PDA

View Full Version : Het Politieke bloed en zij die verdwijnen ...


Universalia
18 februari 2014, 19:18
Bron (http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1796227/2014/02/18/Als-politiek-bloed-vloeit-zij-verdwijnen-na-25-mei-van-het-toneel.dhtml)

Detail tekst:

Het rommelde deze week bij sp.a toen drie oudgedienden aankondigden dat ze er op 25 mei mee ophouden: ze stellen zich niet meer kandidaat voor een nieuw mandaat in een van de parlementen die ons land rijk is. Maar Bruno Tuybens, Patrick Janssens en Chokri Mahassine zijn niet de enigen die niet meer meedoen aan de verkiezingen, of op een onverkiesbare plaats (moeten) staan.

Goed wetende dat de koffers/valiezen in de aanbieding zijn ...

Toch lijkt het meer op een storm in een wijwatervat. Die duiveltjes toch ... http://www.animaatjes.nl/smileys/smileys-en-emoticons/duivel/45ee80638d5a21f52505374b1a13579d.gif

Anselmo
18 februari 2014, 19:47
Interessant lijstje uit De Morgen.

Gelieve zoveel als mogelijk aan te vullen.

Opvallend de talrijke aanwezigheid van socialisten.

http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1796227/2014/02/18/Als-politiek-bloed-vloeit-zij-verdwijnen-na-25-mei-van-het-toneel.dhtml




Als politiek bloed vloeit: zij verdwijnen na 25 mei van het toneel
Tommy Thijs − 18/02/14, 18u10

Het rommelde deze week bij sp.a toen drie oudgedienden aankondigden dat ze er op 25 mei mee ophouden: ze stellen zich niet meer kandidaat voor een nieuw mandaat in een van de parlementen die ons land rijk is. Maar Bruno Tuybens, Patrick Janssens en Chokri Mahassine zijn niet de enigen die niet meer meedoen aan de verkiezingen, of op een onverkiesbare plaats (moeten) staan. .

Vooral in de Senaat dreigt door de omvorming van de Hoge Vergadering tot een 'ontmoetingsplaats van de deelstaten' een bloedbad.
De huidige 71 Senatoren worden op 25 mei niet meer rechtstreeks verkozen, maar worden vervangen door 60 afgevaardigden van de regionale parlementen:
• 29 leden uit het Vlaams parlement
• 10 uit het parlement van de Franse Gemeenschap
• 8 uit het Waalse Gewestparlement
• 2 uit het Brusselse Gewestparlement
• 1 uit het parlement van de Duitstalige Gemeenschap

Dure zetels

Door de hervorming proberen heel wat Vlaamse Senatoren uit te wijken naar een verkiesbare plaats in het Vlaams parlement, maar ook daar zijn de zitjes erg duur door het - als de peilingen bewaarheid worden - succes van N-VA.

Die partij is nu nog maar de derde grootste fractie - de partij klokte in 2009 af op 19,9 procent, maar krijgt op 25 mei uitzicht op een meer dan verdubbeling van haar zetelaantal. Wat natuurlijk ten koste gaat van de andere partijen, waar heel wat politici na de verkiezingen hun biezen mogen pakken.

Ook in de Kamer verdwijnen een heel aantal oudgedienden, in die mate zelfs dat Kamervoorzitter Flahaut een potje van 3,1 miljoen euro opzij gezet heeft om de uittredingsvergoedingen van de verschillende parlementairen te kunnen betalen.
Daar komt nog eens 2,5 miljoen euro voor de vergoedingen voor de medewerkers van de niet herkozen Kamerleden bij. De Senaat heeft een potje van 2,8 miljoen euro aangelegd voor vergoedingen. Een overzicht van de bekendste parlementairen die we na 25 mei wellicht niet meer terugzien:

• Sp.a

Patrick Janssens.

Voormalig Antwerps burgemeester en sp.a-voorzitter Patrick Janssens liet zondag weten dat hij bedankt voor een lijstduwersplaats voor 25 mei. Nochtans had zijn partij daar uitdrukkelijk op aangedrongen. Volgens Janssens is zijn werk als adviseur stadsontwikkeling onverenigbaar met een partijpolitiek engagement. Janssens zetelt tot op vandaag als Vlaams parlementslid, maar brak nooit potten in dat halfrond.

Bruno Tuybens

Kamerlid en oud-staatssecretaris Bruno Tuybens startte vorige week een relletje binnen de Oost-Vlaamse sp.a-afdeling door in de media de derde plaats op de Kamerlijst op te eisen.
Tuybens vond van zichzelf dat hij daar recht op had, gezien zijn populariteit in de provincie en het feit dat hij geen job had om op terug te vallen.
Tuybens was tot 2012 burgemeester van Zwalm, maar kon na de laatste gemeenteraadsverkiezingen dat mandaat niet verlengen.
Tuybens had naar eigen zeggen de steun van heel wat lokale afdelingen, maar moest gisteren uiteindelijk toch de duimen leggen nadat 91 procent op het provinciale ledencongres de modellijst goedkeurde.
Tuybens kreeg nog de federale lijstduwersplaats aangeboden, maar bedankte daar vriendelijk voor en stapt dus ook uit de nationale politiek.

Chokri Mahassine

Ook Chokri Mahassine meldde gisteren dat hij stopt met politiek op nationaal niveau. Naar eigen zeggen koos Mahassine voor een "symbolische plaats op de opvolgerslijst", om zo zijn partij maximaal te ondersteunen. Pukkelpop-organisator Mahassine geraakte in 1999 in het Vlaams parlement nadat de sp.a hem weghaalde bij de socialistische mutualiteiten.

Bert Anciaux

Oud-minister Bert Anciaux hoopte te overleven als Brussels kopman voor de socialisten, maar moet genoegen nemen met de tweede plaats op de lijst voor het Vlaams parlement net achter Yamila Idrissi. In 2009 haalde sp.a in Brussel één zetel binnen, een tweede dit jaar wordt onmogelijk.

toegevoegd :

Mia De Vidts

voormalig vakbondsleidster van het ABVV.

• Open Vld

Marc Vanden Bussche.

Marc Vanden Bussche is al sinds jaar en dag burgemeester van Koksijde en zetelt vandaag nog voor Open Vld in het Vlaams parlement. Maar daar keert hij na 25 mei niet meer naar terug. Vanden Bussche kreeg van zijn partij geen verkiesbare plaats en trok zich verbitterd terug uit de nationale politiek. In 2009 kon hij meesurfen op het succes van LDD in West-Vlaanderen, om een jaar later al de overstap te maken naar Open Vld.

Guido De Padt

Guido De Padt, in 2009 nog een tijdlang minister van Binnenlandse Zaken, verloor na de verkiezingen van 2010 door de slechte score van zijn partji al eens zijn Senaatszetel, maar werd uiteindelijk toch nog opgepikt als gecoöpteerd senator.
Deze keer lijkt het afscheid van de nationale politiek echter definitief, de burgemeester van Geraardsbergen staat niet meer op een lijst.

• CD&V

Etienne Schouppe.

Voor Etienne Schouppe lijkt het einde van de politieke tunnel in zicht. De CD&V-veteraan zetelde, na een lange carriere bij de NMBS, sinds 2003 in verschillende parlementen.
Hij was tot 2011 drie jaar lang staatssecretaris voor Mobiliteit, en zetelde sindsdien in de Senaat. Een verkiesbare plaats halen in zijn provincie Oost-Vlaanderen lijkt er voor Schouppe niet meer in te zitten.

Sabine De Bethune

Huidig Senaatsvoorzitter Sabine De Bethune, die al bijna 20 jaar in het rode pluche zetelt, zal als West-Vlaams lijstduwer voor het Vlaams parlement moeten knokken om nog nationaal verkozen te worden.
De christendemocrate zal een persoonlijke hoge score moeten halen om een plek in het halfrond te verzilveren, waarna ze hoopt om door haar partij opnieuw naar de dan hervormde Senaat gestuurd te worden.

Eric Van Rompuy,

Eric Van Rompuy, uitgediende voor CD&V in het Vlaamse parlement, staat op plaats drie voor de Kamer in Vlaams-Brabant, een strijdplaats. Daarmee verdwijnt een van de anciens uit dat parlement, Van Rompuy zetelde er al sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen in 2005.
Van Rompuy, die gisteren op zijn blog zelf waarschuwde dat er op 25 mei tonnen ervaring dreigt te verdwijnen uit het Vlaamse halfrond, zal moeten knokken om nog verkozen te worden.

• Groen

Freya Piryns.

Bij Groen lijkt vooral huidig senator Freya Piryns het grootste slachtoffer van de lijstvorming.
De Antwerpse moet tevreden zijn met een lijstduwersplaats voor het Vlaams parlement en staat zo voor een aartsmoeilijke opdracht. De partij stond na lijsttrekker Wouter Van Besien voor een moeilijke keuze voor de begeerde tweede plaats.
Uiteindelijk ging Ingrid Pira, ex-burgemeester van Mortsel, met de tweede stek lopen.

Mieke Vogels

Mieke Vogels kondigde in 2011 al aan dat ze dit jaar niet meer deelneemt aan de verkiezingen. Ze wordt dit jaar zestig en ziet "heel veel goede, nieuwe mensen in Antwerpen om het roer over te nemen". Vogels zetelde al sinds 1985 in de Kamer en werd achtereenvolgens nog Vlaams minister, Vlaams parlementslid, partijvoorzitter en gemeenschapssenator.

• Vlaams Belang

Bart Laeremans.

Oudgediende Bart Laeremans, die al sinds 1995 in de Kamer zetelde, geraakte in 2010 niet meer verkozen, maar werd door zijn partij wel aangeduid als gecoöpteerd senator, net zoals Guido De Padt bij Open Vld. Laeremans krijgt nu de derde plaats voor het Vlaams parlement in Vlaams-Brabant, maar moet met de huidige peilinguitslagen hopen op een wonder om nog verkozen te geraken.

• LDD

Boudewijn Bouckaert.

Bij LDD is voorlopig enkel boegbeeld Jean-Marie Dedecker een certitude.
Alle parlementsleden van zijn partij trekken zich met Dedecker "terug achter de IJzer", en zullen dus enkel in West-Vlaanderen opkomen, waar ze volgens de eigen peiling van de partij het meeste kans op een of meerdere zetels hebben.
Dedecker trekt de Kamerlijst, waar andere parlementsleden als Boudewijn Bouckaert of Peter Reekmans terechtkomen, is nog niet bekend.

Anselmo
18 februari 2014, 19:51
Interessant lijstje uit De Morgen.

Gelieve zoveel als mogelijk aan te vullen.

Opvallend de talrijke aanwezigheid van socialisten.


En wie is daaraan het meest schuld .....?

Anselmo
19 februari 2014, 12:31
Verdere afdankingen bij SP.a West Vlaanderen

- Philippe De Coene

Het langdurige applaus voor Philippe De Coene, die zijn plaats
afstaat aan Tine Soens en daarmee de boodschap wil geven dat het nu écht aan de jongeren is, liet even, heel even, het gebakkelei van de voorbije dagen vergeten, waarbij de grote bastions van onze provincie én een aantal oude krokodillen toch weer mooi hun slag thuis hebben gehaald.

Het is een beetje aandoenlijk om Philippe De Coene, nog maar sinds 2009 in het parlement, te horen verklaren dat het tijd is om de fakkel door te geven aan de jongere generatie.
En tegelijk vast te stellen dat Renaat Landuyt, met zijn 23 dienstjaren in de parlementen by far de peetvader van onze West-Vlaamse parlementairen, zichzelf helemáál nog niet te oud voelt om er nog eens vier jaar bovenop te doen, zij het dan in het Vlaams Parlement, dat hij nog kent van vroeger. Vlaams zijn zijn slaagkansen (op plaats drie, de hoogst mogelijke) nu eenmaal nog een stuk groter dan federaal, dus hop : switchen maar.
Toegegeven : hij is er nog maar 55. Maar heeft hij echt niet genoeg aan het burgemeesterschap van Brugge ?
Zoiets moet toch een fulltime job zijn, of zien we dat verkeerd ?

- Jurgen Vanlerberghe en Rosaline Mouton

Hoe de West-Vlaamse SP.A omgaat met de continuïteit in de instroom van jonge krachten, is dan weer een ander verhaal. Vrij frappant toch om vast te stellen hoe de twee jongst bijgekomen parlementsleden, Jurgen Vanlerberghe in 2011 en Rosaline Mouton in 2012, nu geparkeerd worden op zo goed als onverkiesbare plaatsen en door hun partij dus de facto naar huis gestuurd worden straks.
Voor Rosaline is er op een opvolgersplaats nog enige hoop (je weet nooit wat er in vier jaar allemaal kan gebeuren), voor Jurgen ligt dat anders.
“Politiek is wellicht de enige plaats waar je begraven kan worden zonder dat je dood bent”, stelt hij filosofisch.

(cfr Knack)

Vette Pois(s)on
19 februari 2014, 12:43
superdraad

peter1962
19 februari 2014, 14:41
Verdere afdankingen bij SP.a West Vlaanderen

- Philippe De Coene

Het langdurige applaus voor Philippe De Coene, die zijn plaats
afstaat aan Tine Soens en daarmee de boodschap wil geven dat het nu écht aan de jongeren is, liet even, heel even, het gebakkelei van de voorbije dagen vergeten, waarbij de grote bastions van onze provincie én een aantal oude krokodillen toch weer mooi hun slag thuis hebben gehaald.

Het is een beetje aandoenlijk om Philippe De Coene, nog maar sinds 2009 in het parlement, te horen verklaren dat het tijd is om de fakkel door te geven aan de jongere generatie.
En tegelijk vast te stellen dat Renaat Landuyt, met zijn 23 dienstjaren in de parlementen by far de peetvader van onze West-Vlaamse parlementairen, zichzelf helemáál nog niet te oud voelt om er nog eens vier jaar bovenop te doen, zij het dan in het Vlaams Parlement, dat hij nog kent van vroeger. Vlaams zijn zijn slaagkansen (op plaats drie, de hoogst mogelijke) nu eenmaal nog een stuk groter dan federaal, dus hop : switchen maar.
Toegegeven : hij is er nog maar 55. Maar heeft hij echt niet genoeg aan het burgemeesterschap van Brugge ?
Zoiets moet toch een fulltime job zijn, of zien we dat verkeerd ?

- Jurgen Vanlerberghe en Rosaline Mouton

Hoe de West-Vlaamse SP.A omgaat met de continuïteit in de instroom van jonge krachten, is dan weer een ander verhaal. Vrij frappant toch om vast te stellen hoe de twee jongst bijgekomen parlementsleden, Jurgen Vanlerberghe in 2011 en Rosaline Mouton in 2012, nu geparkeerd worden op zo goed als onverkiesbare plaatsen en door hun partij dus de facto naar huis gestuurd worden straks.
Voor Rosaline is er op een opvolgersplaats nog enige hoop (je weet nooit wat er in vier jaar allemaal kan gebeuren), voor Jurgen ligt dat anders.
“Politiek is wellicht de enige plaats waar je begraven kan worden zonder dat je dood bent”, stelt hij filosofisch.

(cfr Knack)

Dit zou meer geloofwaardigheid hebben moest je het systeem zelf viseren, en niet de specifieke persoon Landuyt...
Hij is naast parlementair ook burgemeester.
BDW is naast parlementair ook burgemeester, plus partijvoorzitter...
In elke partij behalve het vlaams blok + de mini partijtjes zitten er parlementairen die ook burgemeester zijn. Ik zie niet in wat daar fout mee is zolang ze hun job goed doen en dus een correcte aanwezigheid hebben in de parlementaire zittingen.

Anselmo
19 februari 2014, 14:56
We gaan verder met SP.a-kneusjes :


- Jan Roegiers,

Jan Roegiers, SP.a Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator, krijgt plaats vijf op de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams parlement.
Bij de verkiezingen van 2009 haalde SP.A in Oost-Vlaanderen maar vier zetels binnen. Het wordt dus knokken voor Roegiers om daar een zetel aan toe te voegen.

- Kathleen Deckx

Het zag er lang niet goed uit voor Maya Detiège. Haar naam viel voor de vierde plaats op de kamerlijst in Antwerpen, terwijl er daar slechts drie zetels te verdedigen zijn.
Maar haar entourage tekende verzet aan. Met succes, zo blijkt. Maandagavond kondigde de partij aan dat Detiège alsnog op plaats drie staat.
Ten nadele van Kathleen Deckx uit Mol, die nu de opvolgerslijst voor het Vlaams parlement trekt.
Als Caroline Gennez, lijsttrekker voor het Vlaams parlement, geen minister wordt , wat bij de huidige voorspellingen waarschijnlijk is, verdwijnt Deckx uit het Vlaams parlement.

Anselmo
19 februari 2014, 15:00
Dit zou meer geloofwaardigheid hebben moest je het systeem zelf viseren, en niet de specifieke persoon Landuyt...

.

Het ging voornamelijk om de tegengestelde verklaringen.
Philippe De Coene gaat weg omdat hij meent dat het tijd is om de fakkel door te geven aan de jongere generatie, terwijl peetvader Renaat Landuyt switcht om zeker te zijn van zijn verkiezing.....

peter1962
19 februari 2014, 16:22
Het ging voornamelijk om de tegengestelde verklaringen.
Philippe De Coene gaat weg omdat hij meent dat het tijd is om de fakkel door te geven aan de jongere generatie, terwijl peetvader Renaat Landuyt switcht om zeker te zijn van zijn verkiezing.....

OK. Ik ben trouwens van mening dat De Coene zijn uitleg gelul is. Zeer waarschijnlijk een communiqué dat de partij opstelde. In het verlengde van de eerder aangekondigde 10 plaatsen voor nieuwelingen. Dat is partij communicatie hé. Logisch dat men het positieve benadrukt en er voordeel wenst uit te halen.