PDA

View Full Version : Heibel binnen partij van Duitse bondskanselier


Chipie
8 augustus 2004, 21:54
De top van de Duitse regeringspartij SPD heeft zondag aangestuurd op het vertrek van de voormalige partijvoorzitter en ex-minister Oskar Lafontaine. Die heeft in het weekblad Der Spiegel gedreigd zich te zullen aansluiten bij een nieuwe linkse partij in oprichting als partijgenoot en bondskanselier Schröder niet opstapt en zijn partij de koers niet wijzigt.

Huidige SPD-voorzitter Franz Müntefering omschreef de opvattingen van Lafontaine als "zelfingenomen en niet solidair". SPD-kopstuk Klaus Wowereit, burgemeester van Berlijn, zei zelfs dat Lafontaine "zijn consequenties moet trekken en moet opstappen". Een SPD-parlementariër verklaarde zondag de SPD de ex-voorzitter uit de gelederen moet stoten.

De kwestie-Lafontaine, die al lang geldt als de 'enfant terrible' van de SPD, markeert de crisis waarin de Duitse sociaal-democraten verkeren. Het omstreden en ingrijpende (sociaal-)economische hervormingsbeleid van de roodgroene regering is voor veel SPD'ers onverteerbaar. Zij vinden dat de SPD, en in haar kielzog de Groenen, te veel naar rechts is opgeschoven.

Ontevreden SPD'ers werken intussen aan de oprichting van een nieuwe linkse partij. De club, die de steun heeft van vakbondsfunctionarissen, heet voorlopig Wahlalternative Arbeit und Soziale Gerechtigkeit. Het zou de bedoeling zijn in mei 2005 voor het eerst mee te doen aan verkiezingen in de deelstaat Noordrijnland-Westfalen. Dit najaar zal de naam van de partij bekend worden.

Een woordvoerder van het 'linkse alternatief' zei zondag tegen Duitse media dat Lafontaine "van harte welkom is". Lafontaine zei eerder eerder over de nieuwe Duitse partij in oprichting dat "er nog nooit in de Duitse geschiedenis zoveel ruimte is geweest voor een nieuwe politieke beweging".
(http://www2.telegraaf.nl/buitenland/12815601/Heibel_binnen_Duitse_SPD.html) Tja, als de linksen niet meer in Sinterklaas geloven komt er heibel van... Een moedig en realistisch beleid ligt bij de linksen immers steeds moeilijk...

Of gelooft

http://www.cnn.com/WORLD/europe/9810/27/germany.schroeder.02/link.lafontaine.jpg

Oskar Lafontaine


niet meer in de fabels van

http://www.ebec.org/images/lafontaine.jpg

Jean de La Fontaine?