PDA

View Full Version : Israel beknot politieke rechten van arabische inwoners


styllo_ben
13 januari 2009, 00:34
Knesset weert Arabische partijen

De Israëlisch-Arabische volksvertegenwoordiger Ahmed Tibi gaat het verbod aanvechten bij het hooggerechtshof.Israël heeft Arabische partijen uitgesloten van de parlementsverkiezingen van volgende maand. Een Arabische volksvertegenwoordiger heeft al aangekondigd de beslissing aan te vechten bij het hooggerechtshof.

De centrale kiescommissie van het parlement, die het verbod instelde, beschuldigde Arabische politieke partijen van het aanzetten tot geweld, het steunen van terroristen en een weigering het bestaansrecht van de joodse staat te erkennen. Arabische parlementariërs brengen soms een bezoek aan aartsvijanden van Israël, zoals Libanon en Syrië.

De 37-koppige commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de grootste Israëlische partijen. Het voorstel voor een verbod kwam van twee ultranationalistische partijen, maar kreeg brede steun.

"Land zonder Arabieren"
De beslissing heeft geen gevolgen voor Arabische parlementsleden van overwegend Joodse partijen of voor de communistische partij, die een gemengde lijst heeft van Joodse en Arabische kandidaten.
Volksvertegenwoordiger Ahmed Tibi gaat het verbod aanvechten.

"Het was een politiek proces, geleid door een groep fascisten en racisten die een Knesset zonder Arabieren willen en die een land zonder Arabieren willen", aldus de parlementariër.

Zeven van 120 zetels
De Arabische partijen hebben in totaal zeven van de 120 zetels in handen in de Knesset, het Israëlische parlement. Ongeveer een vijfde van de zeven miljoen inwoners van Israël bestaat uit Arabieren. Zij genieten volledige burgerrechten, maar worden al tientallen jaren gediscrimineerd.

Giora Pordes, woordvoerder voor de Knesset, zei dat de laatste partij die in Israël in de ban was gedaan de Kachpartij van rabbijn Meir Kahane was. Die eenmansfractie zat in de jaren tachtig vier jaar in de Knesset en stond het uitzetten van alle Arabieren uit Israël voor. (novum/mvdb)

bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/609064/2009/01/12/Knesset-weert-Arabische-partijen.dhtml


Wel ja, er was nog 1 illusie dat ze hoog konden houden, nl. dat Israel tussen al die dictatoriale arabische regimes, een baken van democratie en rechtstaat was. Maar ook dat gaat aan het wankelen

Partijen dat het regime niet aanstaat worden gewoon verboden. Zulke praktijken kennen we bv. van Spanje of Turkije die door middel van partij sluitingen hun etnische en culturele minderheden onderdrukken en politieke oppossanten het zwijgen op leggen.

Nog een argument erbij om aan te nemen dat Israel een militaristische en ondemocratische staat is.

Allé ja, wel eerst nog de uitspraak van het hooggerechtshof afwachten. Die kan het één en ander goedmaken. Maar verwacht er niet te veel van. Als het Israelische parlement op deze manier doordoet en de wetten aanpast, dan zal het hooggerechtshof niks anders doen dan die nieuwe wetten laten gelden. Zo komen we geen centimeter vooruit.

Dit was bv. ook het geval in de bouw van de afscheidingsmuur. Het Israelische hooggerechthof had geoordeeld dat het voor een gedeelte verkeerd was aangelegd en dus illegaal. Maar is er iets veranderd? Nee.

Het israelische regime laat zich weer eens van haar meest ondemocratische kant zien.

Daimanta
13 januari 2009, 12:55
"Giora Pordes, woordvoerder voor de Knesset, zei dat de laatste partij die in Israël in de ban was gedaan de Kachpartij van rabbijn Meir Kahane was. Die eenmansfractie zat in de jaren tachtig vier jaar in de Knesset en stond het uitzetten van alle Arabieren uit Israël voor."

Hier hoor ik anders niemand over. Elke toezegging die Israël doet wordt genegeerd, elke zelfverdediging noemen ze genocide. Met de arabieren valt niet te onderhandelen blijkt maar weer.

Landverraders hebben geen rechten, niet in Nederland, niet in Israël.

E. Gidius
13 januari 2009, 12:57
Landverraders hebben geen rechten, niet in Nederland, niet in Israël.

En in België?

Daimanta
13 januari 2009, 12:58
En in België?

België is geen land waar 'recht' een waardige betekenis heeft.

E. Gidius
13 januari 2009, 13:01
België is geen land waar 'recht' een waardige betekenis heeft.

Israël ook niet blijkbaar.

Maar we noteren dat het Vlaams Belang volgens Diamanta met recht en reden uitgesloten wordt. Ook volgens Diamanta zou de NVA moeten uitgesloten worden. :-)

Daimanta
13 januari 2009, 13:05
Israël ook niet blijkbaar.

Maar we noteren dat het Vlaams Belang volgens Diamanta met recht en reden uitgesloten wordt. Ook volgens Diamanta zou de NVA moeten uitgesloten worden. :-)

Als VB en NVA met landen die België vijandiggezind zijn zouden heulen en zouden pogen alle Belgen(Walen) de zee in te drijven(zoals in die landen de mening is en wordt gedragen door de overheden aldaar) dan zou ik daar inderdaad voor zijn.

Blijkbaar kan u mijn naam niet eens spellen wat nog maar eens bewijst dat u niet kan lezen. Terug naar de schoolbanken zou ik zeggen.

Jaani_Dushman
13 januari 2009, 13:15
...en zouden pogen alle Belgen(Walen) de zee in te drijven...Leugens doen het nog altijd goed, zo te zien?

Red_Dog
13 januari 2009, 13:30
Leugens doen het nog altijd goed, zo te zien?

Dat toont heel dit stuk van het forum perfect aan :-D

ministe van agitatie
13 januari 2009, 17:17
There is no need for horrifying pictures of Gaza under attack. It is sufficient to watch a short clip from the meeting of Israel’s Central Elections Committee to understand how Israel—including all of its social and political institutions—has entirely lost any pretense of being a proper state. A collection of shouting thugs who, with a wave of their hands, decide to ban two political parties that represent more than 2/3 of the Palestinian voters in Israel. The fact that the Israeli High Court will possibly annul this shocking decision does not change anything: they are representatives of the people and this is how they look and sound.

The decision of the Central Elections Committee demonstrates, for the umpteenth time, to what extent Israeli democracy has ceased functioning, as democratic rights are dependent on the agreement of this or that parliamentary majority, characterized by more or less enlightened tyranny, not a democratic regime. So it was one year ago with the immunity of Member of Knesset Azmi Bishara, as it is now with the status of Balad (The National Democratic Assembly and Ra’am Ta’al.

The tremendous oppression by the Border Police against the right to demonstrate in Palestinian towns and villages, punishment of the attorney who went on strike in solidarity with Palestinians in military courts and was defined by the judge as a traitor, the military and self censorship of the media, the threats of Tzipi Livni against the very right of existence of the Palestinian minority in Israel, preventative detentions of anarchists against the wall—all of these are signs of the rapid deterioration of the Israeli regime into an emergency regime.

In the center of this change is the Palestinian population of Israel, which is supposed to understand (according to Ehud Barak in 2000) that the party is over and that they must remember that they live in a Jewish state, i.e., existence is conditioned on loyalty and good behavior.

Gaza is our primary worry, justifiably, but we must not take lightly the black clouds that threaten the Palestinians of Israel. It is forbidden to leave them alone to face these new threats. No more October 2000s!

Brandaan
13 januari 2009, 18:01
Jullie hebben in de gaten dat niet alle Arabische partijen zijn verboden, maar dat er slechts 2 partijen in de ban zijn gedaan? (link (http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054867.html))
Parlementariërs van deze partijen (of hun recente voorgangers) hebben oa hezbollah bedankt voor hun strijd tegen Israël (link (http://http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull&cid=1157913632255)), ze hebben Hezbollah advies gegeven voor toekomstige aanvallen (link (http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3395153,00.html)), ze hebben Syrië informatie gegeven over eventuele Israëlische militaire acties (link (http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3301614,00.html)), ze weigeren consequent dienst te nemen in het Israëlische leger (link (http://www.haaretz.com/hasen/spages/854636.html) naar 1 geval).


De leider van de grootste van de twee verboden partijen: link (http://www.jpost.com/servlet/Satellite?apage=1&cid=1208422651637&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull) Hij heeft zich onder andere voorgedaan als Palestijns vertegenwoordiger bij een Arabische conferentie, hij was adviseur van Arafat tijdens de eerste intifada, hij refereert consequent naar Joden als migranten (voor de duidelijkheid dit is een manier om de aanwezigheid van de Israelische Joden minder bestaansrecht te geven).


Uiteraard snap ik best dat de Arabische Parlementariërs zich zo gedragen en dat hun sympathie vaak bij hun Palestijnse broeders ligt. Dat lijkt mij een gezonde reactie, maar ik ga niet van Israel verlangen dat zij dit soort gedrag gedrag goedkeuren of toestaan. Israël staat dan ook volkomen in zijn recht om partijen die schijnbaar volzitten met spionnen, landverraders en andere anti-Israelische typetjes te verbieden. Sterker nog Israël heeft zelfs de plicht tov zijn bevolking om dit soort anti-israëlische elementen uit het parlement en de overheid weg te houden. Er zijn vele democratische landen die besluiten om (vermeend) staatsgevaarlijke partijen te verbieden.

system
13 januari 2009, 18:04
Jullie hebben in de gaten dat niet alle Arabische partijen zijn verboden, maar dat er slechts 2 partijen in de ban zijn gedaan? (link (http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054867.html))
Parlementariërs van deze partijen (of hun recente voorgangers) hebben oa hezbollah bedankt voor hun strijd tegen Israël (link (http://http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull&cid=1157913632255)), ze hebben Hezbollah advies gegeven voor toekomstige aanvallen (link (http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3395153,00.html)), ze hebben Syrië informatie gegeven over eventuele Israëlische militaire acties (link (http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3301614,00.html)), ze weigeren consequent dienst te nemen in het Israëlische leger (link (http://www.haaretz.com/hasen/spages/854636.html) naar 1 geval).


De leider van de grootste van de twee verboden partijen: link (http://www.jpost.com/servlet/Satellite?apage=1&cid=1208422651637&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull) Hij heeft zich onder andere voorgedaan als Palestijns vertegenwoordiger bij een Arabische conferentie, hij was adviseur van Arafat tijdens de eerste intifada, hij refereert consequent naar Joden als migranten (voor de duidelijkheid dit is een manier om de aanwezigheid van de Israelische Joden minder bestaansrecht te geven).


Uiteraard snap ik best dat de Arabische Parlementariërs zich zo gedragen en dat hun sympathie vaak bij hun Palestijnse broeders ligt. Dat lijkt mij een gezonde reactie, maar ik ga niet van Israel verlangen dat zij dit soort gedrag gedrag goedkeuren of toestaan. Israël staat dan ook volkomen in zijn recht om partijen die schijnbaar volzitten met spionnen, landverraders en andere anti-Israelische typetjes te verbieden. Sterker nog Israël heeft zelfs de plicht tov zijn bevolking om dit soort anti-israëlische elementen uit het parlement en de overheid weg te houden. Er zijn vele democratische landen die besluiten om (vermeend) staatsgevaarlijke partijen te verbieden.

Niet voor dit of voor dat, maar de Palestijnen munten toch maar weinig uit in hun streven naar democratie. Dat moeten we eerlijkheidshalve ook eens zeggen.

Flippend Rund
13 januari 2009, 18:04
"Giora Pordes, woordvoerder voor de Knesset, zei dat de laatste partij die in Israël in de ban was gedaan de Kachpartij van rabbijn Meir Kahane was. Die eenmansfractie zat in de jaren tachtig vier jaar in de Knesset en stond het uitzetten van alle Arabieren uit Israël voor."

Hier hoor ik anders niemand over. Elke toezegging die Israël doet wordt genegeerd, elke zelfverdediging noemen ze genocide. Met de arabieren valt niet te onderhandelen blijkt maar weer.

Je zou gaan denken dat Israel gewoon een PR probleem heeft.

Jaani_Dushman
13 januari 2009, 18:05
Jullie hebben in de gaten dat niet alle Arabische partijen zijn verboden, maar dat er slechts 2 partijen in de ban zijn gedaan? (link (http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054867.html))
Parlementariërs van deze partijen (of hun recente voorgangers) hebben oa hezbollah bedankt voor hun strijd tegen Israël (link (http://http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull&cid=1157913632255)), ze hebben Hezbollah advies gegeven voor toekomstige aanvallen (link (http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3395153,00.html)), ze hebben Syrië informatie gegeven over eventuele Israëlische militaire acties (link (http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3301614,00.html)), ze weigeren consequent dienst te nemen in het Israëlische leger (link (http://www.haaretz.com/hasen/spages/854636.html) naar 1 geval).


De leider van de grootste van de twee verboden partijen: link (http://www.jpost.com/servlet/Satellite?apage=1&cid=1208422651637&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull) Hij heeft zich onder andere voorgedaan als Palestijns vertegenwoordiger bij een Arabische conferentie, hij was adviseur van Arafat tijdens de eerste intifada, hij refereert consequent naar Joden als migranten (voor de duidelijkheid dit is een manier om de aanwezigheid van de Israelische Joden minder bestaansrecht te geven).


Uiteraard snap ik best dat de Arabische Parlementariërs zich zo gedragen en dat hun sympathie vaak bij hun Palestijnse broeders ligt. Dat lijkt mij een gezonde reactie, maar ik ga niet van Israel verlangen dat zij dit soort gedrag gedrag goedkeuren of toestaan. Israël staat dan ook volkomen in zijn recht om partijen die schijnbaar volzitten met spionnen, landverraders en andere anti-Israelische typetjes te verbieden. Sterker nog Israël heeft zelfs de plicht tov zijn bevolking om dit soort anti-israëlische elementen uit het parlement en de overheid weg te houden. Er zijn vele democratische landen die besluiten om (vermeend) staatsgevaarlijke partijen te verbieden.Nog eentje die de N-VA wil verbieden... :roll:

toccata
13 januari 2009, 18:11
"Giora Pordes, woordvoerder voor de Knesset, zei dat de laatste partij die in Israël in de ban was gedaan de Kachpartij van rabbijn Meir Kahane was. Die eenmansfractie zat in de jaren tachtig vier jaar in de Knesset en stond het uitzetten van alle Arabieren uit Israël voor."

Hier hoor ik anders niemand over. Elke toezegging die Israël doet wordt genegeerd, elke zelfverdediging noemen ze genocide. Met de arabieren valt niet te onderhandelen blijkt maar weer.

Landverraders hebben geen rechten, niet in Nederland, niet in Israël.

Definieer landverraders?

ministe van agitatie
13 januari 2009, 18:13
Jullie hebben in de gaten dat niet alle Arabische partijen zijn verboden, maar dat er slechts 2 partijen in de ban zijn gedaan?

En hoeveel Arabische partijen waren er volgens u juist?

kelt
13 januari 2009, 18:18
Ik begrijp dat het gaat om partijen die het bestaansrecht van Israel niet erkennen,maar verder wel wensen deel te nemen aan het politieke proces....Israel verbiedt deze partijen,Politieke systemen in andere landen (ik denk aan een Koninkrijkje in het Westen van Europa) isoleren dergelijke partijen....

Daimanta
13 januari 2009, 18:26
Definieer landverraders?

Iemand die een buitenlandse macht helpt de boel over te nemen zonder legale middelen zoals verkiezingen of brede volkssteun in een dictatuur.

lombas
13 januari 2009, 18:27
Al goed dat ze Hadash niet mee in de ban hebben gedaan.

Jozef Ostyn
13 januari 2009, 18:32
Dit lijkt mij een vergissing vanwege de Israelische autoriteiten. Zolang die partijen binnen het normale politieke proces werken en geen gewelddaden of andere misdrijven plegen lijkt het mij onverstandig en niet-democratisch om ze te verbieden.

lombas
13 januari 2009, 18:38
Dit lijkt mij een vergissing vanwege de Israelische autoriteiten. Zolang die partijen binnen het normale politieke proces werken en geen gewelddaden of andere misdrijven plegen lijkt het mij onverstandig en niet-democratisch om ze te verbieden.

Zeker als ge beseft dat het samen met Hadash de enige partijen zijn die expliciet de 25% niet-joden "vertegenwoordigen".

Een percentage dat overigens blijft stijgen...

E. Gidius
13 januari 2009, 19:30
Dit lijkt mij een vergissing vanwege de Israelische autoriteiten.

Neen, het is de logica van een staat die opgericht werd onder impuls van een agressieve racistische ideologie.

Vendetta
13 januari 2009, 21:54
Definieer landverraders?

Iemand die een buitenlandse macht helpt de boel over te nemen zonder legale middelen zoals verkiezingen of brede volkssteun in een dictatuur.

Zoals Sophie Scholl en Claus Schenk von Stauffenberg?

Red_Dog
14 januari 2009, 09:17
Zoals Sophie Scholl en Claus Schenk von Stauffenberg?

Dat waren voor de Duitsers ook verraders ja.
Dat jij of ik het met hun acties (Die van Sofie Scholl he, niet die van het Nazi-regime) eens zijn doet er niet toe.

E. Gidius
14 januari 2009, 09:46
Dat waren voor de Duitsers ook verraders ja.
Dat jij of ik het met hun acties (Die van Sofie Scholl he, niet die van het Nazi-regime) eens zijn doet er niet toe.

Wat er toe doet is of we het eens met de mening zijn van de toenmalige Duitsers dat zij "verraders" waren. Of vinden we juist dat zij moedige individuen waren die het durfden opnemen tegen de naziterreur?

Net zo zijn er honderdduizenden Joden in Israël en de hele wereld die het niet eens zijn met de moorddadige terreur van Israël. Degenen die zich niet meer laten intimideren door de verraders-retoriek van de zionisten sluiten zich meer en meer aaneen, en laten hun stem horen. Die groep groeit gestadig.

Consistency check: u eist blijkbaar wel dat de Palestijnen zich afzetten tegen Hamas, maar Joden mogen zich niet afzetten tegen de terreur van hun staat?

Red_Dog
14 januari 2009, 09:49
Zeg ik dat ergens ?
Of wil je (weer) gewoon woorden in mijn mond leggen ?

Mahalingam
22 januari 2009, 23:02
http://www.nrc.nl/buitenland/article2127569.ece/Arabieren_toch_in_verkiezingen_Israel
Arabieren toch in verkiezingen Israël
Jeruzalem, 22 jan. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft gisteren bepaald dat twee Arabische politieke partijen wel degelijk aan de parlementsverkiezingen op 10 februari kunnen meedoen.[...]
Het Hof gaf geen motivatie voor zijn uitspraak. In het verleden heeft het hof ook uitsluitingen van Arabische partijen ongedaan gemaakt.

Ongeveer eenvijfde deel van de Israëlische bevolking is Arabisch. Israëlische Arabieren hebben volledige burgerrechten, maar klagen over discriminatie.

stab
22 januari 2009, 23:17
Arabieren toch in verkiezingen Israël
Jeruzalem, 22 jan. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft gisteren bepaald dat twee Arabische politieke partijen wel degelijk aan de parlementsverkiezingen op 10 februari kunnen meedoen.[...]
Het Hof gaf geen motivatie voor zijn uitspraak. In het verleden heeft het hof ook uitsluitingen van Arabische partijen ongedaan gemaakt.Wat te verwachten viel..
Ondertussen is het bijltjesdag voor Fatahleden op de Gaza.

Jozef Ostyn
23 januari 2009, 08:43
http://www.nrc.nl/buitenland/article2127569.ece/Arabieren_toch_in_verkiezingen_Israel

Dat is dan positief. Bewijst dat Israel een rechtstaat is.

Francientje
23 januari 2009, 08:57
Je zou gaan denken dat Israel gewoon een PR probleem heeft.

Dat is helaas correct.

1207
23 januari 2009, 09:37
Dat is dan positief. Bewijst dat Israel een rechtstaat is.

ik vrees dat verkiezingen organiseren niet voldoende is om een rechtsstaat genoemd te kunnen worden. kijk maar naar de palestijnen met hun verkiezing in 2005

en in palestina waren er geen discussies of het juiste geloof een criteria mocht zijn bij het bekomen van kiesrecht.

liberalist_NL
23 januari 2009, 11:23
Partijen dat het regime niet aanstaat worden gewoon verboden. Zulke praktijken kennen we bv. van Spanje of Turkije die door middel van partij sluitingen hun etnische en culturele minderheden onderdrukken en politieke oppossanten het zwijgen op leggen.

Of België.

Francientje
23 januari 2009, 11:26
Het Hogere Gerechtshof in Israel heeft die beslissing btreffende Arabische partijen onder-tussen terug gefloten.

liberalist_NL
23 januari 2009, 11:31
Het Hogere Gerechtshof in Israel heeft die beslissing btreffende Arabische partijen onder-tussen terug gefloten.

Ik begrijp het wel. Sommige partijen waren extreem anti-Israël. Ik vind wel dat ze toegelaten zouden moeten worden i.v.m. de democratie, maar ik herinner me nog dat wij hier in Nederland om veel minder (namelijk, een pedo-partij) eisen aan partijen wilden stellen.

spherelike
23 januari 2009, 14:43
Dat is dan positief. Bewijst dat Israel een rechtstaat is.

Dit bewijst enkel dat de rechterlijke macht nog juist zit op dat punt.

Nu de praktijk nog, zullen deze partijen ook gelijke kansen krijgen in de verkiezingsstrijd.

system
23 januari 2009, 14:51
Of België.

Of Nederland. De Friezen. Vergeten?

liberalist_NL
23 januari 2009, 16:59
Of Nederland. De Friezen. Vergeten?

Er is sterker nog een Friese partij die een groot deel van de provincieraad uitmaakt. Het Vlaams Blok werd gewoon verboden vanwege haar opvattingen.

toccata
23 januari 2009, 18:43
Er is sterker nog een Friese partij die een groot deel van de provincieraad uitmaakt. Het Vlaams Blok werd gewoon verboden vanwege haar opvattingen.
Fout
Het VB werd niet verboden
Het kreeg een boete, van dacht ik 75.000eur, en greep de uitspraak aan om van naam te veranderen zonder al teveel interne poespas
EDIT: dat proces was wel een schande, dat geef toe

Kallikles
23 januari 2009, 23:34
Fout
Het VB werd niet verboden
Het kreeg een boete, van dacht ik 75.000eur, en greep de uitspraak aan om van naam te veranderen zonder al teveel interne poespas
EDIT: dat proces was wel een schande, dat geef toe

Niet het VB, wel zijn vzw's werden veroordeeld, en niet o.w.v. politieke ideeën, maar wel omdat ze haatopruiende foto's & teksten hadden verspreid, b.v. van een zwarte die een oude vrouw in mekaar sloeg en dan de slogan "stop criminaliteit!".

Tja, daar kun je al eens een kleine boete voor krijgen...