PDA

View Full Version : IMF in België om de financieel-economische toestand te peilen


demonen
5 december 2015, 15:31
Op dit moment verblijft een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het land, om in het kader van de zogenaamde artikel IV-consultaties de economische en financiële situatie door te lichten. De analyses en aanbevelingen in zo’n rapport zijn niet bindend. Maar een eventuele terechtwijzing door het IMF komt altijd hard aan. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat een Belgische regering na zo’n jaarlijkse inspectieronde met de neus op de feiten wordt gedrukt.

Buitenlandse waarnemers en analisten zoals die van het IMF zijn vaak sceptisch als het over ons land gaat. Zij hebben in hun mappen nog het rapport uit 2011 van de Hoge Raad van Financiën, die voor 2015 een licht begrotingsoverschot van 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voorspelde. De realiteit vandaag is een tekort van 2,9 procent. Het is de rapporteurs ook niet ontgaan dat deze en de vorige regering er niet in zijn geslaagd de lage rente, de dalende olieprijzen en de voordelige wisselkoers van de euro in hun voordeel om te buigen.

Het bezoek van de IMF-delegatie komt eigenlijk wat ongelegen, omdat de federale regering voor 2015 nog altijd geen cijfers heeft over inkomsten en uitgaven, zelfs niet over betrouwbare prognoses. Het laat zich raden dat dat geen geweldige indruk zal maken op de rapporteurs. Die werden wellicht ook al op de hoogte gebracht dat Eurostat en de Europese Centrale Bank (ECB), Europa dus, zonder meer de inkomsten verwerpt die de regering beweert te zullen halen uit de fraudebestrijding en de zogenaamde redesign van het overheidsapparaat, wegens niet structureel en weinig realistisch.

Er worden ook vragen gesteld bij de terugverdieneffecten die volgens de regering tot 70 procent kunnen oplopen en waarvan 300 miljoen euro al in de begroting wordt opgenomen. Volgens ingewijden wordt hier met dubbel krijt geschreven. Jean-Luc Dehaene ging destijds bij het berekenen van de terugverdieneffecten nooit hoger dan 25 procent.


http://www.tijd.be/opinie/column/Taxshift_op_sukkeldraf.9706821-2337.art

Ondanks nooit geziene belastingsverhogingen krijgt deze regering de openbare financiën niet onder controle.
Indien zij het goed voor hebben met de mensen dan zetten ze een stap opzij zodat de Troika hier orde op zaken kan stellen.
Van mensen zoals Dewever, Becaus, Bracke en de andere ambtenaren kunnen wij niet verwachten dat ze een stap opzij zetten. Hopelijk doen de andere partijen dat wel zodat de grote veranderingen in daden worden omgezet nl het overheidsbeslag terugdringen naar normale proporties met een performante overheid die aan dezelfde voorwaarden als de privé doet wat van haar verwacht wordt!

demonen
5 december 2015, 15:37
Dan kan je weten wat een catastrofaal links beleid we achter de rug hebben kunnen laten.

Maar ja, Elio en Moureaux waren bezig met de moskeeën…

De Vlaamse schuld is de snelst stijgende vd wereld en daar heeft de nva het voor het zeggen.

demonen
5 december 2015, 18:08
Laat je verzorgen, mijn vriend. Je verstaat er geen ballen van. Niet te verschieten dat Ford op de fles is gegaan. :lol:

Onze klanten wensten de dubbele pensioenen vd ambtenarij niet te betalen.