PDA

View Full Version : Karel Martel Grootste Belg Aller Tijden


Wreker
21 december 2004, 21:41
Van alle Belgen is Karel Martel ongetwijfeld de grootste. Hij kan met recht de Vader van Europa genoemd worden.

Pippijn van Herstal, bijgenaamd 'de dikke' wordt omstreeks 635 geboren als zoon van Ansegisel en Begga van Landen. De ouders van Pippijn behoren tot de top van de Frankische aristocratie: Ansegisel is de zoon van Bisschop Arnulf van Metz en stamvader van de dynastie der Karolingen, zijn moeder Begga is een dochter van de Austrasische hofmeier Pippijn van Landen (http://home.wish.net/%7Emgelten/Staatshoofden/Pippiniden/PippijnI.htm). Na de dood van haar man Ansegisel stichtte Begga in 692 het klooster Andenne, waar ze op 17 december 694 (79 jaar oud) overleed. Begga is na haar dood heilig verklaard (feestdag 17 december). Ten onrechte wordt ze vaak gezien als de stichteres van de kloosterorde der Begijnen. De naam "Begijnen" is echter niet afgeleid van "Begga" maar van de beige kleur van de habijten van de nonnen.

Als in 662 Grimoald I (http://home.wish.net/%7Emgelten/Staatshoofden/Pippiniden/Grimoald.htm), de oom van Pippijn, en diens zoon Childebert III worden vermoord, werpt Pippijn van Herstal zich op als de nieuwe hofmeier van Austrasië. Zijn militaire en politieke macht maken van hem een man die je niet gemakkelijk passeert, dus is de benoeming al snel een feit. Als in 679 de Merovingische koning Dagobert II overlijdt (Pippijn zorgt ervoor dat hij een lans door zijn oog krijgt), wordt Pippijn de machtigste man in het Frankische rijk. Het rijk is dan nog verdeeld in drieën: Austrasië, Neustrië en Bourgondië. In 687 behaalt Pippijn in de slag bij Tertry een grote militaire zege op de hofmeier van Neustrië. Daarna is de macht over het Frankische Rijk weer in handen van één persoon, namelijk Pippijn van Herstal.

Pippijn verbleef in het oosten (Austrasië) en vertrouwde de hogere politieke en kerkelijke functies in het westen toe aan loyale edelen uit de Austrasische aristocratie. Op die manier vestigde hij de hegemonie van de oostelijke, hoofdzakelijk Germaanse gebieden over de andere delen van het Frankische Rijk. Hij kon echter niet beletten dat de hertogen van Beieren en Aquitanië zich in feite als onafhankelijke vorsten gedroegen. In het noorden ondernam hij de verovering van Friesland en slaagde erin dit gewest tot aan de Rijn te onderwerpen. Wat volgde was de bekering van de Friezen. In 690 kwam de monnik Willibrord vanuit Engeland naar het Frankische hof. Pippijn zag het politieke voordeel van het bekeren van de Friezen in: hij zou daardoor, net zoals Clovis dat gedaan had in Gallië, zijn macht kunnen vergroten. Willibrord werd dan ook met open armen ontvangen. Hij kreeg toestemming om het geloof te verkondigen in het pas veroverde Friese gebied. Willibrord mocht zich gaan vestigen in Trecht (Utrecht), Trecht werd hiermee het geestelijke centrum van deze streken. Willibrord werd de eerste bisschop van Utrecht. Hij liet de kerk, die koning Dagobert I gesticht had, herbouwen en liet ook nog een tweede kerk, de St.Salvator kerk bouwen. De twee kerken vormden samen zijn kathedraal.

Pippijn van Herstal overlijdt op 16 december 714 te Jupille aan de Maas. Na zijn dood gaat het Frankische rijk, dat dan geregeerd wordt door Pippijn's weduwe Plectrudis, door een diepe crisis. De Friese koning Radboud komt in opstand en verovert de gebieden weer terug op de Merovingen. Willibrord vlucht uit Trecht en vestigt zich in Echternach. De Neustriërs komen in opstand tegen de Austrasiërs. Uiteindelijk wordt de orde hersteld door Karel Martel (http://home.wish.net/%7Emgelten/Staatshoofden/Karolingen/KarelMartel.htm), de onechte zoon van Pippijn van Herstal en zijn concubine Chalpaida (Alpaïs). Karel verovert de gebieden weer terug en Willibrord keert terug naar Trecht waar hij vanaf 716 hulp krijgt bij het bekeringswerk van Bonifatius.


De stamvader van het karolingische huis is Karel Martel. Hij werd waarschijnlijk omstreeks 688 geboren als onwettige zoon van Pippijn van Herstal (http://home.wish.net/%7Emgelten/Staatshoofden/Pippiniden/PippijnII.htm) en een vrouw die Chalpaida heette. Hij was een telg uit de Pepinisch dynastie van Hofmeiers (Eerste Ministers) van de nietsdoende Merovingische "vadsige koningen". Ook al is hij dus formeel geen koning, hij is wel de enige die de macht in handen heeft. Karel heeft zelfs een aantal jaren zonder Merovingische koning geregeerd.


Als zijn vader in 714 overlijdt laat diens weduwe Plectrudis Karel opsluiten. Hij weet echter een jaar later te ontsnappen en wordt dan door Austrasiers uitgeroepen tot hofmeijer. Er volgt een oorlog tussen de Austrasiërs en het Frankische koninkrijk Neustrië (deel van het huidige Frankrijk). Karel overwint echter, en wordt de onbetwiste machthebber van het Frankische rijk. Zijn militaire kracht heeft hem in de geschiedenisboeken de bijnaam 'De hamer' ofwel 'Martel' opgeleverd.


Karel Martel volgt de traditionele politiek die gericht is op verspreiding van Christendom. Hij stuurt zendelingen naar de nieuw veroverde gebieden, waaronder Friesland. Die eerste zendelingen zijn Engelsen, omdat zij Saksisch spreken en derhalve geen taalproblemen ondervinden. Eerst zijn zij in het zuiden actief. De IJsselstreek komt pas met Bonifatius, Willibrord, Lebuïnis en Liudger aan bod. De oorzaak van deze late bekering is dat de zendelingen met de Franken optrekken en derhalve door de Saksen die hier wonen, niet met veel vertrouwen tegemoet worden gezien. Zij heulen immers met de vijand.


Maken de zendelingen op religieus gebied een einde aan de Saksische zelfstandigheid, Karel Martel doet dat op politiek terrein. Karel Martel heeft met de veroveringen van Friesland, Hessen en Thüringen de Saksen omsingeld, zodat zij teruggedreven worden. Hierdoor raken de bewoners van deze streek betrokken bij een reeks veranderingen. Iedere bewoner wordt onderdaan van een gouw en gelovige van een kerk. Tevens worden zij hierdoor deelgenoot van de agrarische revolutie.


Karel Martel heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de bestrijding van de Islam. In 732 vallen de Moslims Spanje binnen. Hij verslaat ze in datzelfde jaar bij Poitiers in een grote veldslag waarbij de moslim leider Abd-ar-Rahman, emir van Spanje, wordt gedood. Hiermee wordt de opmars van de Islam tot staan gebracht. In 739 zijn de Moslims Frankrijk binnengevallen en opgerukt tot aan Lyon. Karel verdrijft ze uit de Rhône valley en dringt ze terug tot het zuiden van de Pyreneeën.


Ondanks het feit dat hij flink heeft bijgedragen aan de bescherming en verspreiding van het Katholieke geloof, is Karel Martel niet bepaald geliefd bij de kerkelijke historici. Hij heeft namelijk veel kerkelijk bezit in beslag genomen om de oorlogen tegen de moslims te financieren. Ook weigerde hij de paus te steunen die zijn wereldlijke invloed in midden Italië bedreigd zag door de Longobarden. De Longobarden hadden Karel Martel gesteund in zijn strijd tegen de moslims en hij had weinig zin om deze bondgenoot daarna aan te vallen.


Karel Martel sterft in 741 te Quierzy en wordt opgevolgd door zijn twee zoons, Karloman en Pippijn III "de Korte" (http://home.wish.net/%7Emgelten/Staatshoofden/Karolingen/PepijndeKorte.htm). Zij zijn nu beide hofmeier.



Zijn het in deze tijden de neo-Karolingers die Europa opnieuw vanuit deze regio voor een tweede keer gaan reden van de ondergang?

VlaamseBelg
22 december 2004, 12:31
De neo-Karolingers? Is dat weer een nieuwe partij? :-)

Wreker
22 december 2004, 17:59
De neo-Karolingers? Is dat weer een nieuwe partij? :-)De stamvader van de neo-Karolingers heet Karel. De neo-Karolingers zijn de opvolgers van de neo-Merovingers, de nieuwe vadsige koningen van vandaag die zich enkel vermeien met hun eigen problemen en zich amuseren met mekaars hoofd af te slaan. Ze zijn blind voor wat er leeft bij de eigen bevolking en zijn aan hun laatste regeringsjaren bezig.

De neo-Karolingers zijn zeer gevreesd door de neo-vadsige koningen, want ze hebben reeds een uiterst bekwaam lid van deze nieuwe bestuurders laten ombrengen.

Jeshua
22 december 2004, 22:43
hee strijd tegen de islam. is hij een christen? dan kan ie natuurlijk wel bij de hoogste worden gerekend :)

Musketo
22 december 2004, 22:52
Jezus, de Grootste Belg kan maar beter iemand uit de categorie literatuur wezen, of ik krijg wat. Geen afgang zoals Nederland, alsjeblieft...

Wreker
23 december 2004, 15:12
Jezus, de Grootste Belg kan maar beter iemand uit de categorie literatuur wezen, of ik krijg wat. Geen afgang zoals Nederland, alsjeblieft...
Zonder Karel Martel waren onze streken waarschijnlijk geheel geïslamiseerd. Zonder Karel Martel dus ook geen Europa. En dus ook geen Europese Renaissance en ook geen wetenschappelijke revolutie. Hij is een van de allergrootste figuren uit de wereldgeschiedenis.

Jeshua
23 december 2004, 15:13
leve karel!

VlaamseBelg
23 december 2004, 15:24
Zonder die Karel was het hele gebied geïslamiseerd, en was die godsdienst hetzelfde lot ondergaan als de katholieke kerk. Waarschijnlijk zelfs sneller, want de corruptie in moslimlanden is zowat het enige dat ze gemeenschappelijk hebben.

Lincoln
23 december 2004, 15:56
Van alle Belgen is Karel Martel ongetwijfeld de grootste. Hij kan met recht de Vader van Europa genoemd worden.

Pippijn van Herstal, bijgenaamd 'de dikke' wordt omstreeks 635 geboren als zoon van Ansegisel en Begga van Landen. De ouders van Pippijn behoren tot de top van de Frankische aristocratie: Ansegisel is de zoon van Bisschop Arnulf van Metz en stamvader van de dynastie der Karolingen, zijn moeder Begga is een dochter van de Austrasische hofmeier Pippijn van Landen (http://home.wish.net/%7Emgelten/Staatshoofden/Pippiniden/PippijnI.htm). Na de dood van haar man Ansegisel stichtte Begga in 692 het klooster Andenne, waar ze op 17 december 694 (79 jaar oud) overleed. Begga is na haar dood heilig verklaard (feestdag 17 december). Ten onrechte wordt ze vaak gezien als de stichteres van de kloosterorde der Begijnen. De naam "Begijnen" is echter niet afgeleid van "Begga" maar van de beige kleur van de habijten van de nonnen.

Als in 662 Grimoald I (http://home.wish.net/%7Emgelten/Staatshoofden/Pippiniden/Grimoald.htm), de oom van Pippijn, en diens zoon Childebert III worden vermoord, werpt Pippijn van Herstal zich op als de nieuwe hofmeier van Austrasië. Zijn militaire en politieke macht maken van hem een man die je niet gemakkelijk passeert, dus is de benoeming al snel een feit. Als in 679 de Merovingische koning Dagobert II overlijdt (Pippijn zorgt ervoor dat hij een lans door zijn oog krijgt), wordt Pippijn de machtigste man in het Frankische rijk. Het rijk is dan nog verdeeld in drieën: Austrasië, Neustrië en Bourgondië. In 687 behaalt Pippijn in de slag bij Tertry een grote militaire zege op de hofmeier van Neustrië. Daarna is de macht over het Frankische Rijk weer in handen van één persoon, namelijk Pippijn van Herstal.

Pippijn verbleef in het oosten (Austrasië) en vertrouwde de hogere politieke en kerkelijke functies in het westen toe aan loyale edelen uit de Austrasische aristocratie. Op die manier vestigde hij de hegemonie van de oostelijke, hoofdzakelijk Germaanse gebieden over de andere delen van het Frankische Rijk. Hij kon echter niet beletten dat de hertogen van Beieren en Aquitanië zich in feite als onafhankelijke vorsten gedroegen. In het noorden ondernam hij de verovering van Friesland en slaagde erin dit gewest tot aan de Rijn te onderwerpen. Wat volgde was de bekering van de Friezen. In 690 kwam de monnik Willibrord vanuit Engeland naar het Frankische hof. Pippijn zag het politieke voordeel van het bekeren van de Friezen in: hij zou daardoor, net zoals Clovis dat gedaan had in Gallië, zijn macht kunnen vergroten. Willibrord werd dan ook met open armen ontvangen. Hij kreeg toestemming om het geloof te verkondigen in het pas veroverde Friese gebied. Willibrord mocht zich gaan vestigen in Trecht (Utrecht), Trecht werd hiermee het geestelijke centrum van deze streken. Willibrord werd de eerste bisschop van Utrecht. Hij liet de kerk, die koning Dagobert I gesticht had, herbouwen en liet ook nog een tweede kerk, de St.Salvator kerk bouwen. De twee kerken vormden samen zijn kathedraal.

Pippijn van Herstal overlijdt op 16 december 714 te Jupille aan de Maas. Na zijn dood gaat het Frankische rijk, dat dan geregeerd wordt door Pippijn's weduwe Plectrudis, door een diepe crisis. De Friese koning Radboud komt in opstand en verovert de gebieden weer terug op de Merovingen. Willibrord vlucht uit Trecht en vestigt zich in Echternach. De Neustriërs komen in opstand tegen de Austrasiërs. Uiteindelijk wordt de orde hersteld door Karel Martel (http://home.wish.net/%7Emgelten/Staatshoofden/Karolingen/KarelMartel.htm), de onechte zoon van Pippijn van Herstal en zijn concubine Chalpaida (Alpaïs). Karel verovert de gebieden weer terug en Willibrord keert terug naar Trecht waar hij vanaf 716 hulp krijgt bij het bekeringswerk van Bonifatius.




De stamvader van het karolingische huis is Karel Martel. Hij werd waarschijnlijk omstreeks 688 geboren als onwettige zoon van Pippijn van Herstal (http://home.wish.net/%7Emgelten/Staatshoofden/Pippiniden/PippijnII.htm) en een vrouw die Chalpaida heette. Hij was een telg uit de Pepinisch dynastie van Hofmeiers (Eerste Ministers) van de nietsdoende Merovingische "vadsige koningen". Ook al is hij dus formeel geen koning, hij is wel de enige die de macht in handen heeft. Karel heeft zelfs een aantal jaren zonder Merovingische koning geregeerd.








Als zijn vader in 714 overlijdt laat diens weduwe Plectrudis Karel opsluiten. Hij weet echter een jaar later te ontsnappen en wordt dan door Austrasiers uitgeroepen tot hofmeijer. Er volgt een oorlog tussen de Austrasiërs en het Frankische koninkrijk Neustrië (deel van het huidige Frankrijk). Karel overwint echter, en wordt de onbetwiste machthebber van het Frankische rijk. Zijn militaire kracht heeft hem in de geschiedenisboeken de bijnaam 'De hamer' ofwel 'Martel' opgeleverd.








Karel Martel volgt de traditionele politiek die gericht is op verspreiding van Christendom. Hij stuurt zendelingen naar de nieuw veroverde gebieden, waaronder Friesland. Die eerste zendelingen zijn Engelsen, omdat zij Saksisch spreken en derhalve geen taalproblemen ondervinden. Eerst zijn zij in het zuiden actief. De IJsselstreek komt pas met Bonifatius, Willibrord, Lebuïnis en Liudger aan bod. De oorzaak van deze late bekering is dat de zendelingen met de Franken optrekken en derhalve door de Saksen die hier wonen, niet met veel vertrouwen tegemoet worden gezien. Zij heulen immers met de vijand.








Maken de zendelingen op religieus gebied een einde aan de Saksische zelfstandigheid, Karel Martel doet dat op politiek terrein. Karel Martel heeft met de veroveringen van Friesland, Hessen en Thüringen de Saksen omsingeld, zodat zij teruggedreven worden. Hierdoor raken de bewoners van deze streek betrokken bij een reeks veranderingen. Iedere bewoner wordt onderdaan van een gouw en gelovige van een kerk. Tevens worden zij hierdoor deelgenoot van de agrarische revolutie.








Karel Martel heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de bestrijding van de Islam. In 732 vallen de Moslims Spanje binnen. Hij verslaat ze in datzelfde jaar bij Poitiers in een grote veldslag waarbij de moslim leider Abd-ar-Rahman, emir van Spanje, wordt gedood. Hiermee wordt de opmars van de Islam tot staan gebracht. In 739 zijn de Moslims Frankrijk binnengevallen en opgerukt tot aan Lyon. Karel verdrijft ze uit de Rhône valley en dringt ze terug tot het zuiden van de Pyreneeën.








Ondanks het feit dat hij flink heeft bijgedragen aan de bescherming en verspreiding van het Katholieke geloof, is Karel Martel niet bepaald geliefd bij de kerkelijke historici. Hij heeft namelijk veel kerkelijk bezit in beslag genomen om de oorlogen tegen de moslims te financieren. Ook weigerde hij de paus te steunen die zijn wereldlijke invloed in midden Italië bedreigd zag door de Longobarden. De Longobarden hadden Karel Martel gesteund in zijn strijd tegen de moslims en hij had weinig zin om deze bondgenoot daarna aan te vallen.








Karel Martel sterft in 741 te Quierzy en wordt opgevolgd door zijn twee zoons, Karloman en Pippijn III "de Korte" (http://home.wish.net/%7Emgelten/Staatshoofden/Karolingen/PepijndeKorte.htm). Zij zijn nu beide hofmeier.




Zijn het in deze tijden de neo-Karolingers die Europa opnieuw vanuit deze regio voor een tweede keer gaan reden van de ondergang?


Inderdaad hij heeft een paar verkenners verslagen maar moest hij voor een heel leger voor zijn neus krijgen dan zullen de zaken wel wat anders lijken !!!;-)

Wreker
23 december 2004, 21:39
Inderdaad hij heeft een paar verkenners verslagen maar moest hij voor een heel leger voor zijn neus krijgen dan zullen de zaken wel wat anders lijken !!!;-) Karel Martel is voor de Europeanen wat Mozes is voor de Joden. Hij leidde zijn volk ook uit de slavernij dat hen te wachten stond als de islam Europa zou veroverd hebben. En vooral dan de slavernij van de geest. Onder deze slavernij van de geest gaan de niet-bevrijde volkeren langs de zuidkant van de Middellandse Zee nog altijd gebukt en het is één van de voornaamste redenen dat ze met honderdduizenden tegelijk naar het Vrije Europa trekken om daar gaan te parasiteren op wat de vrije Europeanen verwezenlijkt hebben.

Musketo
23 december 2004, 23:46
't Lijkt me maar tragisch als we iemand tot Allergrootste Belg moeten uitroepen, enkel omdat hij ' de islam heeft teruggedrongen '... zucht. Waar gaat dat naartoe, waar gaat dat naartoe.

Lincoln
24 december 2004, 01:20
Karel Martel is voor de Europeanen wat Mozes is voor de Joden. Hij leidde zijn volk ook uit de slavernij dat hen te wachten stond als de islam Europa zou veroverd hebben. En vooral dan de slavernij van de geest. Onder deze slavernij van de geest gaan de niet-bevrijde volkeren langs de zuidkant van de Middellandse Zee nog altijd gebukt en het is één van de voornaamste redenen dat ze met honderdduizenden tegelijk naar het Vrije Europa trekken om daar gaan te parasiteren op wat de vrije Europeanen verwezenlijkt hebben.
De meeste geleerden een filosoofen uit de islam wereld waren vrije mensen van ouders die slaven waren , Ik zie daar geen probleem in !! Imaam abou-7anifa , ibn-sereen , imaam ismael boukhari a shafi3i enz, enz.... dat waren vrije mensen van ouders die slaven waren !!!!

Wreker
24 december 2004, 12:16
't Lijkt me maar tragisch als we iemand tot Allergrootste Belg moeten uitroepen, enkel omdat hij ' de islam heeft teruggedrongen '... zucht. Waar gaat dat naartoe, waar gaat dat naartoe.
Waarom is dat tragisch???

Iemand die Europa behoed heeft voor de geestelijke slavernij van de islam.

Zonder Karel Martel was er geen Europa, geen Renaissance, geen wetenschappelijke revolutie geweest!!!

Jeshua
24 december 2004, 12:35
nou die renesance en wetenschapsrevo kan me geen hol schelen, dat mensen de eeuwige God willen dienen des te meer.

HerrUU
30 december 2004, 12:49
Van alle Belgen is Karel Martel ongetwijfeld de grootste. Hij kan met recht de Vader van Europa genoemd worden.
Karel Martel een Belg noemen is historisch even correct als Koning Darius een Irakees noemen.

Jan van den Berghe
30 december 2004, 13:59
De stamvader van de neo-Karolingers heet Karel.
Maar Karel Martel was wel geen Belg...

HerrUU
30 december 2004, 16:02
Maar Karel Martel was wel geen Belg...
Ik vraag me zelfs af of hij veel op "Belgisch" grondgebied is verbleven. Trouwens heel die benaming is foutief aangezien de Belgische staat pas in 1830 werd opgericht.

Wreker
30 december 2004, 23:04
Maar Karel Martel was wel geen Belg...
Dan was Rubens ook geen Belg.

Was daar echter meer dan 2000 jaar geleden niet iemand die beweerde dat van de Keltische stammen, de Belgae de dappersten waren?

Musketo
31 december 2004, 00:13
Dan was Rubens ook geen Belg.

Was daar echter meer dan 2000 jaar geleden niet iemand die beweerde dat van de Keltische stammen, de Belgae de dappersten waren?
Wat heeft dit ermee te maken? Je weet toch wel waarom hij dat gezegd heeft?

Jan van den Berghe
31 december 2004, 00:16
Dan was Rubens ook geen Belg.

Inderdaad, dat heeft u heel goed gezien, net zo min Van Eyck, Hadewych, Pieter de Coninck... Belgen waren.

Jan van den Berghe
31 december 2004, 00:17
Was daar echter meer dan 2000 jaar geleden niet iemand die beweerde dat van de Keltische stammen, de Belgae de dappersten waren?

Ja, maar dat ging over de Belgae die bijna allemaal werden uitgeroeid door die persoon die tegelijkertijd hun oorlogszuchtigheid vermeldde.

HerrUU
31 december 2004, 09:16
Inderdaad, dat heeft u heel goed gezien, net zo min Van Eyck, Hadewych, Pieter de Coninck... Belgen waren.
Of zelfs Leopold I (en nu ga je de BUB uit hun kram zien schieten), Ambiorix (die halen ze ook graag uit de kast) en ga zo maar verder.

HerrUU
31 december 2004, 09:17
Ja, maar dat ging over de Belgae die bijna allemaal werden uitgeroeid door die persoon die tegelijkertijd hun oorlogszuchtigheid vermeldde.
Ik vraag me trouwens af of je je nog kan beroepen op afstamming van een volk van 2000 jaar geleden? De weinige overlevenden van de Romeinse overheersing werden dusdanig als slaven verspreid over het hele rijk dat het onmogelijk is om je een rechtstreekse afstammeling daarvan te noemen. Al verklaart het wel waar ze hun inspiratie hebben gehaald in 1830.

Wreker
31 december 2004, 13:14
Waarom zou die benaming uitsluitend moeten gelden voor mensen die ooit in het bezit waren van een Belgisch paspoort?

Was dat ook een gelijkaardig criterium bij de verkiezing van de grootste Nederlander en de grootste Brit?

Als we het zo bekijken dan is er zelfs nooit een grootste Vlaming aller tijden geweest?

HerrUU
31 december 2004, 13:25
Waarom zou die benaming uitsluitend moeten gelden voor mensen die ooit in het bezit waren van een Belgisch paspoort?

Was dat ook een gelijkaardig criterium bij de verkiezing van de grootste Nederlander en de grootste Brit?

Als we het zo bekijken dan is er zelfs nooit een grootste Vlaming aller tijden geweest?
Toch wel, Pieter de Coninck (Juiste schrijfwijze, Jan?) was een vlaming, Jan Breydel was een vlaming, Rubens was een Antwerpenaar, Ambiorix was een Galliër, en ga zo maar door. Ga je een Neanderthaler een Belg noemen omdat hij toevallig 60.000 jaar geleden hier heeft gewoond?

Jan van den Berghe
31 december 2004, 14:13
Waarom zou die benaming uitsluitend moeten gelden voor mensen die ooit in het bezit waren van een Belgisch paspoort?

Was dat ook een gelijkaardig criterium bij de verkiezing van de grootste Nederlander en de grootste Brit?

Als we het zo bekijken dan is er zelfs nooit een grootste Vlaming aller tijden geweest?

U doet aan anachronistische geschiedschrijving waarbij men identiteiten bepaalde historische figuren oplegt, terwijl die welbepaalde identiteiten helemaal niet bestonden. Chlodovech (alias Clovis) was geen Belg of Vlaming, maar wel een Frank. Julius Caesar was geen Italiaan, maar een Romein. Vercingetorix was geen Fransman, maar een Kelt. Rubens was helemaal geen Belg, maar een Brabander en Nederlander (in de toenmalige betekenis).

Bepaalde identiteiten zijn uit andere identiteiten gegroeid, juist op die organische verbondenheid kan men dan wel trots zijn op deze of gene voorouder, maar dat betekent niet dat we hem met een welbepaalde identiteit moet opzadelen die hij nooit gehad heeft. In die zin mogen we inderdaad fier zijn op Karel Martel, een Frank. Uit het Frankische volk is immers het volk uit de Nederlanden, dus ook het Vlaamse gegroeid.

Dixie
31 december 2004, 14:31
wil de 'nieuwe' Karel Martel opstaan tis nodig

Pier den Drol
6 januari 2005, 01:04
Maar Karel Martel was wel geen Belg...
Net zomin Filips de Taaie, U en ik dat zijn.

Musketo
6 januari 2005, 01:18
Was Karel Martel eigenlijk wel genonimeerd want ik kan 'm geeneens vinden op de site van 't Nieuwsblad.

Meia noite
29 januari 2005, 19:42
@wreker: de tekst die je aanhaalt heb je heel mooi gecopypaste vanop www.stormfront.org!
Eerlijke mensen zeggen zoiets erbij, tenzij je die tekst zelf geschreven hebt op die 'bedenkelijke' site.

Wreker
29 januari 2005, 20:57
@wreker: de tekst die je aanhaalt heb je heel mooi gecopypaste vanop www.stormfront.org!
Eerlijke mensen zeggen zoiets erbij, tenzij je die tekst zelf geschreven hebt op die 'bedenkelijke' site.
Ach, onnozelaar. In de tekst staan links die je kan aanklikken die naar de oorspronkelijke site verwijzen. Niks stormfront.

Meia noite
29 januari 2005, 21:24
Ok dan, jullie hebben beide de tekst mooi gecopypaste van die site..

Lincoln
29 januari 2005, 23:56
wil de 'nieuwe' Karel Martel opstaan tis nodigDat doet me denken aan "the real slim shady" van eminem, je weet wel de song he,;-)

Percalion
30 januari 2005, 16:47
pfff Karel Martel. Tis vet.

Volgens mij is één van de grootste Belgen nog steeds Georges Lemaitre, die mee de oerknalhypothese bedacht heeft.

Wreker
30 januari 2005, 21:13
pfff Karel Martel. Tis vet.

Volgens mij is één van de grootste Belgen nog steeds Georges Lemaitre, die mee de oerknalhypothese bedacht heeft.
Zonder Karel Martel waren we in Europa nu meer dan waarschijnlijk even achterlijk als in de moslimlanden aan de andere kant van de Middellandse Zee.

HerrUU
30 januari 2005, 21:39
Zonder Karel Martel waren we in Europa nu meer dan waarschijnlijk even achterlijk als in de moslimlanden aan de andere kant van de Middellandse Zee.
Tja, da's zoveel gezegd als "hadden we de middeleeuwen niet gehad, dan stonden we nu 500 jaar verder op wetenschappelijk gebied".

Feit is natuurlijk wel dat Karel een fantastisch regeerder was voor zijn tijd.

Meia noite
30 januari 2005, 21:58
Zonder Karel Martel waren we in Europa nu meer dan waarschijnlijk even achterlijk als in de moslimlanden aan de andere kant van de Middellandse Zee.
Als je in zulke als-theoriëen denkt, moet je ook aanvaarden dat we dan niet eens beseft zouden hebben dat we in een 'achterlijke' cultuur leefden.

Wreker
30 januari 2005, 21:59
Tja, da's zoveel gezegd als "hadden we de middeleeuwen niet gehad, dan stonden we nu 500 jaar verder op wetenschappelijk gebied".

Feit is natuurlijk wel dat Karel een fantastisch regeerder was voor zijn tijd.
Die Middeleeuwen waren een tijd van grote evolutie in Europa. In de Middeleeuwen werd de basis van de Renaissance en de wetenschappelijke revolutie gelegd. In de islamwereld kende men immers noch het een, noch het ander, hoewel die in dezelfde periode over een grotere schat aan kennis beschikten.

De Germaanse Franken hebben zowel gezorgd voor het buitenhouden van de islam uit Europa als voor de opgang van Europa.