PDA

View Full Version : EVP : écht Eengemaakt Europees Afwikkelingsmechanisme


Politics.be
8 februari 2014, 13:30
“Wij willen de banken zelf laten opdraaien voor overdreven risico’s en fouten, en niet de belastingbetaler. Daarom moet de bankenunie nu worden afgewerkt met een afwikkelingsmechanisme dat echt ééngemaakt is - in het belang van de belastingbetaler maar ook van de financiële en economische stabiliteit. In ons rapport in de economische commissie hebben we de bakens daarvoor duidelijk uitgezet. Het is dan ook goed dat we vandaag de steun krijgen van het volledige Parlement.“ Dit zegt Europarlementslid Marianne Thyssen, lid van de commissie economische zaken, naar aanleiding van de stemming van een pakket amendementen op het voorstel inzake een Eengemaakt Europees Afwikkelingsmechanisme.

Marianne Thyssen: “Met de stemming van vandaag maakt het Europees Parlement duidelijk dat het van de Raad meer flexibiliteit eist en onderhandelingen die naam waardig binnen de communautaire methode.”



Zo kiest het Europees Parlement voor een efficiënt besluitvormingsproces, dat toelaat om de beslissing tot afwikkeling van een bank snel, "over the weekend", te nemen. Het zwaartepunt van het besluitvormingsproces mag niet bij de Raad liggen, stelt het Parlement, want dat werkt politisering in de hand in plaats van objectivering en zorg voor een tegenstelling tussen grote en kleine landen.



Daarnaast kiest het Europees Parlement voor een écht Eengemaakt Europees Fonds dat ingebed zit in een communautair kader en het Europees Parlement niet buiten spel zet als wetgever. De Raad daarentegen, wil met een intergouvernementeel verdrag een complex systeem in het leven roepen waarbij het Fonds wordt opgedeeld in nationale compartimenten, die slechts geleidelijk over een tijdspanne van 10 jaar zouden evolueren naar een echt Europees fonds. "Met een dergelijke constructie is het risico reëel dat de belastingbetaler in kleine lidstaten toch nog zal moeten tussenkomen die eerste 10 jaar", stelt Marianne Thyssen.





Voor meer informatie:
Marianne Thyssen, Europarlementslid CD&V,
Greet Gysen, EVP-Persdienst,

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/37788/)