PDA

View Full Version : CD&V: het alternatief


Laura
29 juli 2002, 11:17
De grootste kritiek op CD&V is steeds dat ze enkel kritiek spuien en nooit es een alternatief voorstellen of constructief oppositie voeren. Helaas voor de 'anti-tsjeven' is dit flagrant onwaar. Het enige wat wel klopt is dat de pers ystematisch weigert melding te maken van de CD&V-voorstellen en enkel de kritiek (inherent aan oppositie voeren) toont. Om dit enigszins te compenseren volgt hier nu een integraal document dat aan de pers overhandigd werd bij de laatste CD&V-persconferentie.
Let vooral op het grote aantal ingediende en afgewerkte wetsvoorstellen!!!

DE ALTERNATIEVEN VAN CD&V


De Vlaamse christen-democraten hebben concrete voorstellen om het anders te doen. Niet met de pretentie van het grote gelijk, maar wel met de gezonde ambitie om het beter te doen, om oplossingen voor te stellen die gedragen worden door de samenleving, om een beleid te voeren waarin een grote meerderheid van de bevolking zich erkent.

In de alternatieven van CD&V staan drie prioriteiten centraal:
 het realiseren van een duurzame samenleving en economie;
 het aanbrengen van de menselijke correctie in het beleid;
 het versterken van de menselijke zekerheid.

Werkgelegenheid

 de druk op de ketel verminderen voor werknemers tussen 25 en 45 jaar: de kwali-tijdskaart moet het mogelijk maken om arbeid, gezin en zorg beter op elkaar af te stemmen. M.a.w., geen stereotype oplossingen, maar mogelijkheden tot aangepaste keuzes in functie van de individuele behoeften.
 oudere werknemers tellen ook mee: instrumenten en maatregelen uitwerken die werknemers in staat stellen arbeidsprestaties fysisch en psychisch te blijven uitoefenen. Er moet een beleid ontwikkeld worden dat er voor zorgt dat mensen niet voortijdig opgebrand zijn. Vorming en opleiding, kwaliteit van de arbeid, waardering en betrokkenheid van werknemers zijn daartoe geschikte instrumenten.
 het vereenvoudigen van de banenplannen en tewerkstellingsmaatregelen op maat van het individu (wetsvoorstel).
 contractualisering in de werkloosheid. Werkzoekende en overheid gaan een overeenkomst aan in de zoektocht naar werk. Op basis van een individuele screening kan nagegaan worden welke begeleiding, opleiding, vorming aangewend kunnen worden om een werkzoekende succesvol toe te leiden tot de arbeidsmarkt (wetsvoortel).
 sluiting van ondernemingen: elke werknemer moet in geval van sluiting van de onderneming recht hebben op een sluitingspremie. Niet alleen werknemers in grote maar ook in kleine ondernemingen (wetsvoorstel).
Sociaal beleid – gezinsbeleid - ziekteverzekering – ouderenbeleid
 het welvaartsvast maken van de pensioenen (wetsvoorstel)
 voldoende middelen voor rusthuizen en palliatieve zorgen
 het verhogen van de kinderbijslagen. De kinderbijslag dient een realistische dekking van de kost van het kind in te houden ongeacht de beroepsstatus van de ouders (dus geen onderscheid meer b.v. tussen zelfstandigen en werknemers) (wetsvoorstel).
 geen nepstatuut maar een volwaardig statuut voor de onthaalouders (wetsvoorstel)
 invoeren van het zorgouderschap (wetsvoorstel)
 een volwaardig statuut voor vrijwilligers (wetsvoorstel)
 een verbeterde toepassing van onderhoudsplicht (wetsvoorstel).
 verhoging van het uitkeringspercentage van het gederfde loon voor alleenstaande invaliden met verlies van enig inkomen (wetsvoorstel).
 terugbetaling van kosten van medisch begeleide voorplanting. Medisch begeleide voortplanting mag geen elitaire vorm van zorgverlening zijn (wetsvoorstel).

Verkeersveiligheid en mobiliteit

 geen megaboetes voor verkeersovertredingen, maar het verhogen van de controles, o.m. door de oprichting van een gespecialiseerde federale verkeerspolitie (wetsvoorstel), en de administratieve afhandeling van de verkeerspv’s (wetsvoorstel).
 het verbeteren van de verkeersinfrastructuur.
 de hervorming van de rijopleiding en het rijbewijs (wetsvoorstel).
 de oprichting van een federaal fonds voor duurzame mobiliteit om de zware financiële inspanningen voor de spoorinvesteringen van overheidswege te financieren (wetsvoorstel).
 een beter beleid voor verkeersslachtoffers (wetsvoorstel).
 het betaalbaar houden van autoverzekeringen voor jongeren (wetsvoorstel).

Veiligheid – politie – justitie

 werk maken van de veiligheidsproblematiek door een meerjarenplan voor justitie en politie.
 een veel sterker uitgebouwde wijkpolitie.
 de hervorming van het niet-toepasbare snelrecht tot een procedure die snelle berechting effectief toelaat (wetsvoorstel).
 een specifiek jeugdsanctierecht voor jongeren die misdrijven plegen (wetsvoorstellen) Voor CD&V kan de oorspronkelijke voornaamste finaliteit van de wet van 1965, de bescherming van de jongere, behouden blijven. Niets belet dat de waardevolle idee van bescherming van deliquente jongeren gecombineerd wordt met een sanctionerend en/of herstelrechtelijke element. Echter, helemaal op het einde van het traject en vanuit de vaststelling dat een heel kleine groep jongeren een fysieke bedreiging uitmaakt voor de samenleving en weinig vatbaar is voor alternatieve en opvoedkundige maatregelen is een krachtdadig maar humaan optreden van de overheid gewenst.
 aanpak georganiseerde criminaliteit: gespecialiseerde politie-eenheden tegen een aantal misdaadfenomenen en een wettelijke regeling inzake spijtoptanten (wetsvoorstel).
 nationaliteitswetgeving: beperken op korte termijn van de veiligheidsrisico’s van de snel-Belg-wet door de bevoegde instanties voldoende tijd te geven voor het uitbrengen van hun adviezen en op middellange termijn een nieuwe nationaliteitswetgeving waarbij het bewijs van de integratiebereidheid onder bepaalde voorwaarden een recht geeft op het verwerven van de nationaliteit (wetsvoorstellen).
 Het wegwerken gerechtelijke achterstand in Brussel door asymmetrische splitsing van het gerechtelijk arrondissement BHV (wetsvoorstel)

Begrotings- en fiscaal beleid

 het verminderen van de overheidsschuld overeenkomstig het stabiliteitspact
 het wegwerken van alle discriminaties van gehuwden (wetsvoorstel)
 het toebedelen van een deel van de vennootschapsbelasting aan de gemeenten ter compensatie van de inkomsten die de gemeenten derven door het wegvallen van de dividenden van intercommunales (wetsvoorstel)
Drugsbeleid
 drugs consequent en ondubbelzinnig ontraden en terugdringen in plaats van de boodschap te brengen dat men met drugs moet leren omgaan en alleen “misbruik” van illegale drugs moet ontraden worden. De overheid moet alle mogelijke instrumenten waarover ze kan beschikken optimaal hanteren om het gebruik van drugs terug te dringen. Dit betekent dat de overheid drie sporen dient te volgen in het drugbeleid: preventie, hulpverlening en repressie. De productie en verkoop van (illegale) drugs moet met alle middelen worden tegengegaan. Ook moet het bezit en gebruik van drugs strafbaar blijven. Niet omdat we ook tegen gebruikers alle middelen willen inzetten, wel omdat wij geloven dat het strafbaar karakter belet dat mensen beginnen met drugs of ermee doorgaan (wetsvoorstellen).

Vreemdelingen- en asielbeleid

 hervorming van de asielprocedure ingediend: het inkorten van de termijnen en het verminderen van de instanties die zich over de toegang tot het grondgebied moeten uitspreken. DVZ behoudt zijn bevoegdheden wat betreft de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen. De vreemdeling aan wie een bevel tot verlaten van het grondgebied werd afgegeven, kan hiertegen nog in beroep gaan bij de RvS tot nietigverklaring (wetsvoorstel).
 de oprichting van een agentschap voor de uitwijzing en repatriëring van uitgeprocedeerde asielzoekers (wetsvoorstel).

Defensie- en buitenlands beleid

 CD&V kiest voor een internationale rol voor België die op maat gemaakt is voor ons land: bescheiden, maar loyaal en kwalitatief hoogstaand. Dat heeft voor gevolg dat de Belgische regering nu bewust een keuze moet maken uit de militaire opdrachten die België ter harte wil en kan nemen en die kaderen in het aanbieden van een performant aandeel in peace-keeping, peace-restoring en peace-enforcing operaties.

Steven Keirse
29 juli 2002, 14:02
Zo origineel! Dat ze daar niet opgekomen zijn toen ze nog aan de macht waren! :D :D

CD&V leidt aan heuse bloedarmoede. De partij is verwaterd door de macht en verwerd tot een partij vol opportunisten zonder profiel. De christen-democratie heeft vandaag niks anders te bieden dan wat snoepjes die naar verschillende belangenorganisaties toegegooid worden.

Pelgrim
29 juli 2002, 14:24
Steven,
ik ben geen cd&v fanaat, maar u moet hen toch het voordeel van de twijfel geven. Dat 'verwaterd' zijn van de CVP is ook de hoofdreden waarom ze nu zichzelf vernieuwen.

jimmyl
29 juli 2002, 15:00
hoe origineeel... komaan zeg. Kwestie van uit te blinken in vaagheid kan dit wel tellen. In het verleden heb ik getwijfeld om voor cd&v te stemmen. Ben blij dat ik dit niet gedaan heb. cd&v vervalt soms in antipolitieke spelletjes. Ik vrees dat ze nog enkele jaren nodig hebben om oppositie te leren voeren. Trouwens de kopstukken als de van rompuys zijn ze ook beter kwijt als rijk, lijkt me.
jimmyl

Steven Keirse
29 juli 2002, 16:58
Steven,
ik ben geen cd&v fanaat, maar u moet hen toch het voordeel van de twijfel geven. Dat 'verwaterd' zijn van de CVP is ook de hoofdreden waarom ze nu zichzelf vernieuwen.

ik bedoelde maar dat ik kan ook een hoop puntjes en vage ideetjes op papier zetten en zeggen dat het een manifest is van dé politieke partij die het veel beter zal doen dan de rest
mijn leedvermaak met de zieligheid en de bloedarmoede bij de cd&v sinds ze in de oppositie zitten, is niet gefundeerd door een eventuele voorkeur van mijnentwege voor een partij die wel in de regering zit
partijpolitiek zal mij nooit liggen en zal altijd opportunistisch zijn, maar politiekers zonder profiel die zomaar wat nietszeggende puntjes opschrijven om aan te tonen dat hun partij het beter zou doen, zijn wat mij betreft nog veel lager gevallen dan de doorsnee opportunistische dorpspolitieker

Perry
29 juli 2002, 18:14
Gelukkig beginnen de christen-democraten eindelijk tenminste te erkennen dat er iets moest veranderen binnen hun partij, de nieuwe naam is er al, als ze nu nog hun oude verstarde garde buiten krijgen is er nog hoop.
Voorlopig ziet het er nog niet goed uit, hun meest gëinspireerde mensen hebben ze naar andere partijen verjaagd, en hun jongeren houden ze onder de knoet met mooipraterij op congressen. Oppositie voeren moeten ze nog leren, ze maken alleen maar ophef rond procedurefouten of op makkelijk te scoren ‘communautaire’ thema’s en hebben nooit een beter alternatief te bieden
Daarvan getuigd de bovenstaande tekst ook weer.
Hun 3 prioriteiten zijn holler dan lege doos en hebben blijkbaar als enige basis hun vorige slagzin ‘midden de mensen’ die ze zelf zijn gaan geloven in tegenstelling tot hun voormalige kiezers, al klinken ze natuurlijk wel mooi, heel menselijk hé, bijna het humanistisch verbond.
De rest van de tekst staat vol met opnieuw pseudo-filosofische vaagheden, nergens trouwens iets origineels, verfrissend of zelfs goed gevonden.
M’n algemene indruk, al is de tekst zo weinig concreet dat een algemene indruk ook niet meer dan mijn eigen interpretatie is, bestaat uit 2 hoofdconclusies.
1) Een ruk naar rechts, met politie en conservatisme als oplossing voor alles.
2) Totaal gebrek aan financieel beheer, veel geld beloven maar nergens kijken waar dat vandaan komen moet.
Blijf nog maar wat in de oppositie jongens, tot er een echte herbronning is geweest.
Grtjs
Perry

Leo Delcroix
29 juli 2002, 20:00
Steven,
ik ben geen cd&v fanaat, maar u moet hen toch het voordeel van de twijfel geven. Dat 'verwaterd' zijn van de CVP is ook de hoofdreden waarom ze nu zichzelf vernieuwen.

ik bedoelde maar dat ik kan ook een hoop puntjes en vage ideetjes op papier zetten en zeggen dat het een manifest is van dé politieke partij die het veel beter zal doen dan de rest
mijn leedvermaak met de zieligheid en de bloedarmoede bij de cd&v sinds ze in de oppositie zitten, is niet gefundeerd door een eventuele voorkeur van mijnentwege voor een partij die wel in de regering zit
partijpolitiek zal mij nooit liggen en zal altijd opportunistisch zijn, maar politiekers zonder profiel die zomaar wat nietszeggende puntjes opschrijven om aan te tonen dat hun partij het beter zou doen, zijn wat mij betreft nog veel lager gevallen dan de doorsnee opportunistische dorpspolitieker


Als meneer Keirse hier durft zeggen onbevooroordeeld kritiek te geven op het bovenstaande CD&V-documentje, dan lijkt me dat ongelofelijk hypocriet en leugenachtig. Meneer Keirse is een heel actief lid van de liberale studentenbeweging en lid van de 'denk'-groep Liberales. Stopt u even snel uw partijkaart weg, meneer Keirse!
:evil: Die VLD'ers hebben meer Tsjeventruken in zich dan de originele tsjeven... :twisted:

Leo Delcroix
29 juli 2002, 20:13
Als er beweerd wordt dat er opportunistische postjesjagers in de CD&V zaten, dan klopt dat. Maar ik vrees dat we die kwijt zijn aan de VLD (of hoe noem je de overloperij van Pinxten en Van Hecke anders?). Ze mgen ze daar houden...
:twisted:
Dat de CVP een verwaterd profiel had, klopt ook al, van daar de vernieuwing. Die wordt wel degelijk ten gronde gevoerd. MET nieuwe mensen en ideeën.

Dat bovenstaande tekst nu het nieuwe testament van de christen-democraten is, klopt niet. Het gaat enkel over een heel summiere samenvatting van het werk van de kamerfractie, dit is m.a.w. niet het nieuwe partijprogramma.

En voor degenen die het interesseert; er zullen heel wat nieuwe en jonge christen-democraten op de lijsten staan volgend jaar, EN voldoende goed geplaatst. U zal dus niet lang meer op dezelfde wat gedemodeerde smoelen dienen te kijken in de Kamer. :wink:

Kevin Devos
29 juli 2002, 21:49
Ik lees hier ergens dat wanneer de CVP aan de macht was (40 jaar) dat ze dan iets moesten gedaan hebben aan deze problemen. Dwaas... Echt dwaas noem ik deze opvatting, net als onze premier!

Ten eerste je kan pas gaan praten over iets wanneer het er is. Ik maak het volgende voorbeeld: Kijk- en luistergeld wordt afgeschaft ... heel Goed denkt de modale Vlaming ... ik ook in eerste instantie, maar plots komt een zeker Herman Vanrompay van de CD&V die zegt dat dat niet goed is. Hij vraagt zich af waar die 9 miljard nu vandaan gaat komen. Terecht! Inderdaad. Plotseling zeggen alle Vlamingen dat het kijk- en luistergeld niet meer hoeft afgeschaft te worden. En dan komen ze allemaal argumenteren tegen de CD&V die de Vlaming wakker schut dat ze het maar moesten ingelast hebben toen ze zelf aan de macht waren ...
Wel dat kon toen niet omdat het bestond. Paars-groen veranderd al de wetten die wij vroeger gemaakt hebben met als resultaat dat Vlaanderen en België niet meer behoorlijk bestuurd wordt!
Dank u Paars-groen. Daarvoor hebben wij namelijk gestemd! Echt bedankt!

Steven Keirse
29 juli 2002, 23:45
Als meneer Keirse hier durft zeggen onbevooroordeeld kritiek te geven op het bovenstaande CD&V-documentje, dan lijkt me dat ongelofelijk hypocriet en leugenachtig. Meneer Keirse is een heel actief lid van de liberale studentenbeweging en lid van de 'denk'-groep Liberales. Stopt u even snel uw partijkaart weg, meneer Keirse!
:evil: Die VLD'ers hebben meer Tsjeventruken in zich dan de originele tsjeven... :twisted:

hihihi
Het levende bewijs dat carrièristische tsjeeven goed op de man kunnen spelen, maar nauwelijks op de bal, wordt nog maar eens geleverd. Beide door u genoemde bewegingen zijn volledig onafhankelijk van welke partij dan ook. De bewering dat ik een VLD-militant zou zijn, laat staan enige ambitie als politicus binnen de VLD zou koesteren, is zoals elkeen die mij een beetje kent zal beamen, absurd.
Natuurlijk is uw commentaar een uiting van de eeuwige frustratie van zogenaamde christen-democraten... Waar sommigen zich nog onafhankelijk van enige partij liberaal, socialistisch, conservatief, nationalistisch, ... kunnen noemen, heeft het begrip christen-democratie geen enkele betekenis op puur ideologisch vlak. De CD&V heeft enig nut als een verbond tussen een paar belangenorganisaties en een paar carrièristisch ingestelde beroepspolitiekers. De christen-democratische ideologie -inzoverre zoiets al bestaat- is maar een excuus om aan machtspolitiek te doen.

PS: In schril contrast bij de manier waarop mijn tsjeeven-vrienden sinds jaar en dag tot in het absurde toe hun moederpartij ophemelen, ben ik trouwens de eerste om aan te klagen dat de VLD -de partij die min of meer mijn meeste voorkeur wegdraagt- verzandt in profielloze machtsstructuren. Dit is mijn grote motivatie waarom ik mij maar al te graag inzet voor organisaties als het LVSV die wel met een consequent liberaal gedachtengoed naar buiten komen.

Kevin Devos
30 juli 2002, 10:28
Ach Leo, laat ze zeggen, ze denken hier allemaal dat ze het warm water uitgevonden hebben. Ze zullen binnen een paar jaar minder lachen en praatjes verkopen! :wink:

Steven Keirse
30 juli 2002, 14:08
Ach Leo, laat ze zeggen, ze denken hier allemaal dat ze het warm water uitgevonden hebben. Ze zullen binnen een paar jaar minder lachen en praatjes verkopen! :wink:

Dat is nu één van de essenties van de parlementaire democratie. Partijen wisselen elkaar af aan de macht. Als CVP'er zou je toch maar al te goed moeten weten welke electorale en ideologische erosie volgt uit een hardnekkig vastklampen aan de macht. Monomane idioten die hun levensdoel zien in het continu ongenuanceerd verheerlijken van één welbepaalde partijstructuur of het nu cd&v, vld of een andere partij is, hebben mij mijn leven lang al geïrriteerd.

Laura
30 juli 2002, 14:53
Geachte heer Keirse,

Als u zegt dat zowel LVSV als Liberales onafhankelijk zijn van gelijk welke partij, waarom huizen beide dan in lokalen van de VLD? :?

De pot en de ketel, weet u wel...

Steven Keirse
30 juli 2002, 18:53
Uw pot-en-ketel-redenering is niks anders dan wat gekakel in het wilde weg, ik neem aan dat de insinuaties van uwentwege op frustraties gefundeerd zijn en zou mij normaal gezien de moeite niet getroosten om daarop een antwoord op te geven, maar omdat verenigingen door het slijk halen op een internetforum meer is dan een persoonlijke aanval aan mijn persoon alleen doe ik het voor een keer toch.

a) Liberales huist nergens, dat heeft gewoon geen locaal, laat staan een secretariaat.
b) Het LVSV heeft ook helemaal geen locaal gekregen van VLD-Gent zoals u lijkt te insinueren. Dit werd verkregen door onze oud-ledenbond een weliswaar bescheiden huur (maandelijks betaald door de oud-ledenbond aan VLD-Gent) op voorwaarde dat de studenten dat toenmalig volledig vervallen locaal opkalefaterden en wat brieven zouden plooien van Gentse VLD'ers voor de verkiezingen. Het locaal was dus deels gefinancierd door de oud-ledenbond van het LVSV en deels een tegenprestatie voor geleverde diensten door de studenten. Opgemerkt weze trouwens dat de LVSV-afdelingen in andere steden dan Gent geen locaal hebben binnen een VLD-gebouw om de eenvoudige reden dat het LVSV geen onderdeel is van de VLD.

Gebrek aan ideeën verdoezelen door op anderen te schieten is niet netjes, foei. Een sarcastische opmerking over uw "christen-democratische waarden" zal ik achterwege laten. Ik stel voor dat we eens een inhoudelijke discussie voeren, voor zover u daartoe in staat bent. (ooops nu begin ikzelf ook op personen te schieten, zou het besmettelijk zijn?!?!? :? )

Supe®Staaf
31 juli 2002, 07:03
Beste Laura,
Wat een boterham. Inderdaad, een groot aantal voorstellen. Het is gewoon wonderbaarlijk hoeveel fijne zaken in drie jaar oppositie kunnen worden op tafel gegooid. Blijkbaar veel meer dan er in tientallen en tientallen jaren regeringsdeelname konden gerealiseerd worden.

In de alternatieven van CD&V staan drie prioriteiten centraal:
 het realiseren van een duurzame samenleving en economie;
 het aanbrengen van de menselijke correctie in het beleid;
 het versterken van de menselijke zekerheid.
Dat zijn de drie hoofdlijnen dus. Klinkt nogal vaag, algemeen, om niet te zeggen wattig. Elke strekking van links over centrum tot rechts kan weinig graten in deze betrachtingen vinden. Naar mijn mening wel enkel omdat er ook geen vis in te bespeuren valt.

 Het epitheton duurzaam i.v.m. samenleving en vooral economie, waarop slaat dat?
 Wie lag aan de basis van de ontspoorde bureaucratische ontmenselijkte staatsapparaten? De coalitiepartners van de opeenvolgende CVP-regeringen waarschijnlijk? :roll:
 Zekerheden versterken. Daar kan je alle kanten mee uit. We zijn hier tamelijk zeker van een fikse portie neerslag op onze menselijke hoofden. Die zekerheid hoeft niet versterkt te worden. Eveneens de harde hand, waarmee de fiscus een megadeel van ons loon afroomt, is een zekerheid, die velen liever eens getemperd zouden zien. Of heb je het over de zekerheid van twee ampère stroom waar een wanbetaler steeds mag op rekene? Gaat CD&Vdeze cadeau van de paarsgroene regering verdubbelen, zodat we minstens van twee peertjes kunstlicht in onze nederige stulp kunnen genieten?

Over de gedetailleerde uitwerking van het CD&V voorstel wil ik me alsnog niet in positieve noch in negatieve zin uitspreken. Als je het echt wil behandel ik dat eens punt voor punt.
Er zitten heel wat prijzenswaardige initiatieven tussen.
Wat ik me bij deze dan wel afvraag:"Wat heeft jullie decennialang tegengehouden om al dat fraais te verwezenlijken?"

In plaats daarvan heeft de CVP:
Een gigantische schuldenput gegraven.
Een paar draken van staatshervormingen erdoor gesleurd, waar noch de belgicist, noch de flamingant, noch de waal beter is van geworden.
Een log ambtenarenapparaat gecreëerd, vol politiek benoemden, vol onbeschofte, trage, inefficiënte partijcreaturen.
Een gezinsbeleid geïnstutionaliseerd, waarbij mensen die de katholieke normen volgden (fiscaal) gepenaliseerd werden.
Een asielbeleid gesteund waar mensen probleemloos konden als een beest in een kussen gestikt en afgevoerd worden.
Een ondoorzichtig, corrupt justitieel en repressieapparaat geïnstalleerd en gedoogd.

Dit lijstje is ook algemeen, en verre van volledig. We kunnen blijven doorgaan met wat de voorlopers en erflaters van de CD&V hebben uitgevreten'. Heel andere koek dan wat ze nu met hun schijnheilige femelaarssmoel (De Clerck voorop) aan den volke komen beloven en voorspiegelen. Vorige kiezing hebben velen dit gelukkig doorzien. Het was een van de beste keuzes die men kon maken: stem op het even wie of wat, maar laat de tsjeven er (excusez-moi le mot) 'in godsnaam' uit. Onze huidige regeringsploeg is verre van perfect, maar er moet nog héél veel katholiek puin geruimd worden. Hopelijk volharden de kiezers in de 'boosheid' en geven ze paars (misschien liefst zonder groen?) nog een kans, in plaats van het land weer in een middeleeuwse regeervorm met alle pejorativiteit die in dit woord vervat zit, te storten.

Superstaaf®

Laura
31 juli 2002, 11:33
Wat ik helaas moet vaststellen is dat er helaas weer geen inhoudelijk debat gevoerd wordt. Of LVSV en LIberales nu hun huur aan de pastoor of aan de Duivel himself betalen of niet betalen, lijkt me volkomen naast de kwestie (het zijn toch alleszins verenigingen die 'zich in de liberale zuil situeren' (LAP; nu zal er weer kritiek komen dat zuilen niet meer van deze tijd zijn... :roll: ).

Over de echte inhoud van de tekst nl. het werk van de CD&V-fractie wordt weer niet gepraat, ofwel blijven we in vage algemeenheden steken (de drie hoofdlijnen, die inderdaad super-wollig zijn), ofwel grijpen we maar weer es terug naar het verleden. Maar ik vrees dat van iedere partij wel zo'n proces te maken valt.

Wat vinden jullie van de CD&V-cvoorstellen? Goed, niet goed? In de lijn van wat christen-democraten zouden moeten doen of er compleet naast? Wat ontbreekt er of wat is er te veel aan?

Ik ben benieuwd of er hier ook es inhoudelijk kan gediscussieerd worden...

Kevin Devos
31 juli 2002, 11:39
Superstaaf, wat wil je hier weer mee zeggen:
In plaats daarvan heeft de CVP:

Een gigantische schuldenput gegraven.

Zijt gij nu echt zo idioot of doe jij daar om??? Gij zou toch heel goed moeten weten dat het in de jaren '70 slechte tijden waren voor de economie. De Belgische economie was niet de enige. Er was overal in Europa crisis en België scoorde nog bij de betere landen. Daar hebben we een schuldenput gegraven. Kon de CVP er aan doen dat er in Europa minder 'import' en 'export' was?

Een paar draken van staatshervormingen erdoor gesleurd, waar noch de belgicist, noch de flamingant, noch de waal beter is van geworden.

Ach zielige mens, wat zeg jij nu. Vlaming of waal niet beter van is geworden ... komaan. Had de CVP niet gezegd dat ze meer autonomie wilde voor Vlaanderen dan kon je nu nog altijd vermaken in je unitaire België en kon je gaan kaarten met die fruitboer uit voeren, Happart! Komaan zeg.

Een log ambtenarenapparaat gecreëerd, vol politiek benoemden, vol onbeschofte, trage, inefficiënte partijcreaturen.

Een log ambetenarenapparaat: Wij hebben inderdaad een oubollig structuur wat papieren betreft, maar geluk kwam Bill Gates eens met onze Luc Vanden Brande praten over computers. Vandaag worden dankzij de keuze van onze Luc dan heel wat ministeries voorzien van computers. Een paar dagen geleden hoorde ik in het nieuws dat er heel wat banen zouden sneuvel (op natuurlijke wijze) bij de overheid. Goed hé. Trouwens die ombeschofte ambtenaren zijn waarschijnlijk Blok kiezers ... hoe zeggen ze dat "soort zoekt soort" :lol:


Een gezinsbeleid geïnstutionaliseerd, waarbij mensen die de katholieke normen volgden (fiscaal) gepenaliseerd werden.

Omdat je Katholiek bent heb je dus recht op heel wat meer ... Nooit katholiek onderwijs gevolgd zeker ... Als je dat zou gedaan hebben dan zou je weten dat het katholiek onderwijs heel wat minder toelagen krijgt dan het staatonderwijs terwijl het katholiek nog altijd qua leerstijl en leerstof voorgenomen wordt in heel wat bedrijven!

Een asielbeleid gesteund waar mensen probleemloos konden als een beest in een kussen gestikt en afgevoerd worden.

Tja, ik ben geer rijkswachter! Die twee zullen thuis teveel onder de sloef gelegen hebben of het waren extreem rechtse aanhangers zoals die van Le Pen, maar dan langs hier van Frank Van Hecke of Dewinter ... :lol:

Een ondoorzichtig, corrupt justitieel en repressieapparaat geïnstalleerd en gedoogd

Ach, wij worden al jaren geprezen voor het beste justitiesysteem in de wereld! Zeg maar hoor dat het niet correct is en dat het politiek omkoopbaar is :lol:, maar dat is jou woord tegen het mijne. Als ik contstant in de media zeggen dat een hardgekookt ei ervoor kan zorgen dat je niet meer opgewonden raakt, dan zullen mensen geen hardgekookt ei meer eten en zeggen dat het niet goed is. Dankzij VTM en het Vlaams Blok kennen we nu een heus onveiligheidsgevoel ... :lol: das wel echt een giller.

Trouwens, vrouwen aan de haard ... dat wil zeggen dat heel wat vrouwen moeten stoppen met werken... dus weer zoveel arbeidsplaatsen vrijkomen ... oei, dan zullen we moeten imigranten vragen om hier te komen werken :lol: :P :lol: :P :lol: :P :lol:

Supe®Staaf
31 juli 2002, 13:16
Superstaaf, wat wil je hier weer mee zeggen:
In plaats daarvan heeft de CVP:

Een gigantische schuldenput gegraven.

Zijt gij nu echt zo idioot of doe jij daar om??? Daar hebben we een schuldenput gegraven.
Hier geef je de idioot dus volmondig gelijk. Wordt in dank aanvaard. :lol: Zal ik het totale bedrag voor je opzoeken? Of ben je handig genoeg om op het www zelf de info op te snorren?

Een paar draken van staatshervormingen erdoor gesleurd, waar noch de belgicist, noch de flamingant, noch de waal beter is van geworden.

Ach zielige mens, wat zeg jij nu. Vlaming of waal niet beter van is geworden ... komaan. Had de CVP niet gezegd dat ze meer autonomie wilde voor Vlaanderen dan kon je nu nog altijd vermaken in je unitaire België en kon je gaan kaarten met die fruitboer uit voeren, Happart! Komaan zeg.
Is het spelen van een vriendschappelijk spelletje kaart met een waalse broeder in jouw ogen dan zo een verwerpelijk idee? Toch geen racistje geworden, Kadéken?
'Uw' creatie van een pak regeringen en parlementen daarentegen, vind ik een dure nutteloze boel, waar buiten een paar betrokkenen niemand een haar beter van werd.

Een log ambtenarenapparaat gecreëerd, vol politiek benoemden, vol onbeschofte, trage, inefficiënte partijcreaturen.

Een log ambetenarenapparaat: Wij hebben inderdaad een oubollig structuur wat papieren betreft, maar geluk kwam Bill Gates eens met onze Luc Vanden Brande praten over computers. Vandaag worden dankzij de keuze van onze Luc dan heel wat ministeries voorzien van computers. Een paar dagen geleden hoorde ik in het nieuws dat er heel wat banen zouden sneuvel (op natuurlijke wijze) bij de overheid. Goed hé. Trouwens die ombeschofte ambtenaren zijn waarschijnlijk Blok kiezers ... hoe zeggen ze dat "soort zoekt soort" :lol:

Weerom spreek je niet tegen. Vooral dat 'vandaag' (2002) is aandoenlijk. Windows 3.1 is alweer bijna een decennium passé....................
Wat de politieke gezindheid van ambtenaren betreft: ferme glazen bol, Kadé............

Een gezinsbeleid geïnstutionaliseerd, waarbij mensen die de katholieke normen volgden (fiscaal) gepenaliseerd werden.

Omdat je Katholiek bent heb je dus recht op heel wat meer ... Nooit katholiek onderwijs gevolgd zeker ... Als je dat zou gedaan hebben dan zou je weten dat het katholiek onderwijs heel wat minder toelagen krijgt dan het staatonderwijs terwijl het katholiek nog altijd qua leerstijl en leerstof voorgenomen wordt in heel wat bedrijven!
Waar ik school gelopen heb, gaat je geen moer aan, (je zou versteld staan :P ) maar waar jj onderricht genoot, ontbrak duidelijk een cursus begrijpend lezen. In mijn posting haalde ik de fiscale discriminatie aan van mensen die in een katholieke gezinsstructuur verzeilden (huwelijk). Deze discriminatie werd steeds gedoogd door de tsjeven, en wordt enkel nog eens bovengehaald als lokvogel in het spel van electoraal opbod.

Lees alles nog eens opnieuw, alvorens ik me de moeite getroost om op de rest van je 'verweer' te riposteren. Ik heb de indruk dat je buiten op de man spelen (idioot, zielig mens, etc.) inhoudelijk niet veel aandraagt.

Lieve Groetjes van Superstaaf®

Thomas Hx
31 juli 2002, 16:40
Beste Laura,
Wat een boterham. Inderdaad, een groot aantal voorstellen. Het is gewoon wonderbaarlijk hoeveel fijne zaken in drie jaar oppositie kunnen worden op tafel gegooid. Blijkbaar veel meer dan er in tientallen en tientallen jaren regeringsdeelname konden gerealiseerd worden.

In de alternatieven van CD&V staan drie prioriteiten centraal:
 het realiseren van een duurzame samenleving en economie;
 het aanbrengen van de menselijke correctie in het beleid;
 het versterken van de menselijke zekerheid.
Dat zijn de drie hoofdlijnen dus. Klinkt nogal vaag, algemeen, om niet te zeggen wattig. Elke strekking van links over centrum tot rechts kan weinig graten in deze betrachtingen vinden. Naar mijn mening wel enkel omdat er ook geen vis in te bespeuren valt.

 Het epitheton duurzaam i.v.m. samenleving en vooral economie, waarop slaat dat?
 Wie lag aan de basis van de ontspoorde bureaucratische ontmenselijkte staatsapparaten? De coalitiepartners van de opeenvolgende CVP-regeringen waarschijnlijk? :roll:
 Zekerheden versterken. Daar kan je alle kanten mee uit. We zijn hier tamelijk zeker van een fikse portie neerslag op onze menselijke hoofden. Die zekerheid hoeft niet versterkt te worden. Eveneens de harde hand, waarmee de fiscus een megadeel van ons loon afroomt, is een zekerheid, die velen liever eens getemperd zouden zien. Of heb je het over de zekerheid van twee ampère stroom waar een wanbetaler steeds mag op rekene? Gaat CD&Vdeze cadeau van de paarsgroene regering verdubbelen, zodat we minstens van twee peertjes kunstlicht in onze nederige stulp kunnen genieten?

Over de gedetailleerde uitwerking van het CD&V voorstel wil ik me alsnog niet in positieve noch in negatieve zin uitspreken. Als je het echt wil behandel ik dat eens punt voor punt.
Er zitten heel wat prijzenswaardige initiatieven tussen.
Wat ik me bij deze dan wel afvraag:"Wat heeft jullie decennialang tegengehouden om al dat fraais te verwezenlijken?"

In plaats daarvan heeft de CVP:
Een gigantische schuldenput gegraven.
Een paar draken van staatshervormingen erdoor gesleurd, waar noch de belgicist, noch de flamingant, noch de waal beter is van geworden.
Een log ambtenarenapparaat gecreëerd, vol politiek benoemden, vol onbeschofte, trage, inefficiënte partijcreaturen.
Een gezinsbeleid geïnstutionaliseerd, waarbij mensen die de katholieke normen volgden (fiscaal) gepenaliseerd werden.
Een asielbeleid gesteund waar mensen probleemloos konden als een beest in een kussen gestikt en afgevoerd worden.
Een ondoorzichtig, corrupt justitieel en repressieapparaat geïnstalleerd en gedoogd.

Dit lijstje is ook algemeen, en verre van volledig. We kunnen blijven doorgaan met wat de voorlopers en erflaters van de CD&V hebben uitgevreten'. Heel andere koek dan wat ze nu met hun schijnheilige femelaarssmoel (De Clerck voorop) aan den volke komen beloven en voorspiegelen. Vorige kiezing hebben velen dit gelukkig doorzien. Het was een van de beste keuzes die men kon maken: stem op het even wie of wat, maar laat de tsjeven er (excusez-moi le mot) 'in godsnaam' uit. Onze huidige regeringsploeg is verre van perfect, maar er moet nog héél veel katholiek puin geruimd worden. Hopelijk volharden de kiezers in de 'boosheid' en geven ze paars (misschien liefst zonder groen?) nog een kans, in plaats van het land weer in een middeleeuwse regeervorm met alle pejorativiteit die in dit woord vervat zit, te storten.

Superstaaf®


gaat u beweren dat er zonder de cvp geen schuldenlast zou geweest zijn, da maakte mor mijn kat wijs zene. De cvp heeft daarachter gespaard ongeloofelijk, nog vier jaartjes langer gespaard en ze hadden het kunnen terug betaald, maar wie komt er aan de macht? paars-groen, de socialisten zoals we gewoon zijn delen maar wat uit, dat doen ze graag, wie heeft er nog iets tekort? af en toe vergeten ze wel iemand maar het belangerijkste is dat hun mensen het goed hebben, de liberalen hetzelfde maar dan in de tegenovergestelde richting en andere mensen. Raar hé rechts en links tesamen, in belgique kan alles wur. de groenen eindelijk blij dat er wa kan gebeuren van hun projecten maar da kost nog meer geld als een atoombom eneen steken.

kort gezegd: het is nog erger geworden als het al was.

maar er is maar een alternatief meer in het grote Europa: cristen democraten, kijk naar duitsland,nederland,zweden, noorwegen, finland, spanje en portugal. alleen nog italie en belgie moeten nog mee. in frankrijk is het gewoon rechts, ook een overwinning voor de cristen democraten. rechts een !!!

thomas

Steven Keirse
31 juli 2002, 17:04
Onze enorme schuldenlast is een feit. Het op de ene of op de ander partij steken, lost niets op.
Alle komende regeringen zullen gewoon van schuldafbouw een absolute topprioriteit moeten beschouwen. Alle overheidsbedrijven moeten worden geprivatiseerd, de sociale zekerheid moet worden gesaneerd, het repartitiestelsel moet afgebouwd worden en vervangen door een kapitalisatiestelsel, extra-belastingen zijn allerminst een oplossing gezien de belastingsdruk in dit land al criminele vormen aangenomen heeft, men moet hard snoeien waar kan in overheidsuitgaven en geen cadeaus geven aan het kiesvee (behalve belastingverlaging, maar dat is niet echt een cadeau, dat is ophouden met het onevenredig hoge overheidsbeslag op andermans goederen)
In de vaderlandse politiek kan ik maar één politicus bedenken die bovengaande alinea in gelijkaardige termen durfde te zeggen. Het resultaat was dat men da joenk uit de regering heeft gegooid en dat de bewuste politieker aan de schandpaal genageld werd om zijn "verderfelijke neoliberale" ideeën. Na enkele verkiezingsnederlagen heeft da joenk ingezien dat er een soort cordon sanitaire rond zijn partij lag omwille van dit gedachtegoed en de politicus in kwestie heeft de wijze (?) beslissing genomen deze oude gedachten af te zweren, waarna hij salonfähig geworden was en een aanvaardbare coalitiepartner voor andere partijen...

Supe®Staaf
31 juli 2002, 17:07
gaat u beweren dat er zonder de cvp geen schuldenlast zou geweest zijn, da maakte mor mijn kat wijs zene.
Dat zou inderdaad niet volledig eerlijk zijn, maar hun beleid was er toch de grote rechtstreekse oorzaak van

De cvp heeft daarachter gespaard ongeloofelijk,
Grapjurk! Het geld uit iedere werkende Belg zijn zak geklopt met allerhande perfide accijnsverhogingen, kunstgrepen met de index, niet geïndexeerde belastingsschalen, crisisbelastingen etc. etc.! Dat hebben ze gedaan! Met andermans poen sparen is een leuke hobby.

Thomas Hx
31 juli 2002, 18:40
gaat u beweren dat er zonder de cvp geen schuldenlast zou geweest zijn, da maakte mor mijn kat wijs zene.
Dat zou inderdaad niet volledig eerlijk zijn, maar hun beleid was er toch de grote rechtstreekse oorzaak van

De cvp heeft daarachter gespaard ongeloofelijk,
Grapjurk! Het geld uit iedere werkende Belg zijn zak geklopt met allerhande perfide accijnsverhogingen, kunstgrepen met de index, niet geïndexeerde belastingsschalen, crisisbelastingen etc. etc.! Dat hebben ze gedaan! Met andermans poen sparen is een leuke hobby.

verward u even de toenmalige sp met de toenmalige cvp?
Vele mensen vergeten dat de sp met de cvp vele keren in coalitie was! en dat is de oorzaak van alles, deze samen konden niet behoorlijk een coalitie vormen! paars-groen ook niet! rechts en links samen, niet doormekaar, dat is logisch en goed voor iedere belg. CD&V met n-va en desnoods met vld erbij. conserfatief bij conserfatief! links bij links!
En toch zou de cvp de schuldenlast kunnen afbetaalt hebben en zij zouden dus ook de belastingen kunnen verlagen, want eens de schulden afbetaalt eens de crissisbijdrage weg. Maar de dioxine crissis viel gewoon verkeerd!

thomas

de fiere vlaamse belg, de rode brabantse leeuw

Supe®Staaf
1 augustus 2002, 08:00
verward u even de toenmalige sp met de toenmalige cvp?
Vele mensen vergeten dat de sp met de cvp vele keren in coalitie was! en dat is de oorzaak van alles, deze samen konden niet behoorlijk een coalitie vormen!
Natuurlijk. Ik had het kunnen weten! Niet de CVP maar de opeenvolgende coalitiepartners zijn de ware schuldigen.
Dergelijke perfide coalities heeft de CVP nooit gewild!!! :roll:
Dat ik, blinde mol, dat niet onmiddellijk heb onderkend!!! :oops:


Eyskens sr. & jr.,Tindemans, Martens, Dehaene,......... allemaal willoze slachtoffers van het socialistische verkwistersrapaille! Als noeste spaarders gevangen, in het net van de cryptocommunistische, geldverslindende, rode draak........machteloos ondanks de aan zichzelf verleende volmachten.

Fijne kolder Thomas, maar de doorsnee mens heeft een iets beter geheugen dan waar jij rekening mee houdt. Zo hoop ik althans.........

Kevin Devos
1 augustus 2002, 11:10
Ik krijg de indruk dat we Superstaaf op z'n kar aan het jagen zijn :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

Even overlopen wat ik tot nu toe al gehoord heb over CD&V:

"CD&V = CVP"
Das al een eerste fout. U ziet dat het andere letters zijn (voor de mensen die niet kunnen lezen andere tekens).
De eerste afkorting staat voor Christen-Democratisch & Vlaams, het anderen voor Christelijke Volkspartij.

"CD&V is oude wijn in nieuwe flessen"
Tja, ieder zijn mening. Dewinter begint toch ook al te dementeren (als je die bezig hoort op TV). Wat mij betreft, ik kan het waarschijnlijk wel weten, is CD&V de partij die de volgende verkiezingen met veel meer jongeren op zal komen dan heel wat anderen partijen. Dewinter zal zijn plaatsje wel niet afstaan voor een ander, anders zou hij zijn zeteltje misschien kunnen verliezen. Zo zie je maar hé wat macht is.

"ouwe lullen club"
Weeral zo'n opmerking op iets die er niet is...

...

Er zijn zoveel zaken die negatief zijn aan onze partij, maar wat bij het Vlaams Blok???

Vraag ze een antwoord en ze draaien meer rond de pot dan Verhofstadt zelf ...

Veel uitspattingen en slogans maakt zo'n partij sterk, maar deftige oplossingen kunnen ze nooit geven!

Nene, CD&V is het ENIGE waardige alternatief voor paars-groen. En het zal niet het Blok zijn die in 2007 het meest vooruitgang zal boeken, maar de CD&V! Mensen zijn nog niet allemaal bezeten door het schijnvertoon van het onveiligheidsgevoel of door de het idee dat vrouwen thuis moeten blijven... dan kunnen we lekker weer veel imigranten importeren om al die lege arbeidsplaatsen in te vullen.

Lekker zo'n bruine partij... het kleur staat mij wel niet echt aan. Omwille van dat zou ik al niet stemmen voor die partij. Het Blok zal dat ergens wel eens gezien hebben zeker en ze bebruiken nu bij hun zogenaamde 'populaire' 'Eigen Volk Eerst Krant' (een schande die ik nog niet wil meenemen naar het WC als ik geen toiletpapier heb) een ORANJE kop (populair kleurtje dat oranje :lol:) En nu weer zeggen dat mensen geen vertrouwen hebben in ons en dat we ouwe sukkels zijn en dat de schuldenberg onze oorzaak is en dat wij zoveel belastingen betalen dankzij die kaloten ...

Ach ik kan zo blijven opnoemen, maar één ding mag je zeker zijn Superstaaf, als wij ooit in een regering deelnemen dan mag je heel zeker zijn dat er komaf zal gemaakt worden met het sukkelachtig beleid die we nu hebben, het boertige gedrag van het Blok in het parlement en van die leezuigers gelijk gij (superstaaf)!

Met héél vriendelijke groeten
Uw vriend in nood
Kadé

Knuppel
1 augustus 2002, 16:49
Wel wel Kadéke!!! van een "boertig" taaltje gesproken! Ik zie nu al wat we van de "jonge" kadékes van de "nieuwe" CVP te verwachten hebben en hou mijn hart vast...

Kevin Devos
1 augustus 2002, 17:31
Ah, we moeten toch Vlaams Nationalistische manieren krijgen zoals die Blokkers ... :lol: :lol: :lol:

Ik lees telkens maar drie zaken over CVP en dat zijn de enige argumenten die altijd terug keren: Schuldenberg, Eigen zakken vullen en imigranten naar hier halen...

Tja, dat kan ik ook over sommige zaken doen: Vlaams Blok is een partij beneden ieder niveau.

Trouwens Knuppel je zegt me dat ik boertig spreek in dit forum ... Voel je je aangesproken misschien ... :P :P :P

Knuppel
1 augustus 2002, 19:23
Schreef Kadéke:

Ik lees telkens maar drie zaken over CVP en dat zijn de enige argumenten die altijd terug keren: Schuldenberg, Eigen zakken vullen en imigranten naar hier halen...



Trouwens Knuppel je zegt me dat ik boertig spreek in dit forum ... Voel je je aangesproken misschien ...


Haal je niet een paar dingen door elkaar, Kadéken?
Waar heb je mij horen zeggen wat hierboven staat?
Wie zegt dat ik een Vlaams Blokker ben?
Waar staan mijn boertige (scheld)woorden?

Kevin Devos
4 augustus 2002, 19:54
Ik heb het in eerste instantie over onze goeie vriend Superstaaf. Aan hem richte ik die commentaar ook.

Supe®Staaf
4 augustus 2002, 20:03
Ik heb het in eerste instantie over onze goeie vriend Superstaaf. Aan hem richte ik die commentaar ook.
Waarde Kadé,
bedankt om mijn aandacht erop te vestigen. Wanneer iemand eens duchtig tekeer gaat tegen het vlaamseblok, dan heb ik niet dadelijk het gevoel van in diens schietlap te staan. Integendeel.
Als er één partij is die mijn ergernis even hard opwekt als CVPD&V, dan is het wel het vlaamseblok. 8)
Ik wacht echter wel met een visademke af, hoe snel jouw kwallenpartij het cordon gaat opgeven, om samen met hen de macht te grijpen zo de gelegenheid zich voordoet. :twisted:

Leo Delcroix
5 augustus 2002, 13:05
NOOIT zal CD&V samenwerken met het fascistoïde en op^portunistische Vlaams Blok. Degenen die daaarop hopen zullen van een heel kale reis terugkomen... :!:

RJF
5 augustus 2002, 13:31
Eerst en vooral wilde ik vragen aan de deelnemer die Leo Delcroix tekent, of het de beruchte Leo Delcroix van de CVP betreft, je weet wel die van de "villa" in het zuiden van Frankrijk? Hoewel ik voordien er ook al van gehoord heb op de oever van een groot Italiaans meer.
Dat eerst voor de verduidelijking over identiteit.

De schuldenberg? Wie was eerste minister in de 70- (Tindemans) en 80-igerjaren (Martens) ?
Wie was minister van budget ? van financiën ? Waren dat niet allemaal, of toch meestal, RK-en?
Dat Dehaene het stuur wat recht getrokken heeft, moest wel wilde hij niet uit de Europese boot vallen.
Nu, moet ik zeggen dat onze huidige ministers nog altijd over vermindering van de schuldenlast spreken maar in feite nog niets afgekort hebben in absolute waarde. Relatief wel natuurlijk omdat de economie het BBP optrekt, en dat getal staat in de noemer en hoe groter de noemer, hoe kleiner de breuk heb ik destijds geleerd.
Maar 11.000 miljard frank vergt toch nog altijd bijna 700 miljard frank interest afbetaling.

En waarom is er nu een "christen" gevoeligheid nodig om politiek te bedrijven ? Of is christen zijn anders dan humaan zijn ? Ja toch, het is bekrompener want het beperkt zich tot de visie van de RK-kerk, die eigenlijk alles behalve humaan is. (bescherming in geslachtsverkeer mag niet omdat het ook levensverwekking afremt; dat het effect levenafbrekend kan zijn wordt niet belangrijk gevonden - cfr. aids)

Het respect voor de medemens is geen exclusiviteit van de rk-gemeenschap, waar het "naastenliefde" heet.

De staat (politiek) en de kerk moeten twee onafhankelijke begrippen en realiteiten zijn. Nu betalen nagenoeg alle Belgen, via de belastingen, het onderhoudsgeld voor priesters (rk- en andere geloofsministers). De clericus leeft dus op kosten van de bevolking. Voor elk gedoopt kind wordt een "penning" gestort in de subventies voor de clerus.
Laat de gelovigen nu eens betalen voor hun priesters, pastoors, imams, predikanten, net zoals de sport-supporter een abonnement of steungeld betaalt aan zijn club.
In Duitsland moet de werknemer bij het ondertekenen van zijn contract opgeven of een deel van zijn loon als bijdrage aan een religieuze instelling mag afgehouden worden. (in '88 bedroeg dat bedrag 5 dm per maand).

En de werkverschaffing ? hoe gaat de volgende regering dat probleem aanpakken ? Nog een Laurette-plannetje meer met subsidies, die wel kosten maar helemaal geen banen scheppen ?

jan hyoens
7 mei 2004, 15:11
Waar blijft Vlaanderen in dit programma?