PDA

View Full Version : De vraag van 10 miljard.


De schoofzak
12 maart 2014, 17:07
Zoveel zou bespaard moeten worden door de volgende regering.

Daarom zou die vraag van waar zal je die 10 miljard halen, nu aan alle partijen gesteld moeten worden.

Ik vind dat niet genoeg. De vraag moet zijn, waarom ze er niet eer aan begonnen zijn. Want zoals deze regering het gepresteerd heeft, dat is gvd gene vette.
De wereld op zijn kop ...

titel: http://www.knack.be/nieuws/belgie/de-vraag-van-10-miljard/article-opinion-133177.html?nb-handled=true&utm_source=Newsletter-12/03/2014&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBDAGKN
link: De vraag van 10 miljard

We hebben ons ertoe verbonden om ons begrotingstekort, nu 2,7 procent van het bruto binnenlands product, weg te werken tegen eind 2015. Dat wil zeggen dat de regering die na 25 mei aan de macht komt pakweg 10 miljard moet vinden.

reacties( 28)

Het jaar 2014 had toch iets beter kunnen beginnen. De eerste twee maanden werd aangekondigd dat er in totaal bijna 3000 jobs zullen sneuvelen, onder andere bij ketchupfabrikant Heinz en Sony Zaventem. De redenen daarvoor kennen we al langer - te hoge energieprijzen, te hoge loonkosten -, en soms is zo'n beslissing ook gewoon een onderdeel van een wereldwijde herstructureringsstrategie van een multinational. Premier Elio Di Rupo (PS) mag dan in de Kamer fulmineren dat 'het onaanvaardbaar is dat bedrijven voor winstmaximalisatie gaan, zonder rekening te houden met de sociale gevolgen voor de werknemers', maar zo gaat dat tegenwoordig.

Dat mag ons niet blind maken voor onze structurele concurrentiehandicaps, die stilaan zorgwekkend zijn. Fons Verplaetse, eregouverneur bij de Nationale Bank, legde in de zakenkrant De Tijd nog eens de vinger op de wonde: in vergelijking met onze voornaamste handelspartners scoren we slecht als het gaat over hoeveel jongeren afstuderen in een wetenschappelijke of technische richting, we lopen achter voor Onderzoek en Ontwikkeling, en we schieten tekort voor innovatie. In zijn globale evaluatie gaat Verplaetse uit van een structurele concurrentiehandicap van liefst 15 procent. Dan wordt het moeilijk om de jobs hier te houden.

We hebben die concurrentiële economie zeer nodig, onder andere om de vergrijzingskosten mee op te vangen. Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) mag wel zeggen dat we 'geobsedeerd' waren en zijn door de vergrijzing, we zijn lang niet klaar om de extra kosten daarvan op te vangen, zoals ook de Nationale Bank in haar laatste jaarverslag nog eens aanstipt. Ook niet met het Zilverfonds, een idee van Vande Lanotte uit 2001, waarin nauwelijks genoeg zit om een half jaar de pensioenen te betalen.

De minister meent ook nog dat we, verblind door de vergrijzing, 'de vergroening' over het hoofd hebben gezien. Plots blijken er te weinig scholen te zijn. Maar hoe kan Vande Lanotte dat niet hebben zien aankomen, want die kinderen worden toch minstens drie jaar vóór hun eerste schooldag geboren? In elk geval zag zijn gewezen partijgenoot Frank Vandenbroucke dat wel, want hij wees in het verleden herhaaldelijk op de uitdaging van de vergrijzing én de vergroening van onze samenleving.

De vraag van 10 miljard moet vanaf nu aan alle politici worden gesteld
Ewald Pironet

Er is dus niets opzijgelegd om alle pensioenen en de stijgende gezondheidskosten te betalen, en er is ook nog handenvol geld nodig voor de bouw van scholen en voor degelijke opleidingen. De prille economische groei zal dat niet meteen oplossen. Die ligt nog altijd een stuk onder de 2 procent die nodig is om de stijging van de werkloosheid te stoppen.

Ondertussen pakken de politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen uit met allerlei mooie beloftes en berekeningen voor de volgende regeerperiode - de CD&V op kop. Iedereen lijkt daarbij één fundamentele vraag over het hoofd te zien, misschien wel bewust. We hebben ons ertoe verbonden om ons begrotingstekort, nu 2,7 procent van het bruto binnenlands product, weg te werken tegen eind 2015. Dat wil zeggen dat de regering die na 25 mei aan de macht komt pakweg 10 miljard moet vinden. Het is mooi als alle partijen nu zeggen hoe ze hun dromen tegen 2019 willen betalen, het zou nog veel beter zijn als ze een helder antwoord zouden geven op de concrete uitdaging die we vóór begin 2016 moeten realiseren: waar vinden we die 10 miljard? Het is een vraag die vanaf nu aan alle politici moet worden gesteld. Zodat ze volgend jaar niet kunnen beweren dat ze verblind waren door een of andere obsessie. Of een andere smoes.

Eduard Khil
12 maart 2014, 17:12
volgens het imf is het zelfs 12 miljard (zie artikel De Tijd)

graaf de bethune
12 maart 2014, 17:15
@De Schoofzak: Uw vraag van 10 miljard euro is al achterhaald. Het IMF is zojuist uitgekomen met nieuwe cijfers nl voor Belgie 13 miljard euro. Het enigste lichtpuntje die er is is nl dat IMF toestaat dat die 13 miljard euro over een langere periode uitgespreid wordt. Welke CD&V ministerpresident zei ook al weer dat elke werkende Belg de komende regeerperiode 700 euro minder belastingen zou betalen?? Welke CD&V minister, kandidaat navo-voorzitter, zei ook al weer dat er helemaal geen ruimte is voor een belastingsverlaging maar dat we eerder moesten denken aan belastingsverhoging, welke CD&V voorzitter zei ook al weer dat beide reeds geciteerde heerschapjes allebei gelijk hadden. Er staat ons nog iets te wachten me dunkt.

papillon
12 maart 2014, 17:18
Ik weet het, hoe ze die 10 miljard kunnen besparen.
Die politieke kaste voor zeker de helft verminderen, geen cumuls meer! Hun loon bevriezen of in het beste geval verminderen. Dan nog zal er geen ene honger lijden, in ieder geval kunnen dan nog altijd naar het OCMW gaan.

MORPHEUS
12 maart 2014, 17:59
Alles komt terug. De geschiedenis herhaald zich.

Dehaene = Dewever/ Leterme
Verhofstadt= Di rupo.

Even toelichten. Dehaene bereikte de Maastricht norm . Na het behalen van de Maastricht norm lag er een buitenkans voor het grijpen. Dankzij de Maastricht norm en de invoer van de €, kon geheel Europa plots lenen aan het tarief dat Duitsland kreeg. De intrest lag voor België 50 % !!!!! lager.
Voor Belgie was dit een buitenkans om schulden af te bouwen op basis van de inspanningen van de regering Dehaene.
Jammer voor België, maar de dioxine kwam en Verhofstadt kwam.
Die liet deze buitenkans liggen door met zijn regering “ boven zijn stand “ te leven.
Schulden groeiden ipv dalen.

De regering Verhofstadt voelen we anno 2014 nu nog steeds. De koers van de intrest speelt nog steeds een dominante rol in de opmaak van de begrotingen anno 2014.

Achteraf gezien, als de dioxine crisis er nier was geweest. Dan had Dehaene zijn gedacht mogen doen en stond Belgie er nu stukken beter voor.

In 2007 probeerde het kartel cdv/nav één en ander recht te zetten. Maar vanuit Wallonië kwam er “non”. Het kartel moest splitsen en Leterme werd premier van lopende zaken.

In de periode 2010-2014 hadden we de” NVA crisis” . In deze periode kreeg België ook opnieuw een buitenkans om zijn schulden af te bouwen door lage intrest. Maar de regering Di Rupo misbruikte deze lage intrest om passief een goede begroting voor te leggen. Net zoals Verhofstadt maakte Di Rupo hier een kortzichtige beslissing die we nog 2 decennia gaan voelen.
Had cdv met NVA een regering gevormd. Dan stonden we nu opnieuw verder.

En blijkbaar gaat men in 2014 opnieuw dezelfde fout maken. Door Di Rupi II in het zadel te helpen.
Ik snap OVLD niet

Knuppel
12 maart 2014, 20:01
En ik snap de tsjeven nog veel minder.

Yarisken
12 maart 2014, 21:27
Klopt volledig Morpheus. Echter gaan we in een situatie komen dat de politiekers tegen de muur gaan staan en niet anders meer kunnen. Ik denk dat ze de nva daarvoor willen gebruiken .... . Mijn schoonbroer ( boekhouder ) die de politiek van zeer nabij volgt sprak van 20 - 25 miljard dat er moet gevonden worden door de volgende regering.

Demper
12 maart 2014, 21:30
20 - 25 miljard dat er moet gevonden worden door de volgende regering.

Als het dat maar is.

marie daenen
13 maart 2014, 13:54
En hier zwijgen de pro-Belgique, de pro-socialisten, OVLD, of CD&V weer in alle talen!
Hier kunnen ze niet onder de mat vegen en doen alsof hun neus bloedt; hier is la Belgique wat ze in werkelijkheid is, een corrupte staat die zijn Eigen burgers opeet.

fonne
13 maart 2014, 18:13
En hier zwijgen de pro-Belgique, de pro-socialisten, OVLD, of CD&V weer in alle talen!
Hier kunnen ze niet onder de mat vegen en doen alsof hun neus bloedt; hier is la Belgique wat ze in werkelijkheid is, een corrupte staat die zijn Eigen burgers opeet.

De PS heeft gesproken: het Vlaamse spaarvarken moet er aan geloven.


Rijkentaks: wie een vermogen heeft boven 1,25 miljoen euro moet een ‘solidariteitsbelasting’ betalen.
Meerwaardebelasting op aandelen
Strenger belastingregime voor aandelenopties.
Strijd tegen de fiscale fraude.
Afschaffen van de notionele interestaftrek.


Net genoeg voor 4,5 Miljard extra inkomen. Dat ze vanzelfsprekend onmiddelijk terug uitgeven aan de PS-stemmers. Terug doppen van de schoolbank tot het pensioen.

Waar ze de 13 Miljard besparingen gaan halen weet geen kat.

Eduard Khil
14 maart 2014, 12:46
Als het dat maar is.

ik moest daar vroeger een tweetal maanden voor werken

MORPHEUS
14 maart 2014, 20:21
Klopt volledig Morpheus. Echter gaan we in een situatie komen dat de politiekers tegen de muur gaan staan en niet anders meer kunnen. Ik denk dat ze de nva daarvoor willen gebruiken .... . Mijn schoonbroer ( boekhouder ) die de politiek van zeer nabij volgt sprak van 20 - 25 miljard dat er moet gevonden worden door de volgende regering.


ik heb al meerdere premiers meegemaakt. Vanaf Martens.

ik vind Di Rupo de zwakste en met een erfenis die ons 2 decennia zal negatief beïnvloeden.

ik zou Di Rupo II echt niet snappen. Hebben CDV-OVLD dan geen verantwoordelijkheid gevoel door het belgische compromis te verkiezen boven verantwoord regeren ?

Xenophon
14 maart 2014, 20:31
ik heb al meerdere premiers meegemaakt. Vanaf Martens.

ik vind Di Rupo de zwakste en met een erfenis die ons 2 decennia zal negatief beïnvloeden.

ik zou Di Rupo II echt niet snappen. Hebben CDV-OVLD dan geen verantwoordelijkheid gevoel door het belgische compromis te verkiezen boven verantwoord regeren ?


Voor CD&V/OVLD/SPa is maar een ding van tel, de miljarden die door de vingers van het profitariaat (o.a. hun vakbonden en ziekenkassen) glijden.

Nu, ze kunnen kiezen, verantwoord regeren, wat gelijk staat met hun eigen profitariaat af te bouwen, of, zoveel mogelijk blijven graaien en après nous le déluge.

MORPHEUS
14 maart 2014, 20:36
Voor CD&V/OVLD/SPa is maar een ding van tel, de miljarden die door de vingers van het profitariaat (o.a. hun vakbonden en ziekenkassen) glijden.

Nu, ze kunnen kiezen, verantwoord regeren, wat gelijk staat met hun eigen profitariaat af te bouwen, of, zoveel mogelijk blijven graaien en après nous le déluge.

u heeft dus toe dat bovenstaande partijen een fascistische structuur hebben ?

een verzuiling met daarop een niet democratisch verkozen leider die geen democratische verantwoording moet afleggen

Xenophon
14 maart 2014, 20:42
u heeft dus toe dat bovenstaande partijen een fascistische structuur hebben ?

een verzuiling met daarop een niet democratisch verkozen leider die geen democratische verantwoording moet afleggen

Het is inderdaad zo dat zonder de actieve medewerking van de "Vlaamse" traditio's het Belgo-fascisme niet kan blijven bestaan.

En ze laten zich rijkelijk betalen voor die medewerking.

MORPHEUS
14 maart 2014, 21:04
Het is inderdaad zo dat zonder de actieve medewerking van de "Vlaamse" traditio's het Belgo-fascisme niet kan blijven bestaan.

En ze laten zich rijkelijk betalen voor die medewerking.

Er zijn hier mensen op dit fora die vinden dat NVA de meest fascistische partij is.

Begrijpen wie begrijpen kan ?

sinds wanneer heeft NVA een zuil in zijn kader ?

Boduo
14 maart 2014, 21:31
Alles komt terug. De geschiedenis herhaald zich....
...

Schulden groeiden ipv dalen.

De regering Verhofstadt voelen we anno 2014 nu nog steeds. De koers van de intrest speelt nog steeds een dominante rol in de opmaak van de begrotingen anno 2014.

Achteraf gezien, als de dioxine crisis er nier was geweest. Dan had Dehaene zijn gedacht mogen doen en stond Belgie er nu stukken beter voor.

In 2007 probeerde het kartel cdv/nav één en ander recht te zetten. Maar vanuit Wallonië kwam er “non”. Het kartel moest splitsen en Leterme werd premier van lopende zaken.

In de periode 2010-2014 hadden we de” NVA crisis” . In deze periode kreeg België ook opnieuw een buitenkans om zijn schulden af te bouwen door lage intrest. Maar de regering Di Rupo misbruikte deze lage intrest om passief een goede begroting voor te leggen. Net zoals Verhofstadt maakte Di Rupo hier een kortzichtige beslissing die we nog 2 decennia gaan voelen.
Had cdv met NVA een regering gevormd. Dan stonden we nu opnieuw verder.

En blijkbaar gaat men in 2014 opnieuw dezelfde fout maken. Door Di Rupi II in het zadel te helpen.
Ik snap OVLD niet

Diroepoo zit nog niet in het zadel.
Eerst een "regeringsvorming" van +/- 500 dagen.
Amaai.
Hopelijk hebben we toch deelregeringen + vanaf 1/1/2015 mag de Vlaamse regering een REFERENDUM organiseren.
D�*t kan spannend worden !!!

:lol::lol::lol:

MORPHEUS
14 maart 2014, 21:40
Diroepoo zit nog niet in het zadel.
Eerst een "regeringsvorming" van +/- 500 dagen.
Amaai.
Hopelijk hebben we toch deelregeringen + vanaf 1/1/2015 mag de Vlaamse regering een REFERENDUM organiseren.
D�*t kan spannend worden !!!

:lol::lol::lol:

er komt alvast het Schotse referendum, kort na de zomer dacht ik.

de uitslag daar kan wel eens voor paniekvoetbal zorgen in BelgIê.

de schotten zijn altijd al een 5 jaar voor op ons geweest.

zij op 11 septmeber 1297. De Slag bij Stirling Bridge

wij pas op 11 juli 1302.

Boduo
14 maart 2014, 21:48
er komt alvast het Schotse referendum, kort na de zomer dacht ik.

de uitslag daar kan wel eens voor paniekvoetbal zorgen in BelgIê.

de schotten zijn altijd al een 5 jaar voor op ons geweest.

zij op 11 septmeber 1297. De Slag bij Stirling Bridge

wij pas op 11 juli 1302.

OK: 1302 was 5 jaar later maar in de geschiedenis is dat een "futiliteit" hé !
Tot in het Vaticaan waren er velen opgetogen met de Vlaamse overwinning.
Dat betekende dat een militie het haalde op een "elite" leger.
Belangrijk voor die tijd !

Zeus
14 maart 2014, 21:51
er komt alvast het Schotse referendum, kort na de zomer dacht ik.

de uitslag daar kan wel eens voor paniekvoetbal zorgen in BelgIê.

de schotten zijn altijd al een 5 jaar voor op ons geweest.

zij op 11 septmeber 1297. De Slag bij Stirling Bridge

wij pas op 11 juli 1302.


Zoals het er nu voor staat in Schotland, ziet het er eerder naar uit dat het referendum een grote ontgoocheling zal zijn voor separatisten.

MORPHEUS
14 maart 2014, 21:54
OK: 1302 was 5 jaar later maar in de geschiedenis is dat een "futiliteit" hé !
Tot in het Vaticaan waren er velen opgetogen met de Vlaamse overwinning.
Dat betekende dat een militie het haalde op een "elite" leger.
Belangrijk voor die tijd !

om een sprong te maken in de tijd.

"in Belgische loopgraven maakt men Vlamingen."
dat zou een mooie spreuk kunnen zijn.
staat voor : hoe meer u delft in het Belgisch systeem en het bekijkt, hoe meer u Vlaming wordt.

u zou wel eens gelijk hebben met uw 500 dagen regeringsvorming. En de loopgraven die vooral OVLD-MR aan het graven is

MORPHEUS
14 maart 2014, 22:01
Zoals het er nu voor staat in Schotland, ziet het er eerder naar uit dat het referendum een grote ontgoocheling zal zijn voor separatisten.

ik was in april, september nog Schotland.
ben daar terug in april 2014 (juist met Parijs-Roubaix, deju).

ik heb een andere mening dan u.

de mensen die ik gesproken heb , hadden allen sympathie voor de Vlaamse strijd en beschouwden mij als een broeder.
Wel een koppel gesproken die niet voor was. De vrouw was van Wales, de man schots. De vrouw was tegen het Schotse refendum, de man verkoos zijn huwelijk boven het referendum. Maar hij keurde het niet af.

Vanwaar komt uw info over het schots referendum?
graag bronnen. Altijd interessant voor mij als ik terug ga.

dank bij voorbaat

Zeus
14 maart 2014, 22:09
http://www.scotsman.com/news/politics/top-stories/scottish-independence-union-support-at-53-poll-1-3324773 (artikel van 1 maart 2014)

53 tegen VS 35 procent voor, vind ik toch een groot verschil

MORPHEUS
14 maart 2014, 22:13
http://www.scotsman.com/news/politics/top-stories/scottish-independence-union-support-at-53-poll-1-3324773 (artikel van 1 maart 2014)

53 tegen VS 35 procent voor, vind ik toch een groot verschil

thx

zal mijn mening dank zij u moeten aanpassen

de mensen die ik sprak zaten voor een belangrijk deel in de aardolie industrie tegen Aberdeen.
Wellicht zijn dergelijke mensen meer voor een schotse onafhankelijkheid