PDA

View Full Version : O ramp o tegenspoed!


Supe®Staaf
29 december 2002, 11:09
Een meerderheid van de Zweedse parlementsleden is voor het afschaffen van de monarchie en het installeren van een republiek.
Dat blijkt uit een enquête die het conservatieve dagblad Svenska Dagbladet heeft gehouden en vrijdag publiceerde.
Slechts 163 van de 349 parlementsleden willen koning Carl Gustav en koningin Silvia op de troon houden. Honderdzevenzestig parlementairen kiezen resoluut voor een andere staatsvorm. Zeven parlementsleden wilden zich niet uitspreken en twaalf zegden geen mening te hebben of zijn van oordeel dat een monarchie en een republiek gelijkwaardig zijn.
De voorstanders van de republiek zijn vooral te vinden ter linkerzijde. Bij de rechtse partijen is er nog een nipte meerderheid voor het behoud van de 460 jaar oude Zweedse dynastie


Iedereen heeft er begrip voor dat ik er mottig van ben?
Is de bevolking hierover geraadpleegd?
Je ziet tot wat voor uitwassen vertegenwoordigende 'democratie' leidt.
Benieuwd hoe de kiezer dit gaat afstraffen.
Ook te volgen: hoe ze dit gaan oplossen, wordt dit doorgedreven?

:shocked!: :shocked!: :shocked!:

thePiano
29 december 2002, 12:15
Ik behoor tot dat kwart van de Belgische bevolking die de monarchie als oubollig, ondemokratisch en geldverslindend (verspillend !) bestuurssysteem vinden (Microsoft Windows draait iets vlotter :p).

http://belgium.fgov.be/monarchie/pc/images/leopold1.jpg
Koning Leopold I van Saksen Coburg

Lang heb ik gedacht dat de socialisten daar wel wat aan zouden verhelpen tot aan de gouden uitspraak van Louis Tobback op 5 mei 1990.
We hadden net de Koninklijke Farce achter de rug (de dag dat het land 36 uren zonder koning zat n.a.v. de ondertekening van de abortuswet), en L. Tobback (toenmalig minister van Binnenlandse Zaken) verklaarde:
"De koning zal weten dat ik ten gronde republikein ben -dat heb ik nooit weggestoken. Maar in dit land zou een president de toch al reuzenhoge problemen slechts opkloppen: zo'n gekozen staatshoofd is noodzakelijkerwijze een Vlaams of Fransprekende Belg. Dus lang leve het koningschap, zeg ik."

Louis Tobback houdt hiermee een dubbele moraal op na maar hij vindt dat de monarchie het minst kwade van de twee oplossingen is.

Een staatshoofd dat niet demokratisch verkozen is (de koning dus), bovendien voor het leven benoemd en de bloedlijn -afstamming- enkel bepalend is voor zijn opvolger, noem ik een regelrechte dictatuur. Los gezien van alle escapades die de Coburgs in de 172- jarige geschiedenis van België hebben uitgespookt, en daar zijn talloze verhalen over te vertellen. Ook nog een vrouwonvriendelijk instituut daar enkel tot nog toe de mannen koning kunnen worden (in België althans toch).

Blijkbaar hebben mensen nog steeds een God-op-Aarde nodig - die in de hemel is niet toereikend genoeg - en die God-op-Aarde moet goed verwend zijn, gouden kastelen bezitten, koetsen met paarden, liefst een hermelijnen bontkraag, een mooie eega bezitten die -met het hoofd ietwat schuin gebogen- bejaarden en tehuizen voor daklozen bezoekt, en er moet aan geofferd kunnen worden. Af en toe moet ie naar buiten komen, handjes schudden, ziekenhuizen bezoeken, huwen in prachtige kathedraals, en bij overlijden het ganse volk in diepe rouw kunnen dompelen.

Een leuk boekje in dit verband is bv.:
"Brief aan een postzegel"
Auteur: Johan Anthierens en vrienden
Uitgeverij Kritak, 1990
ISBN 90 6303 310 9 kostprijs 535 BEF

Het is een erg mooie layout, prachtig geillustreerd en je vindt er bovendien ook nog de ganse geschiedenis in terug van de Saksen-Coburg-Gotha's in weer.

Toch nog dit toemaatje:

Kreupele Fabel

Een koning kreeg eens zeven zonen en een eksteroog.
Waardoor hij mankte, waarop de zonen en de hofhouding
hetzelfde deden en na een tijd het hele land 'kreupelde'.
Op een dag echter viel het gewone oog van de koning op een insolent
edelman die zwierig en kaarsrecht zijn blikveld dwarste.
De soeverein ontbood de rechtsmarsjeerder bij zich en vroeg:
- "Hoe durft gij ?"
- "Misverstand, Majesteit. Als trouwste onder Uw dienaren kweekte ik
op allebei mijn voeten een knobbel, zodat ik aan TWEE kanten mank !

(Naar Le roi boiteux, gedicht van Gustave Nadaud, gezongen door Georges Brassens)


http://www.alerterouge.com/b/images/brassens06.jpg

Georges Brassens
Le Roi boiteux


--------------------------------------------------------------------------------

Un roi d'Espagne, ou bien de France,
Avait un cor, un cor au pied;
C'etait au pied gauche, je pense;
Il boitait aù faire pitie.

Les courtisans, espace adroite,
S'appliquerent aù limiter,
Et qui de gauche, qui de droite,
Il apprirent tous aù boiter.

On vit bientot le bénéfice
Que cette mode rapportait;
Et de l'antichambre aù l'office,
Tout le monde boitait,boitait.

Un jour, un seigneur de province,
Oubliant son nouveau métier,
Vint aù passer devant le prince,
Ferme et droit comme un peuplier.

Tout le monde se mit aù rire,
Excepté le roi qui, tout bas,
Murmura:"Monsieur,qu'est-ce aù dire ?
Je crois que vous ne boitez pas."

"Sire, quelle erreur est la votre!
Je suis crible de cors; voyez:
Si je marche plus droit qu'un autre,
C'est que je boite des deux pieds."

S.
29 december 2002, 12:21
Troost U Superstaaf: Al was onze Koning een mentaal gehandicapte, die in zijn vrije tijd constant 'vive la republique' riep, terwijl hij in een pamper door het koninklijk paleis liep en de premier steevast zuipfestijn-audiëntie uitnodigde, dan nog zouden de franstaligen hem willen behouden om de Belgische eenheid te bewerkstelligen.

Supe®Staaf
29 december 2002, 18:58
Ook nog een vrouwonvriendelijk instituut daar enkel tot nog toe de mannen koning kunnen worden (in België althans toch)

@thePiano

De grondwet werd reeds geruime tijd aangepast ten gunste van vrouwelijke troonopvolgers .
De houdbaarheidsdatum van je artikeltje is dus duidelijk overschreden. :twisted:
Beter uitkijken voor je een copy/paste uit je archieven uitvoert :!:

Stefanie
29 december 2002, 20:15
O.K. een president is niet gratis. Dat is waar. Maar nu moeten de Vlamingen betalen voor dat koningshuis en wat zien ze op T.V.? Een toekomstige prinses die het vertikt om écht hun taal te leren. Dat ze als Franstalige geen foutloos Nederlands spreekt, dat kan ik begrijpen. Maar het is duidelijk dat dat mens onze taal niet wilt spreken. Voor dat geld mag ze toch wel meer respect tonen voor 60 % van haar onderdanen.

merel
29 december 2002, 20:20
Weet je, tis niet dat ik zomaar voor het koningshuis ben.
Wat mij persoonlijk betreft moeten ze een rol krijgen die voor 100% protocollair is. Dat ze daar een cent voor krijgen, ok ze hebben ook verplichtingen.
Ons vertegenwoordigen in internationale missies of om het anders te zeggen: ons uithangbord.
En wat Mathilde betreft, kzie een positieve tendens.
'k Heb de indruk dat ze met de dag losser wordt en met een schoonzus om samen mee te konkelfoezen kan dat maar verbeteren he.
Ik vind ook dat Mathilde haar Nederlands niet zo erg slecht is hoor (beter kan altijd, maar das idem met mijn Frans en dat van vele andere Vlamingen). Weet tijdens het gekonkelfoes kan ze Claire wat bijles geven misschien en dan komt die er ook wel. 'k Hou nog altijd van dat Nederlands met dat Franse accent. 'k Vind dat mooi klinken en khad dat ook wel graag gehad. :D

Stefanie
29 december 2002, 20:24
Die Claire kan zeker bijlessen Nederlands gebruiken, ja. Ik heb alleen den indruk dat ze geen Nederlands wilt leren. Ze heeft in het verleden tijd genoeg gehad om het te leren.

Supe®Staaf
29 december 2002, 20:37
Ik ben voorstander van algemene tweetaligheid in ons land, versta me dus niet verkeerd.
Ik heb er wél begrip voor, dat de franstaligen (die dus reeds een taal beheersen waar ze op veel plaatsen mee terecht kunnen) slechts node een taal leren, waar ze maar bij een goede 15 miljoen mensen in één land (Nederland) en één streek van België (Vlaanderen) mee terecht kunnen.
Doe me nu maar weer dood omwille van mijn begrip voor onze waalse broeders. :?

Stefanie
29 december 2002, 21:13
:) Dus mensen die jouw taal niet willen spreken zijn "jouw volk"? Zie jij dan niet hoe vernederend en onrechtvaardig dat is? Zie jij dan niet hoe nadelig dit voor de Vlamingen is? Het Nederlands is een middelgrote taal in Europa. Waarom moeten de Vlamingen zich dan schikken naar mensen die geen Nederlands willen leren? Komaan! Jij weet hoe het komt dat die Walen Frans spreken. Dat hoef ik je niet uit te leggen. Dus die Romeinen mogen aan de Walen hun taal komen opdringen, da's allemaal O.K., maar de Vlamingen mogen nog niet eens in hun eigen land kiezen wat ze als tweede taal willen. Het Engels wordt door meer mensen gesproken dan het Frans. Bovendien is het een indo-Germaanse taal. En dat gaat ten koste van een Romaanse taal die niks met het Nederlands te maken heeft. Het Duits is de meest gesproken taal in de EU en nauw verwant aan het Nederlands. Het Duits en het Nederlands zijn heel lang één en dezelfde taal geweest. Maar nee, Frans gaat voor. Nu, indien jij Frans als tweede taal wilt, het zij zo, maar ik vind dat je dat vrij moet kunnen kiezen.