PDA

View Full Version : N-VA : slachtoffers ziekenfondsen niet vergoeden


Politics.be
26 april 2013, 12:00
De ziekenfondsen hebben jarenlang op illegale wijze meer dan 200 miljoen euro ten onrechte teruggevorderd bij hun leden. De regering is niet van plan de slachtoffers van deze illegale praktijken te vergoeden maar zal enkel een oplossing zoeken voor de toekomst. Dat bleek vandaag uit het antwoord van staatssecretaris Courard op een vraag van N-VA-senator Elke Sleurs.

Sleurs: "We spreken over terugvorderingen van verschillende tienduizenden euro’s per sociaal verzekerde. We spreken over sociaal verzekerden die zich van geen kwaad bewust waren, volledig te goeder trouw handelden, alle verplichtingen ten aanzien van hun ziekenfondsen naleefden en zich bovendien ook vaak nog eens in een zeer kwetsbare sociale en financiële positie bevonden! Dat de regering dit zo maar laat passeren en plooit voor de macht van de ziekenfondsen is onaanvaardbaar."

Vergissing van het ziekenfonds

Sedert 1997 kunnen ten onrechte uitbetaalde bedragen niet meer teruggevorderd worden indien de uitbetaling te wijten is aan een fout of vergissing van het ziekenfonds.

Sleurs: "Dat staat in het Handvest van de sociaal verzekerde - een basiswet van onze sociale zekerheid. De ziekenfondsen hebben zich al die jaren hier niet aan gestoord en zijn blijven geld terugvorderen, ook al was het hun eigen schuld."

Financieel en sociaal kwetsbaar

Ondertussen concludeerden ook de hoogste rechtsinstanties en controlerende organen van ons land – met name het Hof van Cassatie, het Rekenhof en het Grondwettelijk Hof – dat onze ziekenfondsen jarenlang illegaal terugvorderden.

Sleurs: "Uit de feiten blijkt dat de ziekenfondsen en het RIZIV bewust illegaal terugvorderden en dat er ze bovendien op rekenden dat die mensen niet naar de rechtbank stapten omdat ze meestal al financieel en sociaal kwetsbaar waren."

RIZIV

Afgelopen dinsdag deelde een directeur-generaal van het RIZIV mee dat de ziekenfondsen alleen al voor de eerste drie kwartalen van 2012 minimaal 12 tot 14 miljoen euro illegaal terugvorderden.

"Als je dit bedrag extrapoleert over 15 jaar, spreek je over meer dan 200 miljoen euro. Een astronomisch bedrag", besluit Elke Sleurs.

Contactinfo:
Joeri Casteleyn, communicatie Senaat N-VA
E-post: [email protected]

Auteur(s):
Elke Sleurs, Senator
Thema('s): Sociale zekerheid


Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/35362/)