PDA

View Full Version : Yves Desmet heeft 'het zuur"


Spolpoel
14 juni 2004, 21:26
Lachen met Desmet

Na het kortstondige journalistieke avontuur van Mao-magazine, kan u nu bij de dagbladhandelaar de opvolger 'Deng' kopen. In uw plaats zouden we dat niet doen, want het is weggesmeten geld. Zonde van de euro's en vooral de bomen die moeten sneuvelen voor dit product. Maar er mag al eens gelachen worden, en dus willen we - om u te helpen aan de in deze barre tijden noodzakelijke portie geestelijk vermaak - voor een keertje citeren uit het blad.

De makers van 'Deng' houden er rare sympathieën op na. Want geef nu toe: wie doopt zijn tijdschriften nu met de gezegende naam van bloeddorstige wereldleiders en dictators... Van Mao tot Deng Tchao Ping. Alleen Stalin en 'Hitler' ontbreken nog in het illustere rijtje. Al kunnen we ons moeilijk voorstellen dat een uitgever met die naam op de markt zou komen. Maar als het gaat over linkse dictators geven de linkse 'intelligentia' wel vaker blijk van een erg selectief geheugen. 'Wir haben es nicht gewusst', weet u wel ...

Danny Illegems en Raf Sauviller, de rode rakkers van dienst, gingen een babbeltje slaan met rode vriend Yves Desmet. "Het multimediale geweten van de Vlaamse journalistiek", heet het in de aanhef. Daarmee is de toon gezet voor 5 bladzijden onvervalste kolder.

Desmet is de vleesgeworden verzuring, een azijnpissende brok frustratie. En aan de bron van die kankerende frustratie ligt - hoe raadt u het - het Vlaams Blok. "Geen enkele mediastrategie tegen het Blok lijkt te werken: doodzwijgen, onderzoeksjournalistiek, knuffeljournalistiek ... De media zijn kennelijk niet in staat het Blok te bestrijden."

En gaat Yves verder: "De Morgen is de enige krant die het media-cordon tegen het Vlaams Blok volhoudt: geen interviews met figuren van het Blok, geen Blokkers in de politieke debatten die we organiseren in de grote steden. Maar elke avond krijgen we daar opmerkingen over: respecteren jullie op die manier wel het recht op vrije meningsuiting? Die vraag typeert de evolutie van de afgelopen jaren. Als er twintig jaar geleden een politiek debat werd georganiseerd in pakweg Leuven, en de organisator waagde het iemand van het Blok uit te nodigen, had hij meteen een betoging aan zijn broek en werd zijn debat fysiek onmogelijk gemaakt. (De grote 'democraat' Desmet heeft heimwee naar die goeie ouwe tijd...) Nu krijg je opstootjes als het Blok er niét bij mag zijn. Dat is zeer angstaanjagend, want het maakt duidelijk dat die partij - de veroordeling door het Hof van Beroep ten spijt - steeds meer salonfähig wordt en in steeds bredere kring wordt aanvaard als een normale partij."

Haal uw zakdoek boven en ween met ons bittere tranen om het droeve lot van 'orakel Yves', 'het multimediale geweten van Vlaanderen' en zelfverklaarde 'huurling' van VTM. Is er een psychiater in de buurt. Want straks springt Desmet nog onder een trein. Dat moet slecht aflopen.


Yves Desmet heeft 'het zuur". Dit doet me onnoemlijk veel plezier.
:P :P
:P