PDA

View Full Version : Bretoenen te gast in Diksmuide


Clio
28 februari 2005, 14:44
Bretoense mensenrechtenorganisatie 'Skoazell Vreizh' te gast in Diksmuide

Als het over de schending van mensenrechten gaat, denkt iedereen aan China, Palestina, de regio van de Grote Meren, Zuid-Amerika. Dat ook Europese landen zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen is minder bekend. Met name in Bretagne, dat reeds lang meer politieke en culturele vrijheid vraagt, worden volgens verschillende internationale rapporten de mensenrechten geschonden. De Franse overheid maakt er zich schuldig aan willekeurige arrestaties en huiszoekingen, lange voorarresten, gebrek aan vrij contact tussen gevangenen en advocaten, morele foltering,...

Op donderdag en vrijdag 3-4 maart as. is een delegatie van de Bretoense mensenrechtenorganisatie 'Skoazell Vreizh' (Bretoense Hulp) te gast in Vlaanderen. Op vrijdag 4 maart 2005 brengen de Bretoenen een bezoek aan de IJzertoren in Diksmuide.

In de crypte van de Pax-Poort heeft om 14.30u een ingetogen plechtigheid plaats als eerbetoon aan de Bretoense Fronters van de Grote Oorlog en als moment van solidariteit met de Bretoense mensenrechtenbeweging. Namens de Bretoense organisatie zullen onder meer Per Loquet (voorzitter Skoazell Vreizh), Yann Chouck (advocaat), Jérôme Bouthier (oud-politiek gevangene), Yann Talbot (priester), Erwan Chartier (journalist) en Serge Lequer (voorzitter van de ecologische vereniging 'Les Amis du Marais') aanwezig zijn.

Graag nodigen wij u uit op deze Vlaams-Bretoense ontmoetingsdag aan de IJzer,

met vriendelijke groeten,

Walter Baeten Dirk Demeurie
voorzitter Secretaris

---

Programma

14.30u - Plechtigheid in de Crypte van de Pax-Poort

Verwelkoming en toespraak door Walter Baeten, voorzitter van het IJzerbedevaartcomité.
Toespraak door Per Loquet, voorzitter van Skoalzell Vreizh
Bloemenhulde
Hymne van Bretagne Bro Gozh
Lied van de Vlaamse Gemeenschap

15.00u - Bezoek aan de tentoonstelling Modder in het IJzertorenmuseum, met aandacht voor de activiteiten van de Bretoense Frontsoldaten.

Aansluitend - Receptie in de Panoramazaal en bezoek aan de permanente tentoonstelling "Oorlog-Vrede-Vlaamse ontvoogding" van het IJzertorenmuseum.


Voor meer informatie: Secretariaat IJzertoren, IJzerdijk 49, 8600 Diksmuide, tel. 051/500286, fax. 051/502258, e-post: [email protected] (http://webemail.telenet.be/cgi-bin/compose.exe?id=01d5df6e5dca542bbc0a18d18de4b0188a1&new=&xsl=compose.xsl&[email protected]), webstek: www.ijzertoren.org (http://www.ijzertoren.org/)

Piet Hein
28 februari 2005, 14:58
Tof initatief om volkeren dichter bij elkaar te brengen.

Clio
1 maart 2005, 09:39
Gisterenavond (28 februari) liet de Bretoense delegatie van Skoazell Vreizh weten dat hun bezoek aan Vlaanderen (3-4 maart as.) door omstandigheden NIET door kan gaan.

Geplande contacten, persmomenten en conferenties op 3 maart as. met parlementsleden uit het Vlaams Parlement, Kamer, Senaat en Europees Parlement worden afgeblazen.

Ook de plechtigheid aan de IJzertoren in Diksmuide op 4 maart as. gaat niet door.

Het IJzerbedevaartcomité betreurt de beslissing van de Bretoenen. Het Comité hoopt de Bretoense delegatie in de nabije toekomst alsnog te mogen ontvangen.