PDA

View Full Version : Gemiste kans voor linkse eenheid in Oost-Vlaanderen?


Fréderic
7 maart 2003, 17:01
Misschien stof om over te discussiëren? Wellicht wel...

NIEUWE KANSEN VOOR EEN OPEN LIJST

Tijdens een vergadering op 22 februari te Gent werd de vorming van een gezamenlijke open linkse lijst voor de volgende parlementsverkiezingen besproken. Een veertigtal aanwezigen vulden de kelder van Ten Berg. De helft daarvan was niet aangesloten bij nationale politieke lijsten of partijen. De anderen waren mensen van de SAP, LSP en de lijst Resist.

Na een paar uur discussie werd de poging tot eenheid stopgezet. Resist stelde een tienpuntenprogramma op dat voor de anderen te nemen of te laten is. Onder die tien punten o.m. het feit dat de AEL het leiderschap van de lijsten Resist voor zich opeist. De meerderheid van de mensen had hiertegen bezwaar. Je werkt niet samen met anderen door ze te bevelen. Wij hebben het volste respect voor de bewustmakende rol die elke organisatie speelt, maar "etnische tegenstellingen" en religie zijn voor ons niet de basis om aan politiek te doen.

De Linkse Socialistische Partij (LSP) stelde zich gelijkaardig op. Terwijl de LSP in 1999 en 2000 deel uitmaakte van LEEF-lijsten en die als positief beoordeelde ("Voor Militant Links was de leef-campagne een aangename ervaring" "Met LEEF! zullen we verder bouwen aan een echte linkse pool") stelde de LSP nu een kartellijst onder de naam LEEF/LSP voor. Dit voorstel was te nemen of te laten. Op deze manier worden alle andere krachten buiten spel gezet. LEEF! staat niet op zijn naam en stelde nog de naam LINKS en het recht voor iedereen om onder eigen vlag campagne te voeren voor, maar dit kon de LSP niet vermurwen.

De reacties van Resist en de LSP op voorstellen tot samenwerking zijn te reduceren tot een politiek van voldongen feiten. We kunnen praten, maar dat en dat is te nemen of te laten. Deze houding is typisch voor het klein-linkse milieu in Vlaanderen maar botst fundamenteel met de basiswerking die LEEF! al jaren ontplooit, waarmee zij lokaal twee zetels haalt in de Herzeelse gemeenteraad en op andere plaatsen het verarmde links probeert van de grond te krijgen :

· LEEF! houdt het gesprek open met iedereen en is niet getrouwd met één partner die de exclusiviteit opeist.

· LEEF! is geen communistenbond maar een organisatie waarbinnen alle linksen, communisten, anarchisten, ecologisten en andere tisten welkom zijn om samen iets te doen. Niemand dient binnen dit netwerk de dominantie op te eisen.

NIEUWE KANSEN?

Als links hier en daar bescheiden successen opbouwt in de wereld dan is het omdat mensen werken aan de basis en omdat men een actuele, frisse manier van uitdrukken en organiseren zoekt die ver afligt van het klein-linkse jargon. Dan is het omdat een waarde als socialisme op een nieuwe manier vertolkt wordt, met de voeten in de realiteit, met ideologie als inspiratiebron in plaats van als steriele leidraad, met humor in plaats van hoogdravende woorden, met verscheidenheid in plaats van dominantie.

Vanuit deze overtuiging blijven wij oproepen om de anti-globalistische en syndicale eisen politiek te vertolken door het neerleggen van een open linkse lijst in Oost-Vlaanderen, een lijst gestoeld op de mensen aan de basis van deze brede beweging.

Laat mensen uit deze beweging nu eens uit hun kot komen en politieke verantwoordelijkheid nemen. We roepen Oost-Vlaanderen nog eens op om mee van gedachten te wisselen, definitief te beslissen, tijdens een ultieme vergadering op zaterdag 8 maart om 14 uur in 't Uilekot Groenlaan 39 te Herzele.

vzw 't Uilekot
Groenlaan 39
9550 Herzele
053/626436
E-mail: [email protected]
website: http://users.skynet.be/uilekot

Lijst van ondertekenaars:

Wendy Verheyden (actief in Noord/zuidbeweging en sociale fora)
Filip De Bodt (Gemeenteraadslid LEEF! Herzele)
Freddy De Pauw (journalist)
Anke Hintjens (actief in Holebibeweging)
Piet De Baere (actief in Denderaktiekomitee en andere milieubewegingen)
Tom Carnewal (Gemeenteraadslid Z.A.P.-Zottegem)
Stephan Cautaerts (Actief in Werkgroep Internationale Samenwerking, Nieuwbeek Aalst en Amnesty International)
Patrick Erauw (Actief in vzw 't Uilekot)
Danny De Moor (Medeinitiatiefnemer vuilzakkenactie Bloemekeswijk Gent, actief in Carnoy-staking)
Gie Vandenberghe (moraalwetenschappers, historicus)
Johan Van Geyt (militant ACOD-Spoor)
Didi de Paris (auteur)

GC
7 maart 2003, 19:52
Dat is een "oplossing" die toch wat erg gemakkelijk is... Leef zegt dat ze het niet eens zijn met het marxisme, wat hun volste recht is, en dat iedereen dus maar bij hen moet aansluiten. Dat kun je toch niet eisen?

In 2000 hebben wij inderdaad met LEEF meegedaan. We hebben de helft van de Gentse kandidaten geleverd en veel campagne gevoerd. Intussen staat LSP sterker dan in 1999 en LEEF niet bepaald, toch alleszins niet in Gent. Moeten wij dan in Gent bijna alleen LEEF gaan uitbouwen?

Gelet op de verhoudingen tussen de verschillende linkse groepen zou een kartel een veel betere optie zijn.

Fréderic
8 maart 2003, 13:03
Beste GC, ik weet niet met je bezig bent, maar er klopt iets niet. In een eerder artikel schrijf je het volgende:

"Zaterdag vond in Gent een discussie plaats over de verkiezingen. Het voorstel van LSP om met een kartel van LSP en LEEF op te komen, eventueel onder een "algemene naam" genre 'LINKS' werd jammer genoeg niet door een meerderheid van LEEF gedragen."

Terwijl er in het artikel van Leef! staat:

"LEEF! staat niet op zijn naam en stelde nog de naam LINKS en het recht voor iedereen om onder eigen vlag campagne te voeren voor, maar dit kon de LSP niet vermurwen. "

Is er hier een uitleg voor?

solidarnosc
8 maart 2003, 17:18
Misschien weten ze bij de mensen van LEEF zelf niet wat ze willen? Zou toch kunnen?

Fréderic
8 maart 2003, 17:51
Misschien weten ze bij de mensen van LEEF zelf niet wat ze willen? Zou toch kunnen?

nee, voor zij die er bij waren zullen u vertellen dat Leef! met het voorstel afkwam van "Links" wat op zich al een enorme toegeving was voor heel wat mensen van Leef!, maar dat de LSP bleef bij de vermelding van hun naam. En niet andersom... Correcte informatie graag!

solidarnosc
8 maart 2003, 18:49
Ik was er niet bij dus kan ik daar niet over oordelen maar het lijkt me duidelijk dat er sprake is van een 'breuk in vertrouwen' tussen de verschillende partners. Nu kan u zeggen van wanneer de twee verschillende citaten dateren?

Nu het kan best zijn dat er inderdaad mensen waren binnen LEEF die met LINKS naar de verkiezingen wilden gaan maar dat die op dat ogenblik binnen LEEF of op die vergadering niet in de meerderheid waren. Er zijn verschillende vergadering geweest tussen LEEF en LSP en misschien zijn daardoor een aantal misverstanden onstaan. LEEF is ook een bonte coalitie van verschillende mensen ter linkerzijde dus lijkt me het nogal logisch dat ze d'er verschillende meningen op na houden met welke lijst ze naar de verkziezingen zullen trekken.

Nu in ieder geval begrijp ik niet echt wat er verkeerd is aan LEEF&LSP. Op die manier kan je toch iedereen tevreden stellen of zijn er een aantal mensen die niet kunnen verdragen dat de lettertjes LSP op de lijsten zullen staan? Nu in ieder geval heb ik geen enkel probleem met LEEF.

Mocht het echter zo zijn zo dat we met mensen moeten samenwerken die het niet kunnen verdragen dat de LSP op de lijst komt (terwijl wij geen enkel probleem hebben met LEEF) maar wel kunnen verdragen dat onze tientallen leden in Oost-Vlaanderen zich voor deze verkiezingen de naad uit het lijf werken dan denk ik dat het beter is dat we met een aparte lijst deelnemen aan de verkiezingen.

GC
8 maart 2003, 21:49
Ik was er niet bij. Enkel op een voorbereiding bij ons. Daar werd het idee ontwikkeld om met LSP het voorstel te doen dat we desnoods de lijst 'LINKS' zouden voorstellen als naam voor het kartel.

Het probleem va LEEF is echter dat wij een partij uitbouwen, dat lees je toch in hun teksten?

Fréderic
9 maart 2003, 11:06
Ik was er niet bij. Enkel op een voorbereiding bij ons. Daar werd het idee ontwikkeld om met LSP het voorstel te doen dat we desnoods de lijst 'LINKS' zouden voorstellen als naam voor het kartel.

Het probleem va LEEF is echter dat wij een partij uitbouwen, dat lees je toch in hun teksten?

Terwijl op de vergadering Leef! dat voorstelde, maar dat jullie bij jullie standpunt bleven van Leef-LSP

solidarnosc
9 maart 2003, 13:36
Blijkbaar heb je meer vertouwen in die van LEEF dan in je trotskistische kameraden. :roll: Was je trouwens zelf op die vergadering(en) aanwezig. Zijn er van die vergaderingen verslagen opgemaakt zodat we eventueel kunnen zien wie wat heeft gezegd op die vergadering.

GC
9 maart 2003, 20:53
De realiteit is dat LEEF blijkbaar niet opkomt dan met een kartel met LSP. Ik heb me intussen volledig geïnformeerd. Wij hebben het voorstel van een lijst 'LINKS' gelanceerd met de idee dat we daarvoor zouden gaan als er echt genoeg krachten zouden zijn waardoor het in de praktijk geen kartel zou zijn, maar een brede open linkse lijst. Daar waren de krachten niet voor aanwezig.

We zullen bijgevolg met mensen van LEEF spreken om hen te vragen op onze lijst te staan. Er komt immers geen LEEF-lijst.

Fréderic
9 maart 2003, 20:57
De realiteit is dat LEEF blijkbaar niet opkomt dan met een kartel met LSP. Ik heb me intussen volledig geïnformeerd. Wij hebben het voorstel van een lijst 'LINKS' gelanceerd met de idee dat we daarvoor zouden gaan als er echt genoeg krachten zouden zijn waardoor het in de praktijk geen kartel zou zijn, maar een brede open linkse lijst. Daar waren de krachten niet voor aanwezig.

We zullen bijgevolg met mensen van LEEF spreken om hen te vragen op onze lijst te staan. Er komt immers geen LEEF-lijst.

heb ik net ook vernomen...