PDA

View Full Version : Religie van vrede slaat weer toe


Weisse Wolf
9 september 2004, 19:07
http://assets.rug.be/img_art/site/images/33b675af-d44c-4700-9a6d-4a01d849cdff.jpg

Bomaanslag op Australische ambassade in Jakarta

Bij een bomaanslag op de Australische ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn donderdag zeker acht doden en meer dan 160 gewonden gevallen. Dat heeft de Indonesische politie bekendgemaakt. De aanslag werd gepleegd met een bomauto.

Onder de doden zijn geen buitenlanders, maar wel drie politiemensen die bij het gebouw op wacht stonden. Volgens een woordvoerster van het Australische ministerie van buitenlandse zaken zijn in het gebouw zelf geen slachtoffers gevallen. Vier auto's, waaronder een politievoertuig, liepen zware schade op. Het hek rond het ambassadeterrein werd deels platgeblazen door de kracht van de explosie. Van zeker tien naburige gebouwen gingen de ramen aan diggelen.

De Indonesische president Megawati Sukarnoputri, die donderdag in het sultanaat Brunei was voor het huwelijk van kroonprins Al-Muhtadee Billah Bolkiah, heeft dit bezoek afgebroken en is teruggekeerd naar Jakarta.

De Nederlandse ambassade in Jakarta is in dezelfde straat gevestigd als de Australische en is naar aanleiding van de bomaanslag tot nader order gesloten. De afgelopen weken hebben verscheidene westerse ambassades in Jakarta, waaronder de Australische en de Amerikaanse, gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen door moslimextremisten.

Wie verantwoordelijk is voor de aanslag is niet duidelijk, maar de verdenking gaat uit naar de moslimextremistische organisatie Jemaah Islamiyah. De afgelopen jaren zijn in Indonesië meerdere aanslagen op westerse doelen gepleegd, waarvoor de Jemaah Islamiyah verantwoordelijk wordt gehouden. De in Zuidoost-Azië opererende Jemaah Islamiyah is volgens de autoriteiten gelieerd aan Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaida.

Vorig jaar kwamen bij een zelfmoordaanslag op het Marriott-hotel in het district waarin ook de ambassades zijn gelegen, twaalf mensen om het leven. In oktober 2002 vielen bij door Jemaah Islamiyah gepleegde bomaanslagen op vooral bij westerse jongeren populaire discotheken op Bali 202 doden.



Negen doden bij bomexplosies in Jemen

Negen mensen zijn omgekomen bij twee bomexplosies in de stad Sa'dah, in het noorden van Jemen. Dat heeft de politie donderdag gemeld. Bij allebei de explosies, een op woensdag en een op donderdag, was sprake van een vroegtijdige ontploffing van een bom die iemand bij zich droeg. Niemand heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de explosies.

In Sa'dah is al twee maanden een opstand gaande van aanhangers van de radicale sjiitische moslimleider Hussein Badr Eddin al-Hawthin Al-Hawthi. Daarbij zijn ruim zeshonderd opstandelingen en militairen gedood. Volgens aanhangers van Al-Hawthi wil de regering hem het zwijgen opleggen omdat hij zich verzet tegen de corruptie in regeringskringen en het pro-Amerikaanse beleid van de regering.