PDA

View Full Version : Verhofstadt hoopt op snelle ratificatie van EU-grondwet


Knuppel
24 juni 2004, 11:05
23/06
Premier Guy Verhofstadt wil er alles aan doen om de Europese grondwet zo snel mogelijk te laten bezegelen door het Belgisch parlement. Een informatie-campagne naar de burger komt er zeker.

Of er ook een (niet-bindend) referendum komt, moet het parlement zelf beslissen. Er lijken weinig voorstanders. Zoals telkens na een Europese top gaf premier Verhofstadt woensdagnamiddag uitleg aan de volksvertegenwoordigers uit Kamer, Senaat en Europees Parlement. Ondanks de ruime belangstelling ging niemand in op de kandidatuur van Verhofstadt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. "Beslissing uitgesteld naar latere datum" was de uitleg waar alle partijen zich tevreden mee stelden.

Verhofstadt ging zeer gedetailleerd in op alle onderdelen van de Europese grondwet. Na afloop bleek over de partijgrenzen heen grote eensgezindheid over die tekst. De tekst is zeker aanvaardbaar, ook al kon hij wat socialer en is de macht van de Commissie te veel beperkt.

Niemand van de parlementairen pleitte voor een Belgisch referendum. Ecolo en CD&V zien wel wat in een referendum op EU-niveau, maar dat komt er zo goed als zeker niet. Verhofstadt zelf zegt voorstander te zijn van een referendum, maar het is aan het parlement om te beslissen. Bovendien kan het referendum enkel raadplegend (en dus niet bindend) zijn. Vandaag/woensdag werd elders in Europa aangekondigd dat Spanje en Portugal de tekst in een referendum zullen voorleggen aan de bevolking. In Griekenland is er enkel een parlementaire ratificatieprocedure.

Het is NIET het volk dat tegen referenda is maar onze particratische 'vertegenwoordigers' :!:

Ik stel hier ook vast dat Spanje en Portugal, toch achterblijvertjes in de EU, België met grote snelheid voorbijsteken wat directe democratie betreft. :?

Waarom wil Verhofstadt eigenlijk zo'n vliegende vaart zetten achter de bezegeling van die EU-grondwet in het Belgische parlement als hij hier zelf zo graag een hondenbrokreferendum had gewild :?:

Waarom wacht hij de uitslag van de andere landen niet af die wél zo democratisch zijn om ook de burgers hun zegje te laten doen inplaats van enkel hun zogenaamde 'vertegenwoordigers :?:

Wie legt mij die grote haast eens uit?