PDA

View Full Version : VS raken geïsoleerd.


Frolic
22 januari 2003, 17:28
Russische militairen zeggen over informatie te beschikken dat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in de tweede helft van februari militaire actie tegen Irak zullen ondernemen. Dat meldt het gezaghebbende Russische militaire persbureau AVN, onderdeel van Interfax.

Het persbureau baseert zich op een anonieme hooggeplaatste bron binnen het Russische leger. Volgens de bron zou de VS met acties beginnen zodra de troepenopbouw in de Golf voltooid is.

Op dit moment zijn er 100.000 militairen aanwezig in de regio, maar de Amerikanen willen met een aanval wachten totdat de troepen zijn uitgebreid tot 150.000 manschappen, beweert de bron. Volgens de bron zal de oorlog ongeveer een maand duren.

Hij voegde eraan toe dat de Amerikanen niet uit zijn op de val van de Iraakse president Saddam Hussein, maar de toegang tot de Iraakse oliebronnen willen veiligstellen. ''Hussein is het voorwendsel'', aldus de Russische defensiefunctionaris.

Rusland verzet zich tegen een Amerikaanse aanval op Irak zonder dat de Verenigde Naties daarmee hebben ingestemd. Rusland heeft Washington opgeroepen de wapeninspecteurs de tijd te geven om hun werk af te ronden.

Ook de Duitsers zijn tegen een militair ingrijpen in Irak. Bondskanselier Schröder heeft bevestigd dat Duitsland als lid van de Veiligheidsraad niet voor een aanval op Irak zal stemmen. ''Verwacht niet dat Duitsland voor een resolutie zal stemmen die oorlog legitimeert'', aldus de regeringsleider. De Franse president Chirac heeft gezegd dat de Fransen volledig achter Duitsland staan.

Mocht het tot een stemming in de Veiligheidsraad komen over een militaire actie tegen Irak, dan zal Duitsland zich onthouden van stemming. Het is het krachtigste signaal dat de Duitsers tot nu toe hebben afgeven. Afgelopen vrijdag zei minister Struck van Defensie dat steun voor oorlog onwaarschijnlijk is. Een woordvoerder van de regering noemde de uitspraak van Struck toen ''een persoonlijk standpunt''.

Maandag zei minister Fischer van Buitenlandse Zaken dat een nieuwe Golf-oorlog de strijd tegen het terrorisme zal bemoeilijken. Duitsland is sinds begin deze maand voor twee jaar lid van de Veiligheidsraad en wordt in februari tijdelijk voorzitter. De Bondsrepubliek heeft geen vetorecht, in tegenstelling tot de vijf permanente leden van de raad (VS, Groot-Brittannië, Rusland, Frankrijk en China). Ook China heeft al laten uitschijnen niet achter een mogelijke nieuwe interventie in Irak te staan.

Het is zeer de vraag of Washington zich veel aantrekt van de weerstand binnen de Veiligheidsraad. President Bush heeft herhaaldelijk verklaard dat hij met of zonder steun van de VN zal optreden tegen Irak als blijkt dat Irak resolutie 1441 heeft geschonden.

De VS en Groot-Brittannië bouwen ondertussen gestaag verder aan hun enorme legermacht in de Golfregio ten zuiden van Irak. Ze hebben al meer dan 60.000 man ter plaatse en de legermacht groeit snel. De VS hebben gisteren nog eens 37.000 man naar de regio gestuurd. De Britten zenden de komende weken een kwart van hun strijdkrachten naar het Midden-Oosten.

alpina
22 januari 2003, 17:32
Vergeet ook niet dat als de VS oorlogje willen gaan spelen in het land van de olie dat ze daar dan niet te lang meer mee moeten wachten want in een militair pakje rondhollen wanneer het 50 graden is is ook niet meteen zo interessant. 8) Een ander probleem zijn ook nog de zandstormen die er dan zullen aankomen.

Darwin
22 januari 2003, 18:09
Het is heel goed mogelijk dat er niet eens een oorlog komt en dat de Reaganiaanse aanpak van de Irakcrisis door Bush hetzelfde resultaat oplevert: de Saddamclan die van het Iraaks politiek toneel verdwijnt.

vivanter007
23 januari 2003, 13:25
De VS doet er momenteel alles aan om de Europese stellingname tegen de oorlog te ondermijnen door haar allianties met vele Centraal- en Oost-Europese naties te onderstrepen. Ze gaan zelfs zover om Frankrijk en Duitsland af te doen als "het Oude Europa" en te stellen dat het zwaartepunt van de Europese Unie al lang naar het oosten zou zijn opgeschoven. Dat moet dan wel vannacht in mijn slaap gebeurd zijn, tot gisteren was ik ervan overtuigd dat het EP in Straatsburg lag en tevens een zwaartepunt in Brussel.
Ik vind dat Europa nog lang niet voldoende democratisch is, nog lang niet voldoende georganiseerd om te komen tot een sterk gezamenlijk buitenlands beleid, maar dat belet niet dat de houding van Chirac en Schröder, idealistisch of niet, wel een sterke stem geeft aan al diegenen die niet geloven in de zin van een oorlog tegen Irak.
Voor het overige zie ik dit "Europees buitenlands beleid ad interim" veeleer als een misschien noodzakelijk, maar onvermijdelijk ook als tijdelijk fenomeen.

Frolic
23 januari 2003, 16:27
En nu zijn ze kwaad

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft verbolgen gereageerd op het Frans-Duitse verzet tegen een eventuele oorlog in Irak. "Ze kunnen niet doen alsof er geen probleem is met Irak", aldus Powell.

Powells reactie kwam na een verklaring van de Duitse bondskanselier Schröder dat Frankrijk en Duitsland een vreedzame oplossing willen ten aanzien van Irak. Ook liet hij weten dat Parijs en Berlijn één lijn in de Irak-crisis gaan trekken.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin had eerder deze week al gesteld dat Frankrijk wellicht zijn vetorecht zal gebruiken om een VN-resolutie die een aanval op Irak mogelijk maakt te blokkeren. Duitsland verklaarde ook niet met zo'n resolutie te zullen instemmen.

De Franse president Chirac zei op zijn beurt dat de VN-wapeninspecteurs in Irak meer tijd moeten krijgen om te zoeken naar massavernietigingswapens.

Duitsland zou volgens The Times bij de Veiligheidsraad zelfs een voorstel hebben ingediend om de VN-inspecteurs in Irak niet alleen op 27 januari maar ook op 14 februari verslag te laten uitbrengen. Op die manier zou het voor Amerika moeilijker zijn om op 27 januari een oorlog tegen Irak te beginnen.

Powell reageerde geirriteerd op het Frans-Duitse verzet tegen een oorlog in Irak. Volgens de Amerikaan moeten Frankrijk en Duitsland eerst afwachten wat de VN-wapeninspecteurs op 27 januari te melden hebben over hun bevindingen in Irak.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld reageerde op de Frans-Duitse stellingname met de opmerking dat veel Europese landen de Verenigde Staten wel steunen. "Duitsland is een probleem en Frankrijk is een probleem, maar als je naar veel andere Europese landen kijkt, zie je dat ze niet Frankrijk en Duitsland steunen, maar de Verenigde Staten."

Ook sprak de minister de verwachting uit dat Amerika op de steun van de NAVO kan rekenen. Maar de NAVO heeft juist een besluit over een Amerikaans verzoek om hulp in een oorlog tegen Irak uitgesteld. Vier landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, zouden zich verzet hebben tegen het nemen van een beslissing voor 27 januari.

Frolic
23 januari 2003, 16:31
De VS doet er momenteel alles aan om de Europese stellingname tegen de oorlog te ondermijnen door haar allianties met vele Centraal- en Oost-Europese naties te onderstrepen.

De VS doen er al een tijdje alles aan om de EU instellingen te doen barsten door overstretchement. Waarom denk je dat ze zo graag willen dat Turkije erbij komt. Waarom zei Bush vorig jaar dat hij binnen afzienbare tijd Rusland als EU-lidstaat ziet. Hoe sneller de EU groot wordt hoe kleiner de kans dat de EU met één stem zal spreken. Dat doen ze nu bvb wel op economisch vlak en dat kost de VS meer en meer aan economische slagkracht.

De VS willen de EU kapot, zoveel is duidelijk.

Frolic
23 januari 2003, 16:33
(BELGA/AG) = Ongeveer 350 Australische militairen en leden van de marine zijn donderdag met het marineschip HMAS Kanimbla vanuit Sydney naar het Golfgebied vertrokken. Het eerste contingent Australiërs voegt zich bij de duizenden Amerikanen en Britten die daar al zijn.

De Australische premier John Howard zei dat Australië ondanks de bijdrage aan de troepenopbouw geen voorstander is van een oorlog tegen Irak. Hij liet weten dat hij de Amerikaanse president Bush in een telefoongesprek had gevraagd de VN-wapeninspecteurs meer tijd te gunnen voor hun werkzaamheden in Irak. Australië stuurt in totaal ongeveer 1.500 mensen naar het Golfgebied. (DWM)

Godfried
23 januari 2003, 16:48
Het is heel goed mogelijk dat er niet eens een oorlog komt en dat de Reaganiaanse aanpak van de Irakcrisis door Bush hetzelfde resultaat oplevert: de Saddamclan die van het Iraaks politiek toneel verdwijnt.

Als de VS Irak werkelijk wil veroveren en bezetten - en dat is toch waar Bush op aanstuurt - denk ik dat de verliezen aan VS-kant wel eens heel hoog zouden kunnen zijn. Een land platgooien met lasergeleide bommen is nog net iets anders dan Bagdad straat voor straat veroveren en uitkammen met overal sluipschutters en gewapende bendes. De VS zouden dit moeten weten van de tijd dat ze in Somalië zaten en enkele tragische blunders begingen waarbij tientallen manschappen op beestachtige wijze werden afgmaakt door Somali's.

Godfried
23 januari 2003, 16:52
(BELGA/AG) = Ongeveer 350 Australische militairen en leden van de marine zijn donderdag met het marineschip HMAS Kanimbla vanuit Sydney naar het Golfgebied vertrokken. Het eerste contingent Australiërs voegt zich bij de duizenden Amerikanen en Britten die daar al zijn.

Australiërs zijn toch een raar volkje. Een paar jaar geleden beslisten ze bij referndum om de Queen als staatshhoofd te behouden en nu zetten ze manschappen in op een plaats waar ze totaal niets te zoeken hebben. wat hebben die mensen daar gegeten dat ze zo zot zijn?

Frolic
23 januari 2003, 16:52
Ook China mengt zich in het debat. En wat dacht je! Ze zijn tegen een oorlog. de Chinezen zijn, net als Frankrijk, bereid hun veto te gebruiken tegen een oorlog in Irak.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/2688117.stm


Wie is er nu eigenlijk voor een oorlog? de VS, GB en Spanje. De rest van de wereld is tegen of heeft zich niet expliciet uitgesproken.

Tjolder
23 januari 2003, 21:37
Volgens de bron zal de oorlog ongeveer een maand duren.


Dat zeiden de Duitsers ook voor WO1. Max 3 of 4 maanden



De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld reageerde op de Frans-Duitse stellingname met de opmerking dat veel Europese landen de Verenigde Staten wel steunen. "Duitsland is een probleem en Frankrijk is een probleem, maar als je naar veel andere Europese landen kijkt, zie je dat ze niet Frankrijk en Duitsland steunen, maar de Verenigde Staten."


Frankrijk is al altijd een probleem geweest voor de Navo. Zij moeten geen vreemde troepen hebben op hun grondgebied . En ze hebben groot gelijk . Frankrijk heeft ballen aan zijn lijf als het erop aankomt om de USA tegen te spreken.

Frolic
24 januari 2003, 05:52
"Duitsland is een probleem en Frankrijk is een probleem, maar als je naar veel andere Europese landen kijkt, zie je dat ze niet Frankrijk en Duitsland steunen, maar de Verenigde Staten."


Maar het is wel niet de VS die hun rekeningen gaat betalen wanneer ze de EU binnentreden. Dus als ik Tsjechië, Polen, Slowakije, Hongarije,... was dan zou ik toch eens beginnen nadenken wie hen uit de sloot gaat trekken? Het is enige wat de VS doet is het binnen de NAVO brengen met het oog op wapenexport. Polen heeft enkele weken geleden een miljardendeal afgesproken voor de aankoop van F16's. Maar volgend jaar staan ze wel met de bedelstaf bij het Europees oriëntatie en garantie fonds voor de landbouw om miljarden te verslepen naar hun keuterboertjes. Europa kan de mening van die toetredingslanden met één forse uitspraak bijsturen.