PDA

View Full Version : Vlaams Belang Wil Onmiddellijke Behandeling Splitsing Bhv


jan hyoens
2 december 2004, 10:31
VLAAMS BELANG WIL ONMIDDELLIJKE BEHANDELING SPLITSING BHV

Organisatie:Vlaams Belang kamerfractieVerstuurd door:Francis WoutersE-post:[email protected] ([email protected])Internet:http://www.vlaamsblokkamerfractie.be (http://www.vlaamsblokkamerfractie.be/)Telefoon:02 549 87 38Telefax:02 549 87 93Datum:02-12-2004
Vertragingsmanoeuvres hebben nu lang genoeg geduurd
Vlaams Belang wil onmiddellijke behandeling splitsing B-H-V


Gisterennamiddag kwam in de Kamer eindelijk het advies van de Raad van State toe i.v.m. de diverse voorstellen omtrent Brussel-Halle-Vilvoorde. Eerste opmerkelijke vaststelling: hoewel het advies werd gegeven door de tweetalige kamer, werd enkel een Franstalige versie aan het parlement meegedeeld. Dit is in zo’n delicate materie onverantwoord omdat het minstens de schijn heeft van partijdigheid. Duidelijk is in ieder geval dat de Franstaligen de pen mochten vasthouden.

Waar de Raad van State sterk afwijzend is inzake het MR-voorstel om een kieskring op te richten op basis van de oude provincie Brabant (Leuven-Nijvel-BHV), is het adviesorgaan genuanceerder i.v.m. de Vlaamse splitsingsvoorstellen. Toch is het duidelijk een compromistekst in een poging om de Nederlandstalige en Franstalige staatsraden op één lijn te krijgen. De Raad van State stelt enkele vragen bij een aantal nieuwe ongelijkheden die zouden gecreëerd worden door de splitsingsvoorstellen, maar laat de appreciatie en de verantwoording hiervan aan de Kamer. Zo zou er geen regeling zijn getroffen voor partijen die niet zouden opkomen in Brussel maar wel in Vlaams- en Waals-Brabant en wordt geen apparentering voorzien voor lijsten die in de drie kieskringen opkomen.

Het eerste is puur theoretisch en het tweede is het logische uitvloeisel van wetwijzigingen die op Waalse vraag werden doorgevoerd en waarmee moest verhinderd worden dat er opnieuw een Toon van Overstraeten (VU) in Nijvel zou verkozen worden. Opmerkelijk is dat de Raad van State de grondwettelijke indeling in taalgebieden straal negeert. Het is precies omwille van deze grondwetsbepaling dat de keuzes in de Vlaamse wetsvoorstellen niet-discriminatoir zijn.

Het advies van de Raad van State zorgt dus allerminst voor moeilijkheden en het Vlaams Belang eist dan ook dat meteen werk wordt gemaakt van de behandeling van de voorstellen in de kamercommissie Binnenlandse Zaken. Vandaag nog wordt aan de voorzitter van de commissie schriftelijk gevraagd de voorstellen onverwijld en dus volgende week te agenderen. De vertragingsmanoeuvres hebben lang genoeg geduurd.




Bart Laeremans Filip De Man
Volksvertegenwoordiger Volksvertegenwoordiger
0476/46.98.85 Lid comm Binnenlandse Zaken

zorroaster
2 december 2004, 18:42
We komen nu in de laatste fase van dit conflict. Er is een voorstel uitgewerkt, de raad van State heeft een advies uitgebracht en de franstaligen hebben alle vertragingsmanoeuvres, behalve de alarmbel, al opgebruikt.

Het zouden dus nog spannende weken kunnen worden.

Piet Hein
2 december 2004, 18:44
Wat is die "alarmbel" eigenlijk.

C uit W
2 december 2004, 18:45
We komen nu in de laatste fase van dit conflict. Er is een voorstel uitgewerkt, de raad van State heeft een advies uitgebracht en de franstaligen hebben alle vertragingsmanoeuvres, behalve de alarmbel, al opgebruikt.

Het zouden dus nog spannende weken kunnen worden.Wat ga je doen als de n-va plooit? (enfin, ze heeft dat al gedaan, ma soit)
Als ze bijvoorbeeld een prijs betalen voor het uitvoeren van de grondwet?