PDA

View Full Version : samenvallende verkiezingen


kempenaar
26 juli 2004, 00:42
Vandaag hoorde ik op het nieuws dat de vld van plan is de gelijktijdige verkiezingen op de regeringstafel te brengen.

De Vlaamse regering zou 1 keer na 4 jaar moeten stoppen (kan dat zomaar?) en de Federale een jaar later dan voorzien, in 2008.

Wat zal er volgens jullie gebeuren? Hoe denken de N-VA leden er over?
En de kartelpartner Cd&V?

Als VVB'er zeg ik: onbespreekbaar.

Dies
27 juli 2004, 06:15
Indien je absoluut gelijktijdig verkiezingen van het federale en het Vlaamse parlement wenst te organiseren dan zal je wel naar een dergelijke oplossing dienen te zoeken. Wat mij betreft hoeft het echter niet aangezien ik helemaal geen heil zie in gelijktijdig georganiseerde verkiezingen.

Tiger777
27 juli 2004, 12:04
Ik ben hier absoluut tégen. Verkiezingen moeten zoveel mogelijk gespreid worden. Kijk bijvoorbeeld wat er nu gebeurd is. De kiezer heeft de paarse partijen stemmen afgepakt, ten voordele van de opositie. Da's een signaal dat ze gegeven hebben. Als alles samenvalt, heeft de kiezer maar 1 keer in de 4 jaar de kans een signaal te geven. Het zou een verlies voor de democratie zijn.

Bovendien zie ik niet wat Gewest-&gemeenschapsverkiezingen met federale verkiezingen te maken hebben. Daar is gewoon géén verband. Men wou een federale staat, welnu, men hééft een federale staat.

De VLD'ers gooien dit gewoon op tafel om federaal langer in het parlement te blijven

NVG
27 juli 2004, 15:46
Toch niet, er zijn wel degelijk heel véél voordelen bij gezamenlijke verkiezingen. Het allemaal mooi in theorie maar als je met de pratijk te maken krijgt is iedereen het erover eens dat het huisige systeem onwerkbaar is.

Maar er zijn nog andere oplossingen, we zouden ook het federale parlement een extra jaar kunnen geven, op die manier vallen tenminste al de nationale verkiezingen samen en dan zijn enkel de Europese nog apart. Dat is volgens mij al een betere oplossing. In ieder geval moeten -voor mij- en CD&V steunt dit voorstel de federale en gewestelijke samenvallen.

Dies
27 juli 2004, 18:21
Het allemaal mooi in theorie maar als je met de pratijk te maken krijgt is iedereen het erover eens dat het huisige systeem onwerkbaar is.En waarom is het huidige systeem onwerkbaar? Juist ja, als gevolg van de drang van de politieke partijen om de ganse tijd een soort van stoelendans te organiseren en dergelijke meer. Wijzen op problemen van een systeem terwijl je zelf de oorzaak bent van die problemen lijkt me nogal hypocriet.

Bovendien zie ik niet wat Gewest-&gemeenschapsverkiezingen met federale verkiezingen te maken hebben. Daar is gewoon géén verband. Men wou een federale staat, welnu, men hééft een federale staat.Ik ben het daar volledig mee eens, maar het lijkt mij enorm in tegenspraak met datgene dat je in je eerste allinea proclameerde, daar wekte je immers de tegenovergestelde indruk. In die eerste paragraf stelde je immers dat de kiezers tijdens de afgelopen verkiezingen (Gewest- en gemaanschapsverkiezingen) stemmen hebben afgenomen van de (federale?) regering. Je stelt daar dat samenvallende verkiezingen de democratie zouden aantasten omdat de kiezer dan minder frequent zijn stem kan laten horen, maar indien je van oordeel bent dat de verschillende beleidsniveaus niets van doen hebben met elkaar dan klopt dat bezwaar natuurlijk niet. Als de verkiezingen van respectievelijk het federale en het gewest/gemeenschaps niveau niets met elkaar te maken hebben en volledig los van elkaar gezien dienen te worden dan heeft de kiezer sowieso slechts om de X-aantal jaren de kans om zijn stem te laten horen en dan wijzigt het al dan niet samenvallen van de verkiezingen van verschillende beleidsdomeinen daar niets aan.

kempenaar
27 juli 2004, 18:25
Toch niet, er zijn wel degelijk heel véél voordelen bij gezamenlijke verkiezingen. Het allemaal mooi in theorie maar als je met de pratijk te maken krijgt is iedereen het erover eens dat het huisige systeem onwerkbaar is.

Maar er zijn nog andere oplossingen, we zouden ook het federale parlement een extra jaar kunnen geven, op die manier vallen tenminste al de nationale verkiezingen samen en dan zijn enkel de Europese nog apart. Dat is volgens mij al een betere oplossing. In ieder geval moeten -voor mij- en CD&V steunt dit voorstel de federale en gewestelijke samenvallen. SUPERVERKIEZINGEN, GOEDE ZAAK OF NIET?

De kater van 13 juni

"13 juni heeft bij de paarse politieke partijen een wrange nasmaak nagelaten. De winst van de liberalen en de socialisten op 18 mei 2003 is verleden maand gesmolten als een ijsje in de woestijn. Haalden die twee partijen verleden jaar in de Kamer samen nog bijna een tweederde meerderheid, dan hebben VLD en SP.A in het Vlaams Parlement nu zelfs niet meer de helft van de stemmen. Die nare ervaring versterkt hun mening dat gescheiden stembusslagen niet deugen. Ze pleiten onomwonden voor het herinvoeren van gezamenlijke verkiezingen voor België en Vlaanderen."

Fiscale amnestie als dankbaar excuus

"De botsing tussen VLD en CD&V over de fiscale amnestie tijdens de Vlaamse formatiebesprekingen was in dat verband een dankbaar incident. De tegenstanders van aparte verkiezingen zagen er een ultiem bewijs in van de slechte werking van het huidige systeem."

Goedkope argumenten en stevige tegenargumenten:

'De mensen vinden veel verkiezingen niet leuk'

"Dat kan. Maar het is wel eigenaardig dat de politieke partijen die dat excuus aanhalen, tegelijkertijd pleiten voor het invoeren van het verplicht referendum. Daar moet de burger ook voor opdraven."

'Het is te ingewikkeld'

"Doordat de partijen hun pionnetjes constant verschuiven van het ene naar het andere niveau, en ze tijdens de campagnes allerlei thema's en bevoegdheidsdomeinen ter sprake brengen die vaak niets te maken hebben met de stembusslag van dat moment, kunnen de mensen niet meer volgen. Natuurlijk niet. Als twee voetbalploegen tijdens de rit van truitje wisselen, kunnen de supporters er ook niet meer aan uit."

'Te veel campagnes'

"Dat is makkelijk op te lossen: alle verkiezingen samen op één datum -dus gemeente- en provincieraad, Vlaams Parlement en Europees Parlement- behalve die voor de federale assemblees. Zo zijn er minder verkiezingen dan nu het geval is, en wordt toch de federale logica gerespecteerd. Als er dan ook nog een verbod komt op dubbele kandidaturen -elke verkozene blijft op haar of zijn niveau- dan wordt het meteen ook een stuk simpeler."

'Instabiliteit en onzekerheid'

"Partijvoorzitters behouden graag het overzicht. Ze vinden het niet leuk als ze vandaag een regering zùs vormen, ze morgen door de kiezer kunnen worden verplicht een kabinet zo samen te stellen. Dat beslissen ze liever zélf."

Poppetjes plaatsen

"Quasi dezelfde verkiezingsuitslagen voor de federale en de regionale parlementen zijn ideaal. Als ze dan ook nog op dezelfde dag bekend geraken, kunnen alle poppetjes ineens verplaatst worden. Zonder gezeur over stoelendansen of persoonlijke carrièreplanning. De hemel op aarde voor 'kingmakers' (politieke strategen)."

Waarom?

"Waarom moeten de structuren zich aanpassen aan de politici? Het kan ook omgekeerd. En nog iets. De gescheiden verkiezingen zijn amper één (1) keer ingericht. Is het niet een beetje voortvarend om ze dan nù al af te schrijven? Geef de nieuwe regeling wat tijd en kansen. In andere federale landen werkt ze behoorlijk, waarom zou het hier niet kunnen functioneren?"

Braaf aan het handje

"Het principe van gescheiden verkiezingen blijft beter overeind. Zoniet loopt de Vlaamse regering binnen de kortste keren weer aan het handje van de federale eerste minister. Dat maken we liever niet meer mee."

Paul Geudens in Gazet van Antwerpen, 26.07.2004

Reactie: Voor wie het allemaal te ingewikkeld vindt: Het kan natuurlijk heel eenvoudig.
Vlaanderen onafhankelijk en we zijn van al die toestanden verlost. Zo simpel is dat.

kempenaar
27 juli 2004, 18:28
Wat ik me ook afvraag,

Veronderstel even dat dit voorstel tot samenvoeging van de verkiezingen op de regeringstafel komt en alle partijen, behalve de N-VA, zijn voorstander.

Wat gaat de N-VA dan doen?

Kan de N-VA dit aanvaarden als regeringspartner? En dus zo een oude verworvenheid terug prijs geven aan Belgie. (en in feite herfederaliseren bij wijze van spreken)
Moet de N-VA dan uit de regering stappen? Graag jullie reactie.

Tiger777
27 juli 2004, 18:36
Ik ben het daar volledig mee eens, maar het lijkt mij enorm in tegenspraak met datgene dat je in je eerste allinea proclameerde, daar wekte je immers de tegenovergestelde indruk. In die eerste paragraf stelde je immers dat de kiezers tijdens de afgelopen verkiezingen (Gewest- en gemaanschapsverkiezingen) stemmen hebben afgenomen van de (federale?) regering. Je stelt daar dat samenvallende verkiezingen de democratie zouden aantasten omdat de kiezer dan minder frequent zijn stem kan laten horen, maar indien je van oordeel bent dat de verschillende beleidsniveaus niets van doen hebben met elkaar dan klopt dat bezwaar natuurlijk niet. Als de verkiezingen van respectievelijk het federale en het gewest/gemeenschaps niveau niets met elkaar te maken hebben en volledig los van elkaar gezien dienen te worden dan heeft de kiezer sowieso slechts om de X-aantal jaren de kans om zijn stem te laten horen en dan wijzigt het al dan niet samenvallen van de verkiezingen van verschillende beleidsdomeinen daar niets aan.Ik zie het effect van gewest en gemeenschapsverkiezingen op federaal vlak eerder als een echo die het federale bestuursniveau kan bereiken.

Moet de N-VA dan uit de regering stappen? Graag jullie reactie.Tja, dat is aan de partijleden om te beslissen. Trouwens is dat een federale materie, geen Vlaamse.

NVG
28 juli 2004, 08:38
Trouwens is dat een federale materie, geen Vlaamse.
Net daarom! Het is nu zo dat we bij de laatste verkiezingen van juni het constant over federale thema's hebben gehad. Ik ben vóór het huidige systeem, maar het is nu gebleken dat dat onwerkbaar is en dus moet dat maar veranderen. Je moet al blind zijn om dat niet in te zien vind ik. En da's niet de schuld van de ene of de andere partij. Het is logisch dat de burgers die niet dagelijks met politiek bezig zijn dat onderscheid niet kunnen maken en die bevoegdheidsverdelingen niet kennen.

kempenaar
28 juli 2004, 12:46
Net daarom! Het is nu zo dat we bij de laatste verkiezingen van juni het constant over federale thema's hebben gehad. Ik ben vóór het huidige systeem, maar het is nu gebleken dat dat onwerkbaar is en dus moet dat maar veranderen. Je moet al blind zijn om dat niet in te zien vind ik. En da's niet de schuld van de ene of de andere partij. Het is logisch dat de burgers die niet dagelijks met politiek bezig zijn dat onderscheid niet kunnen maken en die bevoegdheidsverdelingen niet kennen.
De enige logische oplossing: Vlaamse onafhankelijkheid.

Thomas Hx
28 juli 2004, 18:32
Net daarom! Het is nu zo dat we bij de laatste verkiezingen van juni het constant over federale thema's hebben gehad. Ik ben vóór het huidige systeem, maar het is nu gebleken dat dat onwerkbaar is en dus moet dat maar veranderen. Je moet al blind zijn om dat niet in te zien vind ik. En da's niet de schuld van de ene of de andere partij. Het is logisch dat de burgers die niet dagelijks met politiek bezig zijn dat onderscheid niet kunnen maken en die bevoegdheidsverdelingen niet kennen.
Is belange niet onwerkbaar. Vraagt gewoon een beetje moeite. Alleen heeft men het overal ook gehad bij de Europese verkiezingen over nationale thema's. Ook bij gemeenteraadsverkiezingen durft men dat aanhalen. enz...

Ik heb dan liever het voorstel van Van Mechelen om gemeenteraadsverkiezingen, provincieverkiezingen en vlaams-parlementsverkiezingen samen te doen.

Tiger777
29 juli 2004, 11:19
Ik heb dan liever het voorstel van Van Mechelen om gemeenteraadsverkiezingen, provincieverkiezingen en vlaams-parlementsverkiezingen samen te doen.Dat zou nog niet zo'n slechte oplossing zijn denk ik. Zo blijft men toch bij verkiezingen over gelijkaardige bevoegdheden...