PDA

View Full Version : Iran vindt uranium


vivanter007
10 februari 2003, 16:14
Iran heeft uranium gevonden en wil het gebruiken. Als Irak vandaag met zo'n mededeling dierf uitpakken, brak de oorlog uit. Terwijl in het westen stemmen opgaan om af te stappen van kernenergie, wil men ginder nu ook graag meegenieten van de voordelen. Ik kan me voorstellen dat deze evolutie een doorn in het oog is van de internationale gemeenschap, al was het maar omdat het de boel verder kan compliceren.
Wie is nu de stoutste en gevaarlijkste in de "axis of evil"? Iran, Irak of Noord-Korea? Als we de link leggen tussen Hamas en Iran? Waar liggen de prioriteiten in de war on terror?

"Iran announces nuclear plans
Monday, February 10, 2003 Posted: 6:08 AM EST (1108 GMT)

Khatami: Iranian scientists have acquired knowledge to develop nuclear power

TEHRAN, Iran (CNN) -- President Mohammad Khatami says that Iran plans to develop uranium mines in the nation's south and will use advanced nuclear technology it has acquired for the generation of electricity.
The United States has said it believed Iran was about to embark on a nuclear weapons program.

"I assure all peace-loving individuals in the world that Iran's efforts in the field of nuclear technology are focused on civilian application and nothing else. This is the Iranian nation's legitimate right," Khatami said on Sunday, according to Iran's official Islamic Republic News Agency (IRNA).
"
(bron: CNN)

TomB
10 februari 2003, 17:02
Eigenlijk jammer dat de europese Televisie zo selectief is m.b.t. het uitzenden van interne debatten uit de Verenigde Staten. Het is wellicht dit gebrek aan informatie dat sommige mensen denigrerende uitspraken laat doen over 'de Amerikanen'. Misschien een van de beste voorbeelden van hoe weinig de mensen de amerikaanse cultuur kennen is hoe Bush een Yankee genoemd wordt. Best wel grappig om iemand uit Texas die met een slur van de deep south praat een Yankee te noemen. Het is echter wel jammer dat sommige individuen van dit gebrek aan informatie misbruik maken om de Amerikanen in hun geheel als een hoop rotzooi af te schilderen.

Back to topic: De prioriteitskwestie werd dit week end op WEDU besproken door Pat Buchanan en enkele andere politici. Hier zijn de grootste redenen die werden opgebracht pro Irak eerst en de antwoorden door de tegenstanders (tussen haakjes).

1) N-Korea's motivatie is geld, we zijn al 10 keer door zulke crisis geweest. De crisis wordt enkel geamplifieerd door de huidige situatie. (A: Dat maakt ze daarom niet minder van een bedreiging)

2) Een oorlog met N-Korea is een heel pak lastiger als een oorlog met Irak omwille van het nucleaire arsenaal van Korea. Het is juist daarom dat Irak nu moet worden aangepakt, voor het zich als nucleaire staat kan ontwikkelen. (A: What about Iran etc.?)

3) Politiek gezien zou een terugtrekken van de positie tav Irak internationaal tot gezichtsverlies leiden. (A: This is Bullshit, je zou juist aan respect winnen in de internationale gemeenschap door meer doordacht te handelen)

(Bron: WEDU, vrije vertaling door mezelf)

Antoon
10 februari 2003, 17:29
Na Irak zullen andere gevaarlijke dictaturen worden getakkeld.

Syriƫ is bijvoorbeeld een kandidaat om in een latere stadium serieus te worden aangepakt.

Iran minder, omdat er een interne strijd woedt tussen de conservatieve en gereformeerde ayatolla's en mullah's. Daar kan de omwenteling alsnog vanzelf komen.

sander
11 februari 2003, 21:40
aan dinkytoy

Irak heeft uranium. In de jaren tachtig heeft Baron & Leveque (van de groupe forrest) nog gebouwd aan een yellow cake fabriek in Al Kaim.
Deze productiecapaciteit is al vernietigd. De groep forrest heeft 'een reputatie', maar het is wel een hele weg van uranium ontginning naar hoog verrijkt uranuim, en uranium ontginnen is een legitieme bezigheid. De moeilijke stap is het verrijken van puur uranium.

Dit project mag niet verward worden met een ander belgisch project dat in humo werd vermeld. Het Sybetra consortium was speciaal opgezet door de societe generale voor de constructie van fosfaatfabrieken. Het consortium is er overigens aan failliet gegaan.
Een lezersbrief in humo vertelt dat hij met eigen ogen gezien heeft dat er een duidelijk dubbel gebruik was van de fabriek. Ze werd ingeschakeld in gifgasproductie.

Onderaanneming zorgt voor nogal wat naamverwarring. Sybetra besteedde werk uit aan allerlei europese bedrijven, sommige belgisch.

Vertalingen zorgen ook voor verwarring, me dunkt. In het rapport dat irak aan de UN leverde stond een belgisch bedrijf 'sebatra'.

sander
11 februari 2003, 21:56
en kijk,

http://www.gva.be/dossiers/-i/irak/bedrijven.asp

geeft een overzicht. De auteur zegt dat Forrest er pas later bijgekomen is.