijven de klanten weg.

AVS, in 1901 opgericht, valt onder de UOIF, de Union des Organisations Islamiques de France, die juist deze week op het ministerie van Binnenlandse Zaken een moeizaam tot stand gekomen akkoord sloot om samen met de Grande Mosquée van Parijs en nog een derde instantie het islamitische aanspreekpunt voor de overheid te worden. De UOIF ontvangt geld van Saoedi-Arabië, zoals directeur Faoud Alaoui, ondervraagd naar aanleiding van de commotie die het akkoord bij andere islamitische organisaties heeft gewekt, gisteravond op televisie bevestigde.

Alaoui ontkende onder Saoedische invloed te staan, maar volgens de website www.geo-islam.org beschouwt de Franse geheime dienst de organisatie als fundamentalistisch, evenals AVS, dat, verbonden aan de moskee van Evry, de commissie die het van goedgekeurde winkeliers ontvangt naar met name Algerijnse terreurgroepen zou doorsluizen.

Hoe dat zij, een woordvoerder van AVS bevestigt de lezing van Djaiziri die hij als een ,,gelovige moslim'' zegt te kennen. ,,Binnen de supermarkt is er geen mogelijkheid. Een moslim mag niet in de buurt komen van alcohol of varkensvlees en hij mag al helemaal geen geld verdienen met de verkoop ervan. Overigens heeft Djaiziri onze goedkeuring nog niet gekregen, zomin als de slagerij naast de supermarkt. De moslims in Pyramides hebben tot nu toe altijd twintig minuten moeten lopen om hallal-vlees te kunnen kopen.

De AVS-medewerker ziet de oplossing in een nieuwe winkel op het plein, waar alcohol en varkensvleesproducten verkocht worden. Een ouder echtpaar dat op weg is naar Franprix is een andere mening toegedaan: gespecialiseerde winkels zijn best, maar een supermarkt hoort 'neutraal te zijn. Ook een islamitische vrouw, die net vlees heeft gekocht in de slagerij naast de supermarkt, is het met de burgemeester eens. Ze hoorde dat de Djaiziri's – belachelijk gewoon - alleen caissières willen die dagelijks bidden, een gerucht dat Abdel en zijn niet-gehoofddoekte medewerkster aan de kassa later tegenspreken.

Mevrouw Spiess, medewerkster bij Carrefour, woont boven de Franprix-supermarkt. Ze vindt het ,,jammer'', dat ze er met de auto op uit moet voor wijn als er onverwachts vrienden komen eten. Iemand vertelde haar dat Djaiziri op de grond had gespuugd toen een klant naar wijn vroeg. Persoonlijk heeft ze een goede verstandhouding met hem: hij houdt 's avonds een parkeerplaats voor haar vrij aan deze kant van het plein. Aan de overkant is het niet pluis – laatst is daar weer een moord gepleegd – en in de garage kan zij haar auto niet zetten. Daar en in de straten verderop steken jongeren auto's in brand als ,,het seizoen van het flamberen'' weer is aangebroken. En dankzij haar autootje kan ze nog werken, dus daar is ze voorzichtig mee.

Ze wijst de weg naar de reusachtige moskee van Evry en de nieuwe, modern vormgegeven kathedraal, met bomen op het dak. Overdag kan men er lopend naar toe, want ,,dan slapen ze''.

In zijn deuropening staat de islamitische slager. Hij knikt vriendelijk en zegt: ,,Wijn mogen wij moslims pas drinken in het paradijs.'' En dan: ,,Alle kerken in Frankrijk zullen plaats maken voor moskeeën. Dat is alleen maar een kwestie van tijd.''