PDA

View Full Version : Vs Moeten Dreigen Met Verlaten Irak!


Chipie
10 september 2004, 10:54
In De Volkskrant van 21 augustust stond een artikel waarin gepleit werd voor de terugtrekking van het Amerikaans leger. De redenen hiervoor worden hier helder uitgelegd.
Het is een tamelijk lang artikel, maar toch acht ik het nodig het hier integraal te plakken (diegenen die niet geïnteresserd zijn, kunnen dit vanzelfspreken gewoon negeren).

Als de VS Irak verlaten, vervalt het land in chaos. Toch is dreigen met een aftocht de beste strategie, stelt Edward Luttwak. Alleen dan zullen de Árabieren de VS steunen.

Veel Amerikanen geloven dat de VS hun militaire kracht, hun diplomatieke invloed en financiële middelen in Irak verspillen aan onrealistische doelstellingen. Ze hebben gelijk. Democratie schijnt weinig Irakezen te interesseren, gegeven de alom verspreide neiging onder sjiieten om zich bij niet-gekozen leiders aan te sluiten, de weerzin van soennieten tegen meerderheidsbesluiten en de voorkeur die veel Koerden geven aan stam- en clanverbanden boven gekozen regeringen.
De wederopbouw zou snel zijn beslag krijgen, in samenhang met de groeiende olie-inkomsten, maar die komt nauwelijks van de grond door de voortdurende vernielingen, gevolgen van sabotage en diefstal. En het is sowieso onwaarschijnlijk dat de nieuwe Irakese interim-regering in staat zal zijn serieuze verkiezingen te houden in een land waarin haar autoriteit in het algemeen meer omstreden is dan erkend wordt.

Toch zijn er maar weinig Amerikanen die Irak zonder meer willen verlaten. Allereerst omdat zij terecht vrezen dat zo'n besluit een doodsklap voor de mondiale geloofwaardigheid van de VS zou zijn en het gewelddadige islamisten overal zou aanmoedigen. Een totale terugtrekking zou de interim-regering blootstellen aan de aanvallen van daartoe aangemoedigde loyalisten van het voormalige Baathregiem, revanchistische soennieten, lokale en buitenlandse islamitische extremisten en de vele shi'itische milities.
Het waarschijnlijke gevolg zou zijn dat het regeringsleger, de politie en de leden van de Nationale Garde deserteren, met als gevolg ineenstorting en burgeroorlog. Nog ernstiger kunnen de gevolgen voor het Midden-Oosten zijn - en meestal is dat zo - en wordt Irak binnengevallen door Iran, Turkije en mogelijk andere landen, waardoor een spiraal van geweld en onderdrukking ontstaat.
De mogelijke gevolgen van een Amerikaanse terugtrekking zijn dus zo somber dat maar weinig Amerikanen dat zelfs maar willen overwegen. Dat is een vergissing. Juist omdat de onvoorspelbaarheid van de chaos zo voorspelbaar is, kan de VS zich tegen een geringe prijs, of misschien met enig voordeel, van Irak losmaken.
Ik zal uitleggen waarom. Amerika wordt in Irak geconfronteerd met uiteenlopende vijanden en enkele niet erg behulpzame bondgenoten. Onder de huidige omstandigheden levert hun felle onderlinge vijandschap de VS geen enkel voordeel op. Maar alles kan anders worden door een goed doordachte politiek om terug te trekken, waardoor Amerikaanse belangen niet meer worden geschaad en waarmee ze zelfs in zekere mate worden gediend.
Omdat de VS zich zo volledig aan Irak hebben verplicht, nemen de shi'itische volgelingen van de afvallige geestelijke leider Al-Sadr de vrijheid dezelfde Amerikaanse eenheden aan te vallen die elders de soennieten bestrijden die hun verloren gegane suprematie willen herstéllen. Veel shi'itische geestlijken en het merendeel van de bevolking - dezelfde mensen die de soennieten hopen weer te kunnen onderwerpen - juichen Moktada AI-Sadr toe of laten hem zijn gang gaan.
Maar als de shi'ieten ervan konden worden overtuigd dat Amerika hen echt zouden opgeven en zouden overleveren aan de loyalisten van de Sáddam Hussein, is het vrijwel zeker dat zij zullen terugvallen in hun houding van collaboratie met de bezettingsmacht. Net als aan het begin van de invasie. Zoals het ook onwaarschijnlijk is dat, zoals sommigen menen, Iran en Turkije in een anarchistisch Irak een gelegenheid zien hun invloed uit te breiden. Immers, een verdeeld Irak zou een basis worden van waaruit de vijanden van die landen, vooral de Koerden, zouden kunnen opereren.
Omdat zij ervan uitgaan dat de VS hun koers niet zullen wijzigen, kunnen de haviken in Iran hun anti-Amerikaanse vendetta voortzetten door de shi'itische oppositie aan te moedigen, AI-Sadrs militie te bevoorraden en Syrië te bewegen islamistische terroristen te helpen die Irak binnensluipen. Maar een Amerikaanse terugtrekking zou de hoop op een verenigd, door sjiieten geleid Irak de bodem inslaan, het langetermijndoel van Iran. En het zou leiden tot een herstel van de soennitische overmacht, de grootste vrees van Iran.
Turkije, vooral in naam nog een Amerikaanse bondgenoot, lijkt zich te richten op het verenigen van de Turkmeense minderheid in Irak onder Turkse heerschappij, terwijl het de Koerden tegen elkaar opzet. Turkiie heeft niets gedaan om de VS te helpen, terwijl het veel had kunnen doen, vooral door verschaffen van geheime informatie. Maar als het alternatief het vertrek van Amerika uit Irak is, en een de facto onafhankelijk Iraaks Koerdistan, zal Turkije snel eieren voor zijn geld kiezen.
Dreigen met terugtrekken zou ook gevolgen hebben voor de mindere spelers. Koeweit, wiens bestaan afhankelijk is van Amerikaanse macht, heeft weinig gedaan om te helpen. Terwijl de olieopbrengsten sterk toenemen, en Koeweitse bedrijven grote bedragen verdienen aan contracten met het Pentagon, heeft de Koeweitse Rode Halve Maan weinig meer gedaan dan af en toe een vrachtwagen met voedsel sturen. Wat de Saudi's betreft: hun houding wordt geïllustreerd door hun aanbod een islamitisch contingent te sturen om te helpen bij het bezetten van Irak. Het klonk moedig, maar de belofte bleek te bestaan uit het zenden van niet-Saudische troepen en was overigens waardeloos omdat de Saudi's zoveel voorwaarden stelden.
Toch zouden Koeweit en Saudi-Arabië enorm in gevaar worden gebracht door een anarchisch Irak. Wellicht zou zelfs Iran het zuiden van Irak kunnen binnenvallen, onder het voorwendsel van bescherming van mede-shi'ieten. Ook op dit punt zou de dreiging van een Amerikaanse terugtrekking heel geschikt kunnen zijn om de geesten scherp te houden. Het doel zou moeten zijn om de Amerikaanse belastingbetaler te vervangen door Koeweit en Saudi-Ärabië bij de financiering van de hulp aan Irak.
De twee landen zouden ook samen peace keeping-troepen kunnen betalen, maar dan wél serieus,waarbij armere moslim landen financieel beloond zouden worden voor het zenden van troepen. Hoewel het inzetten van zulke soldaten in heel Irak een heel slecht idee zou zijn - als soennieten zouden ze zeer onwelkom zijn bij de Irakese sjiieten - zouden ze heel geschikt zijn om de recalcitrante soennitische steden te controleren.
Dit is geen diplomatiek gezelschapsspel. De dreiging van een Amerikaanse terugtrekking zou geloofwaardig gemaakt moeten worden door daadwerkelijk voorbereidingen voor een militaire evacuatie te treffen, net zoals echte kernwapens nodig waren voor afschrikking in de Koude Oorlog. Belangrijker nog is dat de VS het ook echt moeten menen. Aan de VS zullen alleen concessies worden gedaan, als het zich ook werkelijk terug wil trekken. Als Iraks buurlanden te kortzichtig zijn om in hun eigen belang met de Amerikanen samen te werken, dan zou Amerika inderdaad moeten terugtrekken.
Dat is een echte beperking. Maar anderzijds, de situatie in Irak verbetert niet, de VS zullen het land ooit toch moeten verlaten, en doorgaans is het wijs om mislukte ondernemingen zo vroeg mogelijk te beëindigen. Ja, terugtrekking zou een klap zijn voor de Amerikaanse geloofwaardigheid. De schade is echter minder ernstig bij een vrijwillige en abrupte aftocht dan bij een terugtocht onder vuur, opgelegd door toenemend anti-oorlogssentiment aan het thuisfront (zie Vietnam).
Zolang de VS in Irak aan handen en voeten worden gebonden door overambitieus beleid uit het verleden, kunnen zij slechts volharden in verspillende, zinloze hulpprojecten en tragisch zinloze gewapende strijd. Voor een strategie van losmaken en eventueel terugtrekken is staatsmanschap van de hoogste orde nodig, alsmede de bereidheid om risico's te nemen en vakmanschap aan de onderhandelingstafel. Maar zo'n strategie zou gebaseerd zijn op een keiharde realiteit: om geografische redenen hebben veel andere landen meer te verliezen bij een Amerikaanse terugtrekken dan de VS zelf. Het wordt tijd om van dat verschil te profiteren.

Edward Luttwak is senior fellow van het Center for Strategie and International Studies in Washington.
@ New Vork Times

Herr Flick
10 september 2004, 12:07
Uiteindelijk is volgens mij nog steeds de beste oplossing het opdelen van Irak,

Een koerdisch deel, (al dan niet onder de Turkse en VN controle)

Een Syrisch, deel met blauwhelmen, een Iraans , Jordaans en Saudi Arabisch deel, en Basrha bv, voor de Koeweities, zo krijgt iedereen een stukske en is iedereen tevree, ...

En in elke sector blauwhelmen, en internationale waarnemers, ...

Kaal
10 september 2004, 14:51
Niet slecht dat artikel. Maar de VS kunnen een dergelijke strategie niet toepassen. Te cynisch. Teveel gezichtverlies.

Flippend Rund
10 september 2004, 14:55
Inderdaad. De VS zit daar vast en zal de kelk tot op de bodem moeten leegdrinken. Dat is de prijs van hubris.

Chipie
10 september 2004, 14:57
Inderdaad. De VS zit daar vast en zal de kelk tot op de bodem moeten leegdrinken. Dat is de prijs van hubris.
Vermoedelijk wel...
Het ergste zal zijn dat wij die prijs zullen kunnen mee betalen...
Met wij bedoel ik U en mij en onze kinderen... Natuurlijk niet onze politici...

Herr Flick
10 september 2004, 15:14
Terugtrekken betekend Vietnam nr 2 dus eigenlijk geen optie...

Blijven op deze manier betekent misschien ook Vietnam nr 2 dus eigenlijk ook geen optie...

Wat kan misschien wel helpen : ?

Helft troepen terugtrekken en laten vervangen door Islamitische Blauwhelmen,
Verkiezingen organiseren, een Iraaks leger opbouwen en bewapenen, Ferm investeren in economie maar buitenlandse bedrijven, Europese, (bij voorkeur Franse en Duitse) de installaties laten herbouwen, ... (het is uiteindelijk toch aan de olie die opgepompt wordt dat de States geld gaan verdienen... (ge richt een Iraaks bedrijf op met Amerikaans geld, ... ) En dan 1 of 2 sterke militaire basisen, genre Quantanamo, een feitelijke Enclave in Irak.

Zo ben je er nog wel, maar eigenlijk niet meer, als de Iraki's het dan verder verkloten is het ook uw schuld nie meer...

bruut geweld
10 september 2004, 15:22
Niet slecht dat artikel. Maar de VS kunnen een dergelijke strategie niet toepassen. Te cynisch. Teveel gezichtverlies.
idd geen slecht artikel...
en het is een leuke catch 22...
weggaan = afgaan en chaos, gegarandeerde rekruteringsgrond voor terrorisme
blijven = afzien en kostelijk, eveneens gegarandeerde rekruteringsgrond voor terrorisme

Nochtans heeft Kerry wel degelijk beloofd de troepen binnen zijn eventuele presidentstermijn terug te halen. erg onverstandig als uitspraak, wordt daar ook hard op aangepakt, en de gevolgen mr Kerry ? well, euh we need allies in the middle east...véél succes zou ik zo zeggen.

de haviken en hun conservatieve denkstanks hebben gigantisch geblunderd.
ze hadden er nooit aan moeten beginnen, de internationale gemeenschap heeft het hen talloze keren proberen duidelijk te maken, daar niet van.
en nu zitten ze dus in hun "moeras"... en hoe harder ze stoten, hoe dieper ze zinken. het midden oosten is een zeer complexe regio en uiterst instabiel.. helemaal niet te vergelijken met bijv Zuid amerika waar de US vrij snel hun zaak duidelijk konden maken.
nochtans zullen de haviken ooit in hun leven wel macchiavelli gelezen hebben...

het zijn interessante tijden...en dat zeg ik niet uit leedvermaak. bij de inval in irak was er een oud US diplomaat die ik in een interview zag die hoofdschuddend sprak: "it's completely unbelievable, the "crazies" are running the White house and now they move on to the world theatre... it's going to be an awfull mess, and in the end we're all going to pay the prize for their actions"...
en hij blijkt dat goed te hebben ingeschat.

kelt
10 september 2004, 17:51
Inderdaad. De VS zit daar vast en zal de kelk tot op de bodem moeten leegdrinken. Dat is de prijs van hubris.

De olieputten zullen tot op de bodem geledigd worden.
Over de andere modaliteiten kan gepraat worden.

Mustapha
10 september 2004, 20:24
De simpele reacties hier zegt genoeg over de kennis van de situatie.

Een oplossing aanbieden zoals "Irak opdelen", wordt zonder schaamtegevoel op forum geplaatst....

Irakezen zijn in de eerste plaats Irakezen.
Dan mogen de soennieten en sji'ieten in theorie elkaar rauw lusten, maar op de allereerste plek aanzien zij elkaar als "Irakezen" en niet als soenniet of sji'iet.

Bovendien brengt de Amerikaanse aanwezigheid de soennieten en sji'ieten met de dag dichter bij elkaar.
De soennieten hebben advies gekregen op gebied van organisatie van de sji'ieten wat resulteerde in de grote soennietische religieuze raad naar sji'ietisch model. Zij staan voortdurend in contact met elkaar.
In vrijdagpreken wordt altijd de tegenpartij de hemel in geprezen omwille van het verzet.
Sji'ieten bidden voor soennieten in fallujah, en soennieten bidden voor sji'ieten in najaf.

Interimregering is een debieleregering dat 0.0% macht heeft.
Telkens moeten ofwel sji'ietische of soennitische geleerden ingrijpen tijdens 1 of andere dikke shit met de regering ofzo.
Zie maar naar sistani, die lag kreupel in engeland, komt even kreupel terug naar Irak. Doet oproep om massaal naar najaf te trekken, massa volk luistert en doet het ook, sistani komt aan, vraagt direct gesprek met sadr, krijgt gesprek, 4uur later probleem opgelost.
Terwijl Amerikaantjes en de debieleregering 3weken aan een stuk stoere praat verkopen, lost een ouwe vent van 70jaar alles op in 4uurtjes.
Om maar te bewijzen wie de echte macht heeft in Irak.
Religieuzen zijn momenteel bezig met het volk, de regering is bezig met verdediging van Amerikaanse belangen.
Ik voorspel dus dat een islamitische partij de macht zal nemen na de eerste verkiezing. Religieuzen kunnen veel daden voorschotelen, wat kan allawi voorschotelen? Zie is mannen hoe stoer ik wel ben, ik was van plan de imam ali moskee aan te vallen héhé, krijg ik nu uw stem?

Iran, de grote ondergrondse denker van heel de situatie in Irak mag niet vergeten worden.
Iran heeft hoogstwaarschijnlijk evenveel spionnen in Irak als Amerikanen.
Iran heeft ook connecties diep in het systeem, bewijst de goede relaties met chalabi. Dat wilt zeggen dat Iran al veel vroeger wist wat er in Irak zal gebeuren dan gelijk welk westers bondgenoot ook. Iran had een mannetje in het pentagon (chalabi).

Als Amerikanen zich terugtrekken uit Irak, ben ik ervan overtuigd dat die dag zal uitgeroepen worden tot nationale feestdag van Irak.
Als VS zich terug trekt, moet de debieleregering maar best maken dat ze direct verdwijnen.
Islamitische partijen komen aan de macht.
Iran komt tevoorschijn, stuurt zijn experts richting Irak om onzichtbaar te werken aan een model naar iraans voorbeeld.
Ondertussen zullen de kernwapens al gereed zijn en ready to launch.
Iran breidt zijn imperium uit, haar droom begint uitgevoerd te worden.
Vervoer naar syrie of libanon kan nu zonder problemen gebeuren. Sterke bevoorrading (militair) in syrie en libanon.
En dan de slag in Israel.

En daar draait alles om.
Het bizarre is dat heel de Arabische wereld dat weet, buiten het westen ;-)

Het is pure strategospel. Enige verschil is dat Iran stratego speelt voor wat het bedoeld is, nl macht verwerven en de vernietiging van Israel. Terwijl VS de spelregels van stratego heeft aangepast en zich meer bezighoudt met zich settlen in midden oosten en olie.

Dus dat artikel hierboven zal onthaald worden als grap in het midden oosten.

Chipie
10 september 2004, 20:59
Was de Islam maar een grap...

kelt
10 september 2004, 21:45
Als ik het goed begrijp zal het Perzische Rijk in eer en glorie hersteld worden?

En de Koerden gaan dit braaf aanvaarden..
En de Turkmenen kunnen bijna niet slapen van opwinding....
En de Turken feesten al bij het idee....
En de Saoudi's bestellen reeds taart en slingers en zo....

:?

tomm
11 september 2004, 10:34
inderdaad mustapha, zo is het, de Amerikanen hebben de conservatieve mullahs in Iran een enorm cadeau gedaan, zonder het zelf te beseffen denk ik.



het zijn interessante tijden...en dat zeg ik niet uit leedvermaak. bij de inval in irak was er een oud US diplomaat die ik in een interview zag die hoofdschuddend sprak: "it's completely unbelievable, the "crazies" are running the White house and now they move on to the world theatre... it's going to be an awfull mess, and in the end we're all going to pay the prize for their actions"...
en hij blijkt dat goed te hebben ingeschat.
inderdaad, alles was zo voorspelbaar. Wat ik niet versta is dat zo veel Amerikanen nog altijd op Bush stemmen, daaruit blijkt nog maar eens de kracht van propaganda gecombineerd met onwetendheid.

Het beste wat de VS kunnen doen is Irak verlaten en dan zullen de Irakezen het wel onder elkaar uitvechten en zal er vrij vlug een nieuw regipme gevestigd worden, waarschijnlijk slechter dan het Baath-regime, maar beter dan de huidige suituatie waar alleen terroristen beter van worden.

Irak zal volgens mij niet uiteenvallen, er is een sterk Iraaks verbondenheidsgevoel, Saoudi arabiË, Jordanië en Kouweit zin de enigen die belang hebben bij een Amerikaanse aanwezigheid in Irak, 3 regimes die alleen bestaan bij de gratie van de VS, Syrië en Iran daarentegen zullen alles doen om de VS er weg te krijgen en hun eigen mannetjes in Bagdad aan de macht te krijgen. Turkije is al tevreden als Kurdistan in toom wordt gehouden, en de Amerikanen lijken daar geen prioriteit van te maken, want de Koerden zijn hun enige serieuze bondgenoten in Irak.
Er begint een soort verbondenheid te ontstaan tussen soennieten en shiieten in Irak, en de soennieten zijn lang niet allemaal voormalige Saddam-aanhangers. Een nieuw regime in Irak zal beide groepen vertegenwoordigen en zal de Islam als gemeenschappelijk punt hebben, niet langer de baath-ideologie.