PDA

View Full Version : PVDA : Vaccin tegen baarmoederhalskanker dankzij Kiwimodel ook gratis in Wallonië en


Politics.be
19 juni 2011, 11:40
Dankzij de toepassing van het Kiwimodel krijgen, naast Vlaamse, voortaan ook Waalse en Brusselse meisjes het vaccin tegen baarmoederhalskanker gratis toegediend in de scholen.Het is de prijsdaling van dit innovatief geneesmiddel met 80% dankzij toepassing van het Kiwimodel door de Vlaamse gemeenschap heeft nu ook de minister van Volksgezondheid van de Franstalige Gemeenschap overhaald, zoals aangekondigd in Le Soir van dit weekend.

“We zijn blij dat dankzij toepassing van het Kiwimodel door de Franstalige gemeenschap nu ook Waalse en Brusselse meisjes het vaccin gratis in de scholen krijgen toegediend”, reageerde dokter Dirk Van Duppen (voorzitter Geneeskunde voor het Volk en PVDA+ verkozene in Deurne), de initiatiefnemer van het Kiwimodel in België. “Niet alleen voor de miljoenen euros aan besparing die dit de patiënt en de gemeenschap opbrengt, maar ook voor de preventie van baarmoederhalskanker en de verspreiding ervan onder de bevolking is deze gratis vaccinatie op bevolkingsniveau van belang.”

Op 20 februari 2008 organiseerden Geneeskunde voor het Volk samen met ondermeer delegaties van de Christelijke en Socialistische Mutualiteiten een manifestatie voor toepassing van het Kiwimodel op alle vaccins. Toenmalig Vlaams minister van Volksgezondheid beloofde die eis in de praktijk toe te passen. Sinds 2010 wordt het HPV vaccin (tegen baarmoederhalskanker) voor meisjes van het eerste middelbaar (3 injecties) gratis toegediend. Vooral de prijsdalingen (dankzij toepassing van het Kiwimodel voor het vaccin tegen baarmoederhalskanker) waren spectaculair: van 375 euro publieksprijs per vaccinatiekuur naar 60 euro.

Maar deze maatregel werd niet toegepast voor de Franstalige gemeenschap. Het was maar één voorbeeld van de absurde gevolgen van de communautarisering van de gezondheidszorg. Terwijl jonge meisjes in Vlaanderen het vaccin gratis toegediend krijgen op school, betaalt een meisje in Wallonië 33 euro én driemaal een bezoek aan de arts. Brusselse meisjes die naar een Nederlandstalige school gaan, krijgen het vaccin gratis maar diegenen die naar een Franstalige school gaan, moeten het zelf betalen en zelf laten toedienen. Het vaccin kost aan de gemeenschap in Vlaanderen 60 euro kost en in Franstalig België 340 euro. In september vorig jaar heeft Geneeskunde voor het Volk en PVDA deze situatie opnieuw aangeklaagd in de pers, met een zeker effect. Vanaf de herfst zal elk meisje in eender welke Belgische secundaire school het vaccin gratis kunnen krijgen.

Precies vandaag publiceert de Lancet* een Australische studie over de effecten van een veralgemeende HPV vaccinatiecampagne in de scholen. Ook daar wordt sinds 2007 - dankzij het Kiwimodel - het HPV vaccin gratis toegediend in de scholen. Twee jaar nadat de vaccinatiecampagne was gestart, en vergeleken met de periode van drie jaar voor de start van de campagne, suggereert de studie nu een daling van 38% van precancereuse letsels in de baarmoederhalsuitstrijkjes afgenomen bij meisjes.

De dekkingsgraad bij 14-15 jarige meisjes in Australië bedroeg in 2007 72%. Dit is de eerste studie met duidelijk gunstige klinische effecten ten gevolge van een grootschalige HPV vaccinatie. Het vaccin voorkomt zo niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook conisaties van de baarmoederhals die men moet uitvoeren bij jonge vrouwen met precancereuze letsels ter voorkoming van de kanker. Die conisaties zijn een belangrijke redenen voor premature arbeid en alle gevolgen vandien.

Persdienst PVDA

www.pvda.be

Contact:

Dirk Van Duppen



Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/29524/)