PDA

View Full Version : W&V: minder belastingen door strijd tegen fiscale fraude


Welvaart&Veiligheid
30 maart 2003, 11:35
Fiscale fraude moet hard worden aangepakt.

Als iedereen op een correcte manier zijn belastingen zou betalen, zouden de belastingtarieven fors kunnen worden verlaagd.

De pakkans moet drastisch worden verhoogd. Daartoe is er nood aan meer personeel en aan een meer doorgedreven informatisering bij de belastingadministraties.

Investeringen in personeel en informatisering verdienen zichzelf meer dan dubbel en dik terug.

Het fiscaal bankgeheim moet worden afgeschaft. Het gerecht en de fiscale administraties moeten wettelijk de mogelijkheid krijgen beter met elkaar samen te werken. Effecten aan toonder moeten op termijn worden afgeschaft, zoals dat trouwens reeds het geval is in de meeste beschaafde landen. Er dient een vermogenskadaster te worden opgesteld. De verjaringstermijn voor fiscale fraude moet worden verhoogd. De straffen voor fiscale misdrijven moeten worden verzwaard.

W&V is evenwel van oordeel dat inzake de strijd tegen fiscale fraude er moet worden begonnen met een nieuwe lei.

Tijdens, een in de tijd beperkte, overgangsperiode moet er een eenmalige fiscale amnestie komen.

Wie zwart geld heeft van niet-criminele oorsprong, moet tijdens die overgangsperiode de kans krijgen zich in regel te stellen in ruil voor de betaling van een solidariteitsheffing.

Op die manier zou veel geld dat nu in het buitenland verborgen zit, opnieuw kunnen vrijkomen om in onze economie te worden geïnvesteerd, wat op zijn beurt de werkgelegenheid ten goede zou komen.

Een dergelijke eenmalige solidariteitsheffing, zou de overheid aanzienlijke inkomsten opleveren, die dan kunnen worden gebruikt om de staatsschuld en de daarop wegende rentelasten terug te dringen.