PDA

View Full Version : Truss trekt belastingvermindering voor rijken in


N-Vb
3 oktober 2022, 22:38
Na hevige kritiek laat Britse regering plan vallen om hoogste belastingschaal af te schaffen: "Truss heeft politiek krediet in paar dagen kwijtgespeeld"
De nieuwe Britse regering van Liz Truss laat het voorstel vallen om een belastingverlaging voor de allerrijksten in te voeren. Het voorstel was onderdeel van de Britse "minibegroting" die in het binnenland, maar ook internationaal kritiek oogstte. Het fiasco levert de nieuwbakken premier meteen stevige reputatieschade op. "Haar populariteit is op enkele weken tijd gekelderd", zegt journalist Ivan Ollevier.


Tien dagen geleden heeft de nieuwe Conservatieve regering van Brits premier Liz Truss de grootste belastingverlaging van de laatste 50 jaar aangekondigd. Het gaat om een totale belastingverlaging ter waarde van 45 miljard pond (ruim 50 miljard euro). Minister van Financiën Kwasi Kwarteng denkt op die manier de koopkracht weer aan te zwengelen en de Britse economie weer te doen groeien.


Verenigd Koninkrijk
Het pond in vrije val, paniek bij de banken en een stamelende premier: wat is er aan de hand in het Verenigd Koninkrijk?

Een van de opvallendste maatregelen uit de "minibegroting" - zoals het financiële plan van de Britse regering genoemd wordt - was het afschaffen van de hoogste belastingschaal van 45 procent. Daardoor zouden ook de allerrijksten in het Verenigd Koninkrijk, de mensen die meer dan 150.000 pond (zo'n 170.000 euro) per jaar verdienen, nog maximum 40 procent belastingen moeten betalen.

Kwarteng rekende op de terugverdieneffecten van die afschaffing: "Als de hoogste inkomens en de bedrijven meer overhouden, zullen ze meer investeren", redeneerde hij.

Na een kleine twee weken trekt de nieuwe regering Truss toch haar staart in. De afschaffing van de hoogste belastingschaal komt er niet. "Dit is absoluut een bocht van 180 graden", zegt VRT NWS-journalist Ivan Ollevier. "Gisteren nog zei de premier dat ze achter het plan bleef staan, maar uiteindelijk haalt Truss nu toch bakzeil en heeft haar regering beslist om de aangekondigde hervorming terug te schroeven."

BEKIJK - Minister van Financiën Kwarteng: "We hebben jullie gehoord".

Kat in het nauw
Truss probeerde zich nog in te dekken door erop te wijzen dat de afschaffing van de hoogste belastingschaal niet haar idee was, maar wel dat van haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng. "Maar Kwarteng is een jarenlange bondgenoot en medestander van Liz Truss", weet Ollevier. "Op een of andere manier moest ze Kwarteng toch proberen in te dekken om hem aan boord te houden, maar dat kon niet zonder een vernederende – want dat is het toch wel - stap te zetten: namelijk het afschaffen van die 45 procent-maatregel."


"Het is duidelijk dat de afschaffing van de belastingschaal van 45 procent ons afleidt van de missie om grotere uitdagingen in ons land aan te gaan", beaamt Kwarteng zelf. "Daarom zullen we er ook niet mee doorgaan. We hebben jullie gehoord." Onmiddellijk na de bekendmaking van het nieuws begon ook het pond weer in waarde te stijgen.

Internationaal Monetair Fonds schiet economisch beleid van Britse regering
Waarom keren Truss en haar regering nu toch hun kar? Werden de mogelijke economische en financiële gevolgen van hun beleid uiteindelijk toch te bedreigend? Of is dit een ideologische ommezwaai?

"In die tweede optie geloof ik niet zo heel erg", zegt Ollevier. "De kritiek was zo zwaar – het IMF en de bankenwereld hadden zware kritiek en economen waren het erover eens dat dit een maatregel was die geen positieve effecten zou hebben – dat ze eigenlijk niet anders meer kon."

Weg wittebroodsweken
Het fiasco levert de nieuwbakken premier meteen stevige reputatieschade op. "Haar imago heeft echt wel heel zware schade opgelopen, haar populariteit is op enkele weken tijd gekelderd", zegt Ollevier. "Normaal hebben premiers die pas aan de macht komen wittebroodsweken, ze hebben veel politiek krediet. Zij is dat politiek krediet op een paar dagen kwijtgespeeld."

De kritiek komt bovendien niet alleen vanuit de Britse bevolking en de oppositie, ook binnen haar eigen Conservatieve Partij moet ze aan vertrouwen inboeten. "Er gaan nu al stemmen op binnen de Conservatieve Partij om haar aan de kant te schuiven als premier", weet Ollevier. "Het is ongezien dat dat al na een paar weken gebeurt."

Truss is haar politiek krediet op een paar dagen kwijtgespeeld


Doodsteek voor de Conservatieven?
"In het achterhoofd van de Conservatieven speelt natuurlijk ook mee dat ze de sociaaldemocraten van de Labour Partij in opiniepeilingen nu een voorsprong geven van maar liefst 34 procentpunt. Ook dat is ongezien", gaat Ollevier verder. "Labour ruikt de macht. De verkiezingen zijn pas in 2024, maar je merkt nu al dat ze binnen de Conservatieve Partij heel zenuwachtig beginnen te worden. Zo’n enorme achterstand is bijna niet meer goed te maken."
Labour ruikt de macht


Het premierschap van Liz Truss zou zo na alle schandalen van oud-premier Boris Johnson wel eens de finale doodsteek kunnen betekenen voor de Conservatieve Partij. Ollevier merkt namelijk op dat de kritiek op Truss van een andere, en mogelijk nog pijnlijkere, aard is dan die op haar voorganger.

"Boris Johnson werd afgerekend op zijn persoonlijkheid, op de leugens die hij verteld had over de feestjes in Downing Street, maar niet op zijn beleid", vertelt Ollevier. "Dat is anders bij Liz Truss. Zij wordt echt afgerekend op het beleid dat ze voert en op de inhoudelijke keuzes die ze maakt. Dat is eigenlijk nog veel erger."

Eén van de domste maatregelen die je kunt nemen: de rijken nog meer cadeaus geven! shame on you Trussy

N-Vb
4 oktober 2022, 00:06
Rijken minder belasten, geeft geen boost aan economie
Grote belastingsverminderingen voor rijken hebben geen significant effect op economische groei of werkloosheid. Dat zegt onderzoek van de London School of Economics (LSE) en King's College London.

vrijdag 18 december 2020 16:48
Spread the love


Het onderzoek stelt dat regeringen die na de covid-19-crisis proberen de overheidsfinanciën te herstellen, zich geen zorgen hoeven te maken over de economische gevolgen van hogere belastingen voor mensen die er warmpjes inzitten.

OESO-landen
De onderzoekers van de London School of Economics and Political Science (LSE) en King’s College London maakten gebruik van gegevens van de laatste vijf decennia uit achttien OESO-landen. De paper, The Economic Consequences of Major Tax Cuts for the Rich, toont aan dat de afgelopen 50 jaar een periode was die gekenmerkt wordt door dalende belastingen voor rijken in ontwikkelde economieën. Belastingverlagingen waren zichtbaar over de volledige observatieperiode, maar kwamen veelvuldig voor eind jaren tachtig.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de economie, gemeten aan de hand van het reële bbp per hoofd van de bevolking en het werkloosheidspercentage, niet significant wordt beïnvloed door grote belastingverlagingen voor de rijken. “De geschatte effecten voor deze variabelen zijn statistisch gezien niet van nul te onderscheiden”, zegt de studie.

Geen boost
“Onze bevindingen over de effecten op groei en werkloosheid leveren bewijs tegen theorieën die suggereren dat lagere belastingen voor de rijken zullen leiden tot een groter arbeidsaanbod (meer banen gecreëerd door rijke individuen), en een boost voor de economie.”

“Onze resultaten kunnen een belangrijke bijdrage zijn voor het huidige debat over de economische gevolgen van het belasten van rijken, aangezien ze causaal bewijs leveren dat ook eerdere conclusies uit onderzoek ondersteunt: het verlagen van de taksen verhoogt de hoogste inkomens, maar heeft verder weinig effecten voor de economie”, concluderen de onderzoekers.

Zwak argument
“Ons onderzoek toont aan dat de economische argumenten om de belastingen op de rijken laag te houden zwak zijn. Grote belastingverlagingen voor de rijken hebben sinds de jaren tachtig de inkomensongelijkheid vergroot, met alle problemen van dien, zonder dat er winst in economische prestaties tegenover stond”, zegt David Hope, docent Politieke Economie aan King’s College.

“Onze resultaten kunnen welkom nieuws zijn voor regeringen die proberen de overheidsfinanciën te herstellen na de covid-19-crisis, omdat ze impliceren dat ze zich niet al te veel zorgen moeten maken over de economische gevolgen van hogere belastingen voor de rijken”, zegt zijn collega Julian Limberg.

De landen die voor het onderzoek werden bestudeerd zijn Australië, Oostenrijk, België, Canada, Duitsland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Skobelev
4 oktober 2022, 12:17
Dat zou nog straf geweest zijn.
De vermogenden een extraatje terwijl het gepeupel zelfs de verwarming niet meer kan veroorloven....

Vlad
4 oktober 2022, 15:19
Zouden we beter hier ook doen. Al de Verhofstads belastingverlagingen terugdraaien. Zijn hele beleid eigenlijk. Dat heeft ons in vredestijd met een oorlogsschuld opgezadeld.

fox
4 oktober 2022, 17:02
Zouden we beter hier ook doen. Al de Verhofstads belastingverlagingen terugdraaien. Zijn hele beleid eigenlijk. Dat heeft ons in vredestijd met een oorlogsschuld opgezadeld.

Wat zouden we beter hier ook doen? De tarieven gelijktrekken met die in het VK?

Belastingschijf Inkomensschijf Tarief belasting
Schijf 1 € 0 tot €13.870 25%
Schijf 2 € 13.870,01 t/m € 24.480 40%
Schijf 3 € 24.480,01 t/m € 42.370 45%
Schijf 4 Meer dan 42.370,01 euro 50%


Band Taxable income Tax rate
Personal Allowance Up to £12,570 0%
Basic rate £12,571 to £50,270 20%
Higher rate £50,271 to £150,000 40%
Additional rate over £150,000 45%

patrickve
4 oktober 2022, 17:37
Wat zouden we beter hier ook doen? De tarieven gelijktrekken met die in het VK?

Belastingschijf Inkomensschijf Tarief belasting
Schijf 1 € 0 tot €13.870 25%
Schijf 2 € 13.870,01 t/m € 24.480 40%
Schijf 3 € 24.480,01 t/m € 42.370 45%
Schijf 4 Meer dan 42.370,01 euro 50%


Band Taxable income Tax rate
Personal Allowance Up to £12,570 0%
Basic rate £12,571 to £50,270 20%
Higher rate £50,271 to £150,000 40%
Additional rate over £150,000 45%

Zijn dat inkomens per jaar of per maand ?

N-Vb
5 oktober 2022, 00:06
Wanneer wordt het voor iedereen duidelijk dat de rijken te veel hebben?

266 miljard euro betaald aan belastingparadijzen
Delen
Schermvullende weergave

Het gros van de bedragen stroomt naar de Verenigde Arabische Emiraten. ©BELGAIMAGE
LARS BOVÉ
16 oktober 2021 01:00
Er gebeuren vanuit ons land veel meer betalingen aan belastingparadijzen dan gedacht. Honderden Belgische bedrijven deden in een jaar tijd bijna 266 miljard euro aan betalingen.

Hoeveel geld stroomt vanuit ons land naar belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden of Bermuda? Bedrijven moeten dat zelf aangeven bij de fiscus zodra ze tijdens een jaar 100.000 euro of meer betaalden aan andere bedrijven, kredietinstellingen of personen in fiscale paradijzen. Het gaat om tientallen landen die te weinig inlichtingen uitwisselen met onze fiscus of waar je geen of amper belastingen betaalt. Het gaat om landen waar bedrijven helemaal geen belasting moeten betalen op hun (buitenlandse) inkomsten, landen waar het belastingtarief lager is dan 10 procent en landen waar de belastingdruk op buitenlandse inkomsten lager is dan 15 procent. Voorbeelden zijn de Britse Maagdeneilanden, de Bahama’s, Dubai, Guernsey, Jersey, de Marshalleilanden, Monaco, Somalië en Turkmenistan.

sluitADVERTENTIE



Voor het aanslagjaar 2020 kreeg de fiscus voor liefst 265,927 miljard euro aangiftes van betalingen aan belastingparadijzen. En dat bedrag kan nog een beetje oplopen omdat sommige aangiftes te laat worden ingediend en sommige boekjaren van bedrijven verspreid zijn over verschillende kalenderjaren. Tot nu toe kreeg de fiscus aangiftes van 826 ondernemingen. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Steven Matheï opvroeg bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Er kunnen zeker legitieme redenen zijn voor transacties naar landen die vermeld staan op de lijst van belastingparadijzen.

Bijna 266 miljard euro is veel meer dan gedacht. Begin vorig jaar raakte bekend dat ‘slechts’ voor 172 miljard euro betalingen was aangegeven voor aanslagjaar 2019. Maar dat bedrag is daarna nog fors opgelopen tot meer dan 288 miljard euro, blijkt nu. Voordien ging het om amper 207 miljard euro voor aanslagjaar 2018 en amper 130 miljard euro voor 2017. Terwijl het aantal bedrijven dat elk jaar aangifte deed wel vrij stabiel bleef.



De belangrijkste bestemming voor alle betalingen waren voor het jongste aanslagjaar 2020 de Verenigde Arabische Emiraten, goed voor bijna 64 procent van het totale bedrag. Andere topbestemmingen waren de Kaaimaneilanden (bijna 14%) en het Eiland Man (ruim 11%). Bahrein (bijna 4%) en Guernsey (bijna 3%) vervolledigen de top vijf. Ook de drie vorige jaren stonden de Emiraten bovenaan de lijst. Alleen de Kaaimaneilanden stonden al die jaren ook in de top vijf. De andere topbestemmingen wisselen.

Sancties
Wat kan de fiscus vertellen over die miljarden euro's die naar belastingparadijzen stromen? ‘We kunnen niet spreken van fraude of zwart geld want het gaat juist om aangegeven betaalverkeer’, benadrukt Francis Adyns, de woordvoerder van de fiscus. ‘Er kunnen zeker legitieme redenen zijn voor transacties naar landen die vermeld staan op de lijst van belastingparadijzen. Sommige van die landen zijn grote exporteurs van aardolie. Achter die transacties zit duidelijk een economische realiteit.’

‘Van de andere kant spelen belastingparadijzen op het vlak van internationale fiscaliteit een rol in de 'erosie' van de belastbare basis - ook hier in België (belastbare inkomsten worden verschoven naar landen waar er geen of weinig belastingen op verschuldigd zijn, red.). Er zijn daarom sancties - de bedragen worden hier niet fiscaal aftrekbaar - als het zou gaan om artificiële constructies en niet om werkelijke en oprechte verrichtingen. De betalingen die worden aangegeven, worden gescreend op die twee voorwaarden. Als verdachte structuren worden opgemerkt, wordt de situatie nader onderzocht.’

Coronasteun
De regering kondigde vorig jaar aan dat bedrijven die geen rechtmatige reden konden opgeven voor hun transacties met belastingparadijzen geen coronasteun zouden genieten.

Bedrijven moeten in hun aangiftes de aard van de betalingen verduidelijken. Zijn het huurgelden, intresten, aankopen van goederen, makelaarslonen of andere bezoldigingen? Ze moeten de fiscus vertellen wie de betaling kreeg en wat zijn adres is. Maar de fiscus kan daar in het algemeen weinig over verklaren. Voor de Emiraten zou het zeker ook gaan om betalingen van diamantbedrijven. En voor alle betalingen staat het buiten kijf dat banken en financiële instellingen de meeste transacties aangeven. Ook veel (Amerikaanse en Aziatische) groepen en investeringsfondsen gebruiken traditioneel belastingparadijzen, zoals Bermuda of de Kaaimaneilanden.

Minister Van Peteghem overweegt om de lijst met landen waarvoor de betalingen moeten worden aangegeven, nog verder uit te breiden, onder andere met Hongkong. ‘Hongkong heeft immers in 2018 zijn belastingtarieven gewijzigd. Sinds 1 april 2018 bedraagt het nominale tarief in de vennootschapsbelasting 8,25 procent op een belastbaar inkomen van maximaal 2 miljoen Hongkongse dollar. Het is dus logisch dat mijn administratie dat tegen het licht houdt.’

Uitbater Waals rusthuis in Pandora Papers
De uitbater van een rusthuis in Wallonië duikt op met constructies in de gelekte Pandora Papers, terwijl zijn rusthuis nu door vermeende wantoestanden de deuren moet sluiten. Het bejaardentehuis Senior Référence in Doornik kreeg de laatste jaren opeenvolgende negatieve rapporten van het Waalse agentschap Aviq (Agence pour une vie de qualité). Die rapporten wezen op soms verregaande verwaarlozing van de bewoners terwijl de toestand niet verbeterde. De Raad van State heeft daarom deze week het Waalse Gewest gelijk gegeven, waardoor een vijftigtal rusthuisbewoners de komende weken zou moeten verhuizen.

De uitbater duikt ook op in de bijna twaalf miljoen documenten die zijn gelekt bij kantoren die constructies opzetten in belastingparadijzen. Samen met het consortium ICIJ onderzochten De Tijd, Knack en Le Soir de gelekte Pandora Papers.

De 66-jarige uitbater van het rusthuis blijkt al in september 2011 een trust in Singapore te hebben opgezet. Op de bankrekening in Singapore zou eind 2018 ruim 10 miljoen euro hebben gestaan, blijkt uit de gelekte documenten. Daarin lezen we dat de uitbater zelf schrijft dat het gaat om huurgelden die hij haalde uit het rusthuis in Doornik. De uitbater benadrukt dat er niets illegaals is aan de constructie. Al is de vraag of meer investeringen in het rusthuis de wantoestanden niet hadden kunnen verhelpen. Volgens de uitbater draait het niet om de huurgelden, wel om personeel dat is gaan klagen bij de vakbonden. Hij ontkent alle beschuldigingen over vermeende wantoestanden in het rusthuis en zal verder procederen voor de Raad van State.

kelt
14 oktober 2022, 18:37
Het heeft blijkbaar de Minister van Financien al zijn post gekost.....

Jay-P.
15 oktober 2022, 01:17
Truss mag er gerust in zijn:
De toekomst van 't eiland is gegarandeerd.
De uitdrukking gebeiteld op de gezichten van de Britse intersex generatie straalt een sublieme toekomst uit voor de eilanders.

X-Y chromosomen inside the knickers in a knot.
https://images.vrt.be/width1280/2022/10/14/cd1ab796-4bb4-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg

kelt
15 oktober 2022, 14:15
Met het inhalen van Mr Hunt als nieuwe Minister van Financien heeft Premier Truss de eerste van het "Team Sunak" moeten inhalen.

Jay-P.
17 oktober 2022, 05:51
Benieuwd of ze het voormalig record van bijna 200 jaar (1827) gaat breken?

Jay-P.
18 oktober 2022, 02:33
Prime Minister Liz Truss was missing from the House of Commons today, with Leader of the House Penny Mordaunt deputised for the Prime Minister.
She was appointed to respond to an urgent question on the Prime Minister’s decision to appoint a new Chancellor. Ms Mordaunt said:
“With apologies to the Leader of the Opposition and the House, the PM is detained on urgent business… and I’m afraid you’ll have to make do with me.”

Labour leader Sir Keir Starmer thanked Ms Mordaunt for her answer. He quipped:
"It's time for leaders to lead, but where is the PM?
The lady's not for turning... up"

Meanwhile Labour MP Stella Creasy suggested that the PM is 'cowering under her desk. Ms Mordaunt responded: "The PM is not under a desk. (:lol:)
I can assure the House that with regret she is not here for a very good reason."



Heerlijk toch? Daar kan de praatbarak van Xi in Beijing nog wat van leren!