PDA

View Full Version : Eenheidsstauut arbeiders-bedienden


neutron
17 maart 2013, 21:52
Uiterlijk op 8 juli 2013 moet het statuut arbeider-bediende zijn gelijkgeschakeld, besliste het Grondwettelijk Hof.
Daarmee moet een einde komen aan de discriminatie van arbeiders tegenover bedienden inzake de opzegtermijnen bij ontslag en de regeling bij ziekte. Het Belgische systeem van arbeiders versus bedienden is een unicum in Europa.
Terecht wordt er een einde gemaakt aan die discriminatie.

De werkgevers vinden 8 juli niet haalbaar (lees: zij willen geen gelijkschakeling) en proberen de onderhandelingen te rekken.
Vooral de eenmaking van de opzegtermijnen is een groot struikelblok.
Daarnaast moet ook nog de carensdag afgeschaft worden, dat is
de eerste dag dat een werknemer in arbeidersstatuut ziek wordt en thuis blijft. De arbeider wordt daarvoor niet altijd vergoed. Bedienden krijgen wel het gewaarborgd maandloon.

Omdat het akkoord uitblijft, stijgt de spanning tussen bonden en werkgevers.
Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V), die na het ontslag van Steven Vanackere de nieuwe vice-premier werd, gooide al direct na zijn aanstelling olie op het vuur.
“Als we zomaar alle arbeiders zouden gelijkschakelen met het bediendenstatuut, dan is dat onmogelijk voor de concurrentiekracht van onze bedrijven en onze economie”, zei hij.
Fedustria, de sectororganisatie voor de textiel-, hout- en meubelindustrie plaatste volgend bericht op Twitter:
“De gelijkschakeling van de opzegtermijnen van arbeiders-bedienden kan enkel op substantieel lager niveau dan de huidige bediendetermijnen.”
En even later: 'Harmonisering naar boven' van de opzegtermijnen arbeiders-bedienden is onbetaalbaar voor de industrie.”

Dat er moeilijk een akkoord ging bereikt worden was te verwachten: de werkgevers gaan volop voor een vermindering van de rechten van het bediendestatuut.
En de afschaffing van de carensdag willen de werkgevers, gedeeltelijk, ten laste laten komen van de sociale zekerheid.
De bonden willen daarentegen een harmonisering naar boven toe. Zij willen dat de opzegtermijnen uitkomen bij de huidige regeling zoals voor de bedienden, d.w.z. een opzegperiode van 3 maanden per 5 jaar anciënniteit.
De werkgevers willen slechts enkele maanden opzeg geven na twintig jaar anciënniteit en amper een week tijdens het eerste jaar.
De bonden vinden dat voorstel onaanvaardbaar. Dat zou immers een grote stap achteruit zijn voor 70 procent van de werknemers. Het zal dan ook moeilijk zijn om de twee standpunten in enkele weken tijd dichter bij elkaar te brengen.

De bediendenbonden willen zeker hun rechten behouden en hebben al een preventief actieplan uitgewerkt.
Vanaf midden april worden de eerste grote acties gepland.
Daar kunnen ook stakingen bij zijn. De acties zullen, indien nodig, verder gaan in mei en juni.

Neutr-On wil dat de huidige opzegtermijn van de bedienden de referentie wordt.
Het wegwerken van de discriminatie tussen arbeiders en bedienden is trouwens een goede gelegenheid om het ontslagrecht volledig te hervormen en te verduidelijken.
Nu zijn er te veel onduidelijkheden. En de werknemers moeten momenteel hun rechten te vaak afdwingen met harde acties, zoals we gezien hebben bij Ford Genk.
Zoals bij Ford duidelijk werd moeten ook de werknemers bij de toeleveranciers harde acties voeren om hun rechten te verdedigen.
De ontslagregeling moet dus veel duidelijker opgesteld worden zodat de onzekerheid bij de werknemers kan verminderen.
Werknemers moeten duidelijke statuten krijgen over opleiding en begeleiding. Naargelang de leeftijd moet herscholing ingebouwd worden bij ontslag.

Het is wegens het ontbreken van een duidelijke ontslagregeling dat harde acties nodig zijn, zoals bij Ford Genk het geval was.
Gelukkig zijn de grootste problemen bij Ford ondertussen opgelost.
Maar de werknemers hebben eieren voor hun geld gekozen, bij gebrek aan beter. Zij hebben wel moeten knokken om het onderste uit de kan te halen. Daarbij hebben ze weinig steun gekregen van de traditionele vakbonden.

Tot slot wil Neutr-On ook een gelijkschakeling van de arbeidstijd naar 35 uren in heel Europa.
De verschillende Europese arbeidstijden dienen alleen maar om de werknemers tegen elkaar uit te spelen. Het wordt trouwens tijd dat de Europese bonden voor een gelijkschakeling van de Europese arbeidswetgeving gaan. Waar wachten ze op?

lombas
17 maart 2013, 22:14
Ik begrijp het probleem niet meteen. Wat met de gelijkschakeling van CEOs en kuisvrouwen?

neutron
18 maart 2013, 17:42
Ik begrijp het probleem niet meteen. Wat met de gelijkschakeling van CEOs en kuisvrouwen?

Dat is een heel ander item.

Loon staan gelijk aan verdiensten, lees eens een boek over de loonvorming.

Maar teveel, zoals exuberante bonussen of ontslagpremies moeten stoppen.

En een poetsvrouw moet ook werken voor een behoorlijk inkomen, geen aalmoes. Of moet ze in een boom gaan wonen of in een krot?

DE kloof tussen rijk en arm MOET KLe i n e r

Flippend Rund
18 maart 2013, 19:29
Wees gerust, de grondwetten aan je laars lappen zal voor de politici veel eenvoudiger blijken dan de rechten van arbeiders en bedienden gelijktrekken.

En zo blijven we als enig land in Europa over met dit beschamend kaste-systeem. Met de vriendelijke groeten van de bediendenvakbonden.

neutron
18 maart 2013, 21:02
Wees gerust, de grondwetten aan je laars lappen zal voor de politici veel eenvoudiger blijken dan de rechten van arbeiders en bedienden gelijktrekken.

En zo blijven we als enig land in Europa over met dit beschamend kaste-systeem. Met de vriendelijke groeten van de bediendenvakbonden.


Dat moeten we nog zien.

kelt
27 maart 2013, 18:33
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130327_018

Het zat er aan te komen maar het ziet ernaar uit dat de "groep van weetikveel" sociale partners niks kan overeenkomen,en dat dus de regering de knoop zal doorhakken,en vervolgens kritiek zal krijgen van de voltallige "sociale partners"....

De UNIZO-topman vraagt zich wel terecht af wat het nut van dit "overleg" nog is......
Niemand wil toegeven,iedereen verdedigt strikt de "verworven rechten" zonder rekening te houden met de toekomst.

Inderdaad....laat ons de zaak versimpelen,het "Middenveld" faalt volledig nu er geen centjes meer te tanken zijn,eindelijk,eindelijk,23 jaar na de boeken van een zekere VHFSTD die daarop hoopte, raken ze irrelevant,die "middenvelders".

Klein Licht
27 maart 2013, 18:49
De gedelegeerd bestuurder van de ondernemersorganisatie noemde het dossier de ‘corebusiness’ van vakbonden en werkgevers, maar volgens Van Eetvelt durven beide partijen er niet over praten.

‘Op deze manier maak je jezelf overbodig.’

Zegt Van Eetvelt nu dat hij zichzelf overbodig is aan het maken? Wat een genie

De Brabander
27 maart 2013, 19:18
Wie is Van Eetvelt ? Zonder twijfel een vriendje van Kris Peeters en zijn Vlaams-nationaal clubje.

kelt
28 maart 2013, 18:15
Wie is Van Eetvelt ? Zonder twijfel een vriendje van Kris Peeters en zijn Vlaams-nationaal clubje.

U mist het punt....

Eerder al,en bij verschillende gelegenheden,liepen de Socialistische vakbondsorganisaties weg van de tafel....Het Leeuwke verklaarde zelfs dat het "geen zin" had(op die manier)..(iedereen moest dan maar "bediendestatuut" krijgen was ruwweg het standpunt)
En nu komt de vertegenwoordiger van een van de werkgeversorganisaties ongeveer hetzelfde zeggen.(iedereen moest dan maar "arbeidersstatuut" krijgen was ruwweg het stanpunt)

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen,maar het is twijfelachtig of deze club "middenvelders" nog in staat is iets voor te bereiden en te presenteren aan de regering....

BEIDEN falen in mijn ogen,zowel de werkgevers- als de werknemers-vertegenwoordigers..

Nu blijkt dat de "derde betaler" (de regering)geen centen meer heeft voor foliekes blijkt dat "sociaal overleg" niks meer voor te stellen.

Deze "discussie" omtrent de verouderde onderscheiden tussen soorten werknemers is overigens al begonnen in de vroege jaren negentig van vorige eeuw,en vrijwel overal elders al lang geleden opgelost.. !!!!!

R.Verhiest
29 maart 2013, 11:19
De huidige praktijk om "goede arbeiders" te bevorderen tot "bediende" pleit voor het standpunt om alle werknemers een sterk "bediendenstatuut" te geven.

Moet daar een "prijs" voor betaald worden ?

Bedrijfseconomisch is het misschien doenbaar de "toplonen" wat af te romen & eventueel wat meer flexibiliteit te eisen - meer goedkope stageplaatsen voor jongeren
zou ook bdrijfseconomische voordelen met zich kunnen brengen...

Maar ik geloof dat ver van de galerij de besprekingen toch wel punten van een mogelijk akkoord naar voor brengen...

R.Verhiest
29 maart 2013, 11:21
Ik begrijp het probleem niet meteen. Wat met de gelijkschakeling van CEOs en kuisvrouwen?

zijn dat geen "bedrijfshygiënemanagers" & verdienen die niet wat meer salaris ? (op voorwaarde dat ze geen hoofddoek meer dragen)

doremi
29 maart 2013, 22:05
Zolang de vakbonden halsstarrig vasthouden aan de speciale statuten bij de talloze (semi-)overheidsdiensten hetgeen elke belastingbetaler (dus ook de werkgevers) handen vol geld kost voor een efficiëntie die vele malen lager ligt dan in de privé is het niet erg realistisch dat er toegevingen gebeuren van de andere kant. Een eenheidsstatuut is denk ik best wel mogelijk en zelfs perfect betaalbaar, maar dan moet het wel een echt eenheidsstatuut zijn, ook voor alle overheidspersoneel.

Geen vaste benoemingen meer, extra feestdagen, enz. enz.
Zolang de vakbonden dit niet bepleiten zijn zij hypocriet. Aan de ene kant gelijkheid propageren en aan de andere kant zeer star vasthouden aan een nog veel grotere ongelijkheid is onverzoenbaar. Hierover hoor ik van de vakbonden echter geen woord...

Boduo
1 april 2013, 22:35
Zolang de vakbonden halsstarrig vasthouden aan de speciale statuten bij de talloze (semi-)overheidsdiensten hetgeen elke belastingbetaler (dus ook de werkgevers) handen vol geld kost voor een efficiëntie die vele malen lager ligt dan in de privé is het niet erg realistisch dat er toegevingen gebeuren van de andere kant. Een eenheidsstatuut is denk ik best wel mogelijk en zelfs perfect betaalbaar, maar dan moet het wel een echt eenheidsstatuut zijn, ook voor alle overheidspersoneel.

Geen vaste benoemingen meer, extra feestdagen, enz. enz.
Zolang de vakbonden dit niet bepleiten zijn zij hypocriet. Aan de ene kant gelijkheid propageren en aan de andere kant zeer star vasthouden aan een nog veel grotere ongelijkheid is onverzoenbaar. Hierover hoor ik van de vakbonden echter geen woord...

Extra feestdagen: welke ???

Tavek
4 april 2013, 13:26
Extra feestdagen: welke ???

Koningsfeest, 11 juli

CLAESSENS Joris
4 april 2013, 14:00
1 vraagje, dom misschien hoor maar ik kan het eigenlijk niet volgen.
De werkgevers en de overheid willen niet aan een gelijkschakeling van arbeiders en bedienden omdat dat de concurrentiekracht van onze bedrijven met die van het buitenland ondermijnt... waar die discriminatie die hier aangevochten wordt niet bestaat...

Ben ik de enige die hier een contradictie ziet?

Boduo
7 april 2013, 20:45
Koningsfeest, 11 juli

Dat zijn nu juist 2 "feest"dagen waarop er talloze uitzonderingen zijn, m.a.w. openbare diensten die géén zo'n feestdag hebben.

kelt
30 april 2013, 19:29
1 vraagje, dom misschien hoor maar ik kan het eigenlijk niet volgen.
De werkgevers en de overheid willen niet aan een gelijkschakeling van arbeiders en bedienden omdat dat de concurrentiekracht van onze bedrijven met die van het buitenland ondermijnt... waar die discriminatie die hier aangevochten wordt niet bestaat...

Ben ik de enige die hier een contradictie ziet?

Ondertussen hebben enkele professoren in een open brief nog eens het schandaal van de discriminaties tussen arbeiders en bedienden aangeklaagd.Het is inmiddels al een paar decennia(!!) dat dit ter sprake komt,en de sociale partners hebben NIKS gedaan,of nee,ik zou liegen,ze hebben ruzie gemaakt en de regeringen en de politieke klasse in al die jaren hebben de andere kant op gekeken....
Zoals een van de professoren uitlegde:
Als binnenkort,zeg in augustus een arbeider ontslagen wordt dan zou hij wel eens naar de rechter stappen omdat hij,wegens verschil in ontslagregeling met bedienden,onwettig voor de EU,gediscrimineerd ZAL zijn..
Een rechter zal gewrongen raken tussen het arbeidsrecht en mensenrechten...en in afwachting zal de werkgever van die "te ontslane arbeider" een proces kunnen aanspannen tegen de Belgische Staat omdat deze haar basisfunctie,een eenduidig wettelijk kader scheppen,niet vervult....Het zou de Belgische Staat wel eens wat centen kunnen gaan kosten!

ondertussen worden...preventief...arbeiders ontslagen.Dat zegt alles over hun werkgevers,maar er kunnen ook onbeleefde woorden omtrent de "sociale partrners" en de opeenvolgende regeringen ge-uit worden...:evil:

Rr00ttt
1 mei 2013, 09:48
Ik ben voor een gelijkschakeling, maar wel nuchter genoeg om te beseffen dat dat betekend dat bedienden er relatief op achteruit gaan gaan. An sich lijkt me daar ook niets mis mee.

De huidige regeling beschermt tot op zekere hoogte wel degenen die al een job hebben, maar wat niet gezien wordt is dat het anderzijds het degenen die nog geen job hebben wel extra moeilijk maakt om een vaste betrekking te krijgen.

Ratatosk
1 mei 2013, 10:01
Ik ben voor een gelijkschakeling, maar wel nuchter genoeg om te beseffen dat dat betekend dat bedienden er relatief op achteruit gaan gaan. An sich lijkt me daar ook niets mis mee.

De huidige regeling beschermt tot op zekere hoogte wel degenen die al een job hebben, maar wat niet gezien wordt is dat het anderzijds het degenen die nog geen job hebben wel extra moeilijk maakt om een vaste betrekking te krijgen.

Enkel op het gebied van ontslagtermijn en de carensdag kan het negatief uitvallen voor een bediende.

Ik heb beide statuten gehad (ondertussen bediende) en ik kan zeggen dat het arbeidersstatuut op zich niet nadeliger is dan het bediendestatuut.

Een arbeider heeft maximum 14 dagen een proefperiode terwijl een bediende 12 maanden een proefperiode kan hebben.
Bij willekeurig ontslag ligt de bewijslast bij de bediende, bij arbeiders juist omgekeerd, daar is het de werkgever die de bewijslast moet leveren.
Vakantiegeld voor arbeiders is op jaarbasis gebaseerd terwijl dat bij bediendes gewoon een maandloon is.

Arbeiders die zeggen dat bediendes een beter statuut hebben moeten is 2 keer nadenken. Een arbeider heeft het echt niet slechter

Jantje
1 mei 2013, 10:11
Ik ben voor een gelijkschakeling, maar wel nuchter genoeg om te beseffen dat dat betekend dat bedienden er relatief op achteruit gaan gaan. An sich lijkt me daar ook niets mis mee.

De huidige regeling beschermt tot op zekere hoogte wel degenen die al een job hebben, maar wat niet gezien wordt is dat het anderzijds het degenen die nog geen job hebben wel extra moeilijk maakt om een vaste betrekking te krijgen.

Dat bedienden er op achteruit gaan bij een eenheidstatuut lijkt mij niet meer dan normaal.

Ik heb een bediende statuut, heb dus recht op een ontslagperiode van meer dan 6 maanden, terwijl een arbeider met evenveel dienstjaren slechts 1 maand ontslagperiode heeft.

Daarnaast is ook de uitbetaling van het verlofgeld vaak een ramp voor arbeiders.
Zij krijgen hun verlofgeld namelijk in één keer uitbetaald eind mei, begin juni.

Als een arbeider in februari een week vakantie neemt, moet hij dus wachten tot juni voor hij daar zijn vakantie geld voor krijgt.

Maar het bediende statuut heeft ook nadelen voor de bediende zelf.
Als deze een beteer betaalde job vindt, moet deze een veel langere opzegperiode doorlopen. Vaak zien bedienden juist door die opzegperiode de job aan hun neus voorbij gaan.

Een ander nadeel tegenover een arbeider is, dat bedienden geen 150% krijgen uitbetaald voor overuren, maar deze vaak moeten verletten tegen het normale tarief, als zij ze al mogen verletten en de baas ze niet beschouwd als goedwil tegenover de firma.

Veel bedienden nemen vaak ook hun werk mee naar huis en werken thuis dan nog onbezoldigd.

Trouwens mij lijkt het redelijk om een deel van het bediende statuut af te bouwen en het gelijk te stellen aan de statuten in onze buurlanden.

Jantje
1 mei 2013, 10:20
Enkel op het gebied van ontslagtermijn en de carensdag kan het negatief uitvallen voor een bediende.

Ik heb beide statuten gehad (ondertussen bediende) en ik kan zeggen dat het arbeidersstatuut op zich niet nadeliger is dan het bediendestatuut.

Een arbeider heeft maximum 14 dagen een proefperiode terwijl een bediende 12 maanden een proefperiode kan hebben.
Bij willekeurig ontslag ligt de bewijslast bij de bediende, bij arbeiders juist omgekeerd, daar is het de werkgever die de bewijslast moet leveren.
Vakantiegeld voor arbeiders is op jaarbasis gebaseerd terwijl dat bij bediendes gewoon een maandloon is.

Arbeiders die zeggen dat bediendes een beter statuut hebben moeten is 2 keer nadenken. Een arbeider heeft het echt niet slechter

Het vakantiegeld van een arbeiders is ook slechts een gemiddeld maandloon.

Maar er zijn nog andere belangrijke voordelen aan het arbeiderstatuut.

Een bediende krijgt namelijk een maandloon uitbetaald dat is berekend op 20 werkende dagen, als er 22 of 23 werkende dagen zijn in een maand, mag de bediende voor hetzelfde loon 2 of 3 dagen gratis werken voor zijn werkgever. Arbeiders hebben een uurloon of dagloon berekend op een 38uren week en krijgen deze dagen dus wel extra betaald.

Bij een arbeidsongeval of langdurige ziekte, krijgt de arbeider een vergoeding berekend op een 6 dagen week, de bediende krijgt slechts een % van zijn vast loon. Bij de arbeider worden dan ook nog eens ALLE vergoedingen inrekening gebracht, bij een bediende slechts het vaste maandloon.

Arbeiders krijgen trouwens een vergoeding voor ploegenarbeid, vastgelegd bij wet, een bedienden mag hier vaak achter fluiten.

kelt
1 mei 2013, 15:19
Ook ondergetekende is al regelmatig veranderd tussen arbeiders- en bediende-statuut.Inderdaad,zoals reeds in enkele bijdragen hier vermeld ,heeft alles zijn voor- en nadelen.....

Het is voor de direct betrokkenen,de werknemers en werkgevers,perfect duidelijk dat een gelijkschakeling tussen de twee statuten, om te beginnen, ergens tussen de twee zal moeten liggen.
Maar dat is voor de VERTEGENWOORDIGERS van werkgevers en werknemers blijkbaar niet duidelijk....al 20 jaar lang.....

Eenmaal dat statuut ,wegens ingrijpen van de regering(enfin!),op zijn nieuwe positie zal liggen, zien we dan wel waar het naar toe gaat,want één ding is zeker,dat NIKS meer "zeker" is!
We hebben geen vertegenwoordigers nodig om gewoon maar status quo's te handhaven,en we weten dat "verworven rechten" leiden tot achteruitgang van economische activiteiten en werkgelegenheid.
We hebben vertegenwoordigers nodig,werknemers en werkgevers,om ons doorheen woelige tijden te leiden en te stoppen met ruziemaken over zaken die "vastgelegd" werden in 1975 of zo....De geopolitieke en economische situatie LIJKT zelfs niet meer op "de tijd van toen",zelfs de bevolking wijzigt!

Jantje
2 mei 2013, 05:59
Ook ondergetekende is al regelmatig veranderd tussen arbeiders- en bediende-statuut.Inderdaad,zoals reeds in enkele bijdragen hier vermeld ,heeft alles zijn voor- en nadelen.....

Het is voor de direct betrokkenen,de werknemers en werkgevers,perfect duidelijk dat een gelijkschakeling tussen de twee statuten, om te beginnen, ergens tussen de twee zal moeten liggen.
Maar dat is voor de VERTEGENWOORDIGERS van werkgevers en werknemers blijkbaar niet duidelijk....al 20 jaar lang.....

Eenmaal dat statuut ,wegens ingrijpen van de regering(enfin!),op zijn nieuwe positie zal liggen, zien we dan wel waar het naar toe gaat,want één ding is zeker,dat NIKS meer "zeker" is!
We hebben geen vertegenwoordigers nodig om gewoon maar status quo's te handhaven,en we weten dat "verworven rechten" leiden tot achteruitgang van economische activiteiten en werkgelegenheid.
We hebben vertegenwoordigers nodig,werknemers en werkgevers,om ons doorheen woelige tijden te leiden en te stoppen met ruziemaken over zaken die "vastgelegd" werden in 1975 of zo....De geopolitieke en economische situatie LIJKT zelfs niet meer op "de tijd van toen",zelfs de bevolking wijzigt!

De werkgevers hun vertegenwoordigers weten heel goed dat er een statuut moet komen dat de gulden middenweg is tussen de huidige statuten, doch de werknemers hun vertegenwoordigers willen een statuut waarbij enkel de voordelen van de statuten behouden blijven, voor hen mogen enkel de werkgevers nadelen ondervinden van het eenheidsstatuut.

De vakbonden blijven zich zelfs vastklampen aan zaken die in de 19de eeuw zijn verworven en vastgelegd. Zaken die nu helemaal niet meer van toepassing zijn.

Het is dus normaal dat ook de vertegenwoordigers van de werkgevers in de andere richting beginnen te overdrijven en een tegenvoorstel indienen waarbij enkel de voordelen voor de werkgevers van beide statuten behouden blijven.

Maar ook de overheid zit niet te springen om een eenheidstatuut in te stellen.
Voor de overheid betekend dit immers het verlies van inkomsten en het verlies van gelden die zij tijdelijk in haar beheer heeft.
De werkgevers moeten namelijk het vakantiegeld van de arbeiders storten aan de vakantiekas, een staatsinstelling, waarna deze dat geld pas het jaar nadien aan de arbeiders overmaakt.

Met 1 miljoen arbeiders die gemiddeld 4000€ bruto vakantiegeld ontvangen, spreken we al snel over 4 miljard Euro die de overheid een jaar lang kan beheren en waar ze rente op kan innen, zonder er zelf enige moeite voor te doen.

Tavek
2 mei 2013, 09:00
De ontslagvergoedingen voor bedienden en kader mogen gerust fors verlaagd worden. Ik vind 3 maand (ongeacht duur loopbaan en contract) zeer ok.

Weet ge het onnozel het is om bij het wisselen van baan zo lang te moeten uitdoen ? Het beperkt de jobmobiliteit enorm. Tevens zorgt het er voor dat men niet graag onbepaalde duur aanwerft.

job
2 mei 2013, 09:31
In tijden van crisis is het écht het overwegen waard om de voordelen die bedienden wél hebben en arbeiders niet, om die weg te snoeien en gelijk te schakelen aan die van de arbeiders. En ook net andersom, voordelen die arbeiders hebben tegenover bedienden weg te snoeien en gelijk te schakelen met die van de bedienden.

Men heeft heeft hier een uitgelezen kans om op een weloverwogen heldere en duidelijke manier -eindelijk- eens te besparen op loonlasten.
Maar wat wil men er van maken : loonlusten !
Alsof de crisis nog niet hard genoeg toeslaat.

Tavek
2 mei 2013, 09:49
In tijden van crisis is het écht het overwegen waard om de voordelen die bedienden wél hebben en arbeiders niet, om die weg te snoeien en gelijk te schakelen aan die van de arbeiders. En ook net andersom, voordelen die arbeiders hebben tegenover bedienden weg te snoeien en gelijk te schakelen met die van de bedienden.

Men heeft heeft hier een uitgelezen kans om op een weloverwogen heldere en duidelijke manier -eindelijk- eens te besparen op loonlasten.
Maar wat wil men er van maken : loonlusten !
Alsof de crisis nog niet hard genoeg toeslaat.

Ik zou niet "worst van beiden" nemen, mensen werken nog steeds voor een loon, en niet voor niks;

Maar men kan best van een leeg blad beginnen (vakbonden kunnen zoiets niet per definitie).

De huidige situatie is een wildgroei van voordelen, nadelen etc...die door de jaren heen als ad hoc oplossing zijn gegeven.

Jantje
2 mei 2013, 12:44
Ik zou niet "worst van beiden" nemen, mensen werken nog steeds voor een loon, en niet voor niks;

Maar men kan best van een leeg blad beginnen (vakbonden kunnen zoiets niet per definitie).

De huidige situatie is een wildgroei van voordelen, nadelen etc...die door de jaren heen als ad hoc oplossing zijn gegeven.

²

Tavek
2 mei 2013, 13:46
Wat werk betreft wil CD&V een eengemaakt statuut voor arbeiders, bedienden én ambtenaren.

De geesten zijn aan het rijpen.

De statutairen met hun gigapensioenen gaan uitsterven. De facto is dat nu al het geval (men neemt veel meer contractuelen aan) maar straks gaat het ook beleid worden.

Vrijheideerst
3 mei 2013, 10:04
Jarenlang was het belachelijke verschil tussen arbeiders en bedienden geen punt voor de belgische kaputmachbonden. Nu de deadline alsmaar dichterbij komt beginnen ze zich te roeren.

:roll:

Klein Licht
3 mei 2013, 15:31
Jarenlang was het belachelijke verschil tussen arbeiders en bedienden geen punt voor de belgische kaputmachbonden.

Huur een teletijdsmachine en abonneer u op een paar gazetten he, in plaats van zulke nonsens te verkondigen

Vrijheideerst
4 mei 2013, 14:47
Huur een teletijdsmachine en abonneer u op een paar gazetten he, in plaats van zulke nonsens te verkondigen

Dus ze hebben vroeger ook al gedreigd, betoogd en dergelijke tegen dit belachelijke onderscheid?

Tiens, tiens.

kelt
6 mei 2013, 17:23
Dit weekeind,op kanaal-Z bij V.Goossens wezen de profs Blanpain (die omtrent dit exacte onderwerp al waarschuwt,doceert en voorstellen schrijft sedert de jaren stillekes vorige eeuw) en de Vos er op dat het nu ook moet gedaan zijn van te spelen met het "apothekers-weegschaaltje".....de tijd is OP.

Stop desnoods met "Belgische uitvindingen",kijk rond bij de buren en kopieer wat best toepasselijk lijkt maar DOE IETS.

Niks doen is nog veel erger!

kelt
9 mei 2013, 08:08
Minister Crevits bezwoer het ACW-middenveld in haar Rerum Novarum toespraak om veel meer aandacht te schenken aan de situatie van de jongeren.....

Ze heeft zorgvuldige bewoordingen gebruikt,het is altijd op scheermesjes lopen in die koterij van "het middenveld"....maar de boodschap priemde er toch door:

Het is misschien tijd om eens te stoppen met de "verdediging cout-que-coute van de verworven rechten van de babyboomers"(de rijkste generatie ooit in de geschiedenis) en het mee in stand helpen houden van al die koterij(zelfstandigen,ambtenaren,arbeiders,bediend en,statuten,...)terwijl jongere generaties in moeilijkheden aan het komen zijn.....

Boduo
9 mei 2013, 20:53
Minister Crevits bezwoer het ACW-middenveld in haar Rerum Novarum toespraak om veel meer aandacht te schenken aan de situatie van de jongeren.....

Ze heeft zorgvuldige bewoordingen gebruikt,het is altijd op scheermesjes lopen in die koterij van "het middenveld"....maar de boodschap priemde er toch door:

Het is misschien tijd om eens te stoppen met de "verdediging cout-que-coute van de verworven rechten van de babyboomers"(de rijkste generatie ooit in de geschiedenis) en het mee in stand helpen houden van al die koterij(zelfstandigen,ambtenaren,arbeiders,bediend en,statuten,...)terwijl jongere generaties in moeilijkheden aan het komen zijn.....

De rijkste generatie ooit in onze geschiedenis leefde in de 14de & 15de eeuw, met extreme uitschieters in Brugge & Gent.
Een goed geschiedenisboek bestuderen.

kelt
10 mei 2013, 07:47
De rijkste generatie ooit in onze geschiedenis leefde in de 14de & 15de eeuw, met extreme uitschieters in Brugge & Gent.
Een goed geschiedenisboek bestuderen.

hmmm......dat waren in die tijd dan 3 man en een paardenkop,behorend tot enkele gildes ongetwijfeld....

Over de meerderheid van de mensen toen weten we eigenlijk niks,in het beste geval hun in- en uitschrijving in het kerkregister....

en...o ja.....veelal overleden voor hun vijftigste...een niet onbelangrijk detail.....:oops:

Jantje
10 mei 2013, 08:18
hmmm......dat waren in die tijd dan 3 man en een paardenkop,behorend tot enkele gildes ongetwijfeld....

Over de meerderheid van de mensen toen weten we eigenlijk niks,in het beste geval hun in- en uitschrijving in het kerkregister....

en...o ja.....veelal overleden voor hun vijftigste...een niet onbelangrijk detail.....:oops:

Nu, over de periode van de 14de en 15de eeuw is veel geweten in verband met de rijkdom van de bewoners van Europa en de lage landen.

De scholen spreken er niet veel over in hun geschiedenislessen, gewoon omdat dit een zwarte periode was voor de adel haar gedrag.

Het is immers de periode van lijfeigenen en van uitbuiting van de lagere klasse door de adel.

Het is ook de periode van ziektes die hele dorpen en steden uitroeide.

Het is de periode van de hoogdagen van de RKK, die niet verlegen was iemand te vermoorden, omdat die niet aan hun normen voldeed.

Het is de periode dat de ambachtsgilden mensen lieten werken tegen een hongerloon en zeelieden werden geroofd in de havengebieden.

Het is dus niet dat men niets weet over deze periode, maar men zwijgt liever over deze voor de lagere bevolkingsklasse zwarte periode.

Bij de lagere klasse was de gemiddelde leeftijd zelfs nog geen 40 jaar.
Vrouwen kregen toen op hun 12 �* 13 jaar reeds hun eerste kind, vaak na de nodige verkrachtingen door soldaten van een edelman die een meningsverschil met zijn buurman uitvocht met als enige slachtoffer, de armere burger.

neutron
18 juni 2013, 19:57
Er is nog altijd geen akkoord over het eenheidsstatuut.
De vakbonden en werkgevers hebben bij de regering verslag uitgebracht over hun zoektocht naar een compromis. Ook bij de sociale partners zelf werd benadrukt dat de bereidheid er is om tot een oplossing te komen.

De sfeer zou niet slecht zijn, er zijn geen lekken, maar er is nog een lange weg te gaan.
Vicepremier Reynders verzekerde voor aanvang van het overleg dat er rekening wordt gehouden met de opmerkingen van verschillende sectoren. De Confederatie Bouw zei bijvoorbeeld dat 50.000 banen in de bouw in gevaar zijn als de harmonisering naar boven gebeurt, dus met langere opzegtermijnen voor arbeiders.
Vrijdag 21 juni moeten de sociale partners aan de regering opnieuw verslag uitbrengen over hun vorderingen. Het is niet duidelijk in welke mate er dan een voorstel op tafel moet liggen.
De enige en finale deadline is 8 juli. Dan verstrijkt de termijn die het Grondwettelijk Hof oplegde om twee discriminaties tussen arbeiders en bedienden (de carenzdag en de opzegtermijnen) weg te werken.
Het overleg werd ook al eens twee dagen opgeschort omdat Leemans en De Leeuw niet aanwezig konden zijn wegens buitenlandse verplichtingen bij de Europese Vakbondsorganisaties.
Dat de voorzitters van de twee grote vakbonden ACV en ABVV, Marc Leemans en Rudy De Leeuw, deze week in Genève de jaarlijkse algemene vergadering van de Internationale Arbeidsorganisatie bijwoonden en daardoor het sociaal overleg over het eenheidsstatuut beperkten tot twee dagen, is voor oppositiepartij N-VA “onaanvaardbaar”.
En daarnaast was er ook politieke heisa over de voorstellen van de N-VA inzake de index.

De N-VA wil de automatische loonindexering laten uitdoven. Dat betekent het einde van onze index, zeggen de vakbonden. Daardoor zullen alle werknemers minder verdienen, en zal de koopkracht verminderen.
Ook het voorstel om bedrijven toe te laten om uit nationale en sectorale cao’s te stappen en op bedrijfsniveau eigen afspraken te maken, kan door de bonden niet door de beugel.
Mensen zullen tegen elkaar worden uitgespeeld. Zo creëer je sociale dumping binnen sectoren en binnen een land.
Alle bonden hekelden uiteraard het standpunt van N-VA.
De N-VA heeft hiermee duidelijk aangegeven dat de partij, die vooral teert op de Vlaamse reflex van haar kiezers, op sociaaleconomisch vlak voor een blauwe, liberale politiek staat.

Of hun kiezers het daarmee eens zijn valt nog af te wachten. Veel N-VA kiezers komen immers van ACW en Vlaams belang.
En zelfs het Vlaams Belang onderstreepte onlangs op hun congres dat zij tégen de botte afschaffing van de index zijn. Volgens het VB heeft de indexering in het verleden zeker voor welvaart gezorgd en het behoud van de koopkracht.
Om de nadelen van de loonkloof met de buurlanden weg te werken, pleit het Vlaams Belang voor een indexering van het nettoloon.


Divide et impera is een Latijnse spreuk die de politiek veelvuldig wordt toegepast.
De vertaling van deze spreuk is: Verdeel en heers.

De tactiek houdt in dat de ene concurrent meer voordelen heeft dan de andere concurrent. Hierdoor zal er nooit een gelijkheid ontstaan tussen twee, zwakke, partijen en kan de derde partij, die de tactiek gebruikt, er het voordeel mee doen.

Volgens Neutr-On kan de loonkloof met de buurlanden dan ook alleen weggewerkt worden door internationale maatregelen die de verschillen tussen de Europese landen wegwerken.
Als men in Duitsland minimumlonen hanteert van 4 euro per uur is dat een oneerlijke concurrentie met de andere landen. Daarom moeten de minimumlonen in alle Europese landen gelijk gemaakt worden.
Zo schakel je internationale concurrentie op de kap van de arbeiders uit, zodat die onderlinge concurrentie de bevolking niet verder de armoede injaagt.
De vraag die zich hier dus stelt is: wanneer gaan de Europese vakbonden er voor zorgen dat er eenheidsstatuten komen voor alle sectoren in gans Europa.
Zolang er niet meer een sociaal Europa komt met ook CAO’s en werknemersstatuten op Europees niveau zullen alleen de werknemers er de nadelen van ondervinden.

Met andere woorden: zolang er geen gelijkheid is tussen de Europese werknemersstatuten zijn het alleen de bedrijfsleiders die er de voordelen van plukken.
Waar wachten de Europese vakbonden eigenlijk op?

Jantje
19 juni 2013, 02:49
Er is nog altijd geen akkoord over het eenheidsstatuut.
De vakbonden en werkgevers hebben bij de regering verslag uitgebracht over hun zoektocht naar een compromis. Ook bij de sociale partners zelf werd benadrukt dat de bereidheid er is om tot een oplossing te komen.

De sfeer zou niet slecht zijn, er zijn geen lekken, maar er is nog een lange weg te gaan.
Vicepremier Reynders verzekerde voor aanvang van het overleg dat er rekening wordt gehouden met de opmerkingen van verschillende sectoren. De Confederatie Bouw zei bijvoorbeeld dat 50.000 banen in de bouw in gevaar zijn als de harmonisering naar boven gebeurt, dus met langere opzegtermijnen voor arbeiders.
Vrijdag 21 juni moeten de sociale partners aan de regering opnieuw verslag uitbrengen over hun vorderingen. Het is niet duidelijk in welke mate er dan een voorstel op tafel moet liggen.
De enige en finale deadline is 8 juli. Dan verstrijkt de termijn die het Grondwettelijk Hof oplegde om twee discriminaties tussen arbeiders en bedienden (de carenzdag en de opzegtermijnen) weg te werken.
Het overleg werd ook al eens twee dagen opgeschort omdat Leemans en De Leeuw niet aanwezig konden zijn wegens buitenlandse verplichtingen bij de Europese Vakbondsorganisaties.
Dat de voorzitters van de twee grote vakbonden ACV en ABVV, Marc Leemans en Rudy De Leeuw, deze week in Genève de jaarlijkse algemene vergadering van de Internationale Arbeidsorganisatie bijwoonden en daardoor het sociaal overleg over het eenheidsstatuut beperkten tot twee dagen, is voor oppositiepartij N-VA “onaanvaardbaar”.
En daarnaast was er ook politieke heisa over de voorstellen van de N-VA inzake de index.

De N-VA wil de automatische loonindexering laten uitdoven. Dat betekent het einde van onze index, zeggen de vakbonden. Daardoor zullen alle werknemers minder verdienen, en zal de koopkracht verminderen.
Ook het voorstel om bedrijven toe te laten om uit nationale en sectorale cao’s te stappen en op bedrijfsniveau eigen afspraken te maken, kan door de bonden niet door de beugel.
Mensen zullen tegen elkaar worden uitgespeeld. Zo creëer je sociale dumping binnen sectoren en binnen een land.
Alle bonden hekelden uiteraard het standpunt van N-VA.
De N-VA heeft hiermee duidelijk aangegeven dat de partij, die vooral teert op de Vlaamse reflex van haar kiezers, op sociaaleconomisch vlak voor een blauwe, liberale politiek staat.

Of hun kiezers het daarmee eens zijn valt nog af te wachten. Veel N-VA kiezers komen immers van ACW en Vlaams belang.
En zelfs het Vlaams Belang onderstreepte onlangs op hun congres dat zij tégen de botte afschaffing van de index zijn. Volgens het VB heeft de indexering in het verleden zeker voor welvaart gezorgd en het behoud van de koopkracht.
Om de nadelen van de loonkloof met de buurlanden weg te werken, pleit het Vlaams Belang voor een indexering van het nettoloon.


Divide et impera is een Latijnse spreuk die de politiek veelvuldig wordt toegepast.
De vertaling van deze spreuk is: Verdeel en heers.

De tactiek houdt in dat de ene concurrent meer voordelen heeft dan de andere concurrent. Hierdoor zal er nooit een gelijkheid ontstaan tussen twee, zwakke, partijen en kan de derde partij, die de tactiek gebruikt, er het voordeel mee doen.

Volgens Neutr-On kan de loonkloof met de buurlanden dan ook alleen weggewerkt worden door internationale maatregelen die de verschillen tussen de Europese landen wegwerken.
Als men in Duitsland minimumlonen hanteert van 4 euro per uur is dat een oneerlijke concurrentie met de andere landen. Daarom moeten de minimumlonen in alle Europese landen gelijk gemaakt worden.
Zo schakel je internationale concurrentie op de kap van de arbeiders uit, zodat die onderlinge concurrentie de bevolking niet verder de armoede injaagt.
De vraag die zich hier dus stelt is: wanneer gaan de Europese vakbonden er voor zorgen dat er eenheidsstatuten komen voor alle sectoren in gans Europa.
Zolang er niet meer een sociaal Europa komt met ook CAO’s en werknemersstatuten op Europees niveau zullen alleen de werknemers er de nadelen van ondervinden.

Met andere woorden: zolang er geen gelijkheid is tussen de Europese werknemersstatuten zijn het alleen de bedrijfsleiders die er de voordelen van plukken.
Waar wachten de Europese vakbonden eigenlijk op?
De vakbonden werken niet samen op Europees niveau.
In tegendeel zelfs, ze halen elkaar landelijk onderuit om jobs in eigen regio te kunnen behouden.

neutron
19 juni 2013, 12:10
De vakbonden werken niet samen op Europees niveau.
In tegendeel zelfs, ze halen elkaar landelijk onderuit om jobs in eigen regio te kunnen behouden.

Zo zal het idd wel zijn.

Met wat zijn die Europese vakbonden eigenlijk bezig?

Jantje
19 juni 2013, 14:12
Zo zal het idd wel zijn.

Met wat zijn die Europese vakbonden eigenlijk bezig?

Er bestaan geen Europese vakbonden.
En dat is net heel het probleem, de vakbonden werken totaal onafhankelijk van elkaar en kijken dus enkel naar hun eigen regio

neutron
19 juni 2013, 14:20
Er bestaan geen Europese vakbonden.
En dat is net heel het probleem, de vakbonden werken totaal onafhankelijk van elkaar en kijken dus enkel naar hun eigen regio

???

volgens Wikipedia is er toch een hele lijst Europese en Internationale vakbonden.


Europese vakbonden [bewerken]

Europees Verbond van Vakverenigingen (ETUC)
Europese Kunst en Entertainment Alliantie (European Arts and Entertainment Alliance, EAEA)
EuroCOP (European Confederation of Police)
Europese Federatie van bouwvakkers en houtbewerkers (European Federation of Building and Woodworkers, EFBWW/FETBB)
Europese Federatie voor de Voeding, Landbouw en Tourisme (European Federation of Food, Agriculture and Tourism, EFFAT)
Europese Federatie van Journalisten (European Federation of Journalists, EFJ/FEJ)
Europese Federatie voor Werknemers in de Mijnbouw, Chemie en Energiesector (European Mine, Chemical and Energy Workers’ Federation, EMCEF)
Europese Metaalwerkers Federatie (European Metalworkers’ Federation, EMF/FEM)
Europees Vakverbond voor Openbare Diensten (European Federation of Public Service Unions, EPSU)
Europese Transportarbeiders Federatie Federatie (European Transport Workers’ Federation, ETF)
Europese Vakbondscomité voor Onderwijs (European Trade Union Committee for Education, ETUCE/CSEE)
Europese Vakbondsfederatie voor Textiel, Kleding en Leder (European Trade Union Federation - Textiles Clothing and Leather, ETUF-TCL/FSE-THC)
UNI-Europa Union Network International Europe


Internationale vakbonden [bewerken]

Internationaal Vakverbond (IVV)
Bouw- en Houtwerkers Internationaal (BWI)
Internationaal Onderwijs (EI)
Internationale Organisatie van het Schrijvers Gild (IAWG)
Internationale Kunst en Entertainment Allantie (IAEA)
Internationale Federatie voor Werknemers in de Mijnbouw, Chemie, Energiesector en Algemene Arbeiders (ICEM)
Internationale Federatie van Journalisten (IFJ)
Internationale Metaalwerkers Federatie (IMF)
Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF)
Internationale Vakbondsfederatie voor Textiel, Kleding en Leder (ITGLWF)
Internationale Vakbond voor Voeding, Landbouw, Hotel, Restaurant, Catering, Tabak en Geallieerde Arbeiders (IUF)
Openbare Diensten Internationaal (PSI)

UNI Wereldvakbond (UNI)


Het wordt tijd dat ze eens wakker worden.

Jantje
20 juni 2013, 03:00
???

volgens Wikipedia is er toch een hele lijst Europese en Internationale vakbonden.


Europese vakbonden [bewerken]

Europees Verbond van Vakverenigingen (ETUC)
Europese Kunst en Entertainment Alliantie (European Arts and Entertainment Alliance, EAEA)
EuroCOP (European Confederation of Police)
Europese Federatie van bouwvakkers en houtbewerkers (European Federation of Building and Woodworkers, EFBWW/FETBB)
Europese Federatie voor de Voeding, Landbouw en Tourisme (European Federation of Food, Agriculture and Tourism, EFFAT)
Europese Federatie van Journalisten (European Federation of Journalists, EFJ/FEJ)
Europese Federatie voor Werknemers in de Mijnbouw, Chemie en Energiesector (European Mine, Chemical and Energy Workers’ Federation, EMCEF)
Europese Metaalwerkers Federatie (European Metalworkers’ Federation, EMF/FEM)
Europees Vakverbond voor Openbare Diensten (European Federation of Public Service Unions, EPSU)
Europese Transportarbeiders Federatie Federatie (European Transport Workers’ Federation, ETF)
Europese Vakbondscomité voor Onderwijs (European Trade Union Committee for Education, ETUCE/CSEE)
Europese Vakbondsfederatie voor Textiel, Kleding en Leder (European Trade Union Federation - Textiles Clothing and Leather, ETUF-TCL/FSE-THC)
UNI-Europa Union Network International Europe


Internationale vakbonden [bewerken]

Internationaal Vakverbond (IVV)
Bouw- en Houtwerkers Internationaal (BWI)
Internationaal Onderwijs (EI)
Internationale Organisatie van het Schrijvers Gild (IAWG)
Internationale Kunst en Entertainment Allantie (IAEA)
Internationale Federatie voor Werknemers in de Mijnbouw, Chemie, Energiesector en Algemene Arbeiders (ICEM)
Internationale Federatie van Journalisten (IFJ)
Internationale Metaalwerkers Federatie (IMF)
Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF)
Internationale Vakbondsfederatie voor Textiel, Kleding en Leder (ITGLWF)
Internationale Vakbond voor Voeding, Landbouw, Hotel, Restaurant, Catering, Tabak en Geallieerde Arbeiders (IUF)
Openbare Diensten Internationaal (PSI)

UNI Wereldvakbond (UNI)


Het wordt tijd dat ze eens wakker worden.

Er is ook een Benelux-regering.
Er bestaan duizend en één instellingen op papier, maar daarom werken die nog niet en daarom is er nog geen eenheid tussen de regio's.

Er bestaan trouwens ook Belgische vakverenigingen en toch werken ze zelfs op Belgisch niveau niet samen.

Moesten deze vakbonden echt meer zijn dan postjes voor grote dikke nekken, dan zou er reeds lang Europese regelgevingen zijn rond veiligheid, werkuren, minimun verloning, pensioenen, sociale zekerheid en noem maar op.

Op papier bestaan ze dus inderdaad, maar in werkelijkheid bestaan ze enkel uit postjes en is er totaal geen eenheid binnen de vakbonden.

Moest er een eenheid zijn, dan zouden ze heel Europa plat leggen om alle misbruiken door werkgevers binnen Europa te beëindigen.

doremi
20 juni 2013, 09:00
Dat zijn nu juist 2 "feest"dagen waarop er talloze uitzonderingen zijn, m.a.w. openbare diensten die géén zo'n feestdag hebben.

Dat is toch totaal niet relevant. Deze dagen worden nog op talrijke plaatsen gegeven terwijl niemand in de privé deze heeft. Dit soort extraatjes zorgen mee voor de belastingdruk incluis de druk op de werkgevers.

Men zou in België perfect iedereen het zeer interessante bediendestatuut kunnen geven maar met iedereen bedoel ik echt wel iedereen, dus ook 'vast benoemden' e.d. Naast onderwijs en de pensioenen zijn ambtenarenlonen zowat de belangrijkste uitgavenbron van belastinggelden. Waarom blokkeren de vakbonden daar elke progressie die kan leiden tot efficientie-gain? Het geld dat we zouden kunnen besparen door de massale en groteske inefficientie van de overheidsdiensten o.a. door statutairen die jobzekerheid hebben ook al doen ze 'geen klop' (wat dan ook vaak genoeg gebeurt) om te buigen zou het toelaten om enorm te investeren in een zeer mooi statuut. een overheid die de efficientie zou hebben van een mediocre privéonderneming zou ons miljarden besparen! Maar aan het 3e statuut (waarover nooit gesproken wordt) nl. de overheidsstatuten wil de vakbond ook niet raken, ondanks dat het ons handen vol geld kost waarvan een aanzienlijk deel voor niets (inefficientie). Wist u dat een aanzienlijk deel van de ambtenaren geen evaluatie krijgen van hun werk, opslag, bonussen e.d. gegarandeerd zijn, of je nu hard werkt of helemaal niet? Wat voor mensen trek je aan met zo'n cultuur denk je?

Dit onderdeel ontbreekt volledig in de discussie en dat is toch wel zeer storend, want arbeiders -en bediendestatuut zijn misschien ongrondwettelijk maar heel het ambtenaren-apparaat is een geldverslindende draak waar ongelooflijk veel mogelijkheden zijn.

neutron
20 juni 2013, 18:55
Er is ook een Benelux-regering.
Er bestaan duizend en één instellingen op papier, maar daarom werken die nog niet en daarom is er nog geen eenheid tussen de regio's.

Er bestaan trouwens ook Belgische vakverenigingen en toch werken ze zelfs op Belgisch niveau niet samen.

Moesten deze vakbonden echt meer zijn dan postjes voor grote dikke nekken, dan zou er reeds lang Europese regelgevingen zijn rond veiligheid, werkuren, minimun verloning, pensioenen, sociale zekerheid en noem maar op.

Op papier bestaan ze dus inderdaad, maar in werkelijkheid bestaan ze enkel uit postjes en is er totaal geen eenheid binnen de vakbonden.

Moest er een eenheid zijn, dan zouden ze heel Europa plat leggen om alle misbruiken door werkgevers binnen Europa te beëindigen.


Dat klopt,

de vakbonden moeten dus actief aan politiek gaan doen,
de wet zelf bepalen ipv ze te ondergaan

kelt
3 juli 2013, 05:20
....en,ondanks de kans voor open doel die de regering geboden heeft aan de sociale partners is nog steeds niet gescoord...

Benieuwd of mevrouw De Coninck deze week gewoon met haar voorstel (ik twijfel er niet aan dat ze iets in de schuif heeft liggen voor het geval dat...)dan maar naar de regeringspartners zal gaan voor goedkeuring.....zodat het snel in het Staatsblad kan.....

Dat de sociale partners,toch de specialisten in deze materie,er ondertussen zelf niet in slagen iets te bereiken wat,laat ons maar toegeven,een compromis moet worden tussen de bestaande statuten,tart eigenlijk toch wel de verbeelding.....

Men vraagt zich af of ze nog wel WILLEN dat iets werkt in Belgie....
Indien er op 8 juli niks is,kan, strikt genomen ,de chaos starten in de arbeidsrechtbanken Het is onvermijdelijk dat mensen ,geheel terecht,de illegale verschillen tussen de statuten bevechten,bijvoorbeeld bij ontslag.....En de vakbonden en werkgeversorganisaties zullen hun leden bijstaan,overeenkomstig de bedoeling van hun organisaties...maar wel een beetje schijnheilig......:|

twitterendwaterding
5 juli 2013, 14:53
Ik ben eens benieuwd hoeveel jobs de verwachte gelijkschakeling (van voorla opzegvergoedingen) al gekost heeft.

Ik ken alleszins diverse ondernemers die het risico niet genomen hebben en een pak arbeiders hebben afgedankt en andere ondernemers die niet bereid zijn bijkomende 'arbeiders' nog in dienst te nemen als de opzegvergoeding fel worden opgetrokken.

Want daar zijn arbeiders en arbeiders. En diegenen die menen dat er geen verschil bestaat tussen een arbeider en een bediende die moeten maar eens een klapke doen met textielondernemers.

kelt
5 juli 2013, 17:01
In het grootste deel van de EU is dat verschil tussen arbeiders en bedienden al decennia verdwenen en de "gelijkschakeling" al lang verteerd...

Het is zoals we konden vermoeden,mevrouw De Coninck heeft omtrent de juridisch meest heikele punten,de ontslagtermijnen en de carensdagen dan maar zelf een voorstel uit de schuif gehaald en zal dit met bekwame spoed doen keuren door de regering en waarschijnlijk asap in het Staatsblad doen verschijnen...

De sociale partners hebben meer dan hun kans gehad,maar het belangrijkste is nu dat er geen juridische chaos ontstaat,in de praktijk zou het spel anders net na het zomerverlof kunnen beginnen in Belgie....


Als de "sociale" partners(toeme wat een ONtoepasselijke benaming voor die bende kloefen ondertussen,ze zijn corporatistisch en hinderlijk geworden in plaats van sociaal en partners) straks kritiek durven te geven op de regering,dan kunnen we alleen maar het hoofd schudden bij zoveel schijnheiligheid....


Zullen de voorliggende maatregelen "ideaal" zijn,of zelfs maar "meest gepast"?
natuurlijk niet.....maar dat is nu niet de vraag meer....


Ja,ik had nooit gedacht dit te kunnen schrijven,maar de regering Di Rupo 1,via haar bevoegd staatsecretaris,heeft haar werk gedaan....
VERKOZENEN hebben uiteindelijk het primaat van de politiek toegepast op het "middenveld".
Dat is op zich ook een eervolle vermelding waard.

twitterendwaterding
5 juli 2013, 19:11
In het grootste deel van de EU is dat verschil tussen arbeiders en bedienden al decennia verdwenen en de "gelijkschakeling" al lang verteerd...

Het is zoals we konden vermoeden,mevrouw De Coninck heeft omtrent de juridisch meest heikele punten,de ontslagtermijnen en de carensdagen dan maar zelf een voorstel uit de schuif gehaald en zal dit met bekwame spoed doen keuren door de regering en waarschijnlijk asap in het Staatsblad doen verschijnen...

De sociale partners hebben meer dan hun kans gehad,maar het belangrijkste is nu dat er geen juridische chaos ontstaat,in de praktijk zou het spel anders net na het zomerverlof kunnen beginnen in Belgie....


Als de "sociale" partners(toeme wat een ONtoepasselijke benaming voor die bende kloefen ondertussen,ze zijn corporatistisch en hinderlijk geworden in plaats van sociaal en partners) straks kritiek durven te geven op de regering,dan kunnen we alleen maar het hoofd schudden bij zoveel schijnheiligheid....


Zullen de voorliggende maatregelen "ideaal" zijn,of zelfs maar "meest gepast"?
natuurlijk niet.....maar dat is nu niet de vraag meer....


Ja,ik had nooit gedacht dit te kunnen schrijven,maar de regering Di Rupo 1,via haar bevoegd staatsecretaris,heeft haar werk gedaan....
VERKOZENEN hebben uiteindelijk het primaat van de politiek toegepast op het "middenveld".
Dat is op zich ook een eervolle vermelding waard.

Waarschijnlijk ben je werknemer... en dan is het normaal dat je content bent.

Ik veronderstel evenwel dat dit voor de werkgevers rotzooi is en dat de werkgelegenheid niet gediend is met dit 'akkoord'.

Kijk maar eens naar de verschillen met Nederland.

-----------------------

En zie maar eens wat een werkgever met bvb 95% arbeiders nu moet gaan betalen... ingeval hij bv wegens de crisis of andere omstandigheden voor een gedeelte van zijn werknemers geen werk meer heeft.

Enter
28 juli 2013, 06:43
Dit is een non-akkoord.

Balanceren tussen wat werkgevers nodig hebben en vakbonden willen.
Gewoon de noodzakelijke maatregelen nemen was het beste geweest.

Het minste van de twee kiezen en de economie terug aanzwengelen.


Waarschijnlijk ben je werknemer... en dan is het normaal dat je content bent.

Ik veronderstel evenwel dat dit voor de werkgevers rotzooi is en dat de werkgelegenheid niet gediend is met dit 'akkoord'.

Kijk maar eens naar de verschillen met Nederland.

-----------------------

En zie maar eens wat een werkgever met bvb 95% arbeiders nu moet gaan betalen... ingeval hij bv wegens de crisis of andere omstandigheden voor een gedeelte van zijn werknemers geen werk meer heeft.

simply the best
28 juli 2013, 12:23
De ontslagvergoedingen voor bedienden en kader mogen gerust fors verlaagd worden. Ik vind 3 maand (ongeacht duur loopbaan en contract) zeer ok.

Weet ge het onnozel het is om bij het wisselen van baan zo lang te moeten uitdoen ? Het beperkt de jobmobiliteit enorm. Tevens zorgt het er voor dat men niet graag onbepaalde duur aanwerft.

Weet je dan niet hoeveel van de werknemers die van job willen veranderen azen op een toelating van het bedrijf om onmiddellijk het bedrijf te verlaten (met uiteraard een cheque die overeenstemt met de opzegvergoeding)?
Aangezien het voor een werkgever haast onmogelijk is om iemand wegens dwingende redenen te ontslaan, is dit echt niet moeilijk.

R.Verhiest
29 juli 2013, 11:29
Ontslagregelingen hebben voor- en nadelen; in diverse landen, deelstaten enz.. zijn er aanzienlijke verschillen met als extremiteiten bv. het systeem waarbij een arbeidsovereenkomst opgezegd wordt met onmiddelijke ingang - de bediende/commerciële kracht in kwestie met zijn persoonlijke bezittingen in een karton
het afbolt en vervolgens "zijn" klanten opbelt om het ertoe aan te zetten hem te volgen.

Ook andere vormen van "industriële spionage" van en ten gunste van weglopende of weggeduwde werknemers zijn schering en inslag...

Het is in wezen niet anders dan bij een "huwelijk" scheiden kan wel in vriendschap, verchtscheidingen zullen onafgezien van allerlei regels en regeltjes altijd voorkomen.

simply the best
29 juli 2013, 13:21
Ontslagregelingen hebben voor- en nadelen; in diverse landen, deelstaten enz.. zijn er aanzienlijke verschillen met als extremiteiten bv. het systeem waarbij een arbeidsovereenkomst opgezegd wordt met onmiddelijke ingang - de bediende/commerciële kracht in kwestie met zijn persoonlijke bezittingen in een karton
het afbolt en vervolgens "zijn" klanten opbelt om het ertoe aan te zetten hem te volgen.

Ook andere vormen van "industriële spionage" van en ten gunste van weglopende of weggeduwde werknemers zijn schering en inslag...

Het is in wezen niet anders dan bij een "huwelijk" scheiden kan wel in vriendschap, verchtscheidingen zullen onafgezien van allerlei regels en regeltjes altijd voorkomen.
Klopt allemaal.

Maar het slachtoffer van dit statuut zal ongetwijfeld de laaggeschoolde arbeiders zijn.
Het zal voor velen duidelijk zijn dat de laatste maanden massaal laaggeschoolden (en niet alleen zij) werden gedumpt en dat deze het extreem moeilijk zullen krijgen om nog aan de bak te komen.

De werkgeversorganisaties hebben dag en nacht verkondigd dat de opzegtermijnen van (vooral) laaggeschoolden omlaag moest ipv verhoogd om aanwervingen te stimuleren, wat mijn inziens logisch was.

Nu roepen ze om ter hardst dat het een goed akkoord is. :-)

Boduo
19 augustus 2013, 20:30
Klopt allemaal.

Maar het slachtoffer van dit statuut zal ongetwijfeld de laaggeschoolde arbeiders zijn.
Het zal voor velen duidelijk zijn dat de laatste maanden massaal laaggeschoolden (en niet alleen zij) werden gedumpt en dat deze het extreem moeilijk zullen krijgen om nog aan de bak te komen.

De werkgeversorganisaties hebben dag en nacht verkondigd dat de opzegtermijnen van (vooral) laaggeschoolden omlaag moest ipv verhoogd om aanwervingen te stimuleren, wat mijn inziens logisch was.

Nu roepen ze om ter hardst dat het een goed akkoord is. :-)

Het is, niettegenstaande elke medaille een keerzijde heeft, een goed akkoord.

Raven
20 augustus 2013, 17:31
Ik begrijp het probleem niet meteen. Wat met de gelijkschakeling van CEOs en kuisvrouwen?

Waarom niet meteen het statuut van stagiar verbieden.... of leerjongen... of statutair ambtenaar???

Waarom niet iedereen ceo of politicus, met vrijstelling van belastingen of verloning via verschillende firmas en landen...

wat vindt neutron daarover?

Jantje
21 augustus 2013, 04:57
Klopt allemaal.

Maar het slachtoffer van dit statuut zal ongetwijfeld de laaggeschoolde arbeiders zijn.
Het zal voor velen duidelijk zijn dat de laatste maanden massaal laaggeschoolden (en niet alleen zij) werden gedumpt en dat deze het extreem moeilijk zullen krijgen om nog aan de bak te komen.

De werkgeversorganisaties hebben dag en nacht verkondigd dat de opzegtermijnen van (vooral) laaggeschoolden omlaag moest ipv verhoogd om aanwervingen te stimuleren, wat mijn inziens logisch was.

Nu roepen ze om ter hardst dat het een goed akkoord is. :-)

We zijn nu een maand verder en wat zien we in de praktijk, enkel de bedienden staan op de werkvloer te klagen en zagen, dat ze worden gelijksgesteld met een vuile arbeider.
Wat veel bedienden vergeten, is dat die vuile arbeider tegenwoordig vaak hoger en beter geschoold is dan de huidige bediende.

Raven
21 augustus 2013, 12:33
We zijn nu een maand verder en wat zien we in de praktijk, enkel de bedienden staan op de werkvloer te klagen en zagen, dat ze worden gelijksgesteld met een vuile arbeider.
Wat veel bedienden vergeten, is dat die vuile arbeider tegenwoordig vaak hoger en beter geschoold is dan de huidige bediende.

Wat ze niet vergeten is dat de vakbonden zich alvast geen zier aantrekken van bedienden

Enter
27 augustus 2013, 10:48
Wat ze niet vergeten is dat de vakbonden zich alvast geen zier aantrekken van bedienden

Vakbondslui (let vooral op het laatste deel) trekken zich enkel iets aan van hun persoonlijke situatie.

Zo zijn ze veilig om een beetje rond te slenteren in het bedrijf en vrij te nemen omwille van "vakbondszaken"

kelt
2 september 2013, 18:05
http://www.vandaag.be/binnenland/134992_voorzitster-arbeidshof-er-is-geen-eenheidsstatuut-arbeidersbedienden.html

8O

moeten we huilen of lachen.......
Als de hoogste rechter van het arbeidshof er geen raad mee weet dan is ze ofwel onwillig en onbekwaam....ofwel heeft ze gelijk.....

....en dan kunnen de poppen gaan dansen zodra zich een zaakje arbeidsrechtbank ivm ontslagbetwisting aandient.

rafkaf
3 september 2013, 08:24
http://www.vandaag.be/binnenland/134992_voorzitster-arbeidshof-er-is-geen-eenheidsstatuut-arbeidersbedienden.html

8O

moeten we huilen of lachen.......
Als de hoogste rechter van het arbeidshof er geen raad mee weet dan is ze ofwel onwillig en onbekwaam....ofwel heeft ze gelijk.....

....en dan kunnen de poppen gaan dansen zodra zich een zaakje arbeidsrechtbank ivm ontslagbetwisting aandient.

Goed nieuws.
Nu hebben de werkgeversvertegenwoordigers de kans om opnieuw te onderhandelen over de opzegvergoedingen want die vernietigen ongelooflijk veel arbeidsplaatsen (of belemmeren aanwervingen).

Peche
7 september 2013, 11:28
Hoe regelen ze die verlofdagen dan?
De arbeider zijn vakantiegeld kwijt en verlofdagen betaalt zoals bedienden?
Neen dank U dan. Ik ga op reis met mijn vakantiegeld zonder een lening te hoeven aangaan.

Enter
7 september 2013, 16:14
Dat ontslagrecht moet nodig meer flexibel worden.

De ontslagpremie zou moeten aangepast worden aan het belang dat de werknemer heeft gehad voor het bedrijf en afhangen van de lengte van het contract.

Een goede formule zou zijn ((functieniveau * decennia dienst * teamleden) / aantal werknemers in het bedrijf)
* maandloon

Bijvoorbeeld:
Een bandwerker die 20 jaar gewoon zijn uurtjes heeft gedaan
((1 * 2 * 1) / aantal werknemers) * maandloon


Een kaderlid met 10 jaar dienst die zich heeft uitgesloofd en 10 teamleden heeft gehad :
((5 * 1 * 10 / aantal werknemers) * maandloon

kelt
28 september 2013, 07:36
Nu zijn speciaal de werkgeversvertegenwoordigingen weer mistevreden over het ontslagrecht-compromis...

Zolang mevrouw de Coninck ervoor zorgt dat alle sociale partners,jankende peuters en egoistische amateurs, ontevreden zijn,is ze hoogswaarschijnlijk goed bezig....

De "sociale partners" hebben TWINTIG JAAR de kans gekregen om de harmonisatie,en alles wat daarrond hangt,als uitgewerkte voorstellen aan de regering voor te leggen..(het oude "Belgische" systeem )

Ze hebben dat NIET gedaan....en dus kan de regering,bij monde van mevrouw de Coninck en haar team niets anders dan de stapels "voorstellen" en "studies" omwerken tot een soort compromis.De beslissing is al gevallen,maar detail na detail,die eigenlijk door de sociale partners in twintig jaar diende voorbereid te zijn,zal nu door de regering in minder dan een jaar doorgejast moeten worden....

go Monica,Go! :thumbsup:

Boduo
29 september 2013, 08:18
Nu zijn speciaal de werkgeversvertegenwoordigingen weer mistevreden over het ontslagrecht-compromis...

Zolang mevrouw de Coninck ervoor zorgt dat alle sociale partners,jankende peuters en egoistische amateurs, ontevreden zijn,is ze hoogswaarschijnlijk goed bezig....

De "sociale partners" hebben TWINTIG JAAR de kans gekregen om de harmonisatie,en alles wat daarrond hangt,als uitgewerkte voorstellen aan de regering voor te leggen..(het oude "Belgische" systeem )

Ze hebben dat NIET gedaan....en dus kan de regering,bij monde van mevrouw de Coninck en haar team niets anders dan de stapels "voorstellen" en "studies" omwerken tot een soort compromis.De beslissing is al gevallen,maar detail na detail,die eigenlijk door de sociale partners in twintig jaar diende voorbereid te zijn,zal nu door de regering in minder dan een jaar doorgejast moeten worden....

go Monica,Go! :thumbsup:

Monica De Coninck is de eerste minister die na 20 jaar de Gordiaanse knoop doorhakt.
Ze verdient de gouden medaille voor de politieke marathon.

Jantje
29 september 2013, 09:09
Dat ontslagrecht moet nodig meer flexibel worden.

De ontslagpremie zou moeten aangepast worden aan het belang dat de werknemer heeft gehad voor het bedrijf en afhangen van de lengte van het contract.

Een goede formule zou zijn ((functieniveau * decennia dienst * teamleden) / aantal werknemers in het bedrijf)
* maandloon

Bijvoorbeeld:
Een bandwerker die 20 jaar gewoon zijn uurtjes heeft gedaan
((1 * 2 * 1) / aantal werknemers) * maandloon


Een kaderlid met 10 jaar dienst die zich heeft uitgesloofd en 10 teamleden heeft gehad :
((5 * 1 * 10 / aantal werknemers) * maandloon

Het is niet omdat iemand kaderlid is dat die beter is dan een bandwerker.

Enter
8 oktober 2013, 21:08
Het is niet omdat iemand kaderlid is dat die beter is dan een bandwerker.

Een kaderlid heeft meer verantwoordelijkheden en is minder vervangbaar dan een bandwerker.

Een bandwerker doet gewoon wat hij of zij moet doen en heeft in de regel ook geen enkele meerwaarde dan dat.

Een bandwerker kan je gemakkelijk vervangen en in dat opzicht is een kaderlid meer waard voor een bedrijf.

Als een bandwerker zich wil opwerken naar kaderlid, dan is dat zonder meer aan te moedigen.

kelt
23 oktober 2013, 17:24
http://trends.knack.be/economie/nieuws/beleid/eenheidsstatuut-zaait-tweedracht/article-4000427073639.htm

Er is al MAANDEN geleden een fundament gelegd in verband met de gelijkschakeling van het statuut met,inderdaad,enkele overgangsmaatregelen voor enkele sectoren en wat zien we ondertussen dat de "sociale partners" doen?

JUIST...ze bekvechten....Zoals we het al een kwarteeuw en langer moeten aanzien...

Tussen het bekvechten door kun je zelfs suggesties ,van beide kanten,horen dat er MEER "speciale gevallen" en "overgangsmaatregelen" zouden moeten zijn.Hoe DURVEN ze :evil:

Als ze zo voortdoen is de tijd van die overgangsmaatregelen gedaan en zal men ontdekken dat de wereld echt wel veranderd is.Met ondernemers die in geen enkel van die irrelevante "zagevent-syndikaten" meer zitten en werknemers die absoluut andere dingen te doen hebben dan naar die wormstekers van de vakbonden te luisteren.

Tavek
23 oktober 2013, 21:12
Een kaderlid heeft meer verantwoordelijkheden en is minder vervangbaar dan een bandwerker.

Een bandwerker doet gewoon wat hij of zij moet doen en heeft in de regel ook geen enkele meerwaarde dan dat.

Een bandwerker kan je gemakkelijk vervangen en in dat opzicht is een kaderlid meer waard voor een bedrijf.

Als een bandwerker zich wil opwerken naar kaderlid, dan is dat zonder meer aan te moedigen.

Als je effectief manager bent (wat ik wel ben) dan wist je dat goed gemotiveerde werknemer(s) je bedrijf kunnen breken of maken. Als die man aan de band goed werkt is er minder uitval, kan je meer produceren en tegen een lagere kost.

Personeelsverloop is moordend voor een zaak.

Enter
25 oktober 2013, 23:49
Als je effectief manager bent (wat ik wel ben) dan wist je dat goed gemotiveerde werknemer(s) je bedrijf kunnen breken of maken. Als die man aan de band goed werkt is er minder uitval, kan je meer produceren en tegen een lagere kost.

Personeelsverloop is moordend voor een zaak.

Alles is natuurlijk relatief.
Van een arbeider die steeds hetzelfde moet doen kan je niet evenveel verwachten als van een bediende met een gevarieerde job.

Ik heb meer met bedienden te maken.
Arbeiders moeten natuurlijk ook gemotiveerd zijn, maar ik kan met toch niet van de indruk ontdoen dat een deel van die groep liever lui is dan rijk.

kelt
23 mei 2014, 20:55
http://www.vandaag.be/binnenland/151267_unizo-wil-niet-meer-onderhandelen-over-eenheidsstatuut-zolang-compensatie-niet-in-orde-is.html


bleit bleit,jank jank....zo kennen we ons "middenveld" wel.
Deze keer is UNIZo weer aan het janken..

Kijk,als het middenveld niet kan overeenkomen dan MOET de Minister handelen.Mogelijk ben ik het zelfs persoonlijk ook niet eens met mevrouw Deconinck,maar ZIJ doet HAAR werk,en ZIJ heeft een mandaat tot zondag as.

MET of ZONDER het middenveld...Want die "middenvelders" zijn eigenlijk......niks...
Het is een revolutie die verleden jaar begonnen is (nav het "eenheidsstatuut"),en blijkbaar verder gaat.Politici moeten geen tijd meer investeren in betonblokken (de middenvelders)die aan ons aller voeten gebonden zijn....

Die "middenvelders" kunnen zichzelf bij gelegenheid op een kieslijst doen plaatsen.

Jantje
24 mei 2014, 08:01
Alles is natuurlijk relatief.
Van een arbeider die steeds hetzelfde moet doen kan je niet evenveel verwachten als van een bediende met een gevarieerde job.

Ik heb meer met bedienden te maken.
Arbeiders moeten natuurlijk ook gemotiveerd zijn, maar ik kan met toch niet van de indruk ontdoen dat een deel van die groep liever lui is dan rijk.

Ik reageer hier wel vrij laat op, maar ik ben eerst eens deftig gaan uitzoeken of deze bewering wel klopt.

Wat blijkt nu, wel dat de meeste bedienden niets anders doen dan steeds opnieuw dezelfde documenten invullen, met het enige verschil, naam van en de cijfers die moeten ingevuld worden.

De meeste bedienden helemaal geen werkdruk hebben en dan nog koffie en thee op hun werktafel hebben staan. Zij zonder problemen iets in hun mond kunnen steken tijdens hun werkzaamheden en vaak tijdens hun werkuren ook privé zaken regelen.

Een tijdje geleden was ik zo op bezoek in een bedrijf, waar een deel van de bedienden openlijk aan het klagen waren en met vakbondsacties begonnen te dreigen. Dit omdat de nieuwe CEO had besloten om alle bedienden te verbieden nog te eten of drinken op de werkvloer en zij net als de arbeiders, dit enkel nog mogen doen in de daarvoor bestemde ruimte, namelijk de eetzaal.
En omdat alle computers op een gesloten intern netwerk waren gezet.
Om een internetverbinding te hebben, moeten de diensthoofden die aanvragen en verantwoorden waarom iemand internet nodig heeft.

Door deze beslissing hebben sommige technische arbeiders nu een pc met internet, maar de meeste administratieve bedienen niet.

Een andere zaak die hij veranderde, was het telefoonverkeer.
In plaats van enkel bediende een open telefoonlijn ter beschikking te stellen, werd een internsysteem geplaatst.
Buiten de hoofdkaderleden, moet iedereen daar nu via een centrale een buitenlijn aanvragen.

Voorbehouden parkings werden afgeschaft en iedereen moet maar parkeren op de eerstvolgende plaats die vrij is. Hierdoor moeten de arbeiders die met de vroege en dag opkomen, minder ver lopen naar de kleedkamers en de bediende die pas om 8.30u of 9.00u beginnen verder wandelen om naar hun kantoor te gaan.
De arbeiders met de vroeg stoppen om 13.30u en die van de late beginnen om 14.00u. Hierdoor zijn de parkeerplaatsen van de vroege vrij voor die van de late opkomen, waardoor deze arbeiders opnieuw minder ver moeten lopen van hun wagen naar de kleedkamer.

Nog een zaak dat deze CEO invoerde, was een opheffing van het geheim rond verloning. Hij vind dat iedereen het recht heeft om te weten wie wat verdiend en wie welke diploma's heeft binnen zijn bedrijf.
Na het bekend maken van de verloning en scholingsgraad, stonden de meeste bedienden met hun broek op de hielen. Want zij moeten hun handen niet vuil maken en mogen een hele dag op hun gat zitten, maar bleken lager geschoold te zijn dan de technische arbeiders en maar even hoog als de logistieke arbeiders. En de arbeiders verdienden alles maal een pak meer dan de administratieve bedienden. Sommige arbeiders zelfs meer dan hun leidinggevende met een bediende contract.

En om je verder de mond te snoeren rond liever lui dan rijk.
Mijn oudste zoon geboren in 1992, is een achterlijke lui brutale vulgaire vuile dokwerker. Hij verdiend amper het zout op zijn aardappelen en moet het stellen met 180€ per dag of 3780€ bruto per maand, want een havenwerkers is een dagloner.
Zijn vorige collega's logistiek arbeiders in een havenbedrijf, moeten het stellen met een verloning van 140€ per dag of 2940€ bruto per maand .

Een beginnendend technische arbeider binnen het bedrijf waar ik werk, moet het stellen met +/-19€ per uur of 3190€ per maand.

En neem een bediende zijn stoel weg en laat hem net zoals bandwerkers een hele dag rechtstaan op zijn job uit te voeren.
Eens zien of ze nog als bediende willen werken, als ze geen hele dag koffie kunnen zuipen en op hun luie gat kunnen zitten. Maar ja, voor een verloning van slechts 2200€ bruto per maand, kan je aan een bediende ook niet vragen om hard te werken.

Bij het vorige medische onderzoek, kreeg ik zo te horen van de bedrijfsarts dat ik mijn mensen moest aansporen om meer sport te doen en meer te bewegen, want slechts 1 technische arbeider deed aan sport.
Ik heb hem gevraagd om eens een week mee te draaien met die mensen en mij dan te komen vertellen of hij na die week nog zin had om te gaan sporten.
De sukkelaar heeft geprobeerd om 1 dag mee te lopen ( verplicht door de ceo van het bedrijf, tegen wie hij ook was gaan klagen), hij moest dan nog niet eens werkzaamheden uitvoeren en kwam na 2 uur met zijn tong op de grond zijn verontschuldigingen aanbieden. Want hij had ondervonden dat technische arbeiders topsporters moeten zijn om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

En daarnaast mogen bedienden eens beginnen met wat meer respect te hebben voor arbeiders, want zonder arbeiders hebben bedienden geen reden van bestaan.
Zonder arbeiders moeten bedienden geen facturatie doen, geen loonsberekeningen maken, geen producten verkopen, geen bestellijsten opmaken, geen bestekken opstellen, geen verzendingen regelen, enz.

Zonder de arbeider valt alles stil. Zonder de arbeider geraakt een bediende niet eens aan brood om te eten, want zonder hen geraakt het graan niet van de landbouwer tot in de winkel als brood dat door de bediende word gekocht om op te eten.
Zonder de arbeider zouden er geen fitnesstoestellen bestaan, want zonder hen is er niemand om ze te maken.
Zonder de arbeider zou de bediende in zijn blootje moeten rondlopen, want zonder de arbeider is er niemand om de stof en om de kleren te maken die de bediende aan zijn lijf heeft.

Maar schaf 1/2 van de verplichte papierwinkel af en je kan als bedrijf 3/4 van
bedienden ontslagen.
En van die 3/4 van de bedienden die je dan kan ontslagen zijn 1/2 hogere kaderleden, waaronder boekhouders en ingenieurs.

sepper
24 mei 2014, 09:47
Ik reageer hier wel vrij laat op, maar ik ben eerst eens deftig gaan uitzoeken of deze bewering wel klopt.

Wat blijkt nu, wel dat de meeste bedienden niets anders doen dan steeds opnieuw dezelfde documenten invullen, met het enige verschil, naam van en de cijfers die moeten ingevuld worden.

De meeste bedienden helemaal geen werkdruk hebben en dan nog koffie en thee op hun werktafel hebben staan. Zij zonder problemen iets in hun mond kunnen steken tijdens hun werkzaamheden en vaak tijdens hun werkuren ook privé zaken regelen.

Een tijdje geleden was ik zo op bezoek in een bedrijf, waar een deel van de bedienden openlijk aan het klagen waren en met vakbondsacties begonnen te dreigen. Dit omdat de nieuwe CEO had besloten om alle bedienden te verbieden nog te eten of drinken op de werkvloer en zij net als de arbeiders, dit enkel nog mogen doen in de daarvoor bestemde ruimte, namelijk de eetzaal.
En omdat alle computers op een gesloten intern netwerk waren gezet.
Om een internetverbinding te hebben, moeten de diensthoofden die aanvragen en verantwoorden waarom iemand internet nodig heeft.

Door deze beslissing hebben sommige technische arbeiders nu een pc met internet, maar de meeste administratieve bedienen niet.

Een andere zaak die hij veranderde, was het telefoonverkeer.
In plaats van enkel bediende een open telefoonlijn ter beschikking te stellen, werd een internsysteem geplaatst.
Buiten de hoofdkaderleden, moet iedereen daar nu via een centrale een buitenlijn aanvragen.

Voorbehouden parkings werden afgeschaft en iedereen moet maar parkeren op de eerstvolgende plaats die vrij is. Hierdoor moeten de arbeiders die met de vroege en dag opkomen, minder ver lopen naar de kleedkamers en de bediende die pas om 8.30u of 9.00u beginnen verder wandelen om naar hun kantoor te gaan.
De arbeiders met de vroeg stoppen om 13.30u en die van de late beginnen om 14.00u. Hierdoor zijn de parkeerplaatsen van de vroege vrij voor die van de late opkomen, waardoor deze arbeiders opnieuw minder ver moeten lopen van hun wagen naar de kleedkamer.

Nog een zaak dat deze CEO invoerde, was een opheffing van het geheim rond verloning. Hij vind dat iedereen het recht heeft om te weten wie wat verdiend en wie welke diploma's heeft binnen zijn bedrijf.
Na het bekend maken van de verloning en scholingsgraad, stonden de meeste bedienden met hun broek op de hielen. Want zij moeten hun handen niet vuil maken en mogen een hele dag op hun gat zitten, maar bleken lager geschoold te zijn dan de technische arbeiders en maar even hoog als de logistieke arbeiders. En de arbeiders verdienden alles maal een pak meer dan de administratieve bedienden. Sommige arbeiders zelfs meer dan hun leidinggevende met een bediende contract.

En om je verder de mond te snoeren rond liever lui dan rijk.
Mijn oudste zoon geboren in 1992, is een achterlijke lui brutale vulgaire vuile dokwerker. Hij verdiend amper het zout op zijn aardappelen en moet het stellen met 180€ per dag of 3780€ bruto per maand, want een havenwerkers is een dagloner.
Zijn vorige collega's logistiek arbeiders in een havenbedrijf, moeten het stellen met een verloning van 140€ per dag of 2940€ bruto per maand .

Een beginnendend technische arbeider binnen het bedrijf waar ik werk, moet het stellen met +/-19€ per uur of 3190€ per maand.

En neem een bediende zijn stoel weg en laat hem net zoals bandwerkers een hele dag rechtstaan op zijn job uit te voeren.
Eens zien of ze nog als bediende willen werken, als ze geen hele dag koffie kunnen zuipen en op hun luie gat kunnen zitten. Maar ja, voor een verloning van slechts 2200€ bruto per maand, kan je aan een bediende ook niet vragen om hard te werken.

Bij het vorige medische onderzoek, kreeg ik zo te horen van de bedrijfsarts dat ik mijn mensen moest aansporen om meer sport te doen en meer te bewegen, want slechts 1 technische arbeider deed aan sport.
Ik heb hem gevraagd om eens een week mee te draaien met die mensen en mij dan te komen vertellen of hij na die week nog zin had om te gaan sporten.
De sukkelaar heeft geprobeerd om 1 dag mee te lopen ( verplicht door de ceo van het bedrijf, tegen wie hij ook was gaan klagen), hij moest dan nog niet eens werkzaamheden uitvoeren en kwam na 2 uur met zijn tong op de grond zijn verontschuldigingen aanbieden. Want hij had ondervonden dat technische arbeiders topsporters moeten zijn om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

En daarnaast mogen bedienden eens beginnen met wat meer respect te hebben voor arbeiders, want zonder arbeiders hebben bedienden geen reden van bestaan.
Zonder arbeiders moeten bedienden geen facturatie doen, geen loonsberekeningen maken, geen producten verkopen, geen bestellijsten opmaken, geen bestekken opstellen, geen verzendingen regelen, enz.

Zonder de arbeider valt alles stil. Zonder de arbeider geraakt een bediende niet eens aan brood om te eten, want zonder hen geraakt het graan niet van de landbouwer tot in de winkel als brood dat door de bediende word gekocht om op te eten.
Zonder de arbeider zouden er geen fitnesstoestellen bestaan, want zonder hen is er niemand om ze te maken.
Zonder de arbeider zou de bediende in zijn blootje moeten rondlopen, want zonder de arbeider is er niemand om de stof en om de kleren te maken die de bediende aan zijn lijf heeft.

Maar schaf 1/2 van de verplichte papierwinkel af en je kan als bedrijf 3/4 van
bedienden ontslagen.
En van die 3/4 van de bedienden die je dan kan ontslagen zijn 1/2 hogere kaderleden, waaronder boekhouders en ingenieurs.

Als dat zo is, dan gaat die man enorm snel zijn ingenieurs verliezen:
- Voorwaarden verslechten
- Ingenieurs doen blijkbaar papierwinkel i.p.v. organisatie van het werk op de werkvloer en innovatie

kelt
24 mei 2014, 10:37
Als dat zo is, dan gaat die man enorm snel zijn ingenieurs verliezen:
- Voorwaarden verslechten
- Ingenieurs doen blijkbaar papierwinkel i.p.v. organisatie van het werk op de werkvloer en innovatie

Er lijken mij inderdaad serieuze organisatorische problemen te zijn op het bedrijf waarvan Jantje schreef....het is precies nog iets uit de jaren negentig...:?

Jantje
25 mei 2014, 10:33
Er lijken mij inderdaad serieuze organisatorische problemen te zijn op het bedrijf waarvan Jantje schreef....het is precies nog iets uit de jaren negentig...:?


Als dat zo is, dan gaat die man enorm snel zijn ingenieurs verliezen:
- Voorwaarden verslechten
- Ingenieurs doen blijkbaar papierwinkel i.p.v. organisatie van het werk op de werkvloer en innovatie




De organisatie op de werkvloer gebeurd door mensen met ervaring op de werkvloer.

Daar zijn inderdaad ING bij, maar de meeste hebben slechts een A1 of bacherlor.

En veel verloop bij de ingenieurs is er niet, juist omdat ze enkel moeten doen waar ze voor opgeleid zijn.
Achter een bureaux oplossingen bedenken, uittekenen, hun handtekening zetten op de plannen waar het wettelijk verplicht is en toezicht houden op de juiste uitvoering van de werken.
Maar zij moeten zich inderdaad niet bezig houden met uit te zoeken wie welke werkzaamheden mag en kan uitvoeren, daarvoor zijn er werfleiders en projectleiders, wat mensen zijn met ervaring in het uitvoeren de werken en met de nodige ervaring als arbeider op de werkvloer.

De tijd dat je een ingenieur moest zijn om een werf of project te leiden is in steeds meer bedrijven voorbij.

parcifal
29 mei 2014, 13:42
En veel verloop bij de ingenieurs is er niet, juist omdat ze enkel moeten doen waar ze voor opgeleid zijn.
Achter een bureaux oplossingen bedenken, uittekenen, hun handtekening zetten op de plannen waar het wettelijk verplicht is en toezicht houden op de juiste uitvoering van de werken.
Maar zij moeten zich inderdaad niet bezig houden met uit te zoeken wie welke werkzaamheden mag en kan uitvoeren, daarvoor zijn er werfleiders en projectleiders, wat mensen zijn met ervaring in het uitvoeren de werken en met de nodige ervaring als arbeider op de werkvloer.

De tijd dat je een ingenieur moest zijn om een werf of project te leiden is in steeds meer bedrijven voorbij.

Ik loop nog maar 20 jaar mee evenwel, maar ik moet de eerste ingenieur nog tegenkomen in Belgie die 'enkel moet doen waarvoor hij opgeleid is'.
Bovendien is er wel veel verloop omdat goede ingenieurs zowat maandelijks gecontacteerd worden met een voorstel door HR-kantoren. Vroeg of laat is dat altijd wel eens prijs.

Jantje is blijkbaar nog nooit in een modern bedrijf binnengeweest want zijn verhaaltjes grenzen aan de totale fantasie.

Jantje
30 mei 2014, 07:12
Ik loop nog maar 20 jaar mee evenwel, maar ik moet de eerste ingenieur nog tegenkomen in Belgie die 'enkel moet doen waarvoor hij opgeleid is'.
Bovendien is er wel veel verloop omdat goede ingenieurs zowat maandelijks gecontacteerd worden met een voorstel door HR-kantoren. Vroeg of laat is dat altijd wel eens prijs.

Jantje is blijkbaar nog nooit in een modern bedrijf binnengeweest want zijn verhaaltjes grenzen aan de totale fantasie.

Een ingenieurs is opgeleid om denkwerk te verrichten.
En ik heb reeds lang afgeleerd om een ing handenarbeid te laten verrichten, net zoals ik geleerd heb dat je bepaalde mensen geen denkwerk moet laten uitvoeren.

En ja, ingenieurs krijgen regelmatig aanbieden van HR-kantoren.
Sommige kantoren sturen zelfs wekelijks e-mails met hun aanbieden.
En ook bachelors en zelfs A2 's met een technische opleiding worden regelmatig gecontacteerd door die bedrijven.

Ook boekhouders en andere hooggeschoolden worden met de regelmaat van de klok door dergelijke bedrijven bestookt met aanbieden.
Dat is nu eenmaal de taak van bedienden binnen HR-bedrijven.
En ja, vroeg of laat is er wel iemand die ingaat op een dergelijke aanbieding.

Een technisch beter opgeleide die langer dan 10 jaar in dezelfde functie blijft vastzitten, is een idioot. Maar als Ingenieurs gemiddel langer dan 7 jaar in dienst blijven, is er dus weinig verloop onder hen voor een klein bedrijf.

En ja, ik weet dat er bedrijven zijn waar de leidinggevende ingenieur met de smerigste overal rondloopt en het vuilste werk doet.

Eduard Khil
2 juni 2014, 14:30
.

En ja, ik weet dat er bedrijven zijn waar de leidinggevende ingenieur met de smerigste overal rondloopt en het vuilste werk doet.

hé, dat ben ik :lol:

Eduard Khil
2 juni 2014, 14:35
De tijd dat je een ingenieur moest zijn om een werf of project te leiden is in steeds meer bedrijven voorbij.

tiens, ik voel net het omgekeerde aan. In alle bedrijven waar ik gewerkt heb, waren de leidinggevenden meestal techniekers of graduaten die zichtzelf opgewerkt hadden. In al die bedrijven is het nu echter onmogelijk geworden om die functie nog te bereiken met een dergelijk diploma. Meestal werven ze nu ingenieurs aan, daar waar ze vroeger een graduaat of gelijkaardig zochten.
De reden zit meestal in het steeds complexer worden van installaties: vroeger bestond onderhoud bvb uit meer klop- en laswerk. Met de hamer en wat mechanisch inzicht kon men het wel rondkrijgen.

Nu heb je veel meer automatisatie, drives voor motoren, robotica, ... Er zijn ook veel meer MER-systemen etc. Om dan nog maar te zwijgen van de overstap van curatief en preventief onderhoud richting predictief onderhoud. Als ik dat hier probeer uit te leggen aan niet-ingenieurs, beginnen bij de meesten hun oren te flapperen. Er zijn uitzonderingen, maar toch.

Bij ons zijn alle leidinggevenden (productiemanagers of onderhoudsmanager) ingenieur, hier en daar nog een opgewerkte graduaat maar die zijn aan het uitsterven.

Eduard Khil
2 juni 2014, 14:41
Ik loop nog maar 20 jaar mee evenwel, maar ik moet de eerste ingenieur nog tegenkomen in Belgie die 'enkel moet doen waarvoor hij opgeleid is'.
Bovendien is er wel veel verloop omdat goede ingenieurs zowat maandelijks gecontacteerd worden met een voorstel door HR-kantoren. Vroeg of laat is dat altijd wel eens prijs.

.

Mijn aanvoelen, zeker vanuit arbeiderskant, is dat men denkt dat een ingenieur alles kan. "Gij zijt de hoogopgeleide, gij moet dat toch kennen?", zelfs al gaat het over zaken waar je van ze leven nog nooit mee bezig geweest zijt. Er waren er hier die niet begrepen dat ik niet met een draaibank kon werken, waarop ik hen vroeg waar ik dat wel zou geleerd hebben.

Ik zeg regelmatig dat een afgestudeerde ingenieur in principe niets kan.... behalve op een bepaalde manier denken en problemen oplossen. Gelijk waar je op de werkvloer terechtkomt, zal je de job nog moeten leren. Dat kan in een salesrichting, ontwerprichting of generalistische leidinggevende richting. En ja, we zijn veel gevraagd. Ik kan de status van de economie aflezen aan het aantal aanbiedingen die ik krijg: we gaan er weer op vooruit :lol: Meestal haken ze af als ze horen hoeveel ik minstens wil verdienen, ze denken meestal dat ik nog te paaien ben met een junior-ingenieursfunctie. Nochtans beweren ze allemaal dat ze een zeer aantrekkelijk salarispakket te bieden hebben: tja, nog nooit ene horen zeggen dat ze u slecht willen betalen vaneigens :lol:

Jantje
2 juni 2014, 15:04
tiens, ik voel net het omgekeerde aan. In alle bedrijven waar ik gewerkt heb, waren de leidinggevenden meestal techniekers of graduaten die zichtzelf opgewerkt hadden. In al die bedrijven is het nu echter onmogelijk geworden om die functie nog te bereiken met een dergelijk diploma. Meestal werven ze nu ingenieurs aan, daar waar ze vroeger een graduaat of gelijkaardig zochten.
De reden zit meestal in het steeds complexer worden van installaties: vroeger bestond onderhoud bvb uit meer klop- en laswerk. Met de hamer en wat mechanisch inzicht kon men het wel rondkrijgen.

Nu heb je veel meer automatisatie, drives voor motoren, robotica, ... Er zijn ook veel meer MER-systemen etc. Om dan nog maar te zwijgen van de overstap van curatief en preventief onderhoud richting predictief onderhoud. Als ik dat hier probeer uit te leggen aan niet-ingenieurs, beginnen bij de meesten hun oren te flapperen. Er zijn uitzonderingen, maar toch.

Bij ons zijn alle leidinggevenden (productiemanagers of onderhoudsmanager) ingenieur, hier en daar nog een opgewerkte graduaat maar die zijn aan het uitsterven.

Steeds meer bedrijven beginnen in te zien, dat ze met een ingenieur wel verstand binnen halen, maar geen werkvloerkennis.

Ze zetten nu vaak een ingenieur als diensthoofd, maar zetten er dan beter geschoold iemand met werkvloerervaring direct onder.
En het is dan die persoon die de werkelijke leiding over de dienst heeft.

En dat orenflapperen ken ik.
Probeer aan een laag geschoolde niet uit te leggen hoe je problemen met een installatie kan voorkomen, voor ze plaats hebben.
Maar probeer ook niet aan een hoog geschoolde zonder werkvloerervaring uit te leggen hoe hij stukken zelf kan maken en vervangen.

Tavek
5 juni 2014, 08:47
hé, dat ben ik :lol:

Ik moet verplicht ten minste hemd dragen, liefst pak :s

Ik mis mijn labojas.