PDA

View Full Version : Gratis voorbeeld van een initiatief om jobs te scheppen.


Herman Desmedt ©HD
31 maart 2004, 07:58
Gratis voorbeeld van job-creatie die de staat ook nog iets oplevert.

Banksys heeft een monopolie op elektronisch betalingsverkeer. Als dat systeem even in de knoei geraakt ligt de kleinhandel grotendeels plat. Als er onderhoud is aan hun systeem (wat niet altijd evengoed gemeld wordt) kan je ’s nachts niet tanken en geraak je niet meer thuis.

Belgacom had destijds ook een monopolie op mobilofoon en de eerste jaren ook op GSM.
Wat hebben we in de telefonie gezien ? Concurrentie heeft de prijzen sterk doen dalen. Goed voor de consument dus. Er zijn daardoor ook een pak jobs bijgekomen. Goed voor de werkgelegenheid dus. Bovendien heeft de licentie van operator aan de staat nog een pak geld opgeleverd. Goed voor de staatskas dus.

Voor het elektronisch betalingsverkeer kan dat ook. Breek dat monopolie !
In plaats van het gewone telefoonnet in geval van Banksys kan de kabeldistributie gebruikt worden. Dat heeft als bijkomend voordeel dat zelfs als in grote gedeelten van ’t land de telefoonverbinding uitvalt, dat nog steeds betaalt kan worden.
Alles wat voor de gebruiker veranderd is een tweede chip op een bankkaart. Voordeel is dat vanaf dan steeds kan betaald worden omdat het onwaarschijnlijk is dat beide systemen tegelijkertijd zouden uitvallen.
Alles wat voor de handelaar veranderd is een tweede apparaat, aangesloten op de kabel.
Gezien zowel het apparaat als de prijs per transactie aangerekend door Banksys, fel overdreven zijn, gaat de concurrentie die doen zakken, zodat ze tezamen minder gaan kosten voor de handelaar, zeker wat betreft de prijs per transactie. Bovendien gaat door concurrentie de service naar handelaars toe verbeteren.
Voor de banken veranderd er weinig. Twee verwerkingen van transactiefiles in plaats van één.
De fraudeur die bankkaarten probeer na te maken krijgt het héél moeilijk omdat die nu 2 beveiligde chips moet proberen te kraken in plaats van één.
Banksys zal dan verplicht zijn om de service eindelijk eens ter harte te nemen, en iets te doen voor het vele geld dat ze ontvangen.

Dus schrijf een licentie uit, die de staat best iets mag opbrengen.
Schrijf de banken aan om te weten wie wil meewerken. Maak een keuze tussen de projecten, in te dienen binnen dit en 6 maand.
Dit levert jobs op bij de banken (informatica aanpassing, technische uitrusting), bij de kabeldistributie (technische support) en bij de nieuwe betaalcircuit-uitbater.
Het spreekt ook vanzelf dat elke infrastructuurverbetering aan de kabel, nodig om de nieuwe dienst te ondersteunen, ook ten goede komt aan de teledistributie en het telefoonverkeer via kabel.

Dit idee is al oud. Al minstens 8 jaar geleden voor het eerst opgestuurd naar politici.
Ondertussen heeft men sleutelfirma’s zoals Keytrade gewoon failliet laten gaan.
Waarom? Vriendjespolitiek met de bazen van Banksys? Hopelijk niet!

Dit is een soort van beslissingen en initiatieven die de staat kan nemen. Zo zijn er nog te verzinnen. Waarom doen jullie daar dan niets mee ?

Steve Stevaert
31 maart 2004, 14:30
België is het enige land met één standaard. Dit is zeer gebruiksvriendelijk voor de mensen want dit betekent dat men overal met dezelfde bankchip kan betalen. In Nederland is dit niet zo en bestaan zelfs 5 systemen naast elkaar.
Daarom stel ik voor om geen concurrentie te organiseren zoals u voorstelt via standaarden, maar om de infrastructuur van Banksys open te stellen voor andere beheerders. Het resultaat zal hetzelfde zijn als wat u beoogt, namelijk een daling van de transactieprijzen

Herr Flick
31 maart 2004, 14:36
Da is nog geen slecht gedacht, ...


Of bv, een paralel systeem dat aan banksys gelinked wordt enkel voor zelfstandigen, waar je wel met je gewone bankkaart / VISA kaart kan betalen.

Zodat deze zelfstandigen de schandalig hoge huurprijzen voor banksys niet meer hoeven te betalen.

Hierdoor kan een pak cash geld vervoer worden uitgeschakeld, besparing voor de banken en de staat, want die moeten daar dan geen pakkemannen meer voor inzetten om die transporten te beveiligen,

En dus uiteindelijk ook een besparing voor de burger.

allé als het goed is zeggen we het ook ! :wink:

Xnorf
31 maart 2004, 15:32
:idea: :P :idea:
das pas een voorstel :) en goed voor de mensen ook :wink: doen 8)

Herman Desmedt ©HD
31 maart 2004, 16:35
België is het enige land met één standaard. Dit is zeer gebruiksvriendelijk voor de mensen want dit betekent dat men overal met dezelfde bankchip kan betalen. In Nederland is dit niet zo en bestaan zelfs 5 systemen naast elkaar.
Daarom stel ik voor om geen concurrentie te organiseren zoals u voorstelt via standaarden, maar om de infrastructuur van Banksys open te stellen voor andere beheerders. Het resultaat zal hetzelfde zijn als wat u beoogt, namelijk een daling van de transactieprijzen

Het klopt niet dat België het enige land is met één standaard. Om te beginnen is het lang niet het enige land met één betaaloperator, bovendien zijn er binnen Banksys zelf al verscheidene standaards : De magneetstrook op de bankkaart, de chip op de bankkaart, de protonchip, de chip op een kredietkaart, en experimentele kaarten. (We zijn trouwens ooit begonnen met 2 eigenlijk compatibele standaards: Mister Cash en Bancontact)
Dat U desondanks denkt dat het maar één standaard is, komt omdat alles op één kaart staat. Het omschakelen van magneetstrook naar chip heeft U daardoor niet gemerkt en dat zal U verder ook niet merken. In feite is het niet Banksys maar zijn het de banken die akkoord gegaan zijn met die omschakeling van magneetstrook naar chip. Die chip kon evengoed van een andere maatschappij zijn dan van Banksys. De banken kunnen dus evengoed toelaten op hun kaart een tweede chip te zetten naast die van Banksys.
In andere landen heeft men soms last van die verschillende incompatibele systemen omdat de banken dat initiatief van “alles op één kaart” niet nemen. Tja, dan zit je met een hoopje kaarten, en de handelaar met een reeks terminals.

Openstellen van de standaard is mijn inziens geen goede oplossing, want het zet ook de poorten open tot méér fraude. Nu dat naast de makkelijk te kopiëren magneetstrook de chip eindelijk in opmars is om die fraude te beperken, zou U de boel helemaal willen openstellen ? Hoeveel hackers ga je dan hebben op de opengestelde netwerken?
Bovendien blijft in dat geval Banksys de bepaler van die ene standaard die opengesteld wordt (monopoliepositie dus), met als gevolg dat die standaard dus minder snel zal evolueren om zich tegen fraude te wapenen.

Neen, een tweede operator met eigen chip op dezelfde kaart draagt bij tot inperken van fraude. Als men toelaat dat elk leesapparaat de validiteit van beide chips checkt, dan heeft men zelfs een sluitender systeem. Een autonome tweede operator levert ook meer jobs op en de concurrentie is een betere garantie voor fraudebestendigheid, competitieve prijzen en bedrijfszekerheid. Als, zelfs met het openstellen van de standaard de handelaar een technisch probleem heeft ,of de lokale telefoon gestoord is, dan zit hij in de knoei. Met 2 systemen is dat quasi uitgesloten en heeft de handelar alle tijd om het andere te laten nakijken.
Ik weet dat de Belgische Vereniging van Banken (ABB-BVB) “dat niet ziet zitten”, maar zij zijn in deze een slechte raadgever, want gezien deze banken aandeelhouder zijn van Banksys zijn ze rechter en partij. Misschien heeft U enkel hun advies ingewonnen ?

pielewuiter
31 maart 2004, 17:05
Het resultaat zal hetzelfde zijn als wat u beoogt, namelijk een daling van de transactieprijzen

kan u ons dan ook bijvertellen aan welke belasting wij ons mogen verwachten om dit verlies dubbel en dik te compenseren ?

Herman Desmedt ©HD
31 maart 2004, 21:50
Het resultaat zal hetzelfde zijn als wat u beoogt, namelijk een daling van de transactieprijzen

kan u ons dan ook bijvertellen aan welke belasting wij ons mogen verwachten om dit verlies dubbel en dik te compenseren ?

Juist, omdat Banksys of andere privé maatschappijen geen belasting kunnen heffen zou de staat misschien een heffinkje kunnen invoeren ?

Herman Desmedt ©HD
1 april 2004, 16:28
Het zou positief geweest zijn als Steve nu gezegd zou hebben :
Ja, inderdaad, dit levert jobs op en 't is goed voor iedereen (behalve in eerste instantie Banksys) dus doen we dat !

Neen dus ? Geen interesse ?
Dacht ik al, anders was het al jaren geleden gerealiseerd !