PDA

View Full Version : Afrikaanse Unie zwijgt liever over gruweldaden in Darfur


Rechtsliberaal
29 juli 2004, 23:57
Afrikaanse Unie zwijgt liever over gruweldaden in Darfur
Bron: Nieuws.nl, 29 juli 2004


ADDIS ABEBA, 29 juli (AP) - Arabische milities ketenden burgers uit de West-Sudanese regio Darfur aan elkaar vast en staken ze vervolgens levend in brand. Dit wordt gemeld in een rapport van een groep waarnemers van de Afrikaanse Unie (AU) die onderzoek deed in de regio.

Het persbureau AP kreeg het rapport donderdag in handen. Vermoedelijk is het dinsdag al gepresenteerd aan de Vredes- en Veiligheidsraad van de AU, die bijeenkwam in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. De raad vermeldde het rapport echter niet in een verklaring die dinsdag na afloop van de zitting werd uitgegeven.

De AU-waarnemers waren naar Darfur gestuurd om toezicht uit te oefenen op een in april overeengekomen staakt-het-vuren tussen de regering en twee rebellenorganisaties. De strijd en de etnische zuiveringen duurden echter onverminderd voort. In het rapport wordt gemaakt gemaakt van geweld op verscheidene locaties in Darfur tussen 3 en 10 juli.

De waarnemers bezochten naar aanleiding van een klacht van de rebellenorganisatie Sudanees Bevrijdingsfront het dorp Ehada. Dat bleek geheel platgebrand door Arabische Janjaweed-milities. Op enkele oudere mannen na was het verlaten.

Onderzoek van een andere klacht, door de Sudanese regering ingediend tegen de twee rebellengroepen van Darfur, wees uit dat niet de rebellen maar de door de regering gesteunde Janjaweed-milities het dorp Suleia op 3 juli hadden aangevallen. Daarbij was de markt geplunderd en waren burgers gedood, "in enkele gevallen door ze aan elkaar vast te ketenen en levend in brand te steken".

De Afrikaanse Unie besloot in mei tot de stationering van 150 ongewapende waarnemers in Darfur. Tot dusver zijn nog maar tachtig waarnemers ter plekke. Begin deze maand besloten Afrikaanse leiders tot een driehonderd man tellende missie naar Darfur te sturen. Van dat korps is nog niemand gearriveerd.

Waarschijnlijk is de houding van de Sudanese regering in Khartoem debet aan het weinig krachtdadige optreden van de Afrikaanse Unie. De regering van Sudan heeft gedreigd met vergeldingsmaatregelen als er buitenlandse troepen naar Darfur worden gestuurd om het geweld daar te stoppen.

Nadat de zwarte bevolking van de regio in februari vorig jaar in opstand was gekomen begonnen de door de regering bewapende Janjaweed een terreurcampagne die inmiddels aan 30.000 voornamelijk zwarte bewoners het leven heeft gekost, een miljoen mensen op de vlucht heeft gejaagd en 2,2 miljoen in grote nood heeft gebracht.