PDA

View Full Version : Korte geschiedenis van de CVP 'The Founding Fathers'


Kevin Devos
11 augustus 2002, 21:29
De 'Founding Fathers' van de CVP hadden met het kerstprogramma een plek uitgekozen die nogal gesmaakt werd door de kiezer. We schrijven het jaartal 1946. Er waren toen twee breuklijnen. Een eerste is was de socio-economische breuklijn, de tweede is een waarden breuklijn. Ik ga deze nu kort even verduidelijken:

De Socio-economische breuklijn
Hierbij is de cruciale vraag over hoe de rijkdom, de goederen in de maatschappij worden verdeeld. De partijen die er voor pleiten dat de staat méér tussenkomt in de verdeling van de goederen, vindt me links van het centrum. De partijen die vinden dat de staat minder zou moeten tussenkomen, vindt men rechts van het centrum. Een klassieke links-rechts as op socio-economisch gebied.

De waarden breuklijn
Hierbij gaat de cruciale vraag over welke waarden bepalend zijn voor de maatschappij waarin mensen leven. De partijen die er voor pleiten dat de gemeenschap meer tussenkomt bij het bepalen van die waarden, vindt men ten noorden van het centrum. De partijen die vinden dat de gemeenschap een minder grote rol te spelen heeft bij het bepalen van die waarden, vindt men ten zuiden van het centrum terug. Met iets minder nuancering dan gebruikelijk binnen de CVP-middens kan men stellen dat deze partijen de wetten van de vrije markt uitbreiden naar de persoonlijke levenssfeer. Net na de oorlog en in mindere mate vandaag, valt deze breuklijn samen met de tegenstelling tussen katholieken en vrijzinnigen.

De klassieke derde as die de partijen in België communautair positioneert wordt hier buiten beschouwing gelaten omdat we ons in 1946 situeren. In die tijd was de heropbouw van België voor de Belgen belangerijk dan het strijden voor Vlaanderen onafhankelijk. Dat was ook te zien aan het sterke dalen van de partij van wijlen Staf Declerq na de oorlog.

Op dit speelbeld domineert de in december 1945 opgerichte CVP alle eerste na-oorlogse verkiezingen in Vlaanderen. Bij de eerste verkiezingen op 17 februari 1946, enkele weken na de uitgave van het vel besproken 'Kerstprogramma' behaalt zij nationaal 42% van de stemmen. In Vlaanderen haalde zij zelfs vlotjes absolute meerderheden met een uitschieter voor Limburg: 74,1%. De partij voelt zich als een vis in het water in de ganse bovenkant van het politieke veld wat goed is voor meer dan 50% van de kiezers. De CVP is een echte volkspartij. Ze groepeert mensen die vinden dat het goed is dat de gemeenschap tussenkomt in de waarden die bepalend zijn voor de maatschappij waarin men leeft. De 'C' van de CVP, die hier al ter discussie stond, is het bindteken. In de verkiezingscampagnes gaat het vereenvoudigd over de 'katholieken tegen de rest'. Op socio-economisch vlak is er ruimte binnen de CVP voor mensen die meer staat willen, maar evenzeer voor mensen die meer markt willen. De CVP slaat haar vleugels uit en weet precies wat haar identiteit is.

Het belang van sterk geprofileerde politieke tegenpolen
De CVP neemt zeer duidelijk afstand van wat we nu 'extremistische' partijen zouden noemen en vindt er gemakkelijk de tegengestelde polen die vaak nodig zijn om zelf duidelijk gepositioneerd te zijn.
Aan de ene zijde zijn er de communisten wiens extreme stanpunten bijzonder welgekomen zijn voor de CVP om zich zelf helder te positioneren. Vergeleken met de laatse voor-oorlogse verkiezing van 2 april 1939 zijn zij samen met de CVP de grote winnaar in de eerste verkiezing maar hun aanhang zal snel verschrompelen wanneer de koude oorlog vorm begint te krijgen. De communisten schrijven in 1946 over de CVP: "De sombere krachten van het verleden beschikken in ons land nog over een gevaarlijk instrument dat we de C.V.P. noemen." Ze schrijven tevens: "Zeker, wij verbergen onze gehechtheid aan de U.S.S.R. niet en wij erkennen graag dat wij met geestdrift haar buitenlandse politiek zal ondersteunen."
An de andere zijde vinden we de liberalen die ook gemakkelijk te bekampen zijn. Zij bepleiten in hun verkiezingsprogramma onder andere 'voorrang voor het officiële onderwijs'.
Inden men in die tijd modern marktonderzoek had gedaan bij potentiële CVP-kiezers, dan zou in een volkse 'focusgroep' wellicht het volgende te horen zijn: 'De communisten zijn goddeloos (waardenbreuklijn), en bovendien een gevaar voor de bezittingen van de mensen (socio-economische breuklijn). De vrijheden die ze zogezegd naar voor brengen ('Arbeit macht frei', 'Godsdienst is opium voor het volk') zijn misleidingen. In de praktijk maakt het communisme de mensen onvrij doordat het enkel door een dictatuur in stand wordt gehouden (waardenbreuklijn). Over de socialisten kunnen we kort zijn. De socialisten zijn wegbereiders van de communisten. Ze zijn in het beste geval gematigde communisten.

'De liberalen zijn vrijzinnig, dus godddelozen, die de katholieken (nota bene de overgrote meerderheid van de bevolking) een hak willen zetten. Ze zijn ook een gevaar voor de traditionele gezinsstructuur (waardenbreuklijn). Ze zijn een bedreiging voor de welvaart van de meeste mensen aangezien ze enkel de harde vrije markt en de super-kapitalisten verdedigen (socio-economische breuklijn).'

Nadat het stof van de Tweede Wereldoorlog was gaan liggen, had de CVP met haar Kerstprogramma van december 1945 dus een sterke consistente positionering. Die positionering was zo robuust dat ze vanzelfsprekend werd. Dit gevoel van zekerheid zou de CVP latern geen sterke diensten bewijzen. Ze zou vastroesten in haar macht door altijd in de meerheid te zitten.
De CVP heeft in de loop van de jaren haar oorspronkelijke positionering immers zeer sterk vertaald naar: 'de katholieken tegen de rest.' Vandaar dat de negatieve naklank vandaag zo groot is. Daar wil CD&V voor eens en voor altijd van af.

Sorry als de tekst wat lang is uitgevallen, maar als ik over geschiedenis schrijf dan blijf ik meestal schrijven. Ik denk toch dat het eens de moeite was om te lezen.

Kadé

Draw
11 augustus 2002, 21:51
Wel Kadéke ik bewonder je! Ik wist niet dat jij zoveel wist. Ge zou je beter eens kandidaat stellen voor het nationaal partijbestuur. Ze kunnen daar iemand als jij gebruiken.

Als ik eens wat informatie wil, kan ik dan bij jou terecht???

Kevin Devos
11 augustus 2002, 21:54
Ik probeer mijn best te doen zo neutraal als mogelijk te schrijven. Wat dat nationaal bureau aangaat kan ik wel zeggen dat ik interesse heb. Er was al iemand die mij daarvoor aangesproken heeft. Je moet wel weten dat je daarvoor moet meedoen aan verkiezingen. Daar moet je dus eerst door raken.

Stefanie
11 augustus 2002, 22:04
Ik vind die tekst niet te lang uitgevallen.

Pieterjan
11 augustus 2002, 23:18
Het 'lijkt' uit een over ander boek overgenomen te zijn...

Supe®Staaf
12 augustus 2002, 07:47
Al de breuklijnen waar in de tekst naar gerefereerd wordt, lijken me verschoven te zijn van "CVP vs anderen", naar interne breuklijnen binnen de CVP zelf. (cfr. de tekst over de verschillende standen en zuilen binnen de partij, van dezelfde poster)

http://www.politics.be/phpBB/viewtopic.php?t=290

Leo Delcroix
12 augustus 2002, 09:22
maar zou bovenstaande tekst niet overgenomen zijn uit het boekje van Hendrik Bogaert, vorig jar uitgegeven. Hij maakte dezelfde analyse, in dezelfde stijl.
Maar ten gronde is het wel een juiste analyse. Als CD&V terug wil groeien zal ze uiteindelijk veel lessen moeten trekken uit wat Bogaert schreef. Het feit dat Hendrik nu al ondervoorzitter is (en lijsttrekker bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 2004), duidt erop dat zijn analyse breed aanvaard wordt bij de partij(top). Hij is dan ook een sterke kandidaat om Declerck op te volgen als partijleider en kandidaat-premier...
Zijn inhoudelijke lijn is de te volgen weg.
Misschien kan Kadé ook een uittreksel uit Bogaert's toekomstvisie publiceren; het lijkt me interessante stof.


PS: Sorry Kadé, dat ik uw moment de gloire intellectuèlle verprutst heb :wink:

Kevin Devos
12 augustus 2002, 18:46
Inderdaad Leo, ik moet toch van ergens mijn informatie halen om over te kunnen debateren. Het is een nuttig boekje waar heel wat informatie over de partij staat. Hendrik zei het zelf dat hij heel wat steun van De Clerck en Cardoen kreeg. Ik vond het dus ook hoogdringend om eens een andere richting in te slaan en in plaats van altijd commentaar te geven op personen eens de visie van de CD&V (die al meermaals werd gevraagd) naar voor te brengen. Ik hoop dat je me hier in kunt steunen.

Superstaaf, inderdaad die breuklijnen zijn verschoven, maar ik sprak over de na-oorlogse situatie in dit land. Van de PvdA was nog geen sprake, alleen over de communisten (al zijn die twee eigenlijk hetzelfde).
Vandaag kan je dit inderdaad niet meer vergelijken alleen geeft het een duidelijk beeld weer dat de CVP toen een partij van jongeren was en dit vandaag met de CD&V opnieuw wil bereiken om zo een groot deel van Vlaanderens jongeren aan te spreken. Ik denk (dit is wel mijn persoonlijke visie) dat wanneer een aantal jonge gezichten voor een partij (dit mag gelijk welke partij zijn) in de kamer of senaat zetelen dit meer aantrek zal geven voor die partij en dus ook meer stemmen en meer toekomst zal bieden. Dit kan gelden voor de VLD, SP.a, N-VA (die trouwens met een sterk jongeren-offensief zit als ik mij niet vergis), Vlaams Blok, CD&V, ...

Misschien bij melden: tijd brengt raad.

Pieterjan
12 augustus 2002, 19:07
N-VA (die trouwens met een sterk jongeren-offensief zit als ik mij niet vergis)



http://www.ronduitnva.be/


Misschien bij melden: N-VA brengt raad...

Leo Delcroix
12 augustus 2002, 19:22
Misschien bij melden: N-VA brengt raad...


Nu niet overdrijven Pieterjan. De hobbyclub van Bourgeois zal sneller aan de poorten van het CD&V-gebouw staan dan je denkt...

Pieterjan
12 augustus 2002, 19:28
Als de CD&V het roer met zo'n 180 graden omgooit dan geloof ik u:!:

Moest de N-VA-top dergelijke beslissing nemen dan heeft het VB gewonnen spel, dat geef ik je op een blaadje :!:

Leo Delcroix
12 augustus 2002, 19:39
Als de CD&V het roer met zo'n 180 graden omgooit dan geloof ik u:!:

Moest de N-VA-top dergelijke beslissing nemen dan heeft het VB gewonnen spel, dat geef ik je op een blaadje :!:

Ik moet je teleurstellen jongen, de N-VA-top (die heel smal is, want slechts bestaande uit één persoon en enkele slippendragers) heeft dat al beslist :?

Pieterjan
12 augustus 2002, 20:01
Ik moet je teleurstellen jongen, de N-VA-top (die heel smal is, want slechts bestaande uit één persoon en enkele slippendragers) heeft dat al beslist :?


En waar haalt u die informatie?

Leo Delcroix
12 augustus 2002, 20:04
Van één van de slippendragers. Vrij betrouwbaar dus

Pieterjan
12 augustus 2002, 20:09
Wel dan vrees ik dat ik de voorkeur geef aan de enige partij die nog het vlaams-nationalistische in zijn partijprogramma heeft. Maar met heel veel spijt in het hart. De keuze is zeker niet definitief, het is een eerste ongoochelde reactie. Die kan alleen maar nog gematiger worden. Wat zou dit een desillusionatie zijn!!! Ik hoop dat u een slechte grapjas bent, uit het diepst van mijn hart!

Leo Delcroix
12 augustus 2002, 20:16
De toekomst zal het uitwijzen. Uiteindelijk zullen de verkiezingen van 2003 beslissend zijn. De uitslag voor N-VA bepaalt ook hun onderhandelingspositie t.o.v. CD&V. Maar mocht de uitslag heel goed zijn (iets als de VU nu), dan zie ik voor hen eigenlijk geen reden om tot een alliantie of iets dergelijks over te gaan. Maar volgens mijn bron zouden ze zelf twijfels hebben over de levensvatbaarheid, en houden ze dus rekening met een niet-zelfstandige koers.
Maar misschien zou dat al bij al geen slechte zaak zijn voor het Vlaams-Nationalisme. Get grote geheel van de CD&V zou dan als vehikel kunnen dienen om de Vlaams-Nationalistische eis kracht bij te zetten. Of een toetreding van N-VA'ers voor CD&V zelf een goede zaak zou zijn durf ik echter sterk te betwijfelen.

Zumbi
12 augustus 2002, 20:38
Maar volgens mijn bron zouden ze zelf twijfels hebben over de levensvatbaarheid, en houden ze dus rekening met een niet-zelfstandige koers.

Je beseft toch dat zonder bronvermelding dit totaal verwaarloosbare praat is?
Volgens mijn bron is de paus de volgende voorzitter van de CD&V.

Leo Delcroix
12 augustus 2002, 20:48
Maar volgens mijn bron zouden ze zelf twijfels hebben over de levensvatbaarheid, en houden ze dus rekening met een niet-zelfstandige koers.

Je beseft toch dat zonder bronvermelding dit totaal verwaarloosbare praat is?
Volgens mijn bron is de paus de volgende voorzitter van de CD&V.

Dat besef ik terdege. Maar helaas, ik wens geen persoonlijke vrienden in de problemen te brengen. Respect is voor een chisten-democraat niet onbelangrijk... :wink:

Pieterjan
12 augustus 2002, 20:49
De tijd zal het wel uitwijzen of het vertrouwen in die vriend van u terecht is of niet....zo niet dan moet je maar de hele partij in twijfel beginnen trekken. U weet, bij de N-VA bent u steeds welkom!!!

Zumbi
12 augustus 2002, 21:13
Dat besef ik terdege. Maar helaas, ik wens geen persoonlijke vrienden in de problemen te brengen. Respect is voor een chisten-democraat niet onbelangrijk...
Sorry, maar ik geloof er de botten van. Deze trukjes worden wel vaker op een politiek forum gehanteerd.
Trouwens, denk jij dat je hem nu niet in de problemen brengt door dit (zogezegd) te lekken? Waarom zou "die vriend" zo dom zijn om dit te lekken? Met alle Chinezen, maar...
Ik zie Eyskens en Bourgeois in nog geen honderd jaar in dezelfde partij en ik denk niet dat ik de enige ben. De tjeven hebben al genoeg bewezen dat eens ze in de regering zitten nog maar weinig belang hechten aan het Vlaams Belang en dit hebben we binnen de N-VA al lang begrepen.

Leo Delcroix
12 augustus 2002, 22:43
ben je nog niet lang politiek actief beste. Maar vriendschapsbanden over de partijgrenzen heen zijn wel degelijk mogelijk! En neen hij of zij zal me dat niet kwalijk nemen, het is nu eenmaal een roddel die allang de ronde doet. En van hem/haar heb ik gewoon de bevestiging gekregen.

Kevin Devos
14 augustus 2002, 16:44
[quote]Ik zie Eyskens en Bourgeois in nog geen honderd jaar in dezelfde partij en ik denk niet dat ik de enige ben. De tjeven hebben al genoeg bewezen dat eens ze in de regering zitten nog maar weinig belang hechten aan het Vlaams Belang en dit hebben we binnen de N-VA al lang begrepen.

Dat is vreemd, ik dacht dat Eyskens twee maanden terug de boeken dicht had gedaan en plaats wilde maken voor de jongeren generatie van de CD&V ... hij was toch al 69 ... Ik denk dus niet, met alle respect voor deze man, dat hij nog veel te zeggen heeft in de CD&V.

Wat dat Vlaams belang betreft, met alle respect voor Bourgois, maar ik geloof dat hij zijn Vlaams nationalistische trekjes één keer vergeten was (vraag me niet wanneer, maar het zou ergens een vier maanden geleden moeten geweest zijn. Ik weet ook niet meer waarover, maar ik zal het eens opzoeken).
Wat ik nog wil toevoegen aan je commentaar van de 'tsjeven' is dat vandaag het spreekwoord 'Nieuwe Baas, Nieuwe Wetten' heerst. Ergens hierboven kan je lezen over een zekere Hendrik Bogaert, ondervoorzitter van de CD&V. Een groot man die veel ambitie heeft. Leo zei al dat hij met tijd wel eens zou kunnen kandidaat premier zijn, wel ik geef Leo daar 200% gelijk in. Hij schreef over de Vernieuwde Christen-democratie, hoe je de CVP kan ombouwen tot een moderne partij met oog voor traditie.
Dan heb je Stefaan De Clerck, voorzitter van de CD&V die na de verkiezingen van '99 een serieus dal kende, maar het hoofd omhoog hield en zijn ploeg motiveerde om verder te gaan. Het doel recht voor het oog. Dat Martens tegen een confederaal moddel was wil daarom niet zeggen dat alle andere partijgenoten vandaag tegen een confederaal moddel is.

Dewael praat ook al lang over zijn Vlaanderen ... Lionel Vandenberghe, voorzitter van het Ijzer-bedevaartcommité zei ooit "Waalse vrienden, laat ons scheiden." Dewael hoor ik dit jaar (700 jaar na 1302 - dus een symbolisch belangrijk jaar) zeggen "Waalse vrienden, laat ons samenwerken." Dewael is dus voor mij een hypocriet, niet meer en niet minder!

Supe®Staaf
17 augustus 2002, 08:03
Dewael hoor ik dit jaar (700 jaar na 1302 - dus een symbolisch belangrijk jaar) zeggen "Waalse vrienden, laat ons samenwerken." Dewael is dus voor mij een hypocriet, niet meer en niet minder!
Dus een voorstel tot gezonde samenwerking met onze waalse broeders is aan een jong CD&V'er niet besteed?
Ik neem er akte van.
Staat genoteerd.

Goed om weten, welk vlees er in de (nieuwe?) CD&V-kuip aan het zouten is.....................

Xenon
18 augustus 2002, 17:38
Dat is vreemd, ik dacht dat Eyskens twee maanden terug de boeken dicht had gedaan en plaats wilde maken voor de jongeren generatie van de CD&V ... hij was toch al 69 ... Ik denk dus niet, met alle respect voor deze man, dat hij nog veel te zeggen heeft in de CD&V.

Wat dat Vlaams belang betreft, met alle respect voor Bourgois, maar ik geloof dat hij zijn Vlaams nationalistische trekjes één keer vergeten was (vraag me niet wanneer, maar het zou ergens een vier maanden geleden moeten geweest zijn. Ik weet ook niet meer waarover, maar ik zal het eens opzoeken).
Wat ik nog wil toevoegen aan je commentaar van de 'tsjeven' is dat vandaag het spreekwoord 'Nieuwe Baas, Nieuwe Wetten' heerst. Ergens hierboven kan je lezen over een zekere Hendrik Bogaert, ondervoorzitter van de CD&V. Een groot man die veel ambitie heeft. Leo zei al dat hij met tijd wel eens zou kunnen kandidaat premier zijn, wel ik geef Leo daar 200% gelijk in. Hij schreef over de Vernieuwde Christen-democratie, hoe je de CVP kan ombouwen tot een moderne partij met oog voor traditie.
Dan heb je Stefaan De Clerck, voorzitter van de CD&V die na de verkiezingen van '99 een serieus dal kende, maar het hoofd omhoog hield en zijn ploeg motiveerde om verder te gaan. Het doel recht voor het oog. Dat Martens tegen een confederaal moddel was wil daarom niet zeggen dat alle andere partijgenoten vandaag tegen een confederaal moddel is.

Dewael praat ook al lang over zijn Vlaanderen ... Lionel Vandenberghe, voorzitter van het Ijzer-bedevaartcommité zei ooit "Waalse vrienden, laat ons scheiden." Dewael hoor ik dit jaar (700 jaar na 1302 - dus een symbolisch belangrijk jaar) zeggen "Waalse vrienden, laat ons samenwerken." Dewael is dus voor mij een hypocriet, niet meer en niet minder!


Is het ook niet die "nieuwe en vlaamsgezinde" CVP die er mede voor zorgt dat de Brusselse taalwetgeving met voeten wordt getreden? Of vergis ik mij en hebben ze toch voor één keer wel op tafel geklopt wanneer het ging om Vlaamse belangen? Ik vrees van niet.
Ook vraag ik me af wanneer de Chabert-bom eens gaat ontploffen, of zijn we het Lambermont-debacle al vergeten?
Conclusie: De zogezegde hervorming binnen de CD&v bijenkorf is niet meer dan goedkope verkiezingspraat (oude wijn in een nieuw GB-zakske vol met gaten)

Thomas Hx
18 augustus 2002, 18:55
De tijd zal het wel uitwijzen of het vertrouwen in die vriend van u terecht is of niet....zo niet dan moet je maar de hele partij in twijfel beginnen trekken. U weet, bij de N-VA bent u steeds welkom!!!

laat de n-va dan zomaar alleman binnen, vind ik tamelijk stom van hun.

thomas

Pieterjan
18 augustus 2002, 19:04
Rotte appelen vallen sowieso door de mand. Nu maar hopen dat ze op tijd door de mand vallen. De politieke wereld wordt met argusogen bekeken. Niets ontsnapt aan het oplettend oog. Kijk maar naar de verloving van de NCD en de VLD. Hoe vlug was dit niet reeds bekend. En maar ontkennen!!!
En waarom zouden we niet iedereen die toevoeging zoekt tot de N-VA toelaten? Als zij dat wensen! Kijk maar naar wie CD&V toelaat!

Thomas Hx
18 augustus 2002, 19:06
Rotte appelen vallen sowieso door de mand. Nu maar hopen dat ze op tijd door de mand vallen. De politieke wereld wordt met argusogen bekeken. Niets ontsnapt aan het oplettend oog. Kijk maar naar de verloving van de NCD en de VLD. Hoe vlug was dit niet reeds bekend. En maar ontkennen!!!
En waarom zouden we niet iedereen die toevoeging zoekt tot de N-VA toelaten? Als zij dat wensen! Kijk maar naar wie CD&V toelaat!

daar ben ik het absoluut niet mee eens !!! ( over dat de CD&V dat doet hé )

thomas

Pieterjan
18 augustus 2002, 19:07
Ah nee, en wie was die Lozie dan?