PDA

View Full Version : Na Bolkestein ook Fischler kritisch over Turks EU-lidmaatschap


Chipie
10 september 2004, 17:09
De Europese Commissie is grondig verdeeld over het Turks lidmaatschap van de Unie. Enkele dagen nadat de Nederlandse Euro-Commissaris Frits Bolkestein voor de islamisering van Europa waarschuwde, is het de beurt aan de Oostenrijkse Commissaris Franz Fischler om hard uit te halen. Vandaag lekte een brief van 9 pagina's uit die hij op 30 juli stuurde naar Gunther Verheugen, de verantwoordelijke voor de uitbreiding. Fischler levert in de brief scherpe kritiek op de Turkije-opstelling van de Unie en bepleit een nieuwe Turkije-strategie. Het standpunt van de hele commissie wordt op 6 oktober publiek geaakt.

,,We kunnen de publieke opinie niet langer negeren en de Europese constructie aan de diplomaten overlaten'', zo schrijft Fischler. In zijn schrijven somt de Oostenrijker, die tot de christen-democratie behoort, veel redenen op waarom het Turkse EU-lidmaatschap allicht een mislukking wordt. Heel nadrukkelijk verwijst Fischler naar de cultuur, de godsdienst, de sociale ongelijkheid, de mensenrechten, de veiligheidsaspecten en de geo-strategische problematiek. Daarnaast is er de kostprijs. Volgens Fischer zal de directe landbouwhulp en de plattelandslandsontwikkeling 11,3 miljard euro kosten of meer dan de 10 nieuwe lidstaten samen ontvingen.

Tijdens de dagelijkse Commissiebriefing was de spanning bij de woordvoerders te snijden en zowat iedereen verschool zich achter een 'geen commentaar'. Het ging om een persoonlijke mening van één Commissaris en het standpunt van de hele Commissie zou op 6 oktober publiek gemaakt worden. Op die dag brengt de Commissie van Romano Prodi haar vooruitgangsrapport over Turkije naar buiten. Op basis van dat document zullen de staats- en regeringsleiders op 17 december beslissen wanneer de toetredingsonderhandelingen met Turkije zullen starten.

Opmerkelijk is dat de Commissie-Prodi het geladen dossier als een routinekwestie afhandelt. Vooralsnog is er geen enkel seminarie gepland waarop de Commissarissen de kwestie grondiger zullen uitpraten. Op 6 oktober staat Turkije wel op de wekelijkse Commissievergadering geagendeerd, tussen vele andere punten. Omdat binnen het college van Prodi geen grondig debat mogelijk is, proberen diverse Commissarissen de discussie met speeches, brieven en lekken te stimuleren. Ook Fischler formuleert het zo. ,,Vermits er geen eigenlijk oriëntatie-debat was, neem ik de vrijheid om enkele overwegingen op papier te zetten.''
http://www.standaard.be/nieuws/buitenland

Onze regering zal hopelijk toch ook het een en ander eindelijk eens in vraag gaan stellen... Of toch niet?