PDA

View Full Version : Protest in Hong Kong: 20000 deelnemers


amexx
23 december 2002, 22:23
Hong Kong is vanaf 1997 ingelijfd bij de volksrepubliek China. Hoe is het daar nu in 2002 gesteld ?

Een korte historie....

Als we spreken over Hong Kong dan hebben de meesten onder ons geen benul dat het grondgebied Hong Kong ongeveer 240 eilanden heeft. HK Island is het grootste en is het hart. Alle administratie is ondergebracht in het district "central". HK Island was een Britse kolonie voor onbeperkte duur. Het vaste land "new territories" was in 100 jarige pacht (afgesloten met China). Deze pacht was afgelopen in 1997 en moest overhandigd worden aan PR China. Tussen HK Island en de new territories is er een baai van ongeveer 200-500 meter breed. (Victoria Harbour). De Britten zagen het niet zitten om zo dicht bij de communisten te moeten leven. Dus hebben ze het volgende voorgesteld... Het volledige grondgebied HK gaat over naar de PR China. En de PR China belooft om HK gedurende 50 jaar ongemoeid te laten. De HK Dollar bleef bestaan. HK bleef een export/import land waar westerse bedrijven vaste voet zouden hebben.
De gouverneur zou democratisch verkozen worden. De Hong Kongers stonden er heel scpetisch tegenover. Velen kenden de begraafplaats van de verbroken beloftes van China maar al te goed, en kozen voor het zekere. Nieuw Zeeland en Canada waren zeer populaire landen voor de HK Chinezen om te migreren.
Er werd een gouverneur verkozen. Tung Zhee Wah werd niet verkozen door de burgers van HK. Maar werd verkozen door het parlement van Beijing. Sinds hij de leider is van Hong Kong is het een aaneenschakeling van politieke incidenten. Het wordt hem oa niet in dank genomen dat hij altijd voor de minste problemen te rade gaat bij Beijing. (Falung Gong)
Tevens heeft de heer Tung Zhee Wah zich laten omringen door "yes" mensen. De administrators die voorheen goede diensten bewezen aan het HK volk werden tot ontslag gedwongen. En vervangen door "yes" mensen.

De reden van de betoging nu. Er werden door Tung Zhee Wah wetten uitgevaardigd die streng optreden tegen subversieve aktiviteiten.
IS DIT HET BEGIN VAN DE DIKTATUUR ?

Recitator
24 december 2002, 13:42
IS DIT HET BEGIN VAN DE DIKTATUUR ?

Bij de aanvang van de overeenkomst met China, nog voor de machtsovername in 1997, was mij al duidelijk dat de democratische beginselen niet gerespecteerd zouden worden. China kent dit begrip gewoonweg niet.

amexx
24 december 2002, 22:50
Ondertussen worden de handels betrekkingen tussen China en de rest van de wereld aangehaald. Je kan je natuurlijk afvragen of dit wel ethisch verantwoord is.