PDA

View Full Version : Spelen 'concrete dingen' een rol in jouw gemeentelijk stemgedrag ?


De schoofzak
14 juni 2012, 08:19
In De Standaard van vandaag 14 juni staat:

Bovendien gaat het lokaal over veel concretere dingen, waardoor ze het beleid beter kunnen taxeren', legt politicoloog Carl Devos (UGent) uit.

Ik betwijfel dat.

Een fietspad in mijn buurt ? Daarvoor zal ik niet op partij zus of zo stemmen.

Enkel richting in mijn straat of een kruispunt herinrichten ? Idem dito.

Het gemeentelijk onderwijs ? Laat maar zo.

De wijkagent ? Als ik hem of haar nodig heb, zal ik wel bellen. (dat ze mijn gestolen fiets zouden terugvinden, ja ....)



Welke concrete dingen beïnvloeden jouw gemeentelijk stemgedrag? Of het stemgedrag van je partner, ouders, vrienden, buren ?

Koenraad Noël
14 juni 2012, 09:27
Concrete dingen zijn de enige reden waarom ik op het kartel CD&V/N-VA ga stemmen. Ze beloven enkele monumenten te renoveren en twee nieuwe scholen te bouwen, waaronder een muziekschool.

Txiki
14 juni 2012, 10:22
Wat zeer concreet mijn stemgedrag beïnvloedt, is het concrete gedrag van het gemeentebestuur.

giserke
14 juni 2012, 10:23
Ik zal op de nudisten stemmen.

De schoofzak
14 juni 2012, 12:19
Ik moet zelf iets toevoegen aan mijn vorige post:

concreet in mijn gemeente, is wel de hoge belastingsvoet die de gemeente ons aansmeert, en waarvoor we relatief te weinig terug krijgen in service vanwege de gemeente.


.

Johan217
14 juni 2012, 13:21
Bij mij wel. Normaliter gaat mijn stem naar N-VA, maar als er een partij is die betere voorstellen heeft over een aantal concrete zaken, dan krijgt die mijn stem (Behalve de VLD. Nog liever een Waal dan een Liberaal 8-)):
- meer plaatsen in kinderopvang
- leegstand van bepaalde panden (o.a. Oud Postkantoor, Rooigemlaan)
- toestand van fiets- en voetpaden
- meer groen/speelpleinen

Koenraad Noël
14 juni 2012, 13:22
(Behalve de VLD. Nog liever een Waal dan een Liberaal 8-))N-VA is toch ook liberalistisch?

Johan217
14 juni 2012, 13:36
N-VA is toch ook liberalistisch?
Hier gaat het me om de partij, niet om het gedachtengoed. Ik ga niet stemmen voor een partij die Mathias de Clerck of Geert Versnick, om er maar twee te noemen, in zijn rangen telt ;-)

Koenraad Noël
14 juni 2012, 13:38
Hier gaat het me om de partij, niet om het gedachtengoed. Ik ga niet stemmen voor een partij die Mathias de Clerck of Geert Versnick, om er maar twee te noemen, in zijn rangen telt ;-)Ik ook niet.

Mjah, N-VA heeft Geert Bourgeois, hé. ;-) (Gelukkig niet op gemeentelijk niveau)

Jasper
14 juni 2012, 20:38
Concreet is voor mij: de kandidaten, en het geheel van de kandidatenlijst.

En in mijn gemeente is ook concreet (naast zeer veel andere dingen): de ontwikkeling van het toerisme (campings, musea, jeugdbewegingen, sportoerisme en het ontwikkelen van zakentoerisme).

En wie zet dit in zijn programma? N-VA.

Ik had op de kandidatenlijst best enkele BV's willen zien; er zijn er hier voldoende met vlaamsgezinde roots: Ann Van Elsen (schoon madammeke), Hilde Ghijsbrechts (ook schoon madammeke en actrice), Annemie Ilie (schoon madammeke en socioloog), Louis Vos (maar die moet dan terug verhuizen), Rob Peeters (veldrijder), ikzelf (spijtig genoeg zonder staat van verdienste, en alhoewel ik niet mis was op mijn plechtige communie-fotootje ben ik nog nooit miss geweest)

En concreet is voor mij ook: dat die plaatselijke politiekers wel eens goede dingen presteren, maar met handen en voeten gebonden zijn aan hun broodheren van de traditionele partijen, en ons met de glimlach op het smoeltje een mes in de rug steken : BHV, financieringswet, belastingen, kl.te staatshervorming. En dat concreet feit moet zwaar afgestraft worden.

Zucht
14 juni 2012, 21:03
In HV is de situatie anders dan elders in het land. Ik denk niet dat ik hier de enige ben die regionale en nationale factoren laat meespelen in mijn beslissing over de gemeenteraadsverkiezingen. We verzetten ons tegen de verbrusseling, verloedering, verstedelijking en verfransing, en eigenlijk zijn alle partijen, op lokaal niveau, zich daar van bewust en streven ook naar dat doel met gepaste maatregelen. Maar als de "partij" op federaal niveau het omgekeerde decreteert en als gemeenteraadsleden, al dan niet in het parlement zetelend, de trouw aan de partij moeten laten primeren, dan kunnen we niet anders dan daar rekening mee houden.

De schoofzak
14 juni 2012, 21:43
Tot hiertoe zijn "concrete gemeentelijke zaken waarop ik mijn stemgedrag afstem":

- renovatie van enkele monumenten
- bouw van een school
- bouw van een muziekschool
- het "concrete gedrag" van het gemeentebestuur (graag wat uitleg nog)
- de hoogte van de gemeentelijke opcentiemen
- meer plaatsen in kinderopvang
- leegstand van bepaalde panden (o.a. Oud Postkantoor, Rooigemlaan)
- toestand van fiets- en voetpaden
- meer groen/speelpleinen
- de kandidaten, de lijst
- de ontwikkeling van het toerisme (campings, musea, jeugdbewegingen, sportoerisme en het ontwikkelen van zakentoerisme)
- tegen de verbrusseling, verloedering, verstedelijking en verfransing (lokaal in bhv)


Eigenlijk pleit deze lijst grotendeels voor het afschaffen om in gemeentes op te komen met alle "grote" politieke partijen.

respublica
14 juni 2012, 22:01
Voor Antwerpen-stad zal ik op De Wever stemmen, en vooral voor de andere mentaliteit. Het feit dat die Belkacem als oud-crimineel en moslimextremist voorzitter mocht worden van een VZW voor maatschappelijke harmonie in Antwerpen, zegt toch genoeg over de pamperpolitiek van de socialisten? Marketingman van "Het stad is van iedereen" en professionele draaikont Janssens hoef ik niet. Persoonlijke aversie speelt dus ook een rol. Ik geloof echter niet werkelijk dat mijn leven in deze stad grondig gaat veranderen door de mogelijke verkiezing van De Wever. Die 'verandering' van de N-VA is iets te ambitieus: de mogelijkheden van de districtsraad in mijn district zijn nihil, het stadhuis kan meer doen maar het blijft beperkt.

Partijpolitiek speelt ook een rol; elke stem minder voor de tradito's is een goede zaak. Dat klinkt erg anti-politiek maar het is de enige manier waarop we kunnen zeggen dat we de corruptie, de vriendjespolitiek en de achterstelling van de democratische en economische meerderheid in België kunnen aanklagen. Het kan niet meer zijn dat de partijpolitieke belangen en de belangen van het particratiesysteem primeren boven het welzijn van de bevolking.

nabat54
16 juni 2012, 18:06
Concrete dingen zijn de enige reden waarom ik op het kartel CD&V/N-VA ga stemmen. Ze beloven enkele monumenten te renoveren en twee nieuwe scholen te bouwen, waaronder een muziekschool.

Is er een kartel ?

ps in je profiel staat niet waar je gehuisvestigd bent ;-)

Bokkenreyder
16 juni 2012, 19:35
dubbel

Bokkenreyder
16 juni 2012, 19:36
Is er een kartel ?

ps in je profiel staat niet waar je gehuisvestigd bent ;-)

Melle dus. Is tegelijk met Ieper de enige gemeente die ik ken waar dat het geval is. 8-)

Koenraad Noël
16 juni 2012, 19:57
Melle dus. Is tegelijk met Ieper de enige gemeente die ik ken waar dat het geval is. 8-)
Nee. 8-)

Jasper
16 juni 2012, 20:02
In Aalter is er ook nog een kartel (dacht ik).

Koenraad Noël
16 juni 2012, 20:39
In Aalter is er ook nog een kartel (dacht ik).Ook niet. 8-)

Er zullen nog wel meer gemeenten zijn.

CLAESSENS Joris
16 juni 2012, 21:05
Ik zou voor mijn gemeente graag een burgemeester hebben die niet tot een partij behoort die alle problemen ontkent en langzaam maar zeker heel de gemeente in één groot getto verandert...:-(
Maar de kans dat ik burgemeester wordt is eerder klein schat ik.8-)

mvd
16 juni 2012, 21:32
Ook niet. 8-)

Er zullen nog wel meer gemeenten zijn.

Overijse!