PDA

View Full Version : Hoofddoek voor Iraanse etalagepoppen


Rechtsliberaal
4 september 2004, 19:00
Ook hoofddoek voor etalagepop Teheran
Bron: Nederlands Dagblad, 4 oktober 2004


DEN HAAG - De Iraanse hoofdstad Teheran was gisteren het toneel van een demonstratie tegen 'modieuze vrouwenkleding'.Zo'n vijfhonderd conservatief-islamitische burgerwachten gingen de straat op en riepen de autoriteiten op streng op te treden tegen vrouwen die te kleurige en te strakke kleding dragen.

Na de verkiezing van de hervormingsgezinde president Khatami, in 1997, zijn de kledingvoorschriften in Iran voor vrouwen iets vrijer geworden. Veel meisjes in Teheran zijn nu zwaar opgemaakt, dragen strakke jasjes, glittersieraden en fel gekleurde hoofddoekjes.

In mei van dit jaar kregen de conservatieven in het Iraanse parlement weer de overhand. De autoriteiten hebben sindsdien al maatregelen aangekondigd om vrouwen te bewegen tot een meer 'bescheiden' kledingstijl. Zo moeten etalagepoppen in Teheran ook een hoofddoek om.

Voor de demonstrerende burgerwachten, overwegend mannen met zwarte baarden in lange hemden, gaat dit echter niet ver genoeg. ,,Wij protesteren tegen straatprostitutie en ondeugd'', was op een van hun spandoeken te lezen. ,,We haten meisjes die zich zo opgedirkt op straat begeven'', zei een vrouwelijke demonstrant van middelbare leeftijd. In de demonstratie liepen meer dan honderd vrouwen mee, gekleed in de bedekkende zwarte chador, de overjas met hoofddoek.

Een lid van de organiserende groepering Ansar-e Hizbollah (Aanhangers van de Partij van Allah) zei dat de demonstratie de eerste in een campagne was. Hij wilde niet zeggen wat de volgende stap van zijn beweging zal zijn.

___


Zie ook:
Islam’s Shame - Lifting the veil of tears
www.secularislam.org/women/shame.htm (http://www.secularislam.org/women/shame.htm)

Tommy_
4 september 2004, 19:08
Tja wat moet je over zoiets nog zeggen? Belachelijk natuurlijk, achterlijk. Nu ja ze doen wat ze willen op hun grondgebied. Naar hier moeten ze niet komen.

TypO
4 september 2004, 19:44
kwieten!

Tjeerd
4 september 2004, 19:44
Iran maakt zich op deze manier andermaal belachelijk

Storm
4 september 2004, 19:55
achterlijken

Flippend Rund
5 september 2004, 00:47
s.

In mei van dit jaar kregen de conservatieven in het Iraanse parlement weer de overhand. De autoriteiten hebben sindsdien al maatregelen aangekondigd om vrouwen te bewegen tot een meer 'bescheiden' kledingstijl. Zo moeten etalagepoppen in Teheran ook een hoofddoek om.

De conservatieven kregen weer de overhand in het parlement omdat de meerderheid van de bevolking op de conservatieven hadden GESTEMD. Als het Iraans volk conservatieve kledingwetten wil, dat is dat hun zaak. Willen ze die wetten weg, dan moeten ze de volgende keer maar op de hervormingsgezinden stemmen.

tomm
5 september 2004, 00:55
Ze stemden op conservatieven omdat de meeste hervormingsgezinden niet langer met de verkiezingen mochten meedoen, zo is het gemakkelijk natuurlijk!
Overigens heeft de oorlog in Irak de conservatieven enorm geholpen om terug meer invloed te krijgen.