PDA

View Full Version : VS wil Irak aanvallen terwijl Noord-Korea lustig voortdoet.


Frolic
15 januari 2003, 10:33
Toch wel frappant dat Bush in zijn redevoering van gisteren er op bleef hameren dat Irak geen enkele moeite doet om te ontwapenen terwijl er nog geen enkel bewijs is geleverd dat Irak die zogezegd WMD zou bezitten.

Iets verder oostwaarts is er wel een land dat een veel grotere bedreiging vormt voor de wereldvrede en stabiliteit. Noord-Korea heeft zich vorige week teruggetrokken uit het Non-Proliferatieverdrag, dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan(Een verdrag dat Israël trouwens nooit ondertekend heeft, dit even terzijde). De reële vrees bestaat dan ook dat president Kim Jong-il van plan is atoombommen en raketten te ontwikkelen, die hij aan landen als Irak, Iran, Syrië of aan terroristische organisaties kan verkopen. Daarmee zou hij het definitieve bankroet van zijn volledig geisoleerde totalitaire regime (voorlopig) kunnen afwenden.

En wat doet Bush? NIETS, of toch bijna niets. Bush houdt het bij de dialoog en denkt er voorlopig niet aan om meer troepen naar het Koreaanse schiereiland te sturen. Een andere keuze dan die voor dialoog heeft Washington eigenlijk ook niet. Want de militaire macht van Kim Jong-il is veel groter dan die van de Iraakse president Saddam Hoessein. Hij beschikt over het vierde grootste leger ter wereld (1,2 miljoen manschappen). Experts gaan ervan uit dat de Noord Korea, in tegenstelling tot Saddam Hoessein, gebruiksklare atoombommen heeft. En volgens de CIA zou Noord-Korea in staat zijn om tegen 2009 honderd atoomwapens te vervaardigen. Maar daarop hoeven ze niet te wachten: hij heeft nu al voldoende chemische en biologische wapens in voorraad om miljoenen slachtoffers te maken.

Hoe geloofwaardig is de fighting for Peace van Bush nog. Enerzijds wil hij een tandenloze leeuw aanvallen en duizenden, zoniet tienduizenden mensen de dood injagen. En als Saddam het een beetje slim speelt zullen daar ook heel wat Britse en Amerikaanse soldaten bij zijn. Anderzijds zijn er duidelijke tekenen dat een land, dat Bush een tijdje geleden op dezelfde Axis ov Evil plaatste, bezig is met het ontwikkelen van Atoomwapens. En voor dat land is opeens de diplomatieke weg de enige juiste?

Fighting for Peace? MY ASS!!!

S.
15 januari 2003, 10:57
De idee als zou het bij Irak voor de Amerikanen niet om de olie gaan, wordt nu wel héél moeilijk vol te houden...

Frolic
15 januari 2003, 11:33
Natuurlijk kan Bush ook weinig argumentatie op tafel leggen wanneer het gaat om het verlaten van het non-proliferatie verdrag door Noord-Korea.

Bush zelf heeft immers zijn steun officieel of officieus aan volgende akkoorden opgezegd:

ABM(Anti-Ballistic Missile) verdrag mbt het rakettenschild;
De conventie mbt biologische wapens;
Test Ban verdrag;
Het akkoord met Rusland voor de snelle reductie van strategic arms

Door Noord-Korea ook nog eens in te delen in The axis of Evil heeft hij ze bijna een vrijgeleide gegeven om te doen waar ze zin in hebben. Want wat ze ook doen, ze zullen altijd als een schurkenstaat worden aanzien. Waarom zou Noord-Korea zich nog aan akkoorden houden?

De expertise die de Noord-Koreanen nodig hebben voor het ontwikkelen van atoomwapens komt volgens veel waarnemens uit Pakistan. Nochtans een bondgenoot van de VS. Een bondgenoot waarvoor de VS een oogje heeft dichtknepen toen het ging over non-proliferatie van atoomwapens. Pakistan is de ideologische thuishaven van de Taliban en Al Qauida en onderhoudt nauwe relatie van fundamentalisten in Saudi-Arabië.

Met zijn nieuwe veiligheidsdoctrine van "preemptive strike, eventueel met nucleaire wapens" zet hij bepaalde landen aan om op zoek te gaan naar gelijkwaardig wapentuig. Kwestie van een stok achter de deur te hebben.

Dus wat heeft Bush nu bereikt? Een veiligere en stabielere wereld?
Ik denk het niet!

Is het Bush eigenlijk wel om veiligheid en vrede te doen?
Ik denk het niet!

Turkse Nederlander
15 januari 2003, 12:01
Het gaat de VS maar om een ding: $$$

Moi
15 januari 2003, 12:20
In Korea wonen Koreanen, in Irak moslims

Iemand hier al problemen gehad met Koreanen?
En met moslims?

Trek de lijn gewoon door naar het internationale toneel: juist hetzelfde

S.
15 januari 2003, 12:25
Begint dat na een tijd niet saai te worden om altijd het gesprek te leiden naar de islam om er dan eens goed op af te geven?

Der is trouwens een Vlaamsnationalistische kloon van U op dit forum. Vl72

Frolic
15 januari 2003, 12:30
In Korea wonen Koreanen, in Irak moslims

Iemand hier al problemen gehad met Koreanen?
En met moslims?

Trek de lijn gewoon door naar het internationale toneel: juist hetzelfde

Ben jij simpel of doe jij simpel. Dus wanneer we uw logica zouden gehanteerd hebben tijdens het EK 2000 en de voorvallen in Charleroi, dan moesten wij eenzijdig de oorlog hebben verklaard aan Duitsland en GB?

In Irak wonen vooral Irakezen. Dat zijn voor het merendeel Moslims, maar daar wonen ook Christenen. Tarek Aziz, de minister van Buitenlandse zaken van Irak, is bvb een Christen. Maar dat zal jij wel niet weten want internationale politiek is duidelijk niet uw sterkste kant.

Frolic
15 januari 2003, 18:42
http://www.arabnews.com/system/html/cartoon/130103.jpg[/img]

Hans
15 januari 2003, 19:13
Een argument dat Bush gebruikt en wat ook verschillende politieke partijen gebruiken is dat in Irak de mensenrechten ernstig worden geschonden. De vergelijking met Noord-Korea gaat dan wat minder ver op, maar dan verbaas ik me weer over de lakse houding van de VS tegenover het conflict in Tibet.

S.
15 januari 2003, 19:15
Helaas zijn de meeste dingen te verklaren door macht, macht en nog eens macht...

Hans
15 januari 2003, 19:26
De mach van Shell bedoel je in dit geval?

Frolic
15 januari 2003, 23:55
BELGA/AG) = Noord-Korea verwerpt een aanbod van de Verenigde Staten om eventueel weer olie en voedsel te leveren op voorwaarde dat Pyongyang zijn nucleair programma staakt. Dat maakte het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend.

Volgens een verklaring van het ministerie misleidt Washington de publieke opinie door 'geruchten' over hervatting van een dialoog te verspreiden. De crisis kan alleen beëindigd worden als de Verenigde Staten een niet-aanvalsverdrag tekenen met Noord-Korea. Het Witte Huis betreurt de opstelling. "We hebben nog steeds geen officiële reactie ontvangen van Noord-Korea. Dit is opnieuw een betreurenswaardige verklaring", zei zegsman Ari Fleischer. Volgens hem zijn de VS niet bereid tot onderhandelingen en moet Noord-Korea zijn nucleair wapenprogramma eerst stoppen. President Bush verklaarde dinsdag dat hij overweegt het hulpprogramma voor Noord-Korea nieuw leven in te blazen. "We verwachten van hen dat ze ontwapenen en geen kernwapens ontwikkelen. Als ze daarvoor kiezen, zal ik erover denken die 'doortastende benadering' te hervatten''. (LOR)

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/2661995.stm

Frolic
23 januari 2003, 16:39
De Amerikaanse onderminister van Defensie John Bolton verwacht dat de VN-Veiligheidsraad nog deze week besprekingen zal voeren over de crisis rond Noord-Korea. Dat land trok zich onlangs terug uit het zogeheten non-proliferatieverdrag, het verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan.

Bolton zei dat na besprekingen met Zuid-Koreaanse regeringsfunctionarissen. Hij voegde eraan toe dat Zuid-Korea de Amerikanen steunt in hun opvatting dat de zaak deze week in de raad moet worden besproken. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland delen naar verwachting deze opvatting. China zal zich niet tegen het debat verzetten.

Volgens diplomaten, die nauwe betrekkingen met Noord-Korea onderhouden, zal het communistische land weer testen met ballistische raketten uitvoeren, zodra de Veiligheidsraad zich buigt over de opzegging van het non-proliferatieverdrag. Het communistische land schoot in 1998 een ballistische raket af die over Japan vloog.


Noord-Korea heeft Zuid-Korea vanochtend verzekerd géén plannen te hebben om kernwapens te ontwikkelen. Dat benadrukten hoge Noord-Koreaanse functionarissen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

De Zuid-Koreanen hebben er bij hun noorderburen op aangedrongen hun omstreden nucleaire programma stil te leggen. Pyongyang zegt echter de kerncentrale alleen te gebruiken voor het opwekken van kernenergie.

Pyongyang liet gisteren weten met de VS te willen praten, op voorwaarde dat er geen derde partijen zich mee bemoeien en dat de veiligheid van Noord-Korea wordt gegarandeerd. De VS zegt pas te willen praten als Noord-Korea afstand doet van zijn kernwapenprogramma.

Noord- en Zuid-Korea begonnen gisteren aan hun vierdaagse gespreksronde waarin ze over verbetering van de onderlinge relatie praten. Het stalinistische Noord-Korea en het kapitalistische Zuid-Korea zijn formeel nog altijd in staat van oorlog met elkaar. De Koreaanse Oorlog (1950-1953) eindigde met een bestand, niet met een vredesakkoord.

Pelgrim
23 januari 2003, 16:56
De sfeer in Zuid Korea onder de bevolking zelf is echter heel anders. Ze staan meer en meer achter het belang van beide koreas dan achter een Amerikaanse inmenging. Die formele staat van oorlog geld enkel voor de VS en hun Zuidkoreaanse lakeien.

En vor u begint te schieten: ik sta niet achter de dictatuur van Noord Korea. Maar evenmin voor de schijndemocratie in het zuiden.