PDA

View Full Version : Hilde Crevits: Start van de aanleg van twee nieuwe tramlijnen in september: Morstel-B


Politics.be
10 augustus 2009, 13:00
Binnen het Masterplan Mobiliteit Antwerpen is de uitbouw van snelle, stipte tramlijnen naar de randgemeenten een absolute prioriteit. Minister Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits is dan ook tevreden dat de aanleg van twee tramlijnen Morstel-Boechout en Deurne-Wijnegem in september starten. Vandaag werd het contract voor Brabo 1, de eerste fase van de tramverleningen, getekend door de verschillende betrokken partijen. Naast het aanleggen van tramvoorzieningen, gebeurt er in de straten een herinrichting met brede voet- en fietspaden en parkeerplaatsen.

Vandaag ondertekenden de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), Lijninvest, De Lijn, Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), het consortium Silvius en de banken KBC, Dexia Credit Local, Dexia Bank België en Bank Nederlandse Gemeenten het contract voor de start van Brabo 1.

Brabo 1 maakt deel uit van het Masterplan Antwerpen, dat een duurzame oplossing moet bieden aan de Antwerpse verkeersproblematiek. Het Masterplan bestaat uit 16 projecten met zelfs meerdere subprojecten. Het is een ambitieus en omvangrijk plan dat de Antwerpse regio grondig zal veranderen. Één van de pijlers van het Masterplan Antwerpen is de versterking van het openbaar vervoer om meer woon-werkverplaatsingen met de tram en de bus te laten verlopen.

Vlot vanuit Antwerpen via Deurne naar Wijnegem

Het tramproject Deurne-Wijnegem bestaat uit twee fasen:
1. Eerst wordt tramlijn 10 vanuit Deurne verlengd tot aan Fortveld in Wijnegem. Tegelijkertijd wordt tramlijn 5 via de Ruggeveldlaan hierop aangesloten ter hoogte van de August Van De Wielelei.
2. Nadien wordt de tramlijn doorgetrokken tot aan de grens met Schilde.

Naast de aanleg van een vrije tram- en busbaan in het midden van de rijbaan wordt een volledige gevel-tot-gevel renovatie uitgevoerd: over de ganse lengte van het traject komen nieuwe voet- en fietspaden samen met veilige oversteekplaatsen. Langs het hele traject komen nieuwe bomen.

Vlot vanuit Antwerpen via Mortsel naar Boechout

De bestaande tramlijn Antwerpen-Mortsel wordt doorgetrokken tot de gemeente Boechout. De nieuwe lijn loopt vanaf de Statielei over de Liersesteenweg en de Provinciesteenweg naar Boechout. Aan het kruispunt met de Borsbeeksesteenweg (Capenberg) komt een eindstation. De as Statielei - Liersesteenweg- Provinciesteenweg wordt omgevormd tot een groene boulevard. Brede en gescheiden voet- en fietspaden verhogen de veiligheid van de zachte weggebruiker.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: "Om een leefbare stad te creëren, waar iedereen zich vlot kan verplaatsen, wordt er gewerkt aan een duurzame oplossing via het Masterplan Antwerpen. Eén van de pijlers is de versterking van het openbaar vervoer. Brabo 1 bestaat uit de verlenging van twee snelle en milieuvriendelijke tramlijnen naar de randgemeenten van Deurne naar Wijnegem en van Morstel naar Boechout. Op die manier kunnen inwoners uit de gordel rond Antwerpen vlot en veilig naar de binnenstad. Dit zal de druk op het autoverkeer naar het centrum doen afnemen en de verkeersveiligheid verhogen."

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/22899/)