PDA

View Full Version : De nietigverklaring van België


jOOSt
10 februari 2005, 15:05
De nietigverklaring van de aansluiting van de Zuidelijke Nederlanden bij la Belgique en het Franse rijk zal de laatste daad van het Vlaams-nationalisme in België zijn, haar eerste daad in het Nieuwe Vlaanderen en in deze daad vindt zij meteen haar voltooiing, haar moment suprême.
Is dit een vermetele gedachtengang? De Vlamingen zullen niet de eersten zijn om zoiets te doen. Begin jaren negentig riepen de volken aan de Baltische Zee, Esten, Letten en Litouwers, niet enkel hun onafhankelijkheid uit, maar verklaarden tegelijk hun aansluiting bij het Russische rijk van enkele tientallen jaren tevoren nietig.
Nochtans hadden de respectievelijke volksvergaderingen van de Baltische volken begin jaren veertig op vormelijke wijze deze aansluiting goedgekeurd. Terecht verklaarden de Baltische nationalisten deze daad echter ongeldig, omdat de ingezetenen van deze volksvergaderingen door de Russen gemanipuleerde marionetten waren (met andere woorden, ook hier was geen sprake van aansluiting bij een andere, vreemde staat in volle vrijheid en met kennis van zaken). In vergelijking met het Baltische voorbeeld is het dossier van de Vlamingen zelfs nog sterker: de aanhechting van de Zuidelijke Nederlanden bij België geschiedde immers zonder enige vormelijke goedkeuring van welke Zuidnederlandse volksvergadering dan ook, het was een aanhechting zonder meer.
Wat vinden jullie hier van?

vrijevlaming
10 februari 2005, 17:52
de dag dat in het vlaams parlement de helft plus één van de zetels bezet wordt door vlaams-nationalisten zult ge et nogal rap gaan zien. En die dag komt dichterbij, maar tis nog niet voor sebiet. Geduld is een schone deugd. Misschien moeten we nog niet eens aan de helft geraken, en blokkeert de boel al eerder. We zullen zien wat de toekomst brengt.

ossaert
11 februari 2005, 10:38
Wat vinden jullie hier van?
Onzin... Wankele historische interpretatie, foute premisses, verkeerde analogieën, en een belabberde conclusie, om nog maar te zwijgen van het eeuwige slachtoffercomplex.