PDA

View Full Version : Leven zonder auto


Blue Sky
26 februari 2015, 14:30
Waarom dit boek?

Een van de redenen is zeker het feit dat ikzelf in mijn leven nooit – op een enkele uitzondering na tijdens mijn jeugd - achter het stuur van een auto gezeten heb en mij daarover al talloze keren in gesprekken met autobezitters heb moeten verantwoorden. Dat je zelf autoloos bent geeft je ook een meer afstandelijke kijk op de vele schadelijke effecten van het fenomeen auto.

Ik stoor mij al jarenlang mateloos aan al die ongevallen, de luchtvervuiling, de lawaaioverlast, de inname van openbare ruimte, de files, het nefaste effect op het buurtleven enz…

De opzet van dit boek is derhalve dubbel. Enerzijds wil ik aantonen dat je ook zonder auto wel degelijk een fantastisch leven kunt leiden – dat zou vanzelfsprekend nog geweldiger kunnen moest de overheid onder meer haar openbaar vervoer beter organiseren en meer en betere fiets- en voetpaden aanleggen – en anderzijds de boodschap de wereld insturen dat het autoverkeer de wereld herschapen heeft in een soort jungle waar niemand er absoluut zeker van kan zijn dat ie ‘s avond nog leeft.

...



Luc Vanheerentals

http://www.dewereldmorgen.be/blog/chouffeke/2014/05/09/leven-zonder-auto-kan-wel-degelijk

Micele
26 februari 2015, 15:26
Als je het af te leggen traject goed voorbereidt kan je door beroep te doen op de combinatie openbaar vervoer, taxi, fiets … ook zonder auto overal geraken... :roll:

Dus zonder "auto" (in al zijn versies) gaat het quasi nooit.

Hoe meer zulke artikels en boeken verschijnen valt er telkens te lezen dat het zonder auto niet gaat (uiteraard ook als "auto"passagier).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Auto
Een auto of automobiel (van Grieks auto- ("zelf") en Latijn mobile ("bewegend")) is een zelfstandig voortbewegend rijtuig om mensen, voorwerpen en/of dieren te verplaatsen.

Micele
26 februari 2015, 16:13
En helemaal bij de haren getrokken wordt het dan als hij suggereert dat alle verkeersdoden op de weg toeschrijft aan het probleem auto, wat een kieken.

Want statistisch blijkt de auto het veiligste vervoermiddel te zijn op de openbare weg, zelfs per personenkilometer veiliger als bus en tram volgens studies (als men het eerlijk speelt).

Hoofdstuk 3. Het probleem auto

-Ongevallen.

-U vindt in mijn boek bladzijden statistieken over ongevallen. Ik ga mij beperken tot enkele frappante. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vallen jaarlijks wereldwijd meer dan 1,24 miljoen doden in het verkeer. In 2012 raakten in ons land 58.474 mensen gewond in het verkeer, 652 stierven ter plaatse, 767 binnen de 30 dagen… De maatschappelijke kostprijs van verkeersongevallen in al zijn aspecten werd in 2002 geraamd op 12,5 miljard euro.

In NL bvb 2013 waren maar ~ 34 % (193 op 570) van alle verkeersdoden auto-inzittenden:
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=71936ned&D1=0-8&D2=0&D3=a&D4=0,4,9,14,16-17&VW=T
jaar totaal verkeersdoden
2013 570
*Wijze van deelname*:
voetganger / fiets / bromfiets / motorfiets / auto / vrachtauto / overige
56 / 184 / 85 / 29 / 193 / 22 / 1

Typisch auto-zondebok-bashing voor alles en nog wat wat met normale mobiliteit op de weg te maken heeft.

Van *wijze van deelname* voetganger-fiets-bromfiets-moto-auto-vrachtwagen-bus- enz--- tot tramongeval, de auto heeft aan alles de dodelijke schuld. Hoeveel levens "de auto" redt staat er natuurlijk niet in.

En @ Blue Sky - wie anders - laat zich weer vangen aan zulke hilarische boeken. Die auteur wil blijkbaar meer verkeersdoden op de weg maar hij beseft het niet (als kieken).

En dan spreek ik nog niet van milieu waar de moderne auto ook het milieuvriendelijkste vervoermiddel is of tenminste kan zijn na de fiets (naargelang aandrijving).

De schoofzak
26 februari 2015, 16:30
Ik open natuurlijk nooit linken zoals deze in de openingspost.

Verder lijkt het me nogal simplistisch voor de hand te liggen:
als je beiden woont in een stad met goed openbaar vervoer,
als je beiden werkt in diezelfde stad, en nooit voor je werk elders moet dan naar een stad met dezelfde goede verbindingen,
als je beiden werk hebt met kantooruren, en nooit daarbuiten,
als je ouders of naaste familieleden die je vaak wenst te bezoeken in diezelfde stad wonen,
....

afijn, als ge beiden groene loftsocialisten zijt.

.

babel
26 februari 2015, 16:37
Het openbaar vervoer is wennen, als regelmatige auto-gebruiker. Gisteren nog:
Vijf minuten vertraging levert een gratis uur wachttijd op. Dergelijke zaken werken natuurlijk het veelvuldig gebruik van openbaar vervoer niet in de hand.

Micele
26 februari 2015, 16:41
Ik open natuurlijk nooit linken zoals deze in de openingspost.

Verder lijkt het me nogal simplistisch voor de hand te liggen:
als je beiden woont in een stad met goed openbaar vervoer,
als je beiden werkt in diezelfde stad, en nooit voor je werk elders moet dan naar een stad met dezelfde goede verbindingen,
als je beiden werk hebt met kantooruren, en nooit daarbuiten,
als je ouders of naaste familieleden die je vaak wenst te bezoeken in diezelfde stad wonen,
....

afijn, als ge beiden groene loftsocialisten zijt.

.
En die als ze dringend hulp nodig hebben de brandweerfiets of de ambulancefiets bellen.

Of als ze zeker willen zijn dat hun partner nog kan overleven bij een infarct of beroerte ze die in de fietsbak naar het hospitaal rijden. Kinderen sowieso bij een privaatongeval. Elke minuut kan plant of normaal leven betekenen.

... de anti-auto-Jehova´s of zoiets, politieke soort groene meloen (inwendig rood), blijven liggen, soms rollen, zeker niet te rap.

En zeker nooit met een motorvoertuig op land, water, lucht, op reis trekken.
Blankenberge met de vervuilende trein. :-)

DeProf_eet
26 februari 2015, 16:54
Het openbaar vervoer is wennen, als regelmatige auto-gebruiker.Dat is een understatement. Het is erger dan zomaar wennen. Het is gewoon doodsgevaarlijker dan de auto, als je er rekening mee houd hoeveel doden er vallen per jaar door het openbaar vervoer te nemen ipv de auto, en zo blootgesteld te worden aan honderden bacterieen die je op het openbaar vervoer voor lief maar moet aanvaarden.

http://www.wallstreetotc.com/ny-subway-infested-with-over-600-types-of-microbes/215611/

Micele
26 februari 2015, 17:14
Of de donkergroenste familie in Belgie kan niet zonder auto aangezien ze de rust verkozen in de Ardennen (buurt Vielsalm):
filmpje: http://www.dailymotion.com/video/xx8frp_het-groenste-gezin-van-belgie_shortfilms (auto voor de deur of vanaf 9`05" )

idem: http://vtm.be/telefacts/het-groenste-gezin-van-belgie
Het groenste gezin van België
29/01/2013 - 10:40 ‐
Dinsdag 29 januari - De meeste mensen zijn intussen wel een beetje milieubewust: groene energieleverancier, afval sorteren en misschien zelfs af en toe de auto laten staan ten voordele van de fiets of het openbaar vervoer. Maar je hebt groen… en donkergroen. En tot die laatste groep behoort het gezin van Evelien Matthijssen. “ Een vaatwasser hebben we niet, een microgolfoven ook niet, ook geen tv, geen radio, zelfs geen koelkast.”, vertelt Evelien. “ In de tuin gebruiken we een zeis in plaats van een grasmaaier, we steken nauwelijks lampen aan in huis, slapen met z’n vieren in 1 kamer en wassen ons met met…regenwater. Verder leven we heel normaal”, verduidelijkt Evelien. De ecologische voetafdruk van Evelien is 7 keer lager dan die van een gemiddeld gezin en behalve milieuvriendelijk, leven ze uiteraard ook erg zuinig. “ Maandelijks 10 euro voor water en 8 euro voor elektriciteit”. Telefacts leeft een dagje mee in het groenste gezin van het land.met een praktische gezinsauto voor de deur... :-)

details van Eveliens website:
http://wordpress.bespaarenergie.com/heimwee-naar-autoloosheid

Green Evelien
Inspiratie voor een eco-lifestyle

Heimwee naar autoloosheid

Ik heb een hekel aan auto’s én aan autorijden. We hebben in Vlaanderen bijna twee jaar zonder auto geleefd, ik vond dat werkelijk zalig. Mensen associëren een auto vaak met vrijheid, ik vond het juist een heel vrij gevoel om zonder auto te leven, onafhankelijk van dat milieuvervuilende, geldverslindende, gevaarlijke, gemakzuchtige voertuig. Je kwam automatisch lekker veel buiten en je hoefde niet meer naar de fitness.

Nu we in Wallonië wonen, hebben we dus helaas wel een auto moeten aanschaffen. Leven in de natuur, is dus niet zo milieuvriendelijk als je in eerste instantie zou verwachten. Je moet hier namelijk gewoon alles met de auto doen. En we willen ook dagelijks met Olaf even lekker naar buiten, dus gaan we daarnaast ook nog wandelen. In Vlaanderen konden we dat mooi combineren, met de fiets of te voet een boodschapje doen, even naar de bib, op bezoek bij vrienden en familie. Je had gedaan wat je wilde doen én we waren lekker buiten geweest, het nuttige met het aangename combineren.

We kunnen hier prachtig wandelen en we zijn aan het sparen voor twee goede fietsen. Maar als ik ga wandelen of fietsen, wil ik altijd graag een doel hebben, hou er niet van om zomaar een rondje te wandelen. Voor een dag is niet erg, maar liever geen dagelijkse herhaling. Er is hier in de wijde omgeving echter niet een bepaald doel om naar toe te fietsen of te wandelen.

Nu ik dus niet meer fiets, voel ik dat mijn conditie verminderd is en mijn vetpercentage vermeerderd. Ik baal daar ontzettend van! Niet alleen lichamelijk, ook geestelijk. Niets is zo lekker als letterlijk een frisse neus halen, even alle gedachten loslaten en het bloed weer door je lijf te voelen stromen. Er zijn tijden geweest dat ik iedere dag sportte en een marathon per week liep. Nu doe ik…niets. Ik kijk uit naar het voorjaar, als de wegen weer sneeuwvrij zijn en we hopelijk genoeg gespaard hebben voor goede fietsen.

Voorlopig zal ik hier op zoek gaan naar een binnensport, om toch aan mijn “drugs” van het sporten te komen. Ik heb dat echter altijd zo onzinnig gevonden, als je je lichamelijke beweging ook kunt halen door gewoon de auto te laten staan. En voor een sport moet je lidgeld betalen, terwijl als je de auto laat staan en gaat fietsen, je zowel lidgeld als benzine kosten bespaart. Goed, het is hier helaas niet anders. En die binnensport, daar zal ik ook weer met de auto naar toe moeten….
Tja... en gaan werken doet ze ook met de auto...

De schoofzak
26 februari 2015, 18:01
Ik ken dat, van die gasten zonder auto.

Maar als ze eens mee kunnen rijden en daardoor een paar uur uitsparen, dan komen ze wel af ... !

Trouwens, een echte groene zou op audiëntie gaan bij de roi in Laeken, niet in een moderne zuinige auto, niet in een oude nafte verslindende roestbak, maar met het openbaar vervoer.
Nu, sedert Phphphphphphiliipeken, gaat dat door in 't park van Brussel.
Maar zijn traject van Laeken naar Brussel centrum doet hij toch ook niet vanuit zijn privé nmbs station. (gelegen aan de zuidkant van zijn domein)

.

circe
26 februari 2015, 18:56
Ik ken dat, van die gasten zonder auto.

Maar als ze eens mee kunnen rijden en daardoor een paar uur uitsparen, dan komen ze wel af ... !

Trouwens, een echte groene zou op audiëntie gaan bij de roi in Laeken, niet in een moderne zuinige auto, niet in een oude nafte verslindende roestbak, maar met het openbaar vervoer.
Nu, sedert Phphphphphphiliipeken, gaat dat door in 't park van Brussel.
Maar zijn traject van Laeken naar Brussel centrum doet hij toch ook niet vanuit zijn privé nmbs station. (gelegen aan de zuidkant van zijn domein)

.

klopt schoof. Ze bedoelen gewoonlijk : niet met "eigen" auto. Gratis meerijden is blijkbaar niet vervuilend.
Uw eten laten brengen door de supermarkt is ook zo'n leuke! Ze hebben toch geen auto en ze hebben die écht niet nodig.
Niet werken, maar wel met het openbaar vervoer naar de andere kant van het land. Gaat prima zonder auto. Zeker als je er een hele dag voor nodig hebt.

Nee hoor, de donkergroenen zonder auto moeten dan maar een Cambio auto huren als ze er eentje nodig hebben. Op mij als vervuiler hoeven ze niet te rekenen.

AsGardSGO
26 februari 2015, 19:04
Dat is een understatement. Het is erger dan zomaar wennen. Het is gewoon doodsgevaarlijker dan de auto, als je er rekening mee houd hoeveel doden er vallen per jaar door het openbaar vervoer te nemen ipv de auto, en zo blootgesteld te worden aan honderden bacterieen die je op het openbaar vervoer voor lief maar moet aanvaarden.

http://www.wallstreetotc.com/ny-subway-infested-with-over-600-types-of-microbes/215611/

Pure fear-mogering en utter BS.
Op het OV zijn er niet meer of minder schadelijke bacteriën dan op uw klavier op uw werk, aan uw lopende band of dan op uw openbare toilet... Om nog maar te zwijgen van sommige arbeiders of zelfs bedienden die aan toxische stoffen blootgesteld staan.
Mensen die op cafe naar de stinkende urinoir gaan, hun penis vastnemen en zonder handen wassen terug naar hun pint en nootjes wandelen om op hun vuile plek terug neer te gaan zitten ect...

De schoofzak
26 februari 2015, 19:09
...
Mensen die op cafe naar de stinkende urinoir gaan, hun penis vastnemen en zonder handen wassen terug naar hun pint en nootjes wandelen om op hun vuile plek terug neer te gaan zitten ect...

Als ge uwen joy stick elke dag grondig wast, dan is dat helemaal niet nodig. (tenzij dat ge op uw handen gedruppeld hebt natuurlijk, maar met wat handigheid ...)

.

AsGardSGO
26 februari 2015, 19:18
Als ge uwen joy stick elke dag grondig wast, dan is dat helemaal niet nodig. (tenzij dat ge op uw handen gedruppeld hebt natuurlijk, maar met wat handigheid ...)

.

Nja ik denk niet dat iedere man elk uur zijn penis wast he... en zweten en plassen laten ook dingen na.
Maar het gaat mij erom dat iedereen het altijd zo over hygiene heeft maar er niet altijd even goed naar handelt of zelfs beweerd.
Maar trouwens ooit al eens zatte mensen zien plassen? ;-)
Enfin was maar een voorbeeld zoals dit;Maakt mij niet wijs dat het altijd even proper is voor iedereen op bv een festival als GMM, Tomorrowland of Werchter.. hoeveel ziektekiemen tieren daar niet welig of uitgewisseld?

Komt erop neer; properheid zeker maar er wordt te vaak drama gemaakt om drama te maken. Zo ook en zeker over dit onderwerp.

AsGardSGO
26 februari 2015, 19:26
Back On Topic:

Men wil het nu eenmaal zo; economisch voor een beperkt aantal mensen veel 'lucratiever' het status quo te houden van de auto dan een degelijk OV te voorzien. Want als er een degelijk en toegankelijker OV zou zijn was de noodzaak voor de auto er niet, zelfs niet gezien alle file en milieu consequenties erbij, en minder centjes in bepaalde mensen hun zakken.
Zo simpel is het.

Hypochonder
26 februari 2015, 19:32
Indien je tijd en geduld in overvloed hebt is het OV inderdaad misschien een goed alternatief maar in veel gevallen ben je nog altijd sneller af met een auto.

freespirit
26 februari 2015, 20:05
Indien je tijd en geduld in overvloed hebt is het OV inderdaad misschien een goed alternatief maar in veel gevallen ben je nog altijd sneller af met een auto.

Als je in de spits in een stedelijke omgeving bent, dan is het OV (in geval van metro of eigen tram- en busbanen) vaak wel sneller dan de wagen. Miserie met het OV begint als je buiten de stedelijke kernen moet zijn, je moet overstappen van de ene lijn op de andere (missen aansluitingen door vertragingen allerhande) of je op 'onchristelijke' uren ergens naartoe dient te begeven.

Zelf heb ik geen eigen wagen, maar beroepshalve heb ik er regelmatig een ter mijner beschikking. Vaak leg ik daar dan verre afstanden mee af.

Los van mijn werk, zou ik in prinicipe zonder auto kunnen, vermits ik in een stedelijke omgeving woon met veel OV in de nabijheid. Maar ik ben niet hypocriet en geef grift toe dat een wagen verdomd handig is om mee naar de supermarkt te gaan of zware stukken te vervoeren. Hoe ik dat anders zou moeten doen, is me een raadsel. En een wagen is dus ook handig als je ergens in de 'pampa's' moet zijn en je pas laat 's avonds of 's nachts terugkeert (bijvoorbeeld na bezoek aan familie en vrienden).

Moest ik geen wagen geregeld voor mijn werk kunnen krijgen, dan denk ik dat ik zou opteren voor een systeem van autodelen. Voor mij zou dat ideaal zijn.

PeterCC
28 februari 2015, 18:08
Back On Topic:

Men wil het nu eenmaal zo; economisch voor een beperkt aantal mensen veel 'lucratiever' het status quo te houden van de auto dan een degelijk OV te voorzien. Want als er een degelijk en toegankelijker OV zou zijn was de noodzaak voor de auto er niet, zelfs niet gezien alle file en milieu consequenties erbij, en minder centjes in bepaalde mensen hun zakken.
Zo simpel is het.
Het is veel meer basic. OV op een niveau dat het de auto kan vervangen is gewoon niet te betalen. Zo simpel is het.
Zelfs grootsteden, van een formaat dat wij hier niet hebben, de meest gunstige omgeving om OV te organiseren, slagen er niet in om zonder gigantische subsidies hun OV uit te baten.
Daarbuiten kan je er beter niet eens aan beginnen.

Libro
28 februari 2015, 18:54
Hoe minder er met de auto rijden, hoe meer plaats ik heb.

Peche
28 februari 2015, 21:20
In sommige landen is dat te doen.
Maar ik denk dat ik echt goedkoper af ben met auto dan met het OV.

Erger U niet aan de wagen en pest hem niet uw steden uit.
Geef de wagen ruimte, zuivere brandstof en genoeg (gratis) parkeerplaats.

Vermijd ongevallen door veilige steden te bouwen.
Viaducten en bruggen die gevaarlijke wegen en kruispunten toch voor een veilige vlotte doorstroming voorzien.

En kunt ge dat niet, geef dan op zijn minst een deftig betaalbaar OV, Japanese style. Zelfs tijdens een kernramp rijdt die hun OV stipt.

De auto is praktisch en je kan daar niet tegen concurreren.
Maar tegenwoordig vindt iedereen dat zo praktisch dat we dringend wegen moeten bijbouwen.

cookie monster
1 maart 2015, 00:11
Ik mag zelfs niet opkomen voor een rijbewijs , dus ....
ik leef zonder auto !! Prive-chauffeur is TE duur !!

Blue Sky
1 maart 2015, 09:16
In sommige landen is dat te doen.
Maar ik denk dat ik echt goedkoper af ben met auto dan met het OV.

Erger U niet aan de wagen en pest hem niet uw steden uit.
Geef de wagen ruimte, zuivere brandstof en genoeg (gratis) parkeerplaats.

Vermijd ongevallen door veilige steden te bouwen.
Viaducten en bruggen die gevaarlijke wegen en kruispunten toch voor een veilige vlotte doorstroming voorzien.

En kunt ge dat niet, geef dan op zijn minst een deftig betaalbaar OV, Japanese style. Zelfs tijdens een kernramp rijdt die hun OV stipt.

De auto is praktisch en je kan daar niet tegen concurreren.
Maar tegenwoordig vindt iedereen dat zo praktisch dat we dringend wegen moeten bijbouwen.

Wat is dat toch dat mensen niet snappen dat in plaatsen als een stad, waar de bevolkingsdichtheid enorm hoog is, steeds maar niet schijnen te snappen dat het onmogelijk is om al die mensen met hun auto de verplaatsingen te laten doen. Is dat nu zo moeilijk om te begrijpen?

In de stad is de auto zowat het meest inefficiënte vervoersmiddel dat er is. Neemt veel plaats in zowel op de weg als om te parkeren, zorgt voor lawaai en vervuiling, files, onleefbaarheid, enz.

Kortom in plaatst van de auto nog meer te faciliteren kan men er beter werk van maken om deze zo snel mogelijk en zoveel mogelijk door dwingende maatregelen uit de steden te krijgen.
Hoe u erover denkt en ook een hoop andere bewijst de absolute noodzaak ervan om te vermijden dat we hier binnenkort met Chinese toestanden zitten.

De schoofzak
1 maart 2015, 09:28
Wat is dat toch dat mensen niet snappen dat in plaatsen als een stad, waar de bevolkingsdichtheid enorm hoog is, steeds maar niet schijnen te snappen dat het onmogelijk is om al die mensen met hun auto de verplaatsingen te laten doen. Is dat nu zo moeilijk om te begrijpen?

In de stad is de auto zowat het meest inefficiënte vervoersmiddel dat er is. Neemt veel plaats in zowel op de weg als om te parkeren, zorgt voor lawaai en vervuiling, files, onleefbaarheid, enz.

Kortom in plaatst van de auto nog meer te faciliteren kan men er beter werk van maken om deze zo snel mogelijk en zoveel mogelijk door dwingende maatregelen uit de steden te krijgen.
Hoe u erover denkt en ook een hoop andere bewijst de absolute noodzaak ervan om te vermijden dat we hier binnenkort met Chinese toestanden zitten.

Dwingen, dwingen, dwingen ...

Maak eens goed openbaar vervoer in de steden. Dat moet dan zelfs niet zo goedkoop te zijn, want het is nu eenmaal zo: mobiliteit heeft zijn prijs.
Pak een voorbeeld aan Londen, met hun unieke Oyster-pas voor alle types van openbaar vervoer.
Vaak hebben gezinnen dan maar één auto per gezin. Die niet elke dag gebruikt moet worden. Die in tegenstelling tot bezoekers, ruime parkeerfaciliteiten krijgen.

Maar hier bij ons: de groenen moeten het altijd verkloten met hun extremisme, en de sossen kunnen het niet nalaten die groenen achterna te lopen.
En de nva moet het dan maar kunnen oplossen op een paar maanden.

.

Hypochonder
1 maart 2015, 09:35
Als je in de spits in een stedelijke omgeving bent, dan is het OV (in geval van metro of eigen tram- en busbanen) vaak wel sneller dan de wagen.




Enkel in drukke steden waar je de weg niet kent is dat het geval. In veel steden ben je sowieso nog altijd beter af met de auto. Het OV is totaal niet op de noden van reizigers afgestemd. Je zit ook dikwijls tussen schorriemorrie en bussen, trams en treinen zijn ook broeihaarden van bacteriën. Ik reis af en toe met het OV dus ik weet wel wat het is. Neem eens een tram in pakweg Schaarbeek en je zal wel weten wat ik bedoel.

maddox
1 maart 2015, 10:03
Als je in de spits in een stedelijke omgeving bent, dan is het OV (in geval van metro of eigen tram- en busbanen) vaak wel sneller dan de wagen. Miserie met het OV begint als je buiten de stedelijke kernen moet zijn, je moet overstappen van de ene lijn op de andere (missen aansluitingen door vertragingen allerhande) of je op 'onchristelijke' uren ergens naartoe dient te begeven.


Aangezien "eigen" busbanen en tramsporen in veel gevallen over niet eigen bedding moeten paseren, is het hetzelfde gezeik. Als't verkeer vaststaat, staat het vast.
Het enige systeem dat kan werken op dat niveau is de metro. Is die nu ondergronds, of zweeft die over de wegen.

lombas
1 maart 2015, 10:57
Ik heb nog nooit een auto gehad.

Ik ben daar niet rouwig om.

Micele
1 maart 2015, 11:01
Aangezien "eigen" busbanen en tramsporen in veel gevallen over niet eigen bedding moeten paseren, is het hetzelfde gezeik. Als't verkeer vaststaat, staat het vast.
Het enige systeem dat kan werken op dat niveau is de metro. Is die nu ondergronds, of zweeft die over de wegen.

... en-of boven (water)wegen, bvb in Wuppertal waar ca. 80 % van de 13,3 km boven de rivier de Wupper loopt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wuppertaler_Schwebebahn

http://de.wikipedia.org/wiki/Wuppertaler_Schwebebahn#Strecke

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/Wuppertal-100508-12833-Uferstra%C3%9Fe.jpg/220px-Wuppertal-100508-12833-Uferstra%C3%9Fe.jpg + http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f6/Schweb02012006-008.JPG/220px-Schweb02012006-008.JPG
Het uitzicht is een andere zaak...

Wapper
1 maart 2015, 11:05
Wat is dat toch dat mensen niet snappen dat in plaatsen als een stad, waar de bevolkingsdichtheid enorm hoog is, steeds maar niet schijnen te snappen dat het onmogelijk is om al die mensen met hun auto de verplaatsingen te laten doen. Is dat nu zo moeilijk om te begrijpen?


Is dat nu zo moeilijk te begrijpen dat het openbaar vervoer in Belgie op geen kl*ten trekt? Ik woon op 12 km van het centrum van Antwerpen. Met de wagen is dat op een kwartier geflikt. Met het OV rijdt er om het UUR een bus die er 1 UUR en 1 kwartier over doet. Nu gij weer.

In de stad is de auto zowat het meest inefficiënte vervoersmiddel dat er is. Neemt veel plaats in zowel op de weg als om te parkeren, zorgt voor lawaai en vervuiling, files, onleefbaarheid, enz.

4 fietsers in 2 rijen van 2 nemen evenveel plaats in als een auto met 4 personen. (en als het regent blijven die droog :0) Nu gij weer.

Kortom in plaatst van de auto nog meer te faciliteren kan men er beter werk van maken om deze zo snel mogelijk en zoveel mogelijk door dwingende maatregelen uit de steden te krijgen.

U bent ook zo een groene jongen die van het rustige platteland naar de stad komen wonen is, en nu de stad terug wil omvormen naar platteland?
Blijf rustig dromen.

DeProf_eet
1 maart 2015, 11:47
Ik heb nog nooit een auto gehad.
Ik ben daar niet rouwig om.Dat is ook niet nodig als ge 24/24 een chauffeur hebt die tot uw beschikking staat.

lombas
1 maart 2015, 12:41
Dat is ook niet nodig als ge 24/24 een chauffeur hebt die tot uw beschikking staat.

1) Ik heb geen chauffeur.
2) Ik zit hoop en al 1 �* 2 keer per maand in een auto.

lombas
1 maart 2015, 12:42
Is dat nu zo moeilijk te begrijpen dat het openbaar vervoer in Belgie op geen kl*ten trekt? Ik woon op 12 km van het centrum van Antwerpen. Met de wagen is dat op een kwartier geflikt. Met het OV rijdt er om het UUR een bus die er 1 UUR en 1 kwartier over doet. Nu gij weer.


Waar woon je?

Hypochonder
1 maart 2015, 12:51
Aangezien "eigen" busbanen en tramsporen in veel gevallen over niet eigen bedding moeten paseren, is het hetzelfde gezeik. Als't verkeer vaststaat, staat het vast.




Op veel plaatsen hebben ze wel busbanen gemaakt die enkel door het OV mogen gebruikt worden. Gevolg: minder banen voor het gewone verkeer en dus meer en langere files... Wat is het OV toch een zegen in België.

TV-verslaafde
1 maart 2015, 13:15
Tss in grote steden moet een fatsoenlijke metro zijn anders noem ik het geen stad. Een metro die wel meer dan 50 km/u kan rijden.

http://www.bombardier.com/content/dam/Websites/bombardiercom/Projects/rocket-metro-toronto-3478.jpg/_jcr_content/renditions/original

Blue Sky
1 maart 2015, 20:28
Is dat nu zo moeilijk te begrijpen dat het openbaar vervoer in Belgie op geen kl*ten trekt? Ik woon op 12 km van het centrum van Antwerpen. Met de wagen is dat op een kwartier geflikt. Met het OV rijdt er om het UUR een bus die er 1 UUR en 1 kwartier over doet. Nu gij weer.

Dat hangt natuurlijk af van waar u woont. Sommigen hebben de mogelijkheid om het openbaar vervoer nemen, bij anderen komt het minder goed uit.
Voor zo'n afstanden zou je eigenlijk een metro of zoiets kunnen nemen.
Maar 12 kilometer is ook perfect te doen met de fiets.


4 fietsers in 2 rijen van 2 nemen evenveel plaats in als een auto met 4 personen. (en als het regent blijven die droog :0) Nu gij weer.

Los van de juistheid van deze bewering stel ik vast dat de gemiddelde bezettingsraad van de auto in woon-werk verkeer 1.04 is. Voor andere motieven is dat ongeveer 1.8. Kortom het argument dat u hier aanhaalt ontploft hierbij in uw eigen gezicht.


U bent ook zo een groene jongen die van het rustige platteland naar de stad komen wonen is, en nu de stad terug wil omvormen naar platteland?
Blijf rustig dromen.

Nee hoor. Ik kijk gewoon naar voorbeelden in het buitenland en zie hoe het daar in de binnensteden vaak aangenaam vertoeven is zonder dat gif spuwende stalen rossen er hele tijd zitten rond te crossen. De levenskwaliteit neemt er gewoon enorm door toe. Kortom een kwestie van prioriteiten stellen en die zijn tot om heden bijna steeds in het belang van koning auto geweest.

Wapper
1 maart 2015, 20:53
Dat hangt natuurlijk af van waar u woont. Sommigen hebben de mogelijkheid om het openbaar vervoer nemen, bij anderen komt het minder goed uit.

Dar ben ik echt vet mee. :cheer:

Voor zo'n afstanden zou je eigenlijk een metro of zoiets kunnen nemen. Maar 12 kilometer is ook perfect te doen met de fiets.

Ja, als er maar eens deftige fietspaden bestonden.
Bij stadsverkeer horen auto's. Wie zich daar tussen waagt per fiets is een idioot.



Los van de juistheid van deze bewering stel ik vast dat de gemiddelde bezettingsraad van de auto in woon-werk verkeer 1.04 is. Voor andere motieven is dat ongeveer 1.8. Kortom het argument dat u hier aanhaalt ontploft hierbij in uw eigen gezicht.

Ik heb geen ontploffing kunnen waarnemen. Uw cijfers komen van Mie Vogels zeker?


Nee hoor. Ik kijk gewoon naar voorbeelden in het buitenland en zie hoe het daar in de binnensteden vaak aangenaam vertoeven is zonder dat gif spuwende stalen rossen er hele tijd zitten rond te crossen. De levenskwaliteit neemt er gewoon enorm door toe. Kortom een kwestie van prioriteiten stellen en die zijn tot om heden bijna steeds in het belang van koning auto geweest.

En dat zal zo blijven, leer er mee leven, blijf weg uit de stad. Ga diep in de Kempen wonen, het is daar ideaal,rustig,schone lucht,veel bomen.

freespirit
1 maart 2015, 22:38
En dat zal zo blijven, leer er mee leven, blijf weg uit de stad. Ga diep in de Kempen wonen, het is daar ideaal,rustig,schone lucht,veel bomen.

Probleem en ironisch is dat je daar net een wagen nodig hebt om rustig en in het groen te zitten ! Zulke mensen komen dan in het weekend naar onze stad met hun wagen en zorgen dan voor een 'winkelfileopstopping' en heel wat lawaai, vervuiling en stresstoestanden. Want hoewel ze zich te goed voelen om in onze stad echt te wonen, komen ze wel in het weekend de chique boetiekjes afdweilen om te laten zien dat ze het zich kunnen permitteren. En die mensen voelen zich vaak ook nog eens te goed om hun wagen op een P&R aan de rand van de stad te parkeren en dan bus of tram te nemen. Wij als stedelingen zullen maar veel gemeentebelasting betalen en onroerende voorheffing als 'dankbaarheid' om in de stad te 'mogen' wonen. Rijke stinkerds met een villa in het groen betalen vaak minder onroerende voorheffing dan bescheiden inkomers met een klein stadsappartementje. Echt logisch lijkt me dat niet !

lombas
1 maart 2015, 22:51
Dit land is qua landschap al naar de knoppen. De Kempen zijn een voorname dader. Ellenlange straten met villa's en daarachter enkel velden. Iedereen uitzicht op een weide.

Iemand heeft in dit land de idee gehad om de natuur volledig te verpesten in het voordeel van lintbebouwing. Jammer. Gelukkig zijn er nog landen waar dat niet het geval is.

Wapper
2 maart 2015, 00:18
Dit land is qua landschap al naar de knoppen. De Kempen zijn een voorname dader. Ellenlange straten met villa's en daarachter enkel velden. Iedereen uitzicht op een weide.

Iemand heeft in dit land de idee gehad om de natuur volledig te verpesten in het voordeel van lintbebouwing. Jammer. Gelukkig zijn er nog landen waar dat niet het geval is.

Daar ben ik het grotendeels mee eens. De Belgische ziekte van lintbebouwing is betreurenswaardig. Maar zou de afwezigheid ervan de Kempen echt aantrekkelijker gemaakt hebben, ik denk echt van niet.

Ik moest in mijn vorig leven voor mijn werk regelmatig naar Ierland. Daar heb je nog "unspoiled country" :enorm uitgestrekte gebieden, heidegronden, graslanden, bossen,stranden etc.. die NIET in privee bezit zijn, en dus niet omheind of anderszins afgezet. Je kan daar uren wandelen zonder een levende ziel tegen te komen, probeer dat hier maar eens, uitzondering misschien de Hoge Venen.
Het probleem met dit land is m.i. de hoge bevolkingsdichtheid, en daar valt niet direkt iets aan te doen. De trek naar de stad of de trek naar het platteland, beide hebben voor- en nadelen...

freespirit
2 maart 2015, 02:05
Daar ben ik het grotendeels mee eens. De Belgische ziekte van lintbebouwing is betreurenswaardig. Maar zou de afwezigheid ervan de Kempen echt aantrekkelijker gemaakt hebben, ik denk echt van niet.

Ik moest in mijn vorig leven voor mijn werk regelmatig naar Ierland. Daar heb je nog "unspoiled country" :enorm uitgestrekte gebieden, heidegronden, graslanden, bossen,stranden etc.. die NIET in privee bezit zijn, en dus niet omheind of anderszins afgezet. Je kan daar uren wandelen zonder een levende ziel tegen te komen, probeer dat hier maar eens, uitzondering misschien de Hoge Venen.
Het probleem met dit land is m.i. de hoge bevolkingsdichtheid, en daar valt niet direkt iets aan te doen. De trek naar de stad of de trek naar het platteland, beide hebben voor- en nadelen...

Heeft u het dan geweten zonder lintbebouwing om daar een oordeel over te vellen ? Misschien wel als u al een zeer gezegende leeftijd heeft ...

België / Vlaanderen vergelijken met Ierland is vrij zinloos, komt totaal niet overeen met bevolkingsdichtheid en beschikbare oppervlakte. Wel is het zinvol om met Nederland te vergelijken, daar is de bevolkingsdichtheid nog meer dan bij ons. En daar heb je nog wel veel meer groen en beschikbare ruimte. Reden is simpel: er wordt daar al sinds mensenheugenis met een visie gebouwd en er gelden strenge vestigings- en bouwvoorschriften. Hier gebruikt de politiek (zowel lokaal als op hoger niveau) de koehandel van bouwgronden en vergunningen sinds de dieren nog spraken als een soort van dienstbetoon en bindmiddel. Men mocht de Belg niet te veel in de weg leggen om zijn baksteen in de maag tevreden te stellen. De gevolgen merken we duidelijk in het straat- en landschapsbeeld. Tip: neem eens een luchtballon en vlieg over de Belgisch-Nederlandse grens. Het fysieke contrast van een grens kan niet duidelijker zijn !

Jay-P.
2 maart 2015, 06:21
Jullie klinken allen als het vijfde wiel van een wagen met twee platte banden.

Peche
2 maart 2015, 07:20
Wat is dat toch dat mensen niet snappen dat in plaatsen als een stad, waar de bevolkingsdichtheid enorm hoog is, steeds maar niet schijnen te snappen dat het onmogelijk is om al die mensen met hun auto de verplaatsingen te laten doen. Is dat nu zo moeilijk om te begrijpen?

In de stad is de auto zowat het meest inefficiënte vervoersmiddel dat er is. Neemt veel plaats in zowel op de weg als om te parkeren, zorgt voor lawaai en vervuiling, files, onleefbaarheid, enz.

Kortom in plaatst van de auto nog meer te faciliteren kan men er beter werk van maken om deze zo snel mogelijk en zoveel mogelijk door dwingende maatregelen uit de steden te krijgen.
Hoe u erover denkt en ook een hoop andere bewijst de absolute noodzaak ervan om te vermijden dat we hier binnenkort met Chinese toestanden zitten.

Antwerpen, Gent en Brussel hebben allen binnensteden.
Maar het is het verkeer er rondom dat altijd strop zit!
Daar kan men toch iets aan doen? Lichten zijn in principe overbodig als ge slimme viaducten en bruggen invoerd.
Ik heb vrijdag nog een dodelijk accident gezien op de N60.
Enfin, tijdens het terugrijden hadden ze daar toch een tent over gezet en de gemoederen leken zéér aangeslagen op de gezichten als ik passeerde.
zet daar dan toch een brug voor fietsers als er op die drukke kruispunten genoeg kruisen en bloemen staan van vorige verkeerslachtoffers?

Als ik met de auto goedkoper af ben dan met het openbaar vervoer, wat zou jij dan doen in tijden van crisis?

maddox
2 maart 2015, 07:25
... en-of boven (water)wegen, bvb in Wuppertal waar ca. 80 % van de 13,3 km boven de rivier de Wupper loopt.

Het uitzicht is een andere zaak...

Werkt het systeem of niet?
En ik moet toegeven, ik ken de zwevende metro van Wuppertal van de Yoko Tsuno stripreeks. (Album 7, De grens van het leven).

Ook in de VS komen boven het straatniveau metrolijnen voor. Als dat geen teken is van extreme decadentie...

Hypochonder
2 maart 2015, 07:28
Ik vind het zeer goed dat er mensen zijn die zonder auto leven want dan heb ik meer plaats om snel door te rijden op de baan.

maddox
2 maart 2015, 07:28
Is dat nu zo moeilijk te begrijpen dat het openbaar vervoer in Belgie op geen kl*ten trekt?
U en ik weten dat. Blue Sky negeert dat feit gewoon.

Ik woon op 12 km van het centrum van Antwerpen. Met de wagen is dat op een kwartier geflikt.
Als het verkeer niet muurvast zit.
Met het OV rijdt er om het UUR een bus die er 1 UUR en 1 kwartier over doet. Nu gij weer.

En dat alleen als het verkeer vloeiend gaat en de bus haar schema kan houden. In het geval van een verkeersinfarct staat de bus en de tram evengoed stil.
4 fietsers in 2 rijen van 2 nemen evenveel plaats in als een auto met 4 personen. (en als het regent blijven die droog :0) Nu gij weer.
Auto 30km/u effectief. 4 fietsers op een kluitje, uitgezonderd wielerterroristen, 15km/u als we geluk hebben.

maddox
2 maart 2015, 07:38
Ik vind het zeer goed dat er mensen zijn die zonder auto leven want dan heb ik meer plaats om snel door te rijden op de baan.

Wow, mijn vrouw en ik leven niet zonder auto.
Maar we gebruiken die niet exclusief.
Woon-werk verkeer is 90% van de tijd met de 125cc scooter (de andere 10% is weers-veiligheid of vrachtgebonden). Korte ritten zonder lading (30km enkel), eveneens.

En voor andere verplaatsingen, indien zonder lading kijken we zeker naar alternatieven. Ikzelf vind in de file staan verschrikkelijk, en mijn vrouw is fysiek beperkt in het aantal kilometers ze kan rijden. Dus elke andere methode dan de auto is een optie, maar helaas, zoals 1 van mijn topics duidelijk maakt, openbaar vervoer is zelden bruikbaarder dan een wagen, zeker als het over meer dan 1 persoon gaat.

Wat eigenlijk een contradictie is.

In de laatste jaren is het 2 keer voorgekomen dat we de wagen konden inwisselen voor een ander voertuig op afstanden langer dan 30 km.

1) Een wiskyproeverij in Turnhout. Dat was met de trein. Directe verbinding en de timing was zodanig dat de trein een optie was. (we waren wel als eerste weg, anders hadden we de laatste trein niet meer, wat spijtig was.)
2) Reisje Zweden met 2. Het vliegtuig was de winnaar. Maar we zijn wel naar het vliegveld gebracht, en afgehaald met een auto.

De schoofzak
2 maart 2015, 07:52
Ik denk zelfs dat buiten grote steden, het onmogelijk is om betaalbaar en zeer degelijk openbaar vervoer te voorzien.
Zelfs in de dorpen die behoren tot de grote steden (door gretige fusie destijds ...) is het onmogelijk.

.

DewareJakob
2 maart 2015, 09:56
Ik denk zelfs dat buiten grote steden, het onmogelijk is om betaalbaar en zeer degelijk openbaar vervoer te voorzien.
Zelfs in de dorpen die behoren tot de grote steden (door gretige fusie destijds ...) is het onmogelijk.

.

Goed openbaar vervoer is alleen betaalbaar als ze goed gebruikt wordt.
Openbaar vervoer wordt alleen goed gebruikt als ze goed is.
Een beetje een dilemma niet?

DewareJakob
2 maart 2015, 10:00
Het openbaar vervoer is wennen, als regelmatige auto-gebruiker. Gisteren nog:
Vijf minuten vertraging levert een gratis uur wachttijd op. Dergelijke zaken werken natuurlijk het veelvuldig gebruik van openbaar vervoer niet in de hand.

(heel veel) Vroeger werd er gewacht op aansluitingen bij de trein. Nu is de omloop van het materieel (en personeel) zo krap berekend dat het niet meer kan zonder een domino-effect te hebben op een groot gedeelte van het net..

fox
2 maart 2015, 11:31
Wel grappig dat hij het zogezegd beu is om zich te "verantwoorden" omdat hij niet met de auto rijdt. Vervolgens steekt hij een volledig epistel af tegen mensen die wel met de auto rijden. Het betere pot ketel werk.

Wapper
2 maart 2015, 11:36
Heeft u het dan geweten zonder lintbebouwing om daar een oordeel over te vellen ? Misschien wel als u al een zeer gezegende leeftijd heeft ...

België / Vlaanderen vergelijken met Ierland is vrij zinloos, komt totaal niet overeen met bevolkingsdichtheid en beschikbare oppervlakte. Wel is het zinvol om met Nederland te vergelijken, daar is de bevolkingsdichtheid nog meer dan bij ons. En daar heb je nog wel veel meer groen en beschikbare ruimte. Reden is simpel: er wordt daar al sinds mensenheugenis met een visie gebouwd en er gelden strenge vestigings- en bouwvoorschriften. Hier gebruikt de politiek (zowel lokaal als op hoger niveau) de koehandel van bouwgronden en vergunningen sinds de dieren nog spraken als een soort van dienstbetoon en bindmiddel. Men mocht de Belg niet te veel in de weg leggen om zijn baksteen in de maag tevreden te stellen. De gevolgen merken we duidelijk in het straat- en landschapsbeeld. Tip: neem eens een luchtballon en vlieg over de Belgisch-Nederlandse grens. Het fysieke contrast van een grens kan niet duidelijker zijn !

U stampt een reeks open deuren in.
Begeef u eens naar de Randstad (een luchtballon is niet nodig), daar is het groene feest uit, want ~40% v.d. bevolking woont daar lekker dicht op mekaar. En de rest? Op de Hoge Veluwe na is het ook allemaal landbouwgebied.
Het is simpel hoor: in Vlaanderen is geen plaats voor vrije open ruimte, alles is bezet. En de zeldzame stukken natuur, bvb. de Kalmthoutse heide, worden "beheerd" door groene freaks. Met als gevolg dat bezoekers netjes op de paden moeten blijven - tenminste als de grijze kiekendief of de blauwgeschulpte zilversnip niet aan het broeden zijn.

Micele
2 maart 2015, 11:40
Werkt het systeem of niet?

Heel goed zelfs, je moet eens de toeristische rit met de 115 jaar oude Keizerwagen (Willem II) doen, incl koffie en taart:
https://www.wuppertal.de/tourismus-freizeit/schwebebahn/kaiserwagen/#chapter102370100000139782-1015_sp_main_iterate_0_0
http://www.schwebebahn-wtal.de/service.html

En ik moet toegeven, ik ken de zwevende metro van Wuppertal van de Yoko Tsuno stripreeks. (Album 7, De grens van het leven).
Ik uit ervaring 1x heel lang geleden, en ~2 jaar geleden met de Kaiserwagen.

Ook in de VS komen boven het straatniveau metrolijnen voor. Als dat geen teken is van extreme decadentie...
Idd.

Ik moet wel zeggen dat de zweefbaan van Wuppertal nog meevalt qua geluid na x-verbeteringen.

freespirit
3 maart 2015, 00:28
U stampt een reeks open deuren in.
Begeef u eens naar de Randstad (een luchtballon is niet nodig), daar is het groene feest uit, want ~40% v.d. bevolking woont daar lekker dicht op mekaar. En de rest? Op de Hoge Veluwe na is het ook allemaal landbouwgebied.
Het is simpel hoor: in Vlaanderen is geen plaats voor vrije open ruimte, alles is bezet. En de zeldzame stukken natuur, bvb. de Kalmthoutse heide, worden "beheerd" door groene freaks. Met als gevolg dat bezoekers netjes op de paden moeten blijven - tenminste als de grijze kiekendief of de blauwgeschulpte zilversnip niet aan het broeden zijn.

Ik kom behoorlijk veel in Nederland, van noord tot zuid, van west tot oost, en ik kan u zeggen dat er in NL nog bijzonder veel dunbevolkte groene gebieden zijn. Niet in de Randstad, dat is waar, meer dan de helft van de NL-bevolking is daar dan ook geconcentreerd. In Brabant en Limburg zijn er ook enkele grote agglomeraties. Meer heeft u ooit al eens secundair gereden door het oosten, bijvoorbeeld van Groningen in het noorden tot Eindhoven helemaal in het zuiden ? Je komt dan door Drenthe, Overijsel, Gelderland, ... allemaal provincies en gebieden met grote landelijke gebieden, veel groen en vooral weinig volk. De 'Achterhoek' is zeer 'doods', daar heeft u echt geen idee van ! Zelfs in Brabant en Limburg zijn de zichten zeer weids en is alles zeer open buiten de enkele grote steden. Zulke zaken heb je bijna niet meer in Vlaanderen. Op enkele gebieden in Oost- en West-Vlaanderen na. En in Limburg zijn er gebieden met nog wel wat bossen, ja. Maar dat zal het zowat zijn.

SMI94
3 maart 2015, 12:50
Los van de juistheid van deze bewering stel ik vast dat de gemiddelde bezettingsraad van de auto in woon-werk verkeer 1.04 is. Voor andere motieven is dat ongeveer 1.8. Kortom het argument dat u hier aanhaalt ontploft hierbij in uw eigen gezicht.

Correct! Om nog maar te zwijgen van parking. Meneer Wapper moet eens een fietsenstalling voor 1000 fietsen vergelijken met een parking van 500 wagens (verondersteld dat de bezetting 2 personen per wagen is) qua oppervlakte.

En in kleinere steden is dat nog veel erger vanwege het gebrek aan openbaar vervoer (tram, metro...). Als ik te voet naar mijn bakker ga, ben ik ongeveer een half uur weg, met de fiets tien minuten. Als ik met de auto ga, ben ik vijf minuten onderweg eer ik aan de bakker ben, mag ik dan eerst een kwartier zoeken naar parking en kan ik mijn auto uiteindelijk parkeren op 200m van mijn appartement waardoor ik alsnog twintig minuten te voet mag gaan.

Wil dat zeggen dat ik tegen auto's ben? Absoluut niet! Integendeel, ik ben zelfs een groot liefhebber van auto's. Maar een beetje oordeelkundiger gebruik van de wagen, zou zeker niet misstaan (zeker in verstedelijkt gebied). Zelf ga ik sinds enkele jaren met de trein naar het werk. Grote problemen of vertragingen zijn er zelden (en als die er al zijn, is het omdat er ergens één met zijn auto onder een trein reed of omdat er ergens iemand zelfmoord pleegde). Voordeel is natuurlijk wel dat ik dicht bij het station woon en dat mijn werk ook dicht bij een station is. Alleen stel ik vast hoe weinig van mijn collega's de trein nemen. Ik ondervind alleen maar voordelen: tijd om iets anders te doen tijdens het pendelen, werkgever betaalt het abonnement volledig, minder kilometers en slijtage van mijn wagen, ...

Ik kan mijn wagen niet missen, maar dat betekent niet dat ik die altijd en overal moet gebruiken ook. Maar die nuance gaat er bij véél mensen precies niet in.

Zwitser
4 maart 2015, 21:34
I,


afijn, als ge beiden groene loftsocialisten zijt.

.

Of als je gewoon kan rekenen.

fred vanhove
5 maart 2015, 09:12
Ik kom behoorlijk veel in Nederland, van noord tot zuid, van west tot oost, en ik kan u zeggen dat er in NL nog bijzonder veel dunbevolkte groene gebieden zijn. Niet in de Randstad, dat is waar, meer dan de helft van de NL-bevolking is daar dan ook geconcentreerd. In Brabant en Limburg zijn er ook enkele grote agglomeraties. Meer heeft u ooit al eens secundair gereden door het oosten, bijvoorbeeld van Groningen in het noorden tot Eindhoven helemaal in het zuiden ? Je komt dan door Drenthe, Overijsel, Gelderland, ... allemaal provincies en gebieden met grote landelijke gebieden, veel groen en vooral weinig volk. De 'Achterhoek' is zeer 'doods', daar heeft u echt geen idee van ! Zelfs in Brabant en Limburg zijn de zichten zeer weids en is alles zeer open buiten de enkele grote steden. Zulke zaken heb je bijna niet meer in Vlaanderen. Op enkele gebieden in Oost- en West-Vlaanderen na. En in Limburg zijn er gebieden met nog wel wat bossen, ja. Maar dat zal het zowat zijn.

Vlaanderen is een grote stad ..niet meer of niet minder.....Er is meer groen en open ruimte in Los Angeles dan in Vlaanderen.

Micele
5 maart 2015, 14:34
Vlaanderen is een grote stad ..niet meer of niet minder.....Er is meer groen en open ruimte in Los Angeles dan in Vlaanderen.
Bron ?

Vlaanderen is quasi voor 13 % onnatuurlijk verhard ttz afgedicht:
http://www.milieurapport.be/nl/nieuws/archiefnieuwsberichten/2011/2-mei-2011-nieuw-mira-onderzoeksrapport-13-procent-van-vlaamse-bodem-afgedicht/

NIEUW MIRA-ONDERZOEKSRAPPORT: 13 % VAN VLAAMSE BODEM AFGEDICHT

Het nieuwe MIRA-onderzoeksrapport Bodemafdichting actualiseert de gegevens over bodemafdichting in Vlaanderen. Dit omvat het vervolledigen van zowel de tijdsreeks bruto-bebouwing (1990-2009) als de bodemafdichtingskaart van Vlaanderen met de ontbrekende kaartbladen in Antwerpen en Limburg.

De bruto-bebouwing geeft het aantal hectaren waarin minstens één element van bebouwing voorkomt: huizen, appartementen, handels- en industriegebouwen, etc. Tussen 1990 en 2009 nam de bruto-bebouwing in Vlaanderen toe met 3,2 %, hoofdzakelijk in de nabijheid van bestaande bebouwing.

Om voor heel Vlaanderen het aandeel verharde oppervlakte in te schatten, is een bodemafdichtingskaart opgemaakt. Deze kaart geeft de bodemafdichting per km2 weer. Voorbeelden van afdichting zijn bebouwing maar ook parkings, wegen en het spoor- en waterwegennet. De Vlaamse bodem is voor 13 % afgedicht. Hoge afdichtingspercentages komen voor in de Vlaamse Ruit (Gent, Antwerpen, Leuven, Brussel), langs transportassen (E17, E40, E314, E313, Albertkanaal, etc.) en langs de kustlijn. De Westhoek, Zuid-Limburg en het Meetjesland zijn gebieden met een relatief laag afdichtingspercentage.

De moeilijk omkeerbare afdichting van de Vlaamse bodem heeft verschillende ongunstige gevolgen, niet alleen voor de plaats zelf, maar ook voor de omliggende terreinen. Mogelijke gevolgen zijn overstromingen, watergebrek in diepere grondlagen, verlies van bodemfuncties en versnippering.

o Download het onderzoeksrapport
o Contactpersoon MIRA: Stijn Overloop ([email protected])

Figuur: Verfijnde bodemafdichtingskaart van Vlaanderen per km2

http://www.milieurapport.be/Upload/main/bodemafdichtingskaart_verfijnd_150dpi.jpg
BRON: VMM, MIRA, op basis van gegevens K.U.Leuven

Libro
5 maart 2015, 21:43
Ik vind het zeer goed dat er mensen zijn die zonder auto leven want dan heb ik meer plaats om snel door te rijden op de baan.

Hehe, wat zijn wij toch slechte mensen ;-).

Vrijheideerst
6 maart 2015, 09:27
Hehe, wat zijn wij toch slechte mensen ;-).

Toerke doen met m'n nieuwe A8 8-)

PORSCHE
6 maart 2015, 13:18
Het is toch simpel.

Je betaalt BTW bij aankoop van je wagen. Je betaalt direct BIV bij inschrijving. Je betaalt elk jaar wegentaks of je nu 1 of 100.000 km rijdt. Je betaalt elk jaar een pak taksen op je basisbedrag van de verzekering. Je betaalt op elke liter benzine een pak accijnzen.

Wordt er nu echt verwacht dat je dan de wagen niet meer gaat gebruiken? Dus gebruiken die ijzeren dingen. Ik durf dat van mij zeggen: ik kan niet zonder mijn wagens leven. En ik zal nooit met het openbaar vervoer rijden. Nog eens betalen terwijl je al veel taksen op je wagen hebt betaald? Helemaal zot geworden :D

Libro
7 maart 2015, 02:04
Toerke doen met m'n nieuwe A8 8-)

Cool Raoul!

Micele
7 maart 2015, 13:57
Leven zonder auto

Bestaat GAIP eigenlijk niet ?

Is dit al 4 maanden zo ? (sinds dec 2014) 8O

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-aalst/trein-laat-reizigers-achter-op-perron-a2243381/

NMBS BLIJFT DOOF VOOR KLACHTEN PENDELAARS AALST-GENT

Trein laat reizigers achter op perron

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/ann-durniez-rechts-staat-samen-met-andere-pendelaars-in-het-deurgat-van-de-trein-nbsp-nbsp-didier/p1/img-YTgzZmRlMmEvYXQvNzU0MDUyMS82NDB4NjQwL0ZU/7540521.jpeg?v=p6f8Fio Ann Durniez (rechts) staat samen met andere pendelaars in het deurgat van de trein. - Didier Verbaere

Elke ochtend opnieuw is de treinreis van Aalst naar Gent een ware calvarie voor de honderden pendelaars. De reizigers blijven noodgedwongen achter op het perron omdat er slechts een treintje met drie wagons richting Gent rijdt. "Mochten dieren in deze omstandigheden vervoerd worden, was Gaia al lang tot actie overgegaan", zucht reiziger Ann Durniez.

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/de-drie-wagons-zitten-al-stampvol-in-wetteren-de-tientallen-reizigers-die-hier-nog-op-het-perron-staan/p1/img-NTkzNGNlZjYvYXQvNzU0MDUyMi8zMjB4OTk5OS9GVA/7540522.jpeg?v=p6f8Fio
De drie wagons zitten al stampvol in Wetteren, de tientallen reizigers die hier nog op het perron staan, kunnen er onmogelijk allemaal bij. - Didier Verbaere

Drukke ochtendtreinen zijn van alle tijden. Maar het probleem met trein 3629 die in Aalst vertrekt om 7.20 uur is hallucinant. Alles begon met de invoering van de nieuwe NMBS-dienstregeling in december vorig jaar, waarbij een ochtendspitstrein op de lijn Aalst-Gent-Sint-Pieters geschrapt werd. Nu rijdt er 's morgens dus een trein met drie wagons, waarvan een eersteklasserijtuig. Absoluut onvoldoende om de vele pendelaars naar Gent te brengen.

"Als de trein in Aalst vertrekt zit hij al vol, vanaf Lede raakt hij overvol zodat tientallen en soms honderden mensen achterblijven op de perrons van Lede, Serskamp, Schellebelle en Wetteren", vertelt Ann. Ook gisteren, toen de trein om 7.37 uur het station van Wetteren binnenreed, was het drummen. Maar er raakte amper nog een mens op de trein. In de wagons, de gangen en aan de deuren staan mensen als haringen in een ton op elkaar geplakt. Echt veilig kan je het niet meer noemen. Als de trein het station verlaat, blijven vele tientallen reizigers achter.

Huilende studente

"Slechter dan Auschwitz", zegt een misnoegde pendelaar. "Gisteren stond hier een studente te huilen omdat ze haar examens dreigde te missen. Ik probeer dagelijks op deze trein te geraken om mijn aansluiting naar Kortrijk niet te missen. Meestal kan ik pas op de volgende trein stappen. Als die ook maar één minuut vertraging heeft, is mijn dag om zeep. Ik volg er een cursus en enkele keren te laat komen, kan ernstige gevolgen hebben", zegt Laurent Tack.

"Voor de aanpassing van de dienstregeling vertrokken er in Lede drie treinen richting Gent tussen 7.13 en 7.38 uur met zes, acht en vier rijtuigen. Vandaag is dat nog één trein met drie wagons. Elke dag zie je hier hetzelfde scenario. In Brussel, waar de dienstregeling wordt opgesteld, houdt men geen rekening met onze klachten. Ik stuurde al verschillende mails naar de ombudsdienst en de top van de spoorwegen. Het enige antwoord dat ik kreeg, was dat ik rekening moest houden met de nieuwe dienstregeling en ik maar een andere trein moest proberen nemen. Wij moeten ons dus aan de NMBS aanpassen? Dat is toch de omgekeerde wereld", vertelt Luc Cassier. "Ik ben leerkracht in Gent en kan toch niet alle dagen ongeveer een halfuur te laat komen?"

NMBS-woordvoerder Bart Crols erkent het probleem. "Deze trein heeft als bestemming De Panne. Hij heeft inderdaad weinig rijtuigen, met een overbezetting tot gevolg. Momenteel bekijken we of we extra treinen kunnen inzetten op die lijn. Een andere optie is extra rijtuigen aan de huidige trein hangen, maar ons materiaal is niet eindeloos. We proberen dit zo snel mogelijk op te lossen", zegt Bart Crols.



Lijkt me geen reden de auto op te geven voor het "OV"... :mrgreen:

Integendeel... toch voor zij die "de auto" kunnen betalen...

FuckAllah
12 maart 2015, 13:15
Tja... en gaan werken doet ze ook met de auto...

Werken?
Dergelijke groene parasieten trekken een uitkering. Maar werken? Enfin, hun vakbondskantoor zal binnen fietsafstand zijn zeker...

fabianen
13 maart 2015, 18:11
Werken?
Dergelijke groene parasieten trekken een uitkering. Maar werken? Enfin, hun vakbondskantoor zal binnen fietsafstand zijn zeker...

Met e-fiets controle,wie weet wat er met die fiets van plan is met je!
Soms tegenwoordig,bestuurt je je fiets en zegt de fiets anders wat je moet doen.Robotica!T'is uit de ruk !

Peche
14 maart 2015, 05:14
Ik heb daar nog eens goed over nagedacht, en ik kan zeker niet zonder auto.
Enfin, we overleven dat zeker wel. Maar ik zou een depressie in zakken.
De auto is een vrijheid te gaan en staan waar je belieft.
Ik kan doen wat ik als puber alleen maar kon dromen te doen.
Het is als je op weekend gaat je slot en opbergplaats voor rugzakken (tent).

Moest ik uitsluitend in Antwerpen Stad vertoeven zou dat perfect lukken zonder auto. Ik vind de verhuur van fietsen daar het beste idee dat ooit gelanceerd is in de stad. Alle Europese steden zouden daar deel aan moeten nemen.
Als ik mij in 't stad verplaats, doe ik dat liever met fiets dan met de auto.
Maar ge gaat toch geen kleerkast meesleuren op je rug en alle toiletgerief en speelgoed erbij? En de boodschappen? :)

Zonder auto, is het dan nog wel leven?
Is dat wel voldoende voor iedereen?

Erw
21 maart 2015, 23:17
Een stukje leven zonder auto, vrijdag.
Vreemde aanblik.
Gescheiden fietspad bezaaid met brokken asfalt en aarde. De boorden gemassacreerd aan beide kanten. Een kilometer aan een stuk. Alsof er een bulldozer of ander rupsvoertuig over had gereden.
Dan, aan de overkant, de 'dader'. Een soort specialistisch voertuig dat links en rechts de graskanten kortwiekt. Een fietser erachter die geen kant uitkan behalve achteruit, wegens ingesloten door scheiding fietspad/baan en dat traag voortbewegend en hels kabaal makend voertuig. Je ziet van 100 meter ver de brokken rondvliegen.
Vandaag, terug gepasseerd. Geregend. Fietspaden een modderpoel met steenbrokken tussen.
"Staat", is langsgeweest. Geïnvesteerd in "nuttig" materiaal. Stonden bij de aankoop ervan waarschijnlijk op een foto te blinken ernaast.

Supe®Staaf
22 maart 2015, 08:56
Leven zonder autoGeen probleem: doen.
Maar probeer het niet aan anderen op te dringen.
En wees konsekwent:
-geen anderen mét wagen inschakelen
-geen openbaar vervoer van het wagentype
-geen thuisbestellingen van boodschappen, pizza, electro, etc.
-geen producten uit de supermarkt want alles werd met (vracht)wagen getransporteerd

Het dierenvel ligt klaar in je grot.

reservespeler
22 maart 2015, 08:58
Geen probleem: doen.
Maar probeer het niet aan anderen op te dringen.
En wees konsekwent:
-geen anderen mét wagen inschakelen
-geen openbaar vervoer van het wagentype
-geen thuisbestellingen van boodschappen, pizza, electro, etc.
-geen producten uit de supermarkt want alles werd met (vracht)wagen getransporteerd

Het dierenvel ligt klaar in je grot.

:lol:

Mambo
22 maart 2015, 12:42
Wie zonder auto leeft gebruikt veel andere mensen hun auto.
Parasieten zijn het.

cookie monster
22 maart 2015, 19:05
Wie zonder auto leeft gebruikt veel andere mensen hun auto.
Parasieten zijn het.
Damn Sarcasm !! :D

Micele
22 maart 2015, 23:05
dan kan men ook een burcht graven...


26/04/2012

Burcht graven

'Momenteel breng ik de nachten door in een container in Deurne, waar ik trouwens ook eten krijg. Vrijdag ga ik wel een nieuwe verblijfplaats maken, want dan ga ik een nieuwe burcht graven in Hoboken', doet Koscik zijn verhaal. De man werd ook al gesignaleerd op Linkeroever.

http://1.standaardcdn.be/Assets/Images_Upload/2011/12/24/SVdE_Piotr_Linkeroever_20_2.jpg?maxheight=416&maxwidth=568&format=jpg

http://www.standaard.be/cnt/dmf20120426_016

Piotr de holbewoner plots weer opgedoken in ons land

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2249548/2015/03/12/Holbewoner-Piotr-terug-naar-Polen.dhtml

Holbewoner Piotr terug naar Polen
12/03/15

http://static3.hln.be/static/photo/2015/8/4/1/20150312144102/media_xll_7553971.jpg

De bekendste holbewoner van Antwerpen, Piotr Koscik (44), is terug naar zijn thuisland Polen. Piotr leefde de laatste zeven jaar als dakloze in Antwerpen en woonde een tijdlang in een gat in de grond in het Sint-Annabos op Linkeroever. De Poolse daklozenorganisatie Barka heeft Piotr samen met 34 lotgenoten naar Polen begeleid.

Het verhaal van Piotr zelf (video), over zijn gegraven hol en ratten...:
https://www.youtube.com/watch?v=H8BUnA55Vu0
Pool woont al vijf jaar onder de grond

http://static1.hln.be/static/photo/2011/11/7/2/20111228095917/media_xl_4539092.jpg

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1369594/2011/12/28/Dakloze-Pool-pakt-zijn-biezen.dhtml


http://nl.wikihow.com/Comfortabel-slapen-in-een-auto

Comfortabel slapen in een auto

Ben je ooit op een uitgebreide roadtrip geweest, waarbij de hotels veel te duur waren en je op overnachtingskosten wilde besparen, dan heb je er zeker wel eens aan gedacht om maar in je auto te slapen. Of je dit nu maar één keer of vaker wilt doen, slapen in je auto op een comfortabele manier kan een belangrijke vaardigheid zijn om op te doen. Heb je eenmaal de perfecte plaats gevonden om te parkeren, dan kun je met een beetje creativiteit op een heerlijke manier de nacht doorbrengen.


http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2179546/2015/01/13/Nog-liever-in-auto-slapen-dan-huis-huren-zonder-hond.dhtml

"Nog liever in auto slapen dan huis huren zonder hond"

Peche
23 maart 2015, 09:08
Ik slaap al 2 dagen in mijn auto. Ik stink en ik heb geen wc. GEEN KOFFIE!!!!
Vandaag rva vragen waarom ik geschorst ben.

de vuile muilekoek
23 maart 2015, 09:18
Luc Vanheerentals

http://www.dewereldmorgen.be/blog/chouffeke/2014/05/09/leven-zonder-auto-kan-wel-degelijk

Tante 77 , weduwe onlangs ,kan niet auto rijden ook haar enige dochter niet , schoon hé ,, dan moeten zij vervoerd worden naar een moeilijk met bus of trein te bereiken stad om iets ernstig te regelen met een wagen van de familie of de buren...of met een taxi , t 'moderne huidige leven zonder wagen heeft geen kans om te slagen, zever toch niet zeg,:roll:

maddox
23 maart 2015, 10:44
Ik slaap al 2 dagen in mijn auto. Ik stink en ik heb geen wc. GEEN KOFFIE!!!!
Vandaag rva vragen waarom ik geschorst ben.

Grotere benzinestations hebben beschikbare douches indien er om gevraagd wordt. Zelfs kleine benzinestations hebben een toilet met lavabo.

Ik moet wel toegeven, koffie in zo'n tent is schrijnend duur.
Maar zelf zetten is prima mogelijk in de wagen.

Maar als verrompelde stinkerd gaan soliciteren is prima om geen job te krijgen.

vlaams realist
23 maart 2015, 12:54
Ik werk bij de NMBS en beschik over een vrijkaart benelux .
Ik gebruik mn wagen maar zelden , toch kan ik hem niet wegdoen .
Bij vroege , late of nachtwerk op zaterdag of zondag geraak ik anders niet op mn werk . En daar hebben ze geen begrip voor .

Buiten het werk kan ik de wagen ook niet helemaal missen . Ik kan wel veel met de fiets of te voet doen . Maar om een bak bier , frisdrank of melk te vervoeren is een kruiwagen in de supermarkt een raar zicht .

40 jaar geleden kon mn grootmoeder wel zonder auto .
De melkboer kwam 2x per week langs ,de brouwer 1x , de superette-wagen ook 1x . De beenhouwer was in de straat ,de visboer ook . 2x per week ging ze naar de markt , kinderen of kleinkinderen deden dienst als zakkendrager .
Een sociaal leven dat die vrouw had . Ze kende de hele buurt , gewoon , door haar huishouden te doen , te praten met haar lotgenoten . Huisvrouwen zonder auto , loopbaan , hobby's , buitenlandse reizen .

Ik woon in dezelfde straat , de beenhouwer is verdwenen , de bakker ook , de viswinkel ook . De brouwer is verdwenen , de melkboer ook , geen superette-wagen meer . Zelfs al waren ze er nog , dan kon ik niet van hun diensten genieten .

Vooruitgang , weet je wel .:-(

Peche
24 maart 2015, 05:00
En waarom zou ik solliciteren? Is het daar niet allemaal mis gegaan?
" ge moet "
Vandaag moet ik niets meer en haalt het waar het zit. :)
De wereld is mijn achtertuin.

hamac
24 maart 2015, 08:34
"Leven zonder auto..." wordt vandaag een joy.

Blue Sky
24 maart 2015, 09:55
Ik zou het best kunnen zonder auto leven. Mits wat organisatie en creatieve oplossingen is dat zeker haalbaar.

Micele
24 maart 2015, 12:23
Ik zou het best kunnen zonder auto leven. Mits wat organisatie en creatieve oplossingen is dat zeker haalbaar.
Zou...

Hypochonder
24 maart 2015, 12:30
Ik zou ook zonder auto willen leven maar het is een ongelofelijk grote rem op uw mobiliteit in dit land. Gisteren nog eens de trein genomen. Voor een rit die met de auto 50min duurt zit ik 1.30h op de trein en moet ik op vuile zetels zitten, op marginalen kijken en hen aanhoren, het gezeik van een gefrustreerde conducteur aanhoren die het niet kan verdragen wanneer mensen hem vragen wanneer hij nog eens gaat staken, mezelf blootstellen aan bacteriën die zeker niet aanwezig zijn in mijn auto, ik zit dan 1.30h enkel op die trein maar moet daar nog 30min bijrekenen omdat je natuurlijk vroeg moet vertrekken om die vervloekte trein op tijd te nemen... Alles samen ben ik 4h onderweg geweest terwijl ik er met een auto 1.40h over had gedaan.


Zo klote is het ov in dit land.

Micele
24 maart 2015, 12:49
De MUG-diensten en de brandweer komen uiteraard met bus en trein als men hulp nodig heeft.

Bij @ Blue Sky-zou... komen ze zelfs met de creatieve georganiseerde MUG-bakfiets.

Bartjeuh
24 maart 2015, 12:54
Alles samen ben ik 4h onderweg geweest terwijl ik er met een auto 1.40h over had gedaan.

Zo klote is het ov in dit land.

Gisteren ook even de trein genomen om naar een meeting in Brussel centrum te gaan. Alles samen was ik 30 min onderweg. Met de auto had ik er zeker 1:30 uur over gedaan.

Zo klote zijn de files in en rond Brussel...

Blue Sky
24 maart 2015, 14:22
De MUG-diensten en de brandweer komen uiteraard met bus en trein als men hulp nodig heeft.

Bij @ Blue Sky-zou... komen ze zelfs met de creatieve georganiseerde MUG-bakfiets.

Nee hoor, het gemotoriseerde verkeer heeft - zeker voor dergelijke dienstverlening - zeker zijn nut, dat spreekt voor zich. Het een sluit het andere niet uit.

Micele
24 maart 2015, 14:27
Ik werk bij de NMBS en beschik over een vrijkaart benelux .
Ik gebruik mn wagen maar zelden , toch kan ik hem niet wegdoen .
Bij vroege , late of nachtwerk op zaterdag of zondag geraak ik anders niet op mn werk . En daar hebben ze geen begrip voor .

Buiten het werk kan ik de wagen ook niet helemaal missen . Ik kan wel veel met de fiets of te voet doen . Maar om een bak bier , frisdrank of melk te vervoeren is een kruiwagen in de supermarkt een raar zicht .

40 jaar geleden kon mn grootmoeder wel zonder auto .
De melkboer kwam 2x per week langs ,de brouwer 1x , de superette-wagen ook 1x . De beenhouwer was in de straat ,de visboer ook . 2x per week ging ze naar de markt , kinderen of kleinkinderen deden dienst als zakkendrager .
Een sociaal leven dat die vrouw had . Ze kende de hele buurt , gewoon , door haar huishouden te doen , te praten met haar lotgenoten . Huisvrouwen zonder auto , loopbaan , hobby's , buitenlandse reizen .

Ik woon in dezelfde straat , de beenhouwer is verdwenen , de bakker ook , de viswinkel ook . De brouwer is verdwenen , de melkboer ook , geen superette-wagen meer . Zelfs al waren ze er nog , dan kon ik niet van hun diensten genieten .

Vooruitgang , weet je wel .:-(
Idd.²

En dan was er de diepvrieskost, waar de leverancier ook voor langs kwam.

Waar was ook de tijd dat elk dorp# meerdere cafés hadden, nu moet je al naar de stad(je)...

# bvb Donk, ~ 1700 inwoners:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/gc3irsh3

DONK - Met de opening van De Smis tegenover de parochiekerk beschikken de inwoners en verenigingen van de Herkse deelgemeente Donk opnieuw over een gezellig dorpscafé en stamlokaal. De Donkenaren moesten het anderhalf jaar zonder doen, wat een mokerslag betekende voor het sociale leven.
...
Vrouw Annick geniet van het succes. ,,Dit is weer een echt dorpscafé'', straalt ze. ,,Je kan hier ook hapjes krijgen maar over een echte keuken beschikken we niet. De mensen zijn erg tevreden dat 'hun café' opnieuw open is. Veertig jaar geleden telde Donk nog vijf cafés in het centrum. Anderhalf jaar zaten de inwoners zonder. Het café is het stamlokaal van de meeste Donkse verenigingen: voetbalclub SC Donk, wandelclub De Horizon, onze eigen biljartclub en wielertoeristenclub. Je treft hun leden hier geregeld aan.''

Donk-kermis werd een voltreffer. De afsluiter op donderdag werd in ere hersteld. ,,Leuk is dat in Donk iedereen van iedereen familie blijkt te zijn. Als er mensen het café binnenkomen, schuiven ze hun stoel gezellig bij. Alleen in een hoekje gaan zitten doen ze niet,'' merken de uitbaters.

Menig dorp van zelfs 3000 inwoners heeft geen café meer... die van Donk hebben nog geluk.

vlaams realist
24 maart 2015, 18:17
Idd.²

En dan was er de diepvrieskost, waar de leverancier ook voor langs kwam.

Waar was ook de tijd dat elk dorp# meerdere cafés hadden, nu moet je al naar de stad(je)...

# bvb Donk, ~ 1700 inwoners:


Menig dorp van zelfs 3000 inwoners heeft geen café meer... die van Donk hebben nog geluk.

Voor naar een café te gaan is het in mijn geval beter om niet de auto te nemen .
Erheen gaan is geen probleem , het terugkomen is niet al te verkeersveilig .

vlaams realist
24 maart 2015, 18:19
Ik slaap al 2 dagen in mijn auto. Ik stink en ik heb geen wc. GEEN KOFFIE!!!!
Vandaag rva vragen waarom ik geschorst ben.

Misschien omdat je meer uren op politics .be zit dan op de site van de VDAB ?

vlaams realist
24 maart 2015, 18:21
En waarom zou ik solliciteren? Is het daar niet allemaal mis gegaan?
" ge moet "
Vandaag moet ik niets meer en haalt het waar het zit. :)
De wereld is mijn achtertuin.

Dat klopt wel als je in je auto leeft . Je kan dagelijks verhuizen en je mag je uitzicht zelf kiezen .

Blue Sky
24 maart 2015, 18:45
Gisteren ook even de trein genomen om naar een meeting in Brussel centrum te gaan. Alles samen was ik 30 min onderweg. Met de auto had ik er zeker 1:30 uur over gedaan.

Zo klote zijn de files in en rond Brussel...

Het ontwarren van de verkeersknoop is niet iets wat men kan bereiken door het invoeren van een bepaalde, allesomvattende maatregel. Nee, het is een combinatie van verschillende maatregelen die allemaal hun bijdrage daartoe hebben. Thans gaan veel mensen ervan uit dat omdat bijvoorbeeld het openbaar vervoer geen toereikend alternatief is voor hen, dat in het algemeen voor iedereen zo zou zijn. Niets is minder waar natuurlijk

De ene kan zich perfect met de fiets verplaatsen, de andere kan perfect de trein nemen, enz. Het hangt allemaal af van de persoonlijke situatie.

Micele
24 maart 2015, 19:02
Voor naar een café te gaan is het in mijn geval beter om niet de auto te nemen .
Erheen gaan is geen probleem , het terugkomen is niet al te verkeersveilig .
Als de café in ´t dorp is kan men te voet gaan, nog altijd het veiligste.

Zwitser
24 maart 2015, 20:37
Maar ge gaat toch geen kleerkast meesleuren op je rug en alle toiletgerief en speelgoed erbij? En de boodschappen? :)


Een kleerkast ga je met de meeste auto's niet meesleuren. Dan is juist geen auto hebben handig, want dan ben je vrij om altijd net dat te huren wat je nodig hebt. Dus een comionette om naar Ikea te rijden, een cabrio voor een dagje bergpassen doen, en een klein electrisch autootje voor boodschappen.

En door nooit een auto gehad te hebben heb ik zoveel geld kunnen sparen dat ik nu inderdaad een hoop dingen kan doen waar ik als jongere enkel maar van kon dromen...

Zwitser
24 maart 2015, 20:40
De MUG-diensten en de brandweer komen uiteraard met bus en trein als men hulp nodig heeft.



Integendeel. Die komen gewoon met hun voertuigen. En als er minder verkeer is zelfs sneller.

Zwitser
24 maart 2015, 20:41
Wie zonder auto leeft gebruikt veel andere mensen hun auto.
Parasieten zijn het.

Niet wanneer ik voor het gebruik betaal.

freespirit
24 maart 2015, 22:23
Geen probleem: doen.
Maar probeer het niet aan anderen op te dringen.
En wees konsekwent:
-geen anderen mét wagen inschakelen
-geen openbaar vervoer van het wagentype
-geen thuisbestellingen van boodschappen, pizza, electro, etc.
-geen producten uit de supermarkt want alles werd met (vracht)wagen getransporteerd

Het dierenvel ligt klaar in je grot.

We moeten eindelijk eens een belangrijk onderscheid maken tussen autobezit en autogebruik !

Je kan tegenwoordig ook perfect opteren voor een systeem van autodelen, je hoeft dus niet meer stikt mét of zonder wagen te leven. Zelf heb ik geen eigen wagen, maar maak er wel af en toe gebruik van (van familie, wagen huren, autodelen, ...). Dat werkt perfect ! En ik spaar vooral veel geld uit om niet permanent een wagen voor mijn deur te hebben moeten staan. Dat levert zowat elk jaar een intercontinentale reis op !

Er kan zeker nog veel meer werk gemaakt worden van particuliere initiatieven om wagens (en dus ook dito vaste kosten) te delen, als je weet dat ook tussen 7.00 u en 20.00 u onze wagens meer dan 90 % van de tijd niet aan het rijden zijn ! Uiteraard dien je te betalen naar verbruik (sleet kilometers en brandstof).

Als niet-autobezitter betaal ik overigens ook mee aan het wegenonderhoud en de weginfrastructuur voor mensen die vaak op de baan zijn. Het spreekt voor zich dat het dan solidair is dat verstokte autobezitters ook meebetalen aan het O.V. of goede fietspaden voor andere weggebruikers.

Micele
24 maart 2015, 22:30
Integendeel. Die komen gewoon met hun voertuigen. En als er minder verkeer is zelfs sneller.
Dus zonder auto gaat het niet. :-)

Je bevestigt het steeds opnieuw.
Dan is juist geen auto hebben handig, want dan ben je vrij om altijd net dat te huren wat je nodig hebt. Dus een comionette om naar Ikea te rijden, een cabrio voor een dagje bergpassen doen, en een klein electrisch autootje voor boodschappen.
Allemaal auto´s die je opnoemt.

Micele
24 maart 2015, 22:40
We moeten eindelijk eens een belangrijk onderscheid maken tussen autobezit en autogebruik !Dat kan men, beide is echter het gebruiken van een auto.
Als men nu een eigen auto bezit zal men die ook zeker gebruiken.
Als men de eigen auto niet mee heeft (buitenlandse reis) kan men nog desnoods altijd een auto huren of zich laten rijden.

De topictitel is wel leven zonder auto.
zon·der (voorzetsel)
1 buiten: zonder zijn hulp was ik verdronken
2 niet met, niet in het bezit van; met achterwegelating van: zonder hulp; zonder meer zomaar ;-)

:roll:

Dus zonder "auto" (in al zijn versies) gaat het quasi nooit.

Hoe meer zulke artikels en boeken verschijnen valt er telkens te lezen dat het zonder auto niet gaat (uiteraard ook als "auto"passagier).

Peche
25 maart 2015, 04:38
Een kleerkast ga je met de meeste auto's niet meesleuren. Dan is juist geen auto hebben handig, want dan ben je vrij om altijd net dat te huren wat je nodig hebt. Dus een comionette om naar Ikea te rijden, een cabrio voor een dagje bergpassen doen, en een klein electrisch autootje voor boodschappen.

En door nooit een auto gehad te hebben heb ik zoveel geld kunnen sparen dat ik nu inderdaad een hoop dingen kan doen waar ik als jongere enkel maar van kon dromen...

Ik heb al mijn dromen waargemaakt.
Op 1 ding na.... Het belangrijkste... Een onuitputbare bron :d

Peche
25 maart 2015, 04:42
Misschien omdat je meer uren op politics .be zit dan op de site van de VDAB ?

En wat stond daar dan beter als hier?
Moeder cultuur mag ze houden en zelf solidair de huizen aflossen van anderen.
Ik heb niets te plukken meer... Het went met de dag meer (ik heb wel nog luxe, gsm, internet, yellow tv, openbare doesjen....

De reis van mijn leven :p

Zwitser
25 maart 2015, 06:14
Dus zonder auto gaat het niet. :-)

Je bevestigt het steeds opnieuw.

Allemaal auto´s die je opnoemt.

Wel bij de les blijven he. De discussie gaat hier niet over "een samenleving zonder gemotoriseerde voertuigen". Want dat zou ook een samenleving zonder openbaar vervoer betekenen.
Het gaat over het feit hoe leven zonder een persoonlijk gemotoriseerd voertuig is. Dan aankomen met ambulances is eigenlijk een drogredenatie. Dat je dat graag doet bevestig je steeds opnieuw...

maddox
25 maart 2015, 07:17
Een leven zonder transportmiddelen is niet meer mogelijk in West Europa.

Er is een reden waarom grote steden aan waterlopen of zee/meer ontstonden.
Dat was gemakkelijker om de bevoorrading en de afvoer van afval te regelen.

Nu is dat van minder belang, eerst de trein en dan ander gemotoriseerd vervoer maakte het gemakkelijker een stad te hebben die geen bruikbare toegang tot een waterloop of kust heeft.

Universalia
25 maart 2015, 07:40
De dag dat ik mijn wagen voor niets meer nodig heb en ergens woon waar alles van winkels en dergelijke beetje in de buurt gelegen zijn vliegt de wagen buiten.

Rekening houdende met de afstand neem ik nu zelfs tram of bus nooit, ik ga nog liever te voet. :-D

Jay-P.
25 maart 2015, 08:24
De dag dat ik mijn wagen voor niets meer nodig heb en ergens woon waar alles van winkels en dergelijke beetje in de buurt gelegen zijn vliegt de wagen buiten. Ik kan het U aanbevelen uit eigen ondervinding: 'Que du bonheur'.

fred vanhove
25 maart 2015, 08:56
De dag dat ik mijn wagen voor niets meer nodig heb en ergens woon waar alles van winkels en dergelijke beetje in de buurt gelegen zijn vliegt de wagen buiten.

Rekening houdende met de afstand neem ik nu zelfs tram of bus nooit, ik ga nog liever te voet. :-D

Dat is inderdaad heerlijk.....geen parkeerplaats meer zoeken....niet meer dat gedoe van gordel aan en uit....niet meer elk jaar bij die debielen van die 'zogenaamde' technische keuring....geen gezeik meer in die garages en torenhoge facturen voor niemendal....geen ijs meer krabben....niet meer riskeren van in elkaar te worden geslagen als je je richtingaanwijzer eens vergeet.....geen alcoholcontroles meer.....geen files.....geen gedoe met verzekeringen.....Je deur uit met een paar goede schoenen gezond veel meer tijd voor jezelf en vooral een dik pak geld dat je kan spenderen aan de geneugten des levens.
Wie in het centrum van een stad woont en die miserie niet (meer) nodig heeft is een Koning.

maddox
25 maart 2015, 10:03
Dat is inderdaad heerlijk.....geen parkeerplaats meer zoeken
Motorfiets. Check.
....niet meer dat gedoe van gordel aan en uit
Motorfiets, check.
....niet meer elk jaar bij die debielen van die 'zogenaamde' technische keuring....
Motorfiets, Check.
geen gezeik meer in die garages en torenhoge facturen voor niemendal
Mijn wagen, elk jaar 1 onderhoud. Gewoon een normale kost. Niks niemandallen. De garage waar de familie al 40 jaar klant is is een eerlijke garage die de klanten wel helpt.
....geen ijs meer krabben
Motorfiets. Check.
....niet meer riskeren van in elkaar te worden geslagen als je je richtingaanwijzer eens vergeet
Motorrijders zijn in het voordeel.
.....geen alcoholcontroles meer
Nog nooit problemen mee gehad. Noch met de auto, noch met de motorfiets.
.....geen files
Motorfiets. Check.
.....geen gedoe met verzekeringen
Welk gedoe? Da's gewoon periodiek betalen. En hopen dat je ze niet nodig hebt.
.....Je deur uit met een paar goede schoenen gezond veel meer tijd voor jezelf en vooral een dik pak geld dat je kan spenderen aan de geneugten des levens.
Motorrijden is een geneugte des levens, waarbij stevige schoenen een goeie zaak zijn.
Wie in het centrum van een stad woont en die miserie niet (meer) nodig heeft is een Koning.
Centrum van een stad, yakkes. Brievenbuszeikers, hangjongeren,vandalisme, lawaaimakers etc etc...

Micele
25 maart 2015, 10:39
En door nooit een auto gehad te hebben heb ik zoveel geld kunnen sparen dat ik nu inderdaad een hoop dingen kan doen waar ik als jongere enkel maar van kon dromen...

Ik heb mijn dromen nochtans waar gemaakt dankzij de auto, huiseigenaar enz... woon erin en nog een andere rest staat nog altijd in mijn garage (+ 25 jaar = geen verkeerstaks, nog in waarde stijgend, en rijdt nog altijd...).

Wie weet droom je nu wel van: http://www.teslamotors.com/nl_BE/models
maar ja daarvoor moest je wel een auto rijden om flexibel genoeg te zijn en daardoor genoeg geld te kunnen verdienen. :-)

Zwitser
25 maart 2015, 10:45
Je deur uit met een paar goede schoenen gezond veel meer tijd voor jezelf en vooral een dik pak geld dat je kan spenderen aan de geneugten des levens.
Wie in het centrum van een stad woont en die miserie niet (meer) nodig heeft is een Koning.

Precies. Vandaar ook mijn eerder opmerking, dat zonder auto leven voor sommige gewoon een kwestie van kunnen rekenen is.
Ik heb die rekening 20 jaar geleden al gemaakt. 20 jaar zonder auto. Het zal mij waarschijnlijk toelaten om 10 a 15 jaar eerder met pensioen te gaan.
Met 50 mag je nog zo'n 25 gezonde levensjaren verwachten. Daar ga ik goed van genieten.

Micele
25 maart 2015, 10:49
Wel bij de les blijven he.
Jij begrijpt me wel. Je toont telkens aan dat je niet zonder auto kunt om xxx-redenen.

Dat het jouw eigen auto niet is, doet eigenlijk weinig terzake. Mensen die steeds auto´s leasen of huren of aan autodelen deelnemen zijn ook nooit auto-eigenaar, en mensen die steeds geld lenen voor een auto zijn het eigenlijk ook niet helemaal. Daarnaast heb je ook nog de bedrijfsauto´s ipv een deel van het loon.

Micele
25 maart 2015, 10:55
Precies. Vandaar ook mijn eerder opmerking, dat zonder auto leven voor sommige gewoon een kwestie van kunnen rekenen is.
Ik heb die rekening 20 jaar geleden al gemaakt. 20 jaar zonder auto. Het zal mij waarschijnlijk toelaten om 10 a 15 jaar eerder met pensioen te gaan.
Met 50 mag je nog zo'n 25 gezonde levensjaren verwachten. Daar ga ik goed van genieten.
Dus je weet het nog niet...

Er zijn genoeg uitzonderingen -mét de noodzakelijke auto- en die al nu al een tijdje op pensioen zijn, en nog altijd 2 auto´s hebben, waarvan ene + 25 jaar en in waarde stabiel of eigenlijk stijgend. Dit jaar rijden we voor de afwisseling eens met de 2e auto op vakantie (met tussenstops die men zelf kan bepalen en hoelang ook), dat vliegen dan taxi, en dan auto huren terplaatse geraakt uit de mode...

Zwitser
25 maart 2015, 11:03
Jij begrijpt me wel. Je toont telkens aan dat je niet zonder auto kunt om xxx-redenen.

Nee. Ik stel vast dat het je aan een basis in logisch redeneren ontbreekt. Deze draad ging nergens over "leven zonder gemotoriseerd vervoer". Dat maak jij er van.
Het ging hier altijd over "leven zonder 20% van je inkomen uit te geven aan een persoonlijk voertuig dat het grooste deel van de dag stilstaat". Lijkt me nog altijd een erg verstandige keuze.



Daarnaast heb je ook nog de bedrijfsauto´s ipv een deel van het loon.

Ben ik blij dat ik in een land leef waar men je niet verplicht van je loon deels in natura op te nemen...

Micele
25 maart 2015, 11:04
Motorfiets. Check.

Motorfiets, check.

Motorfiets, Check.

Mijn wagen, elk jaar 1 onderhoud. Gewoon een normale kost. Niks niemandallen. De garage waar de familie al 40 jaar klant is is een eerlijke garage die de klanten wel helpt.

Motorfiets. Check.

Motorrijders zijn in het voordeel.

Nog nooit problemen mee gehad. Noch met de auto, noch met de motorfiets.

Motorfiets. Check.

Welk gedoe? Da's gewoon periodiek betalen. En hopen dat je ze niet nodig hebt.

Motorrijden is een geneugte des levens, waarbij stevige schoenen een goeie zaak zijn.

Centrum van een stad, yakkes. Brievenbuszeikers, hangjongeren,vandalisme, lawaaimakers etc etc...

Idem maar dan met de auto.

Mijn garagepoort gaat natuurlijk automatisch op knopdruk. Af en toe wel eens de garagetegels wat nadweilen als je de auto nat binnenrijdt.

Micele
25 maart 2015, 11:10
Nee.
Ja.

Het ging hier altijd over "leven zonder 20% van je inkomen uit te geven aan een persoonlijk voertuig dat het grooste deel van de dag stilstaat". Lijkt me nog altijd een erg verstandige keuze.
Dat kan voor weinig zo zijn maar zeker niet voor de grote meerderheid, zie het aantal personenwagens per inwoner. Denk je nu echt dat die allemaal onverstandig zijn ?
Dat je jouw "Zürich-verhaal" komt veralgemenen is toch serieus door de bocht, wat voor jou (als stadsbewoner ? of met zeer goede OV vebinding) zeker een verstandige keuze is, is het zeker niet voor de grote meerderheid Zwitsers.

Beter als 20 % uit te geven aan OV en auto huren bij gelegenheid en geen comfortabel leven meer te hebben wegens totaal afhankelijk van anderen.

Ik (of beter we) heb(ben) een afbetaald mooi huis in een rustig dorp (van het verdiende geld mét de auto), nog altijd 2 auto´s in zeer goede staat (een bepaalde auto kost me bijna niets) en van mijn dik pensioen kan ik regelmatig op reis gaan wanneer ik wil en waar ik wil en hoe ik wil. Alles dankzij de auto waardoor ik meer verdiend heb als andere. Maar dat begrijp je niet, zover kun je wslk niet denken dat zoiets ook kan. Dat was mijn zeer verstandige keuze mét de auto, maar ik moet natuurlijk ook toegeven dat er geen andere mogelijkheid was en voor vele anderen in "de club" (er was namelijk geen OV, of toch nooit snel genoeg om op tijd te zijn).

Zwitser
25 maart 2015, 11:12
Motorrijden is een geneugte des levens, waarbij stevige schoenen een goeie zaak zijn.


Het is hier ondertussen volop lente. Ik wandel langs het meer van Thun. Ernaast ligt de straat richting Berner Oberland. Op die straat passeert zo om de 10 minuten een colonne motorrijders. En elke 30 minuten een ambulance...

Nee, voor mij geen motorfiets...

Micele
25 maart 2015, 11:21
Het is hier ondertussen volop lente. Ik wandel langs het meer van Thun. Ernaast ligt de straat richting Berner Oberland. Op die straat passeert zo om de 10 minuten een colonne motorrijders. En elke 30 minuten een ambulance...

Nee, voor mij geen motorfiets...
Blijkbaar zeer onveilig land Zwitserland, of waarom elke 30´ die ambulance ? ;-) Rijden ze daar de ()fietsers uit hun sokken ?

Autobestuurders die in jonge jaren motorfietservaring opgedaan hebben zijn zéér wslk de betere zoniet de veiligste autorijders.

maddox
25 maart 2015, 11:31
Het is hier ondertussen volop lente. Ik wandel langs het meer van Thun. Ernaast ligt de straat richting Berner Oberland. Op die straat passeert zo om de 10 minuten een colonne motorrijders. En elke 30 minuten een ambulance...

Nee, voor mij geen motorfiets...

Tja, dat U een groep motorrijders associeert met ambulances is uw persoonlijke interpretatie.

Langs de andere kant, er zijn teveel debielen op de openbare weg.
Met de motor is het 2 keer opletten.
1) voor de achterlijke idioten in hun stalen bunkertje.
2) Voor de even achterlijke idioten die hun ledematen in de wielen proberen te steken.

Voordeel, je hersens blijven verdomd actief. Of je eindigt als 300 meter stoofvlees.
Ander punt met motorrijden, de PK slag tussen de merken maakt het niet beter. Elke arrogante eikel met een paar euro teveel kan met 1pk of meer per kilo de weg op.
En de openbare weg is geen racebaan. Er zijn teveel mobiele obstakels aanwezig.
Het loslaten van al die PK's heeft een plaats en tijd. Op een racebaan, of in beperkte omstandigheden op de gedisciplineerde Duitse snelwegen. Maar als je een wit-rode nummerplaat ziet, ga verrek defensief. Want kwispels met zo'n nummerplaat rijden over het algemeen als een vers geïmporteerde bananenplukker op een alzheimergetroffen Kaapse buffel. Kompleet onvoorspelbaar.

Micele
25 maart 2015, 11:41
Tja het topic is weer verwaterd...

Dat het helemaal zonder OV gaat bewijzen nochtans vele (wat afgelegen) streken in Europa. Zelfs voor delen van Limburg kan men dat zeggen. En zo arm leven die Limburgers met al hun auto´s ook weer niet. :-)

En natuurlijk als het nationaal-OV staakt valt het nog meer op dat men het (zwaar gesubsidieerd) OV eigenlijk niet nodig heeft. Integendeel tot de auto. :-)

Bartjeuh
25 maart 2015, 11:55
Langs de andere kant, er zijn teveel debielen op de openbare weg.
Met de motor is het 2 keer opletten.
1) voor de achterlijke idioten in hun stalen bunkertje.
2) Voor de even achterlijke idioten die hun ledematen in de wielen proberen te steken.

Voordeel, je hersens blijven verdomd actief. Of je eindigt als 300 meter stoofvlees.
Ander punt met motorrijden, de PK slag tussen de merken maakt het niet beter. Elke arrogante eikel met een paar euro teveel kan met 1pk of meer per kilo de weg op.
En de openbare weg is geen racebaan. Er zijn teveel mobiele obstakels aanwezig.
Het loslaten van al die PK's heeft een plaats en tijd. Op een racebaan, of in beperkte omstandigheden op de gedisciplineerde Duitse snelwegen. Maar als je een wit-rode nummerplaat ziet, ga verrek defensief. Want kwispels met zo'n nummerplaat rijden over het algemeen als een vers geïmporteerde bananenplukker op een alzheimergetroffen Kaapse buffel. Kompleet onvoorspelbaar.

Hoog tijd dat de zelfrijdende wagen veralgemeend wordt voor alle nieuwe modellen. Dan zal het gedaan zijn met dat gezeik over opletten, ongevallen, overdreven snelheid, alcoholcontroles, enz...

Micele
25 maart 2015, 12:37
Hoog tijd dat de zelfrijdende wagen veralgemeend wordt voor alle nieuwe modellen. Dan zal het gedaan zijn met dat gezeik over opletten, ongevallen, overdreven snelheid, alcoholcontroles, enz...

Op de snelweg bij goed weer mss ooit realiteit, maar toch zal de bestuurder aktief zijn systeem steeds in het oog moeten houden...

Er zijn bvb al enkele vliegtuigongevallen vermeden door rechttijdig de automatische piloot en alle (valse) storingen te negeren en dan volledig manueel over te nemen, helaas zal men daarvoor op de snelweg geen tijd voor hebben...

https://www.google.be/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=autopilot%20failure%20crash

fred vanhove
25 maart 2015, 16:47
Motorfiets. Check.

Motorfiets, check.

Motorfiets, Check.

Mijn wagen, elk jaar 1 onderhoud. Gewoon een normale kost. Niks niemandallen. De garage waar de familie al 40 jaar klant is is een eerlijke garage die de klanten wel helpt.

Motorfiets. Check.

Motorrijders zijn in het voordeel.

Nog nooit problemen mee gehad. Noch met de auto, noch met de motorfiets.

Motorfiets. Check.

Welk gedoe? Da's gewoon periodiek betalen. En hopen dat je ze niet nodig hebt.

Motorrijden is een geneugte des levens, waarbij stevige schoenen een goeie zaak zijn.

Centrum van een stad, yakkes. Brievenbuszeikers, hangjongeren,vandalisme, lawaaimakers etc etc...

De motor...scooter is idd een goed alternatief.Echter zeer gevaarlijk...het minste dat er gebeurd..de automobilist verontschuldigt zich maar jij ligt weken te zweten en te kermen en daarna paar maanden revalidatie en met wat geluk beetje blijvend mankend ....maar altijd beter dan een houten been.Ga eens op bezoek naar Pellenberg Leuven....ik krijg er nog kippenvel van.
Echter als je in het centrum woont heb je die zelfs niet nodig.Zelfs niet om te gaan werken.
In mijn brievenbus is nog nooit gepist....je zou trouwens al heel hoog moeten pissen kunnen;-)
Van hangjongeren nog nooit last gehad.....het is niet opdat er eens een paar jongeren op een bank zitten dat je daar last van hebt integendeel ....ik vind wat jongeren op straat tenminste wat sfeer brengen
Ik had meer last van lawaai op de buiten dan in de stad....snoeischaren...grasmachines......hakselaar s......blaffende waakhonden...het plaatselijke (verplichte) voetbalveld omringd door een hoop brullende debielen.....Barbecues met een hoop zatlappen....
In het centrum is alles in beweging dat leeft.....dat stilleven op het platteland...altijd diezelfde merel op diezelfde tak....brrrrr
Leuk om is te gaan wandelen maar niet om te leven....dood en begraven ben je d'r.

maddox
25 maart 2015, 17:18
De motor...scooter is idd een goed alternatief.
10K km per jaar gewoon woon-werk verkeer.
Echter zeer gevaarlijk...het minste dat er gebeurd
Goede motorkledij en defensief rijden...
..de automobilist verontschuldigt zich maar jij ligt weken te zweten en te kermen en daarna paar maanden revalidatie en met wat geluk beetje blijvend mankend ....maar altijd beter dan een houten been.
Dan gaat U uit van 1) dat er een auto bij betrokken is. 2) de automobilist een grientje beleefdheid heeft.
Ga eens op bezoek naar Pellenberg Leuven....ik krijg er nog kippenvel van.
Tja, al eens gezien hoe een voetganger of fietser er vanachter komt na een ongeval met een ander voertuig? Als U perfect veilig wil leven, dan is een gecapitoneerde ruimte in een bunker uw oplossing. Niet naar buiten komen.

Echter als je in het centrum woont heb je die zelfs niet nodig.Zelfs niet om te gaan werken.
Als metaalbewerker/technieker is er bitter weinig werk in stadscentra voor me.
In mijn brievenbus is nog nooit gepist....je zou trouwens al heel hoog moeten pissen kunnen;-)

Prijs uwzelve gelukkig.
Van hangjongeren nog nooit last gehad.....het is niet opdat er eens een paar jongeren op een bank zitten dat je daar last van hebt integendeel ....ik vind wat jongeren op straat tenminste wat sfeer brengen
Wees blij, mijn ervaring is toch anders.
Ik had meer last van lawaai op de buiten dan in de stad....snoeischaren...grasmachines......hakselaar s......blaffende waakhonden...het plaatselijke (verplichte) voetbalveld omringd door een hoop brullende debielen.....Barbecues met een hoop zatlappen....
In't stad zijn er altijd wel bouwwerken, toeterende auto's , ruzieënde buren, zattekloten, hallal buurtfeestjes, enzoverder...
In het centrum is alles in beweging dat leeft
Wandel eens om middernacht door Vilvoorde. Da's hier zo dood dat ik een tumbleweed verwacht te zien voorbij rollen. En als er beweging is, dan zijn het blauwe zwaailichten en bijhorende.
.....dat stilleven op het platteland...altijd diezelfde merel op diezelfde tak....brrrrr
Leuk om is te gaan wandelen maar niet om te leven....dood en begraven ben je d'r.

En zo verschillen smaken.

fred vanhove
25 maart 2015, 17:42
10K km per jaar gewoon woon-werk verkeer.

Goede motorkledij en defensief rijden...

Dan gaat U uit van 1) dat er een auto bij betrokken is. 2) de automobilist een grientje beleefdheid heeft.

Tja, al eens gezien hoe een voetganger of fietser er vanachter komt na een ongeval met een ander voertuig? Als U perfect veilig wil leven, dan is een gecapitoneerde ruimte in een bunker uw oplossing. Niet naar buiten komen.


Als metaalbewerker/technieker is er bitter weinig werk in stadscentra voor me.

Prijs uwzelve gelukkig.

Wees blij, mijn ervaring is toch anders.

In't stad zijn er altijd wel bouwwerken, toeterende auto's , ruzieënde buren, zattekloten, hallal buurtfeestjes, enzoverder...

Wandel eens om middernacht door Vilvoorde. Da's hier zo dood dat ik een tumbleweed verwacht te zien voorbij rollen. En als er beweging is, dan zijn het blauwe zwaailichten en bijhorende.

En zo verschillen smaken.

Ieder zijn mening en smaak daar niet van en gelukkig maar.
Ik ken Vilvoorde alleen van horen zeggen en ik geloof je wel dat het niet direct de leukste buurt is
Echter een centrum van Gent of Brugge is al heel wat anders ...zelfs hartje Brussel is in mijn ogen prettig wonen.
Maar ik ben het met je eens dat stadscentra niet meer zijn wat ze ooit waren....maar de ganse samenleving is veranderd...mensen komen (durven ) een pak minder buiten dan pakweg 30 jaar geleden.

Tuurlijk kan je je altijd en overal verongelukken...een losliggende dakpan kan je wandelende einde betekenen zoveel is zeker.

Echter bewijzen alle statistieken dat motorrijden de gevaarlijkste manier is om je te verplaatsten.Ik had in mijn (lange) leven een tweetal ongevalletjes met de auto (niet mijn fout).....ernstige blikschade.....Had ik toen met een motor geweest .....denk ik dat de rolstoel misschien wel mijn huidig vervoersmiddel zou zijn geweest.

freespirit
25 maart 2015, 18:30
Tja het topic is weer verwaterd...

Dat het helemaal zonder OV gaat bewijzen nochtans vele (wat afgelegen) streken in Europa. Zelfs voor delen van Limburg kan men dat zeggen. En zo arm leven die Limburgers met al hun auto´s ook weer niet. :-)

En natuurlijk als het nationaal-OV staakt valt het nog meer op dat men het (zwaar gesubsidieerd) OV eigenlijk niet nodig heeft. Integendeel tot de auto. :-)

Toch moet je toegeven dat het triestig is dat je een wagen nodig hebt voor alle noodzakelijke verplaatsingen. In Limburg zijn er vele buurten waar je zelfs een wagen nodig hebt om naar de bakker of krantenwinkel te gaan. Ben ik wat blij dat ik daar naatoe kan wandelen in het zonnetje.

maddox
25 maart 2015, 18:34
Mensen die beweren dat ze zonder auto leven, die hebben niet nagedacht over hun uitspraak.
Het enige ze kunnen waarmaken is dat ze geen auto bezitten.

Voor de rest, zoals Zwitser aanhaalt, da's goed te doen, en dat weet ik uit ervaring. Huur persoonlijk transport waar nodig, op maat.

Maar vertrouwen op openbaar vervoer in België, da's al bijna even slim om te vertrouwen op lottowinst om een inkomen te hebben.

Micele
25 maart 2015, 21:17
Toch moet je toegeven dat het triestig is dat je een wagen nodig hebt voor alle noodzakelijke verplaatsingen.
Ik vind daar helemaal niets triestig aan, voor middellange of korte snelle verplaatsingen is er niets beters.

In Limburg zijn er vele buurten waar je zelfs een wagen nodig hebt om naar de bakker of krantenwinkel te gaan.
Ik ga altijd met de fiets naar de bakker, en op de krant heb ik een abonnement die ligt dus elke dag in de brievenbus. Bij zonnetje en wat meer tijd (die gepensioneerden hebben niet altijd tijd) ga ik soms te voet naar de bakker.

Ben ik wat blij dat ik daar naatoe kan wandelen in het zonnetje. Ik ook. Aja de plaatselijke supermarkt is er desnoods ook nog voor niet al te grote inkopens (dikwijls met de fiets hé), spijtig dat die wel redelijk duur uitvalt zodat voor de grotere uitgaven nog altijd de auto genomen wordt, ondanks extra benzinekost is dat goedkoper, we hebben nu eenmaal de vlotte auto om die ook in ons voordeel te gebruiken.

Micele
25 maart 2015, 21:17
Toch moet je toegeven dat het triestig is dat je een wagen nodig hebt voor alle noodzakelijke verplaatsingen.
Ik vind daar helemaal niets triestig aan, voor middellange of korte snelle verplaatsingen is er niets beters. File of ontbreken van gratis parkeerplaatsen kent men hier niet.

In Limburg zijn er vele buurten waar je zelfs een wagen nodig hebt om naar de bakker of krantenwinkel te gaan.
Ik ga altijd met de fiets naar de bakker, en op de krant heb ik een abonnement die ligt dus elke dag in de brievenbus.
Btw mijn laptop en TV heb ik ook met de post laten komen, zelfs mijn E-grasmaaier heb ik via online laten komen.

Bij zonnetje en wat meer tijd (die gepensioneerden hebben niet altijd tijd ;-)) ga ik soms te voet naar de bakker.

Ben ik wat blij dat ik daar naatoe kan wandelen in het zonnetje. Ik ook. Aja de plaatselijke supermarkt is er desnoods ook nog voor niet al te grote inkopens (dikwijls met de fiets hé), spijtig dat die wel redelijk duur uitvalt zodat voor de grotere uitgaven nog altijd de auto genomen wordt, ondanks extra benzinekost is dat goedkoper, we hebben nu eenmaal de vlotte auto om die ook in ons voordeel te gebruiken, en als we toevallig in Duitsland (moeten) zijn doen we daar onze grote inkopens.

freespirit
25 maart 2015, 23:21
Ik vind daar helemaal niets triestig aan, voor middellange of korte snelle verplaatsingen is er niets beters. File of ontbreken van gratis parkeerplaatsen kent men hier niet.


Ik ga altijd met de fiets naar de bakker, en op de krant heb ik een abonnement die ligt dus elke dag in de brievenbus.
Btw mijn laptop en TV heb ik ook met de post laten komen, zelfs mijn E-grasmaaier heb ik via online laten komen.

Bij zonnetje en wat meer tijd (die gepensioneerden hebben niet altijd tijd ;-)) ga ik soms te voet naar de bakker.

Ik ook. Aja de plaatselijke supermarkt is er desnoods ook nog voor niet al te grote inkopens (dikwijls met de fiets hé), spijtig dat die wel redelijk duur uitvalt zodat voor de grotere uitgaven nog altijd de auto genomen wordt, ondanks extra benzinekost is dat goedkoper, we hebben nu eenmaal de vlotte auto om die ook in ons voordeel te gebruiken, en als we toevallig in Duitsland (moeten) zijn doen we daar onze grote inkopens.

Tja, ieder zijn ding, ik zou er toch niet willen wonen. Auto-afhankelijk zijn voor vanalles en nog wat zou me net een claustrofobisch gevoel geven. Maar ieder zijn meug, hé.

Jan van den Berghe
7 april 2015, 22:17
Jij begrijpt me wel. Je toont telkens aan dat je niet zonder auto kunt om xxx-redenen.

Uit heel deze discussie merk ik overduidelijk dat u geen onderscheid weet te maken tussen autogebruik en -bezit. U gaat er schijnbaar van uit dat wie met de auto wil rijden er ook een moet bezitten.

Waarom eigenlijk?

maddox
8 april 2015, 05:15
Uit heel deze discussie merk ik overduidelijk dat u geen onderscheid weet te maken tussen autogebruik en -bezit. U gaat er schijnbaar van uit dat wie met de auto wil rijden er ook een moet bezitten.

Waarom eigenlijk?

Dat is de premisse van dit hele topic.
Althans, met het diskoers van Blue Sky, die niet liever zou hebben dat elke soort van gemotoriseerd privé vervoer verdwijnt.

Micele
8 april 2015, 09:25
Uit heel deze discussie merk ik overduidelijk dat u geen onderscheid weet te maken tussen autogebruik en -bezit. U gaat er schijnbaar van uit dat wie met de auto wil rijden er ook een moet bezitten.

Waarom eigenlijk?
Natuurlijk maak en ken ik dit verschil wel.

Maar jij en anderen willen blijkbaar het verschil niet maken dat als men al een auto bezit dat men die dan veel meer gaat gebruiken, en al zeker als men er niet omheen kan, ttz uit noodzaak. Waarom eigenlijk?

Op mijn post 8 geef ik even een vb dat de "allergroenste familie (4 pers)" in Belgie zelfs niet zonder auto kan en wil.
http://forum.politics.be/showpost.php?p=7556363&postcount=8

Het groenste gezin van België
29/01/2013

Dinsdag 29 januari - De meeste mensen zijn intussen wel een beetje milieubewust: groene energieleverancier, afval sorteren en misschien zelfs af en toe de auto laten staan ten voordele van de fiets of het openbaar vervoer. Maar je hebt groen… en donkergroen. En tot die laatste groep behoort het gezin van Evelien Matthijssen. “ Een vaatwasser hebben we niet, een microgolfoven ook niet, ook geen tv, geen radio, zelfs geen koelkast.”, vertelt Evelien. “ In de tuin gebruiken we een zeis in plaats van een grasmaaier, we steken nauwelijks lampen aan in huis, slapen met z’n vieren in 1 kamer en wassen ons met met…regenwater. Verder leven we heel normaal”, verduidelijkt Evelien. De ecologische voetafdruk van Evelien is 7 keer lager dan die van een gemiddeld gezin en behalve milieuvriendelijk, leven ze uiteraard ook erg zuinig. “ Maandelijks 10 euro voor water en 8 euro voor elektriciteit”. Telefacts leeft een dagje mee in het groenste gezin van het land.
http://vtm.be/telefacts/het-groenste-gezin-van-belgie

Ze - Green Evelien - hebben een ecologische voetdruk die -stel eens voor- zelfs 7-maal lager is als het gemiddelde gezin en toch is ergens kritiek te lezen in hun recordgroenste levenswijze omdat ze een auto benutten, dit quasi dagelijks.

Hoe bekrompen kunnen eigenlijk zulke briefschrijvers zijn ? Lijkt wel typisch de splinter zien in andermans oog en de eigen balk niet willen zien uit pure wereldvreemdheid.

Het verhaal van die familie:
http://wordpress.bespaarenergie.com/heimwee-naar-autoloosheid

Green Evelien

Inspiratie voor een eco-lifestyle

Heimwee naar autoloosheid

Ik heb een hekel aan auto’s én aan autorijden. We hebben in Vlaanderen bijna twee jaar zonder auto geleefd, ik vond dat werkelijk zalig. Mensen associëren een auto vaak met vrijheid, ik vond het juist een heel vrij gevoel om zonder auto te leven, onafhankelijk van dat milieuvervuilende, geldverslindende, gevaarlijke, gemakzuchtige voertuig. Je kwam automatisch lekker veel buiten en je hoefde niet meer naar de fitness.

Nu we in Wallonië wonen, hebben we dus helaas wel een auto moeten aanschaffen. Leven in de natuur, is dus niet zo milieuvriendelijk als je in eerste instantie zou verwachten. Je moet hier namelijk gewoon alles met de auto doen. En we willen ook dagelijks met Olaf even lekker naar buiten, dus gaan we daarnaast ook nog wandelen. In Vlaanderen konden we dat mooi combineren, met de fiets of te voet een boodschapje doen, even naar de bib, op bezoek bij vrienden en familie. Je had gedaan wat je wilde doen én we waren lekker buiten geweest, het nuttige met het aangename combineren.

We kunnen hier prachtig wandelen en we zijn aan het sparen voor twee goede fietsen. Maar als ik ga wandelen of fietsen, wil ik altijd graag een doel hebben, hou er niet van om zomaar een rondje te wandelen. Voor een dag is niet erg, maar liever geen dagelijkse herhaling. Er is hier in de wijde omgeving echter niet een bepaald doel om naar toe te fietsen of te wandelen.

Nu ik dus niet meer fiets, voel ik dat mijn conditie verminderd is en mijn vetpercentage vermeerderd. Ik baal daar ontzettend van! Niet alleen lichamelijk, ook geestelijk. Niets is zo lekker als letterlijk een frisse neus halen, even alle gedachten loslaten en het bloed weer door je lijf te voelen stromen. Er zijn tijden geweest dat ik iedere dag sportte en een marathon per week liep. Nu doe ik…niets. Ik kijk uit naar het voorjaar, als de wegen weer sneeuwvrij zijn en we hopelijk genoeg gespaard hebben voor goede fietsen.

Voorlopig zal ik hier op zoek gaan naar een binnensport, om toch aan mijn “drugs” van het sporten te komen. Ik heb dat echter altijd zo onzinnig gevonden, als je je lichamelijke beweging ook kunt halen door gewoon de auto te laten staan. En voor een sport moet je lidgeld betalen, terwijl als je de auto laat staan en gaat fietsen, je zowel lidgeld als benzine kosten bespaart. Goed, het is hier helaas niet anders. En die binnensport, daar zal ik ook weer met de auto naar toe moeten….


Hier enkele staaltjes van reacties: Green Evelien moet zich soms quasi verantwoorden omdat ze de auto gebruikt voor haar familie, dit vanuit putje Ardennen, stel je dat eens voor, paard en kar wordt zelfs als alternatief voorgesteld.

http://wordpress.bespaarenergie.com/heimwee-naar-autoloosheid / onderaan

Marlies
27 februari 2011 at 14:43 · Reply
Hallo Evelien, ik kwam toevallig op je blog terecht, enkele dingetjes gelezen. Ben erg verbaasd dat je jezelf een ecologische levensstijl toeschrijft, een rubriek hebt waar je mensen afraadt een mixer en een blender te gebruiken maar dan wel een auto hebt?! Dat is nu wel het eerste ding dat je in een ecologische levensstijl moet laten! Auto’s zijn verantwoordelijk voor 20% van de Belgische CO2-uitstoot!
Je zegt: ik heb twee jaar autovrij geleefd, alsof het een eeuwigheid en een prestatie is. Ik heb nog nooit een auto gehad en woon ook op de buiten… Tuurlijk vraagt dat veel inspanning! Ook al woon je in Wallonië, dat wil toch niet zeggen dat er geen trein of bus is? Ik was pas nog op vakantie in een verre verlaten uithoek van Henegouwen en zelfs daar rijdt bus en trein.
Voor mij heeft je blog in elk geval niet veel geloofwaardigheid als sensibilisering naar andere mensen toe… Veel succes met je zoektocht naar een groenere levensstijl

GreenEvelien
28 februari 2011 at 00:16 · Reply
Hi Marlies,

Het klopt dat een auto inderdaad niet milieuvriendelijk is, tot die conclusie was ik zelf ook al gekomen in “natuurlijk leven is milieu-onvriendelijk“. Ik ben het helemaal met je eens dat de auto een grote veroorzaker is van CO2-uitstoot. Ik ben er dan ook niet trots op dat we een auto hebben en ik moedig op mijn website ook niemand aan tot het hebben of het behouden van een auto. Maar om daaruit te concluderen dat ik mezelf daardoor geen “ecologische levensstijl” meer mag toeschrijven, vind ik eerlijk gezegd een beetje kort door de bocht. Want hiermee beweer je dat door het bezit van onze auto al mijn andere inspanningen voor het milieu teniet gedaan worden.

We zouden theoretisch inderdaad zonder auto kunnen leven, maar er komt hier maar drie maal per week een bus langs en dan uiteraard niet op de tijden dat je naar of van het station moet. Daarmee wordt gaan werken dus onmogelijk. En onze zoon zou ook niet meer naar de crèche kunnen gaan. Dat betekent voor ons allemaal dus een sociaal isolement.
We zouden alles op de fiets kunnen doen, maar negen kilometer fietsen langs een weg zonder fietspaden, geen verlichting, waar auto’s 100km/h rijden en met een peuter van één jaar vind ik onverantwoord. Ik ben pro-milieu en heb daar heel veel voor over, maar ga daar niet dagelijks mijn leven voor op het spel zetten.
Ook zijn hier de weersomstandigheden in de winter veel strenger, er heeft wekenlang een pak sneeuw van 70cm gelegen. Te voet en met de auto was het al doodeng om ergens naar toe te gaan, dat hebben we dan ook tot een minimum beperkt. Ik ga dan echt niet op de fiets met een peuter me op de weg begeven. Dat is ten eerste levensgevaarlijk en ten tweede zit hij stil op de fiets met bevroren lichaamsdelen als gevolg.
En biologische voeding is hier veel minder makkelijk verkrijgbaar, we moeten daarvoor al 20 minuten met de auto naar de supermarkt rijden of 45 minuten naar een bio-winkel. Met de fiets zouden we daar dus bijna een dag mee kwijt zijn.

De milieuvriendelijkste optie van leven is om niet te leven…..
De op één na milieuvriendelijkste optie is om in de stad te leven, want daar is alles bereikbaar op loop- en fietsafstand en heb volop openbaar vervoer. Niet te gaan werken, dan heb je ook geen verplaatsingen. Al je eigen groenten te verbouwen, maar dat is in de stad dan weer moeilijk omdat de grond daar eenmaal duurder is, zeker als je geen werk hebt. Dicht bij je familie te blijven wonen zodat je zo weinig mogelijk afstand aflegt voor familiebezoeken. Nooit op vakantie te gaan en geen kinderen en/of gezelschapsdieren nemen.

Dat is inderdaad een theoretische optie, echter geen haalbare optie voor ons, omdat wij dan doodongelukkig zouden zijn. En naast milieuvriendelijk leven willen toch ook nog wel graag een beetje gelukkig leven. Als jij dat daarmee niet ecologisch vindt, dan mag dat uiteraard.
Maar ik denk dat het voor een groenere wereld beter is te kijken naar de inspanningen die mensen wél doen, dan mensen te veroordelen op dat ene punt wat niet goed is. Een betere en positieve wereld begint bij jezelf, zowel bij je realisaties als bij je kijk op de wereld!

Groetjes Green Evelien

Rudolf Jan
13 maart 2011 at 21:07 · Reply
Hoi Evelien,

Goed dat je schrijft waarom je toch maar weer een auto hebt aangeschaft. Dit geeft goed de dilemma’s ana wara je soms mee te maken kunt krijgen. Ik heb op http://www.geenautonodig.nl ene kort artikel over je blog geschreven en een link op de site geplaatst.

Guy Schalckens
31 oktober 2011 at 11:36 · Reply
hallo Evelien,

wat ik ga voorstellen, klinkt misschien radicaal en vergezocht maar wat denk je hier van:

doe je lange verplaatsingen, en boodschappen, met paard en kar.

100% milieuvriendelijk, én je kan lange afstanden afleggen. En wie weet, kan je ook toeristische rondleidingen organiseren, zo verdien je een extra centje bij.

Groetjes, Guy

GreenEvelien
2 november 2011 at 16:24 · Reply
@Guy: Leuk, ik hou van wel van aparte ideeën ;-) Maar deze optie is helaas niet realiseerbaar voor ons. We beschikken over een flinke lap tuin, maar dat is te nog weinig om er een paard op te kunnen houden. Mijn vriend gaat op de fiets naar het station om daar de trein naar zijn werk te pakken. Heen is dat bergafwaarts en dus 20 minuten fietsen, terug is het bergop en 45 minuten. Hij zit er aan te denken om in de winter als er hier veel sneeuw ligt en het dus moeilijk fietsen is, met langlauf-ski’s naar het station te gaan.

Sofie Dhoore
19 maart 2013 at 19:28 · Reply
Een auto hoeft daarom niet altijd heel slecht te zijn. Wij zijn ook van 2 auto’s (1 sportwagen en 1 kleine wagen) naar 1 auto gegaan, daarvoor wilden we een milieuvriendelijkere wagen dan een sportwagen maar het moet ook betaalbaar zijn.
Wij hebben gekozen om onze 2 auto’s te verkopen en een hybride-auto te kopen. We wilden eigenlijk een volledig elektrische auto maar dat konden we jammergenoeg niet betalen.
Milieuvriendelijk leven is wikken en wegen, 100% milieuvriendelijk is niet mogelijk daarom moet iedereen voor zichzelf de grens trekken!

Bovendien zou ik ook opteren om op de buiten te wonen, dat vind ik veel rustgevender dan de drukke, vuile stad.

Ellen
19 augustus 2013 at 19:28 · Reply
Hey Evelien,

Interessant artikel!

Ik heb zelf wel een auto, omdat ik als arts helaas niet zonder kan. (Ik werk wel in een lab, maar dan nog ben ik wel oproepbaar en dan kan ik natuurlijk niet zeggen dat ik de volgende bus wel neem!).

Ik ben al een tijdje op zoek naar een goede carpoolwebsite, want ik kan af en toe wel iemand meenemen (als het lukt iemand te vinden die zich aan mijn uren kan aanpassen) en nu zal je zeggen, die vind je toch makkelijk? Ja hoor … voor België OF voor Nederland. Als je zoals ik elke dag de grens over pendelt, wordt het blijkbaar al een heel pak moeilijker. Ik vang bot op beide websites als ik mijn dagelijks traject ingeef. Terwijl er toch genoeg Belgische en Nederlandse grensarbeiders zijn, heb ik het gevoel … Ik weet dat je niet (meer?) in de grensregio woont maar misschien heb jij toch wel een tip voor mij?

GreenEvelien
23 augustus 2013 at 09:46 · Reply
@Ellen: Je zou eens kunnen kijken op de website Gedeeld:Door of met hen contact opnemen. Zij kunnen je vast helpen. Succes!

katrien
18 juli 2014 at 11:17 · Reply
Dag Evelien,
dat een auto na wikken en wegen soms een optie is, daar kan ik inkomen. Ikzelf heb ook een auto omwille van een chronische ziekte, maar probeer voor de rest ook zo consequent mogelijk te leven. Waar ik wel benieuwd naar ben : hoeveel kilometer rijden jullie op een jaar ?

Micele
8 april 2015, 10:15
Vervolg op bovenstaande post "Green Evelien", uit alles lees je de wereldvreemdheid en onwetendheid uit die brieven. Ze, ook Evelien, denken echt dat openbaar vervoer (veel)milieuvriendelijker is als de (benzine)auto. En dat dus leven in stedelijke omgeving zonder auto milieuvriendelijker is. ONZIN !
Dat is de grootste denkfout die er bestaat en steeds maar weer voor de dummies hersenspoelend in de wereld gezet wordt.

Een klassieke benzineauto is milieuvriendelijker als de klassieke dieselbus (quasi 99 % van de bussen) en dat per PERSONENkilometer ! Concurreert zeker gemakkelijk met trein en tram, en als men al de infrastuctuur eerlijkerwijze erbijneemt ttz van bron tot schroot meetelt is een benzineauto zeker het milieuvriendelijkste. Een motorvoertuig heeft eigenlijk zelfs geen verharde (beton/asfalt) wegen nodig. Die zijn in feite eerder voor zwaar vervoer zoals de bus... en natuurlijk voor veiligheid/snelheid en comfort en zuinigheid aangelegd.

Knoop het in je oren. ;-)

Bron ?
Deze beperkte oude "fijnstofstudie" toont het al aan in figuur 1:
http://www.tmleuven.be/project/autoengezondheid/120308persberichtdef.pdf
Figuur 1: Gemiddelde fijn stof emissie per personenkm (TREMOVE, EMMOSS, MIRA2006, eigen berekeningen)

De familie Evelien gebruikt een benzineauto dus beter gaat echt niet. :thumbsup:
(ik zal dat proberen te posten op Eveliens blog)

Jan van den Berghe
8 april 2015, 10:46
Dat is de premisse van dit hele topic.
Althans, met het diskoers van Blue Sky, die niet liever zou hebben dat elke soort van gemotoriseerd privé vervoer verdwijnt.

Uit welk bericht leidt u dat dan wel af?

Jan van den Berghe
8 april 2015, 10:48
Maar jij en anderen willen blijkbaar het verschil niet maken dat als men al een auto bezit dat men die dan veel meer gaat gebruiken, en al zeker als men er niet omheen kan, ttz uit noodzaak. Waarom eigenlijk?


"Jij"?

Op welk bericht van mij baseert u zich hiervoor?

Micele
8 april 2015, 13:09
"Jij"?

Op welk bericht van mij baseert u zich hiervoor?
Jij niet ? OK, dan begrijp je wat ik wil zeggen.

Verder sluit ik me aan bij de laatste post van @ maddox.

En verder is het beweren (link topic starter) dat openbaar vervoer minder vervuilend en veiliger is en minder lawaai maakt en méér van die onzin... voor de stedelijke bewoners natuurlijk véél te kort door de bocht.

http://www.dewereldmorgen.be/blog/chouffeke/2014/05/09/leven-zonder-auto-kan-wel-degelijk

Waarom dit boek?
...
Dat je zelf autoloos bent geeft je ook een meer afstandelijke kijk op de vele schadelijke effecten van het fenomeen auto.

Ik stoor mij al jarenlang mateloos aan al die ongevallen, de luchtvervuiling, de lawaaioverlast, de inname van openbare ruimte, de files, het nefaste effect op het buurtleven enz…

Het is namelijk in diverse studies aangetoond dat het eerder andersom is of kan zijn. Toch als men al de dieselauto´s en -voertuigen uit de stad weert.

1. Openbaar vervoer is onveiliger per personenkilometer, bron SWOV-Nederland. Het is wel veiliger voor de inzittenden, maar vooral in een stad of ballingsgebieden verkeren niet alleen inzittenden, maar vooral kwetsbare weggebruikers, zelfs kwetsbare weggebruikers die in een auto (mee)rijden.
Bus, trein en tram zijn door hun bouw én massa én snelheid alles behalve vergevinggezind bij een botsing, terwijl bij een auto zeer veel vorderingen gemaakt zijn betreft voetgangersveiligheid is dat is bij die zware logge voertuigen helemaal niet het geval.
https://www.swov.nl/rapport/Factsheets/NL/Factsheet_Openbaar_vervoer.pdf
Verkeersonveiligheid van openbaar vervoer

Hoe groot is het probleem?

Het aantal slachtoffers onder gebruikers van het openbaar vervoer (bus, tram/lightrail, metro, trein) is gering: gemiddeld per jaar 1 dode en 19 ziekenhuisgewonden in de afgelopen tien jaar (2000 - 2009).
De onveiligheid van openbaarvervoermiddelen voor andere verkeersdeelnemers is veel groter:
gemiddeld per jaar 41 doden en 138 ziekenhuisgewonden in dezelfde periode. Hiervan vallen 116 slachtoffers (waarvan 16 doden) bij botsingen met een bus en 63 (waarvan 25 doden) bij botsingen met een tram of trein.

Door het aantal afgelegde voertuigkilometers van personenauto's, bussen en trams te relateren aan het aantal ongevallen of slachtoffers, bereken je het ongevallen- resp. slachtofferrisico.

Het blijkt dat er per afgelegde kilometer bij ongevallen met een bus 7 keer zoveel ongevallen zijn met ernstige afloop (doden en/of ziekenhuisgewonden) dan bij ongevallen met een personenauto, en bij ongevallen met een tram 12 keer zoveel. Voor dodelijke ongevallen zijn deze verhoudingen nog ongunstiger: bij ongevallen met een bus 15 keer zoveel en bij ongevallen met een tram 57 keer zoveel dodelijke
ongevallen als bij ongevallen met een personenauto.

2. Openbaar vervoer stoot meer (ultra)fijnstof uit per personenkilomter omdat overwegend (95-99 %) dieselbussen in de stad rijden. (ook roetfilters helpen daar niet)

http://www.tmleuven.be/project/autoengezondheid/rapport170408.pdf page 72-73

De huidige gemiddelde auto en passagierstrein stoten ongeveer evenveel fijn stof uit per pkm.

Voor de auto gaat het om een uitlaat en niet-uitlaatemissies. Voor de trein gaat het nagenoeg uitsluitend om niet-uitlaatemissies.

De gemiddelde auto en gemiddelde bus verbergen echter een meer genuanceerde realiteit.

Een benzine en een LPG-auto zijn veel properder dan een dieselwagen en ook properder dan een dieselbus.

De benzinewagen is op de fiets na het properste vervoermiddel.

Dit komt omdat de verbranding van diesel (in een auto en een bus) steeds gepaard gaat met de uitstoot van fijn stof en NOx. ...]

Jan van den Berghe
8 april 2015, 20:46
Jij niet ? OK, dan begrijp je wat ik wil zeggen.


Ik volg even niet. Wat wilt u mij dan wel ten laste leggen?

En neen, ik begrijp niet wat uw punt nu eigenlijk is...

Micele
9 april 2015, 11:52
Tja, ieder zijn ding, ik zou er toch niet willen wonen. Auto-afhankelijk zijn voor vanalles en nog wat zou me net een claustrofobisch gevoel geven.

Wat bedoel je nu eigenlijk met auto-afhankelijk voor vanalles en nog wat ?

Mijn talrijke keuzes zijn: :-D

1.- mijn benzine-auto die ik(we) nemen kan (kunnen) wanneer ik wil en hoe ik wil, die me zonder omwegen snel naar mijn bestemming brengt, in de regel zelfs zonder evtl nat (of andere omstandigheden) te worden. Bovendien kan ik andere passagiers meenemen, evtl ergens to the point afzetten en ook bagage ofzo of nadien inkopens laden. Soit het flexibel en vrij vervoermiddel bij uitstek en bovendien het milieuvriendelijkste na de fiets. Qua externe marginale kost betaald vooral daarom de benzine-auto 58 % teveel (figuur = 158 %)**. Ook de electroauto betaald enkele % teveel, al het ander wegvervoer betaald (veel) te weinig**
http://www.tmleuven.be/project/miraexternekosten/201010_finaalrapport_VMM.pdf blz 15-16 ** grafisch figuur 1 (van fiets tot schip).

In welke mate internaliseert transport zijn externe kosten?

Momenteel betaalt de gebruiker in de meeste gevallen niet volledig voor de hinder die hij teweeg brengt.
**Onderstaande figuur toont de graad van internalisering voor de verschillende modi die onderzocht werden in deze studie.
De cijfers zijn relatief: de som van alle externe kosten is 100%. De grijze streepjes geven aan in welke mate de belastingen de marginale externe kosten dekken.

**Onderstaande figuur toont duidelijk dat via de huidige belastingen en heffingen op transport de overheid slechts een deel van de externe kosten recupereert. Over het geheel genomen is de mate van internalisering het grootst voor het wegverkeer en meer bepaald voor personenwagens. De benzinewagen betaalt zelfs te veel. Voor de lichte vrachtwagens schommelt de mate van internalisering tussen 86% en 38%, afhankelijk of de brandstof benzine of diesel is. Zware vrachtwagens internaliseren tussen de 30% en de 66% van hun externe kosten, voor de reisbus is dit 29%. De graad van internalisering voor motorfietsen is ook relatief laag met 30%. Door de hoge subsidies voor het openbaar vervoer is er geen internalisering. De subsidies zijn ongeveer 4 maal hoger dan de externe kosten voor de lijnbus en 72 maal hoger voor de trein (nationaal vervoer). Wat betreft de andere modi (spoor, binnenvaart en zeevaart) is het duidelijk dat er niet veel belastingen geheven worden. De graad van internalisering is dan ook zeer laag tot onbestaande.

2.- ik kan bvb 400 m te voet gaan en daar wachten op de zeer trage bus (in het bushokje). Of ca. 900 m gaan als ik andere buslijnen wil. Soit altijd te voet gaan omdat die bus enkel aan een halte stopt. Ik kan ook met de fiets rijden naar de bushalte maar dat riskeer ik niet wegens diefstalrisico.
Dat is nu eenmaal inherent aan gemeenschappelijk busvervoer. Uiteraard is de dieselbus ook nog eena zeer belastend voor het milieu wegens ultrafijnstof en NOx, dikwijls zelfs per personenkm. CNG (aardgas)-bussen bestaan hier niet, die zou ik dan wel meer nemen moest het passen.

3. - dan kan ik natuurlijk mijn fiets nemen wat in de regel meestal sneller is als de bus. Naja de fiets heeft zo zijn nadelen als we met twee of drie passagiers rijden die niet met de fiets willen rijden wegens...

4. - alles te voet afleggen, ttz soms daarbij een beetje lopen, maar hoe en wanneer ik dan aankom mmmh 20-30 km te voet heb ik nog niet uitgeprobeerd, 5-6 km wel.

Dus er is helemaal geen sprake van auto-afhankelijkheid (is dat een ziekte ofzo of zeer erg ?) want ik heb de fiets en mijn gezonde benen nog, maar hoelang nog...

zou me net een claustrofobisch gevoel geven
Mij helemaal niet aangezien ik onafhankelijk ben van andere mensen of openbare gemeenschappelijke diensten.

Maar ieder zijn meug, hé
Dus jij "verkiest" eerder de onvrijheid door bij bepaald vervoer (pakweg vanaf xx km) totaal afhankelijk te zijn van andere mensen en diensten (bvb autodelen als...), ook op de terugweg naar huis. Idd, ieder zijn meug, hé ;-)

Hoe meer "stadsmensen" er zonder autobezit kunnen ik weet echt niet of dat echt een voordeel is, want als ze dan eens een auto willen huren of autodelen moeten die auto´s er tenslotte ook beschikbaar zijn. En of het allemaal milieuvriendelijke motoren zijn is ook nog de vraag.
Wat men echter niet mag vergeten dat goederen en diensten in steden niet mogelijk zijn door motorvoertuigvervoer of ik moet iets gemist hebben hoe al die goederen in de stadscentra geraken...

Micele
9 april 2015, 12:29
laatste zin moet:- zonder motorvoertuigvervoer - zijn. ...

Jan van den Berghe
11 april 2015, 07:39
Dus jij "verkiest" eerder de onvrijheid door bij bepaald vervoer (pakweg vanaf xx km) totaal afhankelijk te zijn van andere mensen en diensten (bvb autodelen als...), ook op de terugweg naar huis. Idd, ieder zijn meug, hé ;-)


Als iemand uit vrije wil ervoor kiest beroep te doen op gemeenschappelijke diensten, dan lijkt me dat geen "onvrijheid". Onvrijheid bestaat erin gedwongen te worden van buitenaf.

maddox
14 april 2015, 15:13
Uit welk bericht leidt u dat dan wel af?

Uit het hele diskoers van Blue Sky. Die geen kans onbenut laat om gal te spuwen op auto's en vooral de bezitters ervan.

Jan van den Berghe
14 april 2015, 21:23
Uit het hele diskoers van Blue Sky. Die geen kans onbenut laat om gal te spuwen op auto's en vooral de bezitters ervan.

Kunt u een voorbeeldje geven van dat laatste? Ik voel me, als autobezitter, -gebruiker en fietser, helemaal niet geviseerd door wat hij schrijft. U schijnbaar wel. Waardoor dit verschil?

maddox
15 april 2015, 06:13
Kunt u een voorbeeldje geven van dat laatste?
Zeker, kijk gewoon even naar alle door Blue Sky gestartte topics.
Ik voel me, als autobezitter, -gebruiker en fietser, helemaal niet geviseerd door wat hij schrijft.
Wat U voelt en wat ik denk dat Blue Sky wil hebben weinig met elkaar te maken dan.

U schijnbaar wel. Waardoor dit verschil?
Geen idee, dat maakt U ervan.

Blue Sky
17 april 2015, 08:56
Uit het hele diskoers van Blue Sky. Die geen kans onbenut laat om gal te spuwen op auto's en vooral de bezitters ervan.

Om een aantal misverstanden uit de wereld te helpen; ik bezit zelf ook een auto. Met het bezitten van een auto heb ik dus allerminst een probleem. Evenmin met autogebruik in die mate dat deze op een "normale wijze" wordt gebruikt. Temeer daar de anderen in de maatschappij in de eerste plaats worden geconfronteerd met de negatieve gevolgen van autogebruik, lijkt het me toch niet onlogisch aan de mensen te vragen op een verantwoordelijke wijze om te gaan met hun auto-object.

Alleen lijkt dat in de praktijk, zonder ingrepen van de overheid en alle sensibiliseringscampagnes ten spijt, niet zo goed te lukken.

Micele
17 april 2015, 09:21
Om een aantal misverstanden uit de wereld te helpen; ik bezit zelf ook een auto. Met het bezitten van een auto heb ik dus allerminst een probleem. Evenmin met autogebruik in die mate dat deze op een "normale wijze" wordt gebruikt. Temeer daar de anderen in de maatschappij in de eerste plaats worden geconfronteerd met de negatieve gevolgen van autogebruik, lijkt het me toch niet onlogisch aan de mensen te vragen op een verantwoordelijke wijze om te gaan met hun auto-object.

Alleen lijkt dat in de praktijk, zonder ingrepen van de overheid en alle sensibiliseringscampagnes ten spijt, niet zo goed te lukken.

De overheid lukt het al helemaal niet meer, en dat sinds pakweg 25 jaar.
Wetende dat de bevolking blijft groeien bouwen ze eerder relatief de mobiliteit af als op (incl openbaar vervoer).

http://www.mobiliteitsmanagement.be/ndl/woonwerkverkeer/

Blabla kunnen ze als de beste:
http://www.mobielvlaanderen.be/pdf/beleidsnota-brieven/beleidsnota2014-2019.pdf

maar boem boem moet men met een vergrootglas zoeken...

Een met Vlaanderen goed vergelijkbare buitenlandse deelstaat (ook evenveel inwoners, Hessen (D)) investeert tot 8 maal meer per jaar als Vlaanderen had ik eens nagecheckt. En dat weten ze maar al te goed...

Jan van den Berghe
18 april 2015, 21:57
Zeker, kijk gewoon even naar alle door Blue Sky gestartte topics.

Wat U voelt en wat ik denk dat Blue Sky wil hebben weinig met elkaar te maken dan.


Geen idee, dat maakt U ervan.

Eerste en laatste zin zijn dan in volledige tegenspraak met elkaar.