PDA

View Full Version : Natuurgeweld... stand van zaken.


Buyck Ruben
31 augustus 2008, 10:07
Ik wil hier geen discussie meer voeren tussen de believers en non-believers. Maar één ding is een feit, er voltrekken zich momenteel rampen die qua omvang niet onder woorden te brengen zijn. Het opvallende is dat deze fenomenen steeds frequenter worden.

Zo dreigt New Orleans opnieuw getroffen te worden door een orkaan daarbijkomend dat de stad nog nauwelijks bekomen is van de vorige. Verder hebben we in India een nooit geziene volksverhuizing van maar liefst 3.5miljoen mensen die op de vlucht zijn geslagen voor overstromingen.

http://www.hln.be/static/FOTO/pe/8/14/10/large_482950.jpg
Burgmeester Ray Nagin roept op tot de volledige evacuatie van de stad.De burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, heeft opdracht gegeven de stad te ontruimen. Hij noemde de orkaan Gustav de "storm van de eeuw" en waarschuwde dat wie achterblijft, er alleen voor staat.

"Volledige evacuatie"
"Ik heb vandaag de verplichte ontruiming van New Orleans bekendgemaakt. De evacuatie begint om 8 uur (15 uur Belgische tijd)", aldus Nagin tijdens een persconferentie. "We willen een volledige evacuatie. Als u besluit te blijven, staat u er alleen voor", waarschuwde hij.

"Moeder van alle stormen"
"Dit is de moeder van alle stormen", zei Nagin over Gustav. "Deze storm is zo sterk en wordt elke dag nog sterker. Ik weet niet of we zoiets ooit al hebben meegemaakt". Tot nu toe is volgens de burgemeester nog meer dan de helft van de inwoners in de stad aanwezig.

McCain
De Republikeinse presidentskandidaat John McCain en zijn running mate Sarah Palin - die gisteren nog lieten weten dat de Republikeinse conventie van volgende week mogelijk wordt uitgesteld omwille van orkaan Gustav - bezoeken vandaag de Amerikaanse staat Mississipi. Ze gaan er de zelf kijken welke maatregelen genomen worden voor de komst van orkaan Gustav.

Nog sterker worden
Gustav maakte in de Caraïben al 85 doden, voor Cuba te treffen met windsnelheden van 240 kilometer per uur. De orkaan dreigt nog in kracht toe te nemen als hij over de Golf van Mexico trekt richting Louisiana, drie jaar nadat de verwoestende orkaan Katrina hele wijken van New Orleans vernielde en 1.800 slachtoffers maakte.

Fouten maken
De Amerikaanse overheid lijkt niet dezelfde fouten te willen maken zoals tijdens de doortocht van Katrina. De coördinatie van de hulp verliep toen chaotisch. De inwoners wachtten toen ook tot het laatste moment om hun huizen te verlaten.(afp/tdb)

http://www.hln.be/static/FOTO/pe/7/0/6/large_480726.jpg
In de Oost-Indiase staat Bihar zijn al minstens 3,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor de overstromingen. Door de overstromingen van de rivier Kosi kwamen zeker 50 mensen om het leven. Honderdduizenden huizen zijn vernietigd en ontelbare hectares voedselgewassen zijn verloren gegaan.
Premier Manmohan Singh spreekt van een "nationale catastrofe". De regering stelde noodhulp beschikbaar ter waarde van 155 miljoen euro. (dpa/sam)






Ondertussen is nu ook duidelijk dat het Noordpoolijs en het Groenlandijs sneller krimpt in omvang dan ooit tevoren. Ook in de Alpen krimpen de gletsjers zienderogen.
http://www.hutten.be/Dossiers/dos-natuur-klimaat.html


Hier ziet u een overduidelijke achteruitgang van het ijs van de +/-laatste 100jaar. Zeer de moeite waard.
http://gletscherarchiv.de/fotovergleiche/gletscher_liste

Buyck Ruben
31 augustus 2008, 10:53
Gustav
Monsterstorm Gustav is zaterdag over de westpunt van Cuba getrokken en heeft inmiddels de Golf van Mexico bereikt. Dit heeft de meteorologische dienst van de socialistische eilandstaat gemeld. Cuba had zo'n 200.000 mensen geëvacueerd. Er zijn dan ook voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. Wel zijn er tal van meldingen van materiële schade.

De kracht van Gustav was zaterdag toegenomen tot een ,,,extreem gevaarlijke'' storm van de vierde categorie op een schaal van vijf, met windsnelheden van 240 kilometer per uur. Gustav heeft eerder deze week op Jamaica en Hispaniola (Haïti en Dominicaanse Republiek) al aan zeker 86 mensen het leven gekost.
http://data.weeronline.nl/html/images/weernieuws/image/Gustav20080831.jpg
Evacuatie
Burgemeester Ray Nagin van New Orleans heeft zaterdag de verplichte evacuatie van de hele stad gelast. Vanaf 08.00 uur zondagochtend (plaatselijke tijd, 15.00 uur onze tijd) moeten de inwoners een veilig heenkomen zoeken voor de naderende monsterstorm Gustav. De evacuatie was eerder zaterdag al aangekondigd voor het geval dat de orkaan niet van koers zou veranderen. Volgens Nagin is Gustav de ,,moeder van alle stormen'' en kan hij verwoestender worden dan storm Katrina die in 2005 zo'n 1800 mensenlevens eiste. Om 08.00 uur begint de evacuatie met de laaggelegen westelijke stadsdelen, vanaf het middaguur (19.00 uur onze tijd) is het oosten van de stad aan de beurt. De verplichte evacuatie zal niet door de politie worden afgedwongen. Maar voor eventuele achterblijvers zullen in de verlaten stad geen overheidsdiensten beschikbaar zijn.

BRON: ANP

Jozef Ostyn
1 september 2008, 11:09
Op welke tijdsspanne worden orkanen volgens u frequenter?

kelt
1 september 2008, 19:53
Op welke tijdsspanne worden orkanen volgens u frequenter?

Inderdaad,zelfs in New Orleans zal enkel een gek met een hoed aan dergelijke zaken beweren...blijkbaar is het elke paar decennia eens van dat.(wat meer orkanen dan anders,tenslotte is de ganse regio al duizenden jaren lang een perfecte broeihaard voor dergelijke weersverschijnselen)
Probleem is dat het ooit enigszins rustieke "stadje" New-Orleans de laatste 50 jaar een reusachtig gezwel geworden is waarbij de (beschermende) moeraslanden verdwenen zijn onder onafzienbare woon- en industriewijken...Die waterkeringsdammen en aanverwante werken die door de USArmy Engineers gebouwd werden zijn vooral moreel enigszins belangrijk...dat weet men ook wel...


kortweg...er woont daar gewoonweg teveel volk,en ja,de rijkeren hebben hun huizen op hogere gronden staan...maar dat is overal zo..... :?

Blijkbaar is een deel van de bevolking al weg gebleven na Katrina,het uitsorteren gaat nu gewoon verder :-(

Buyck Ruben
4 september 2008, 10:02
Op welke tijdsspanne worden orkanen volgens u frequenter?

Meer hevige cyclonen door warmere oceanen.
Het aantal en de intensiteit van de hevigste cyclonen stijgt samen met de opwarming van de oceanen. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd wordt door het Britse tijdschrift Nature.

Van dertien tot zeventien per jaar
Een temperatuurstijging van 1°C van het oppervlak van de oceanen "leidt tot een toename van de globale frequentie van hevige cyclonen, met winden van meer dan 51 meter per seconde, van dertien naar zeventien per jaar", of een stijging met 31 procent. Dat stelden drie wetenschappers van de staatsuniversiteit van Florida en van de universiteit van Wisconsin in Madison vast.

Thermische systemen
Die vaststelling komt overeen met een theoretisch model over de werking van de enorme thermische systemen die cyclonen zijn. Dat model toont namelijk aan dat de winden krachtiger worden als gevolg van de stijging van de temperatuur van het oceaanoppervlak.

Tot nu toe kwamen de analyseresultaten van tropische cyclonen wereldwijd niet overeen met die theorie, "omdat ze gefocust waren op een statistische verandering van de kracht van de winden van de gemiddelde cycloon", aldus de drie Amerikaanse wetenschappers.
De theorie is daarentegen statistisch bevestigd in het geval van de hevigste cyclonen, waarvan de intensiteit versterkt wordt.

"We stellen stijgende tendensen vast in de geschatte maximumwaarden van de krachtigste winden van tropische cyclonen in elk oceaanbekken. De grootste stijging voor die categorie bevindt zich in het noorden van de Atlantische Oceaan", constateren James Elsner, James Kossin en Thomas Jagger in Nature.

1981 tot 2006
De drie wetenschappers analyseerden gegevens over tropische cyclonen, die in Amerika orkanen genoemd worden en in Azië tyfoons, over een periode van 25 jaar tussen 1981 en 2006.

De enige regio die een uitzondering op de regel vormt, ook voor de hevigste cyclonen, is het zuiden van de Stille Oceaan, die vanaf het begin van de geanalyseerde periode warmer is dan de andere regio's, maar waar de stijging van de temperaturen minder groot was.

Onzekere factoren
De auteurs van de studie preciseren dat ze in hun berekeningen geen rekening hebben gehouden met de zonnestraling of de impact van klimatologische fenomenen, zoals El Nino. Ook benadrukken ze dat er nog tal van onzekere factoren zijn.

Volgens het vierde rapport van de intergouvernementele expertengroep over de evolutie van het klimaat (GIEC) zouden de gemiddelde temperaturen op het aardoppervlak tegen het einde van de eeuw stijgen van 1,8°C tot 4°C. Dat gemiddelde geldt echter niet voor oceanen, die trager opwarmen dan de atmosfeer, maar waarvan de impact op het klimaat aanzienlijk is. (belga/lb)
bron: HLN

Staat ook te lezen in het klimaatrapport van het IPCC.

Jozef Ostyn
4 september 2008, 15:39
25 jaar? Gewoon om te gieren van het lachen!