PDA

View Full Version : belgische leugens en Vlaamse feiten, deel 5


Guderian
12 juli 2002, 22:44
5de Belgische Leugen:

De Vlamingen konden maar winnen omdat ze alle spelregels overboord gooiden.

Vlaams Feit:

Op het einde van de 13de eeuw zijn de gevechten tussen ridders onderling immers zo geëvolueerd dat men het liefst de tegenstander gevangen neemt. Dat brengt een aanzienlijk losgeld op. In de zeer belangrijke veldslag bij Bouvines (1214), waarbij de Fransen tegenover een Vlaams-Engels-Duitse coalitie staan, sneuvelen 'amper' 169 gesneuvelde ridders. In de slag bij Kortrijk, waar het uiteindelijk gaat om een strafexpeditie tegen een opstandige provincie, vinden meer dan 1.000 Franse ridders en edelknapen de dood. De Vlamingen verlenen immers geen genade en slaan de ridders dus liever dood dan ze gevangen te nemen. Ook de gewonde Fransen die in Vlaamse handen vallen, worden gedood. Wreed? In onze ogen wel. Maar dit zijn de Middeleeuwen. Er is zelfs nauwelijks enige georganiseerde verpleging van de eigen gewonden, laat staan dat er een infrastructuur voorhanden zou zijn om honderden gewonde krijgsgevangenen te verzorgen. Het is nog een paar eeuwen wachten op Florence Nightingale, Henri Dunant en de Conventie van Genève. In elk geval gelden de regels van de 'ridderlijkheid' alleen tussen ridders onderling en met het oog op het verwerven van losgeld. Indien de Franse ridders de slag bij Kortrijk zouden gewonnen hebben, zouden ze de Vlamingen massaal afgeslacht hebben. Dit gebeurde trouwens bij de Vlaamse nederlaag op de Kasselberg in 1328, waar de mannen van Zannekin bijna tot de laatste man werden uitgemoord.

Supe®Staaf
13 juli 2002, 08:52
Eigenlijk staaf je met je posting de stelling dat er niet 'ridderlijk' gevochten werd. Het was inderdaad het historische begin van de totaaloorlog.

Truder
13 juli 2002, 12:02
Eigenlijk staaf je met je posting de stelling dat er niet 'ridderlijk' gevochten werd. Het was inderdaad het historische begin van de totaaloorlog.

Hoe kan je nu ridderlijk vechten met een leger dat hoodzakelijk uit burgers bestaat?

Moi
7 oktober 2002, 16:20
Gewoon wreed, net zoals de huidige flaminganten.

Vlaanderen, stikt in uw leugens.