PDA

View Full Version : Voorstel commissie pensioenhervorming een goede aanzet


JOHANBRISSON
17 juni 2014, 12:02
Voorstel commissie pensioenhervorming een goede aanzet

De NCK vindt dat het voorstel van de Commissie Pensioenhervorming tenminste de verdienste heeft dat het een evenwichtig en betaalbaar scenario voorstelt. Ze betreurt echter dat het voorstel geen einde maakt aan de onrechtvaardige verschillen tussen de pensioenen van werknemers, zelfstandigen, contractuele ambtenaren en statutair benoemde ambtenaren.

In het voorstel dat maandag werd gepubliceerd, wordt een puntensysteem ingevoerd, waarbij een volledig gewerkt jaar aan een gemiddeld loon één pensioenpunt oplevert. Meer of minder werken en meer of minder verdienen levert meer of minder punten op. Op die manier ontstaat er een betere band tussen je reële bijdragen en je pensioen. Het pensioenplafond, waardoor er vooral bij kaderleden een fikse inkomensval is bij de pensionering, zal aldus afgezwakt worden.

De Nationale Confederatie van de Kaderleden (NCK) betreurt echter dat het scherpe onderscheid tussen werknemers, werkgevers en zelfstandigen blijft bestaan. Zo spreekt het rapport van een aparte pensioenberekening voor statutaire ambtenaren en wordt er voor de contractuele ambtenaren een kapitalisatie ingevoerd, binnen het wettelijk pensioen, een zogenaamde “1e pijler bis”. NCK aanvaardt niet dat een dergelijke bepaling niet ook wordt ingevoerd voor de werknemers in de privésector. Heel wat bedrijven hebben nog geen bedrijfspensioen (de zogenaamde tweede pijler), of houden de bijdragen voor de tweede pijler zo laag dat het onmogelijk is het wettelijk pensioen op te trekken tot een aanvaardbaar niveau.

De NCK vindt het wel positief dat het rapport pleit voor het gelijkschakelen van de loopbaanvoorwaarden tussen ambtenaren en werknemers, met name wat betreft de diplomabonificatie, dit is het gelijkschakelen van de studiejaren met de gewerkte jaren.
NCK verwijst naar zijn eigen visietekst, voorgesteld in de Federale Adviesraad voor de Ouderen (FAVO). Hierbij gaan zij uit van twee pijlers. De eerste pijler is een wettelijk pensioen, berekend op basis van het loon en aantal gewerkte jaren van de ganse carrière, volgens een formule die voor iedereen dezelfde is. Daarbovenop komt dan een spaarpensioen, gebaseerd op één individuele pensioenspaarrekening, waarin iedereen, zonder onderscheid, zelf van jaar tot jaar een deel van zijn inkomen kan storten. Dit vervangt dan de huidige bedrijfspensioenplannen (2e pijler), die sterk variëren van werkgever tot werkgever, en het individuele pensioensparen (3e pijler).

Ook verzet NCK zich tegen de voorstellen uit diverse hoek om bij de 2e en 3e pijler opname van de nu reeds gerealiseerde bedragen in lijfrente te verplichten. De overgrote meerderheid van gebruikers van deze systemen is beloofd, en rekenen erop dat men vrij zal kunnen beschikken over dit kapitaal, om de eerste jaren van het pensioen een aantal onvervulde dromen te kunnen realiseren, of om de kinderen en kleinkinderen te helpen met de opbouw van hun leven.
----------------------------------------------
NCK (Nationale Confederatie voor Kaderleden) is een neutrale belangenorganisatie voor kaderleden en is de enige nationale organisatie die door en voor kaderleden beheerd wordt en is georganiseerd als een samenwerkingsverband tussen bedrijfsgebonden kaderverenigingen en een groot aantal individuele kaderleden.