PDA

View Full Version : Prego voert actie tegen ‘agressief’ speelgoed


Recitator
21 december 2002, 17:16
Prego – jongeren mét spirit voert actie tegen ‘agressief’ speelgoed

De geschenkenperiode is volop aan de gang. Iedereen slaat nijverig zijn cadeautjes in om familie en vrienden tijdens de feestperiode te verrassen. Ook onze kinderen worden niet vergeten en steevast kijken we uit naar tof speelgoed om de jongsten onder ons te plezieren. De vraag stelt zich echter in hoeverre al die gekochte spullen de volgende generatie wel werkelijk ten goede komen. Bestaat er niet zoiets als ‘onverantwoord speelgoed’? Speelgoed dat niet kan. Wij, Prego - jongeren mét spirit menen van wel. Het is voor ons onaanvaardbaar dat onethisch en pedagogisch onverantwoord speelgoed nog langer over de toonbank schuift. Speelgoed staat immers voor meer in dan puur amusement. Op een onbewust niveau vervult het een opvoedende functie, en bepaalt het op die manier mee het verdere leven van het kind.

Prego - jongeren mét spirit kant zich dan ook tegen de verkoop van speelgoedwapens en de verspreiding van racistische of homofobe video/computergames.

We beweren niet dat er een rechtstreeks en oorzakelijk verband is tussen ‘agressief’ speelgoed en gewelddadig gedrag bij jongeren. We ontkennen zelfs niet dat dergelijke speeltjes in bepaalde gevallen voor een ongevaarlijke kanalisering van agressieve neigingen kunnen zorgen. Maar het staat daarentegen onomstotelijk vast dat het spelen met speelgoedwapens en het zich vermaken in het uitmoorden van geviseerde bevolkingsgroepen op de computer mee de beeldvorming van de kinderen omtrent wapens, geweld en de medemens bepaalt en zodoende leidt tot een banalisering van wapengebruik en geweld, en tot de herleiding tot een object van een evenwaardige medemens.

Daarom organiseert Prego - jongeren mét spirit op zondag 22 december in één winkelstraat per Vlaamse provincie een sensibiliseringsactie om de aan/verkoop van ‘agressief’ speelgoed voor onze kinderen te ontraden.

merel
21 december 2002, 18:12
Speelgoed en animo Zuid-West-Vlaanderen:

Animo-jongeren maken kansarme kinderen gelukkig
en roepen december als maand van de solidariteit uit

De links-progressieve jongeren van Animo Zuid-West-Vlaanderen organiseerden opnieuw hun jaarlijkse speelgoedactie ten voordele van kansarme kinderen. Voor de tweede keer is dit een groots succes geworden. Een kijkje achter de schermen…

“Doel van deze actie is om armoede in onze regio aan te pakken en hierbij het positieve uit de mens te halen in plaats van verzuurd aan te kijken tegen de maatschappij.

De animo-jongeren menen dat tijdens de Kerst – en Nieuwjaarsperiode er mensen uit de boot vallen en dat vele kinderen een cadeau onder de kerstboom zien smelten als sneeuw voor de zon. Omdat voor ons Kerstmis nog altijd een feest van solidariteit en vrede betekent en dit vaak vergeten wordt, willen wij erop wijzen dat niet iedereen zich de luxe kan permitteren die in de etalages wordt tentoongesteld. Kansarmoede komt ook in onze maatschappij voor en we willen door dergelijke actie de ongelijkheid wegwerken door voor kinderen uit minder welgestelde families ook een pakje onder de kerstboom te toveren.”

Tweedehands speelgoed dat niet meer werd gebruikt en op zolder staat, werd gedurende de maand november-december ingezameld. De jongeren konden hierbij rekenen op de steun van jong en oud. “ De meeste mensen tonen echt een gul hart. Hieruit blijkt dat velen bekommerd zijn om hun medemens en dat mensen inzien dat in onze consumptiemaatschappij armoede erg opvalt en vaak tot uitsluiting leidt. De meesten waren echt blij dat dergelijk initiatief opnieuw genomen werd.” Halverwege de maand december puilden de kelders in hert Textielhuis uit en konden we beroep doen op een nieuwe opbergruimte in het Textielhuis. De rest van het speelgoed werd bij de verschillende inzamelpunten in de gemeentes opgeborgen. We konden ook rekenen op de steun van mensen die deze actie erg genegen waren en hun huis openstelden als inzamelpunt en er met hart en ziel voor gingen.

Het speelgoed werd in verschillende gemeenten ingezameld, namelijk Kortrijk, Deerlijk, Harelbeke, Waregem en zal op een zo efficiënt en eerlijk mogelijke manier verdeeld worden. “ Alles gaat naar pluralistische organisaties die zich inzetten voor de verspreiding van dit speelgoed in gezinnen waar dit welkom is. Armoede kent voor ons geen onderscheid tussen ras, politieke -of geloofsovertuiging en afkomst. Het is iets dat iedereen kan overkomen, vooral in tijden waar verrechtsing van de maatschappij en de kloof tussen arm en rijk groter wordt.”

In de tweede helft van december begon de verdeling van het speelgoed, zodat organisaties konden inschatten hoeveel en wat voor speelgoed ze nodig hadden om bijvoorbeeld een geslaagd kerstfeest met pakjes te organiseren Ook konden de jongeren op die manier voor de komst van Kerstmis zoveel mogelijk mensen zelf bereiken: “Wij schonken zelf discreet aan behoeftige mensen het speelgoed. Anderzijds deden we beroep op organisaties als een vluchthuis voor vrouwen, Stimulans Kortrijk, Poverello, verschillende buurtwerkingen,… Ook in scholen, vooral bijzondere jeugdzorg, hebben we speelgoed geschonken daar leerkrachten vaak door de goeie omgang met leerlingen de behoeftige gezinnen kan helpen. Belangrijk is gewoon dat we via de kanalen en hun onvoorstelbare inzet weten dat het speelgoed in goede handen terecht komt en niet in het containerpark! Daarom is onze keuze dit jaar heel selectief gebeurt”.

Ook dit jaar werden door het mooie speelgoed van gulle, solidaire mensen die het niet meer nodig hadden ouders gelukkig gemaakt door de blije gezichten van hun kinderen, maar ook kinderen zelf die erg blij zullen zijn als ze hun langverwacht cadeau mogen openmaken. “En daar doen we het voor. Daarom doen we ook een warme oproep aan alle mensen: baden in overbodige luxe maakt niet gelukkig, het is een warm hart dat wonderen doet!”.

De link met bovenstaand bericht: ook de animo jongeren haalden alle agressief speelgoed uit de ingezamelde dingen.

info: www.animozuidwestvlaanderen.be.tf

zorroaster
21 december 2002, 23:15
:D :D :D

Hun eigen kartelpartner, die hen naar alle waarschijnlijkheid opslorpen zal in de nabije toekomst, ziet er geen been in om échte wapens die gebruikt zullen worden om geviseerde minderheidsgroepen af te slachten in Nepal uit te voeren naar een Derdewereldland, maar de Spirit-jongeren menen wel dat speelgoedwapens niet kunnen! :D
Hou op, of ik blijf erin!

/Chapo/
23 december 2002, 15:52
Zelf speelde ik vroeger hele dagen met zogenaamd agressief speelgoed. Maandelijks durf ik wel nog eens een -agressief- strategisch computerspel spelen, waar bij ik historische veldslagen tracht na te spelen. Ik zie het eerder dan als een pedagogisch verantwoord middel, dit is heel wat anders dan iets dat geweld provoceert.

Een agressieve jongen!?

S.
23 december 2002, 19:43
Ik vraag mij af hoe U agressieve spelletjes zal definiëren. Kijkt U eens naar het prentje op http://www.civ3.com/images/screenshots/ptw_ss_icebattle.jpg. Lijkt een vredelievend spelletje niet? Niks is minder waar! De bedoeling van dit spel is beschavingen uit te roeien!


Bovendien, de populairste spelletjes zijn vandaag geweldadig. En is een verbod op zo'n spellen niet strijdig met het vrij verkeer van goederen?