PDA

View Full Version : Vlaanderen en de Europese democratie


Clio
1 mei 2004, 15:01
Verschenen op www.ijzertoren.be

---

Vlaanderen en de Europese democratie

Het IJzerbedevaartcomité verwelkomt de 10 nieuwe lidstaten van de Europese Unie met veel enthousiasme. Het comité vraagt dat de Vlaamse politieke partijen naar aanleiding van de uitbreiding ernstig nadenken over de politieke toekomst van de Europese democratie en over de rol van Vlaanderen in de Europese Unie.

De welvaart van de gemiddelde Europeaan staat in schril contrast met de problemen waarmee de wereld vandaag te kampen heeft. Mensen en gemeenschappen worden bedreigd door honger, uitbuiting en geweld. Volkeren en culturen worden bedreigd door imperialisme en grenzeloos kapitalisme. Europa moet een alternatief aanbieden: een nieuwe Europese gemeenschap van mensen, volkeren, instellingen en organisaties die ijveren voor vrede, voor sociale rechtvaardigheid en democratie, voor eerlijke handel en ecologische duurzaamheid. Aandacht en respect voor de culturele verscheidenheid in Europa is hierbij essentieel. Politieke participatie en inspraak van volkeren, regio's en staten, onder meer via een sterk Europees parlement, is onontbeerlijk voor een gezonde Europese democratie.

Meer dan ooit staat het vrijheidsideaal van het IJzerbedevaartcomité in het licht van de Europese samenwerking. De vraag naar onze staatkundige toekomst is eenvoudig samen te vatten: willen we als Vlaamse gemeenschap deelnemen aan Europa of willen we dit niet? Het comité verdedigt een duidelijke stelling: we willen dat Vlaanderen als een open en democratische samenleving een internationale rol vervult. Daarom moet Vlaanderen internationaal erkend worden. Die erkenning kan er vandaag enkel komen als Vlaanderen lid wordt van de internationale gemeenschap. Dit kan alleen door staat worden. Zo kan Vlaanderen lid worden van de Europese Unie.

De droom van een Europese democratie waar Vlaanderen volwaardig deel van uitmaakt is geen utopie. Jarenlang wapperden in Diksmuide de vlaggen van die statenloze volkeren die vandaag, door staat te worden, lid geworden zijn van de Europese Unie. Esten, Letten, Litouwers, Tsjechen, Slovaken en Slovenen hebben het voorbeeld gegeven. Wil Vlaanderen internationaal meetellen, dan moet Vlaanderen hun voorbeeld volgen.

NOOIT MEER OORLOG, GODSVREDE, ZELFBESTUUR
VREDE, VRIJHEID, VERDRAAGZAAMHEID

Walter Baeten,
Voorzitter IJzerbedevaartcomité.