PDA

View Full Version : Defoort en het ‘fascisme'


jan hyoens
27 december 2004, 10:59
26.12.2004 11.55u - De Gucht en Verhofstadt hebben geen staande ovatie gekregen voor hun ‘fascisten’-scheldtirade tegen het Vlaams Belang. Historicus Eric Defoort zet in een vrije tribune in De Standaard de blauwe kopstukken met bijtende spot in hun hemd.

Eerder maakten we al melding van de stevige kritiek van Michaël Lescroart in P-magazine. Lescroart wees er terecht op dat de blinde woedeaanval vooral gericht is op dissidente VLD-ers die komaf willen maken met het cordon sanitaire en liever in zee willen gaan met het Vlaams Belang dan met Vlaamse en Waalse socialisten. Bovendien mag verwacht worden dat de recent nieuw leven ingeblazen heksenjacht bij de volgende verkiezingen alweer een pak nieuwe stemmen zal opleveren voor het Vlaams Belang. De Gucht en Verhofstadt hebben dus weer eens in eigen voet geschoten. Maar dat niet alleen, ze hebben zich ook onsterfelijk belachelijk gemaakt. Het brandmerken van politieke tegenstanders als ‘fascist’, banaliseert het échte fascisme. De eminente historicus Eric Defoort ergert zich dan ook aan de dwaze inflatie van scheldwoorden en het verkeerde gebruik van historische termen.

Defoort is overtuigd Vlaamsnationalist en zat een tijd bij de N-VA, maar daar hield hij het al snel voor bekeken. Hij kwam in botsing met Geert Bourgeois en toen de N-VA-top de eis voor Vlaamse onafhankelijkheid onder de mat borstelde om aanvaard te worden in de Belgische salons, trok hij de deur achter zich dicht. Defoort is het lang niet altijd eens met het Vlaams Belang - dat hoeft ook niet en hij heeft dat recht -, maar hij is uit het goede hout gesneden. Zo vindt hij het beruchte cordon sanitaire klinkklare onzin en onze compromisloze strijd voor een onafhankelijk Vlaanderen onderschrijft hij voor honderd procent.

Maar terug naar de vrije tribune. Daarin veegt Defoort als historicus en met een flinke dosis sarcasme, genadeloos de vloer aan met De Gucht en Verhofstadt. Waarover hebben ze het eigenlijk? “Zouden ze Mussolini bedoelen? Maar gaat het dan om de Benito van voor of die van na het verdrag van Lateranen?” De Gucht moet maar eens praten met zijn Italiaanse collega Gianfranco Fini, raadt Defoort aan. Fini, de leider van de vroegere MSI (de Italiaanse neofascisten die daar altijd prat op gingen) is vandaag in Rome minister van Buitenlandse Zaken …