PDA

View Full Version : CVP of CD&V?


grossfaz
14 mei 2004, 02:58
Geachte,

Prof. dr. Helmut Gaus schetst in zijn cursus "studie van de politieke waarden en ideologieƫn" een piramidaal schema van een verzuild Vlaanderen, opgedeeld naar geloofsovertuiging (christelijk/niet-christelijk). In elke klasse/stand bestaat deze splitsing. Bijvoorbeeld: in de arbeidersstand het christelijke ACV en het niet-christelijke ABVV. De CVP groepeerde zo de drie standen in de partij, wat van de CVP ook een volkspartij maakte. (bv: SP voor non-confessionele arbeiders, VLD voor non-confessionele middenstand, CVP voor beide confessionele groepen).

Door het ontkerkelijken van Vlaanderen is de tweeledige piramidale struktuur niet langer geldend. De partijen zijn enerzijds niet langer door de confessionele lijn gescheiden, anderzijds niet langer door de sociaal-economische situatie gescheiden.

Evenwel, hierdoor kan een partij met een liberaal programma in Vlaanderen over de 5% stijgen, wat in andere Europese landen -op Nederland na- niet het geval is. Zou CD&V niet beter het ACV overboord gooien gezien dit een achterhaald inzicht is wegens de ontkerkelijking van Vlaanderen, en het VLD-electoraat aanspreken? De verschillende standen groeperen kan enkel maar als er een gemeenschappelijke deler is, de christendemocratie. Maar het typische kenmerk daarvan is, is het confessionele, en dat is niet meer geldend.

Tom
stud. rer. pol.

ps: stellen dat de CD&V geen standenpartij meer is, is niet geloofwaardig gezien de invloed van het ACV bij de lijstvorming.