PDA

View Full Version : En onze vrienden uit het oosten?


Jaani_Dushman
8 juni 2009, 00:57
Een draadje over onze vrienden uit Eupen en Sankt-Vith mag niet ontbreken.

De CSP, de christendemocraten, krijgen er flink van langs en vallen van 33% terug naar 27%. De christendemocraten staan traditioneel sterk in de Duitstalige Gemeenschap maar worden regionaal al jaren van de macht geweerd, omdat de Waalse PS en MR bang zijn dat deze partij een te autonome koers zou varen.
De CSP leverde tijdens de vorige legislatuur tevens het enige Duistalige Europarlementslid, en één van de twee Duitstaligen in het Waals Parlement.

De SP, de Duitstalige afdeling van de PS, houdt goed stand en kan zelfs enkele promilles bijwinnen (19%).

De PFF, de Duitstalige afdeling van de MR, zit bij de verliezers (-3,5%) en wordt met 17,5% evengroot als een nieuwkomer: ProDG.

ProDG profileert zich als een onafhankelijke Duitstalige partij. Zij bouwt voort op de PDB (Partei der deutschsprachigen Belgier). In 2004 haalde de PJU-PDB (een kartel van Partijlozen, Jongeren & Onafhankelijken, samen met de PDB) 11,5%. Zij halen vandaag 6% meer en worden even groot als de liberale PFF.

Ecolo volgt de stijgende trend van Wallonië en Brussel, en groeit met 3,5% en komt uit op een resultaat van 11,5%.

Vivant, die enkele jaren geleden in de Duitstalige Gemeenschap als enige regio in België kon doorbreken, blijft stabiel op 7%.



Op de vertegenwoordiging van de Duitstaligen in het Waals Parlement is het nog even wachten, aangezien deze Duitstaligen dienen op te komen in de kieskring Verviers (meestal op Franstalige lijsten).

Barry8
8 juni 2009, 02:01
Ik ben blij dat je dit post. Te dikwijls wordt Duitstalig (duitstalig?) België vergeten in dit debat. Nochtans een hele mooie streek.

stropdrager
8 juni 2009, 14:12
Mooi resultaat voor de ProDG. Lambertz zal waarschijnlijk minister-president blijven in een ongewijzigde coalitie (SP, PFF, ProDG).

lollysticky
8 juni 2009, 14:17
schitterend resultaat voor ProDG :)